Slovenija

Virantovi vztrajajo pri ideji o vladi narodne enotnosti

Ljubljana, 28. 12. 2011 07.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Predsednik Liste Virant je po seji sveta stranke povedal, da so se pripravljeni pogajati o obeh ponujenih koalicijskih pogodbah, nadaljevali pa bodo tudi z iskanjem podpore za možnost tretjega mandatarja.

France Arhar
France Arhar FOTO: Kanal A

Dan po neuspešnih pogajanjih poslanskih skupin s predsednikom Danilom Türkom o imenovanju mandatarja za sestavo vlade so oči slovenske javnosti uprte v Gregorja Viranta. Slednji je kot jeziček na politični tehtnici pomemben zato, ker se poleg koalicijskih povezovanj z Zoranom Jankovićem kot tudi z Janezom Janšo zavzema tudi za tretjo rešitev slovenskega političnega računa in ustanovitev tehnične vlade narodne enotnosti. Prav o tem pa je odločal svet stranke Lista Virant, ki po sredini seji pušča odprta prav vsa politična vrata.

Vse možnosti ostajajo odprte

Predsednik republike Danilo Türk izraža začudenje ob izjavah vodje poslanske skupine Slovenske demokratske stranke Jožeta Tanka, da v SDS vabilo predsednika republike na posvetovanja o mandatarju za sestavo vlade razumejo kot opravičilo predsednika republike. V uradu predsednika pojasnjujejo, da vabila nikakor ne gre razumeti kot opravičilo, prepričani pa so tudi, da javnost razliko med vabilom in opravičilom dobro razume.

Svet stranke Lista Virant bo potencialni levo- in desnosredinsko koalicijo upošteval kot enakovredni, nadaljevali pa bodo tudi z iskanjem podpore za možnost tretjega mandatarja, ki bi bil širše sprejemljiv, je po seji sveta stranke povedal predsednik stranke Gregor Virant.

Po njegovih besedah so se pripravljeni pogajati o obeh ponujenih koalicijskih pogodbah, in sicer z Zoranom Jankovićem in Janezom Janšo. Za svojo idejo vlade narodne enotnosti pa bodo strankam poslali pobudo, do katere se bodo morale opredeliti do torka. "Če bomo v torek videli, da je to nerealno, potem bomo normalno nadaljevali s pogajanji in se v relativno kratkem času, do 15. januarja, odločili o koaliciji," je pojasnil Virant.

Svet stranke je predlagane sklepe sprejel z enim glasom proti, in sicer je tako glasoval Marko Pavliha, je povedal Virant. Po njegovih besedah se Pavliha strinja z vsem, razen z možnostjo, da stranka prednostno poskuša najti soglasje za vlado ustavne večine. "On meni, da sta ostali dve možnosti enakovredni, to pa bi morali imeti v rezervi," je dejal.

Pavliha poudarja, da je predlog vlade narodne enotnosti v nasprotju s pričakovanji, s katerimi je vstopil v stranko. Sam meni, da bi bilo potrebno nadaljevati pogajanja z relativnim zmagovalcem volitev. Če bi bila ta neuspešna, bi morali nadaljevati pogajanja z drugo največjo stranko, šele nato pa bi bila aktualna vlada narodne enotnosti, a le zato, ker je to boljše od predčasnih volitev.

Poleg Arharja naj bi se v Virantovi listi pogovarjali tudi o mandatarskih imenih, kot so finančnik in predstavnik Ameriške centralne banke Egon Zakrajšek, ustavni sodnik Miro Cerar in ekonomist Mojmir Mrak. Na listi naj bi bila tudi Janez Šušteršič in evropski komisar Janez Potočnik.

"Zakaj pa smo imeli volitve, če se na koncu izcimi nekaj, kar je posledica nekih seštevanj, mahinacij in permutacij. To ni prav in ljudje so upravičeno zaskrbljeni. Naša stranka mora prva to preprečiti, kajti drugače nam bo skopnelo to, kar smo rekli, da je naša prednost. Da smo povezovalni, da naj bi služili kot most med levico in desnico. To je edini razlog, da sem se stranki pridružil. Če ne, se ne bi," dodaja Pavliha.

Virant je na vprašanje glede podpore ideji vlade narodne enotnosti s strani drugih strank odgovoril, da je že večkrat povedal, da ta pobuda najbrž ni zelo realna ter da z njo ne želijo nikogar posiljevati. "Mi želimo samo povedati, da bi bila to za nas dobra možnost. In če bi bile tudi druge stranke pripravljene na to, smo mi prvi, ki stopimo korak nazaj, se odpovemo funkciji predsednika parlamenta in naredimo vlado, ki bi imela širšo podporo. Če so drugi proti, potem iz tega ne bo nič," je še povedal.

Odziv strank, ali se strinjajo z iskanjem povezovalnega mandatarja, pričakujejo torej do torka. Koncept vlade narodne enotnosti ne žanje uspeha tako niti v sami stranki Liste Virant. Za mandatarja vlade se sicer omenja več imen, med njimi tudi predsednik uprave Unicredit banke Slovenija France Arhar. Ta tega ne komentira. Dejal je le, da mu tega ni nihče ponudil niti se o tem z nikomer ni pogovarjal. Za idejo, da bi bil on mandatar, pa je, kot je dejal, slišal od novinarjev.

Predsednik DZ Gregor Virant in predsednik republike Danilo Türk
Predsednik DZ Gregor Virant in predsednik republike Danilo Türk FOTO: Aljoša Kravanja

Za vlado narodne enotnosti verjetno ne bo dovolj podpore

Starosta slovenske politike Ivan Oman in sociologinja ter nekdanja političarka Spomenka Hribar ugotavljata, da je politična situacija v državi zapletena in da je težko napovedovati, kako se bodo stvari odvijale naprej. V primeru oblikovanja vlade narodne enotnosti bi se po mnenju Hribarjeve vsa sedaj obstoječa nasprotja prenesla v vlado, ker pa so razlike prevelike in je preveč egov, da bi lahko to igralo neko pozitivno, konstruktivno vlogo, ideje vlade narodne enotnosti ne podpira. Oman medtem ocenjuje, da bo zelo težko prišlo do kakršne koli vlade.

Vlado, ki bi dobila dvotretjinsko večino, bi morala poleg tako imenovanega sredinskega trojčka Liste Virant, SLS in DeSUS sestavljati vsaj ena od največjih parlamentarnih strank, torej bodisi Lista Zorana Jankovića bodisi SDS in SD. 

V Pozitivni Sloveniji pobude za vlado narodne enotnosti ne komentirajo, saj "pričakujejo, da jim bo predsednik republike Danilo Türk zaupal mandat za sestavo vlade". Do takrat bodo nadaljevali koalicijske pogovore, so navedli.

Tudi v SD ideje ne podpirajo. Podpredsedniku SD Patricku Vlačiču se zdi pobuda za oblikovanje vlade narodne enotnosti, potem ko smo imeli volitve, nekorektna in neprimerna. Ljudje so na volitvah povedali svoje, poudarja Vlačič in dodaja, da se s tem pri ljudeh ustvarja občutek, da politika ni sposobna reševati težav. Vlačič je še dejal, da razume, da je ideja o vladi narodne enotnosti predvsem Virantova, in da se z njim o tem v stranki SD niso pogovarjali.

V SD se sicer o koaliciji pogovarjajo z Jankovićem. Njegov odgovor na pripombe SD k osnutku koalicijske pogodbe še preučujejo, je pojasnil Vlačič. Kot je povedal, z Jankovićem za zdaj nimajo dogovorjenega nobenega sestanka, počakali bodo na vabilo in se nanj odzvali.

Borut Pahor je poudaril, da so zadnji Virantovi koalicijski manevri nesprejemljivi in bi se moral po izvolitvi za predsednika parlamenta kot prvi med enakimi postaviti v ozadje in ne nastopati kot da je sam mandatar.

V poslanski skupini SDS predloga za oblikovanje vlade narodne enotnosti še ne komentirajo, saj predloga še niso prejeli. Za vlado narodne enotnosti niso niti v NSi, bodo pa, kot je povedala predsednica NSi Ljudmila Novak, zagotovo za pogovore, če bodo ti potekali "v smislu širše koalicije". Po njenem mnenju je sicer pomembno, da dobimo mandatarja, ki mu bo uspelo sestaviti čim širšo vlado.

DZ - 4
DZ - 4 FOTO: Miro Majcen

Vodja poslanske skupine SLS Franc Bogovič je potrdil, da bodo Lista Virant, SLS in DeSUS skupaj preverjali, ali je oblikovanje vlade narodne enotnosti mogoče. Bogovič je ob tem dejal, da so bili pri Jankoviću do zdaj dvakrat na pogovorih in mu jasno povedali, da jih v koaliciji z njim ne bo, da pa želijo biti konstruktivni in sodelovati pri reformnih zadevah. V tem okviru je po besedah Bogoviča tudi prišla "ponudba oz. razmislek" Jankovića, da bi predlagal neko partnerstvo za razvoj, ki bi ga ponudil vsem strankam, tudi tistim, ki ne bi bile v koaliciji. Bogovič je potrdil tudi, da mu je Janković ponujal mesto ministra za kmetijstvo. Janković je po njegovih besedah nakazal, da bi jim prepustil omenjeni resor, kot "nosilca zgodbe" pa da vidi ravno Bogoviča.

Za Sama Uhana ideja vlade narodne enotnosti težava, za Mateja Makaroviča možna rešitev.
Za Sama Uhana ideja vlade narodne enotnosti težava, za Mateja Makaroviča možna rešitev. FOTO: Miro Majcen

Je vlada narodne enotnosti priložnost ali težava?

Po mnenju političnega analitika Sama Uhana vlada narodne enotnosti v sedaj predstavljeni obliki pomeni prej težavo kot rešitev, saj da gre za neki poskus sprevračanja večinske volje ljudi. Pogajanja v smeri oblikovanja vlade narodne enotnosti ocenjuje kot svojevrsten politični cinizem in izsiljevanje celotne slovenske politične javnosti za doseganje osebnih interesov, ki se maskirajo v nacionalni interes, poudarja Uhan. Kar potrebujemo, je po njegovem mnenju stabilna politična vlada.

Politični analitik Matej Makarovič pa pravi, da je trenutno takšna vlada načeloma lahko dobra rešitev, ni pa prepričan, ali si ta pojem vsi predstavljajo enako. Medtem pa se tehnična vlada tudi Makaroviču zdi zelo neobičajna rešitev za čas tik po volitvah. Sicer se mu zdi legitimno, da Lista Virant, DeSUS in SLS dajejo svoje pobude glede vlade, vendar pa nekoliko dvomi v uspeh njihovega početja.

Makarovič meni, da bi Janković moral prvi dobiti mandat za sestavo vlade, predsednik Türk pa bi mu ga moral podeliti nemudoma. Na tej podlagi pa bi se nato Janković moral pogajati z vsemi strankami in čim prej sestaviti vlado ali pa od poskusa odstopiti, če se izkaže, da se mu zadeva ne izide.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1637)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

472683
29. 12. 2011 17.51
+2
Če bodo pa Arharja spravili v vlado , pa to pomeno dokončni prevzem Slovenije s strani Vatikana oziroma OPUS DEI. Pobral bo še tisto kar je ostalo. Ubogi Slovenceljni !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Smo narod hlapcev in hlapci naših politikov, od levih pa do desnih, vsem se gre samo za oblast in denar.
cyklon
29. 12. 2011 14.28
+6
Vlado naj poskusijo sestaviti tisti,ki so kandidirali in bili izvoljeni. Najprej po protokolu(pisanem ali nepisanem)in Virant naj ne trabunja brez veze. Kakali bodo toliko časa,da bodo nakakali prisilno vlado iz Bruslja!
Pošten Zvezdaš
29. 12. 2011 10.48
+20
V Sloveniji smo zelo različni,in zato nikoli nebomo uspeli.Ena možnost opstaja in to Gospod Zoki in Janša bi se morali združid ,kakor smo bili v lepi Jugoslaviji,če do tega ne pride nebomo nikoli uspeli,ker Janša nima iteres za celotno Slovenijo ,kod so TRIJO REVČKI Virant,Žerjav in Erjavec sta za Slovenijo velika izguba.NOŠ KI NA DVOJE REŽE.Za Viranta v kratko pride vihar,Za Žerjav delo za zidarja ,Za Erjavca takoj v pokoj.
Pro75
29. 12. 2011 09.27
-9
Virant naj kar vztraja, morda pa bo iz tega še kaj.
NEBESAnaZEMLJI
29. 12. 2011 12.31
+1
In kaj bo iz tega! Tresla se je gora rodila se je miš!!
mamica55***
29. 12. 2011 08.51
+4
befel iz murgelstana je , da mora v enem tednu najverjetnejši mandatar dobit podporo , zato virant strelja nemnosti o vladi narodne enotnosti !
cupofmarja@email.si
29. 12. 2011 08.39
+6
Virant je pa Janšev podrepnik.......dela tako kot mu Janez diktira.......
NEBESAnaZEMLJI
29. 12. 2011 12.34
+0
Jaz sem pa obratnega mnenja! Dela komedijo za rajo, dejansko so se pa že vse zmenili v Jankovićevi žlahti! Ne zaveda pa se, da s to komedijo, ki jo revček dela, izgublja le sam, največ pa pridobivata "velika dva"!
cupofmarja@email.si
29. 12. 2011 08.39
+5
...zakaj sploh volitve, če se ne upošteva volja ljudstva........
ivo55
29. 12. 2011 07.33
+5
Očitno je, da spremembe, ki zadevajo NORO obdavčitev dela, gospodarski zagon in plačilo za delo, odgovornost ter znanje ( namesto Diplom!) za delovne ljudi še DOLGOOOOOOOOOOOOOO ne bo na sporedu.
StaR24
29. 12. 2011 07.25
-1
Kako lepo je v Sloveniji, zunaj sije sonce in vsi ljudje so dobri. No admin, a boč me tud zdaj zbrisal?
Tucci
29. 12. 2011 07.17
-1
Meni se zdi, kot, da se je čas ustavil.
Tucci
29. 12. 2011 07.11
+1
NEUSPEH, zaščitni znak Slovenije?
Max_Headroom
29. 12. 2011 01.59
+5
Mislil sem, da smo imeli že do sedaj vlado narodne enotnosti, nihče se ni posebej oglašal in kregal, ko se je kradlo, ves čas pa nas pretežno vodijo isti ljudje. Marsikaj je v Sloveniji narobe le zato, ker ves čas vse imenujemo z napačnimi besedami ter imeni. Zato namesto vlade narodne enoumnosti, predlagam raje vlado narodne pismenosti, da se poenotimo, kako bomo v prihodnje poimenovali enake zadeve, z isto besedo ali bo to še naprej odvisno le od domišljije. Presenečeni boste, kako bo marsikaj drugače dišalo, čeprav v javni upravi tudi za tisto trdijo, da je roža.
Max_Headroom
29. 12. 2011 02.37
+9
Virant je res posrečen biser, le kje se je ves ta čas skrival, televizije zagotovo ni gledal, morajo imeti nekje še svoj studio in premične oddajnike. Tako pretepači kot tudi revolveraši so že včasih vedeli, še posebej pa to velja za javne službe, da je tajming vse. Od vseh njegovih predlogov, je bil še najboljši, da sprejme mesto predsednika Državnega zbora, ko je že gorela voda in daleč naokoli ni bilo nikogar niti približno tako primernega.
Quatflow
29. 12. 2011 01.58
+9
Bistvo dobrega vodje se kaže v kvaliteti življenja običajnih ljudi..to je vsa umetnost. Opažamo pa lahko, da kvaliteta življenja nezadržno pada.
DSS
29. 12. 2011 02.19
+16
Res kvalitetno živi prav Virant, ki je prejemal nadomestilo v višini 66000 brutto, čeprav je zaslužil 95000 eur z predavanji in avtorskimi pravicami. Toliko o načelnosti in poštenosti. Oboje skupaj pa verjetno ne bova zaslužila oba v celotnem svojem delovnem času.
Quatflow
29. 12. 2011 02.41
-5
Poleg Viranta, ki je nadomestilo vrnil in ne vem zakaj se še okoli tega potem govori so drugi proti njemu pravi mogotci in služijo denar na čudno neznane načine, med drugim tudi tako, da ne prispevajo v državno blagajno, ne plačujejo davkov Sloveniji, ker imajo račune v drugih državah. Recimo na Cipru.
Quatflow
29. 12. 2011 02.43
-6
In pozabite že to nadomestilo ker ga ni več, poleg tega pa ni čisto nič sporno, ker je bilo zakonsko upravičeno in mu je pripadalo!
Quatflow
29. 12. 2011 02.44
-7
On ima edini obraz, ker je to priznal, a rabte take ki se sprenevedajo in bluzijo?
triglav52
29. 12. 2011 06.27
+7
saj se ne gre za spornost prejemka. Gre za vrednote, katere je sam zelo vneto zagovarjal. Ne moreš se hraniti - mastiti pri dveh koritih...
J.A.
29. 12. 2011 01.42
+2
Nekateri resno pozabljate, da smo na volitvah volili poslance in ne vlado. Vlado sestavijo stranke in poslanci, ki so prišli v parlament. Če jih je več desno-sredinskih in desnih, bodo te pač lažje oblikovale vlado. Sploh v SLO, kjer so levi in desni na smrt skregani med seboj.
zele kolac
29. 12. 2011 01.52
+6
Quatflow
29. 12. 2011 01.52
-4
Ja, ampak škoda da se tako opredeljujemo na leve in desne ker se gremo sama jajca..nobenih bistvenih vprašanj ne rešujemo.
mujjo
29. 12. 2011 01.22
+14
kakor kol, Zokija je podprl največ volilce, ostali k se pasejo po parlementu zganjajo fovšijo, davkoplačevalski denar so pa vlekli ravno oni, naredil pa NIČČČČČČ
mujjo
29. 12. 2011 01.27
+3
in še to, bedarije pisat ste sposobni SDSovc in podobni, človeku dati priložnost pa ne
regall
29. 12. 2011 01.30
+3
Raje se vprašaj, zakaj nihče noče z ZJ v koalicjo in verjemi, da zato ni kriva sds.
Quatflow
29. 12. 2011 01.37
-12
Do sedaj Zoki kot najverjetnejši mandatar ni naredil še čisto nič in kako se lahko to primerja z ostalimi?
Alojz Železnik 1
29. 12. 2011 02.34
-1
Principat
29. 12. 2011 01.06
+13
-------- gregor si s temi prijemi piše slovo --- ne GRE_GOR, ampak GRE_DOL
Quatflow
29. 12. 2011 01.09
-4
Virant ni nič kriv, če ZJ ni sposoben sestaviti vlade, pa halo..a vi ločite med vzrokom in posledico?
DSS
29. 12. 2011 01.12
+19
Joj, če bi bla ZJ in JJ pametna pa si razdelila po 5 ministerstev. Ostali pa jok pa na drevo.
Quatflow
29. 12. 2011 01.34
+4
Ja DSS blo bi fajn, ampak onadva se razlikujeta v svojih programih in prihajal bi do raznih manipulacij in trenj..
DSS
29. 12. 2011 01.39
+7
Gre za Slovenijo........je vredno za domovino tud kj požret...to mislim za oba skup
regall
29. 12. 2011 01.41
+6
JJ ima prevelik ego, da bi sprejel, da bi bil ZJ mandatar. Enako velja tudi obratno.
DSS
29. 12. 2011 01.46
+4
Ja pol naj jim Virant igra prvo violino z 8-imi poslanci
Quatflow
29. 12. 2011 01.54
-6
Principat
29. 12. 2011 01.00
+3
GV prišel zakuhal in sedaj hahaha, resda želi dobro , vendar bolj zrelo pa lahko oedreagira in predstavi , -- začne selovitv svoje neke nedorečene zanke
Quatflow
29. 12. 2011 01.05
-8
Nič ni zakuhal, samo rešuje situacijo, če je ZJ ne more..pa kakšna logika..:P
mujjo
29. 12. 2011 00.59
+2
naj plača volitve, ki potemtakem nebi bile potrebne!!!
Quatflow
29. 12. 2011 01.02
-3
? On samo rešuje situacijo, ki je trenutno videti brezizhodna..potemtakem bi vsi predsedniki parlamentarnih strank morali plačati volitve..nima smisla..:)
mujjo
29. 12. 2011 01.11
+2
hočejo dokazat, da Jankovič ni sposoben vodit države, do sedaj edini ki jo je, gospod J, jo je zapufal 10x bolj ko vsi do sedaj
Quatflow
29. 12. 2011 02.03
+0
Miska333
29. 12. 2011 04.18
+1
Quatflow
29. 12. 2011 00.53
-5
Če ZJ ni sposoben sestaviti vlade, JJ je tudi ne more, potem naj jo sestavi Virant. Meni se zdi še najbolj primeren.
DSS
29. 12. 2011 02.16
+9
kaj bo on sestavil z 20 imi poslanci. še opozicija z tolk poslanci je švoh. Definicija politika je: velik gobca malo efekta...trenutno pa v Sloveniji rabimo obratno. Virant je pa tisto prvo kot pribito.
Gašper Rozenstein
29. 12. 2011 00.41
+9
virant s parimi % bi rad bil pomemben