Slovenija

Vprašanje izbrisanih še odprto

Ljubljana, 26. 02. 2007 07.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

Le slabo leto po osamosvojitvi je Slovenija iz registra stalnih prebivalcev izbrisala 18.304 oseb.

Predstavniki Društva izbrisanih prebivalcev Slovenije se bodo udeležili seje odbora za peticije Evropskega parlamenta
Predstavniki Društva izbrisanih prebivalcev Slovenije se bodo udeležili seje odbora za peticije Evropskega parlamenta FOTO: Dare Čekeliš

Državni zbor kljub dvema ustavnima odločbama, opozorilom domačih in tujih nevladnih institucij ter mednarodnih ustanov, še ni uspel doseči zadovoljive večine za rešitev gordijskega vozla.

Predstavniki Društva izbrisanih prebivalcev Slovenije so se prav danes udeležili seje odbora za peticije Evropskega parlamenta, ki je obravnaval njihovo peticijo. V njej pozivajo evropske institucije, naj ne dopuščajo kršitve osnovnih načel prava in spoštovanja človekovih pravic v Sloveniji, še posebno v luči slovenskega sopredsedovanja Evropski uniji leta 2008. Odbor je odločil, da vprašanje izbrisanih ostaja odprto. Odbor bo namreč na slovensko vlado naslovil vprašanje, kako bo rešila problem izbrisanih.

EU je edina institucija, ki bi Slovenijo lahko prisilila k spoštovanju človekovih pravic, vendar tega ne bo storila nikoli. Matevž Krivic

Pravni zastopnik Društva izbrisanih Matevž Krivic je nad takšnim odzivom sicer "izredno ugodno presenečen", hkrati pa poudarja, da bi bilo skrajno naivno kar koli pričakovati od EU, češ da je to "klub sebičnih ekonomskih interesov držav članic, človekove pravice pa so samo lep okrasek na tej fasadi".

Društvo bo v torek pripravilo novinarsko konferenco, na kateri bodo predstavili potek obravnave peticije. Predstavili pa bodo tudi vzorčno tožbo za odškodnino, ki naj bi jo v prihodnjih dneh poskušalo vložiti čim več od 4093 izbrisanih, ki so leta 2004 prejeli dopolnilne odločbe, da se jim prizna stalno bivanje v Sloveniji od leta 1992.

Po zakonu o urejanju statusa državljanov držav naslednic nekdanje SFRJ je do 31. decembra 2006 12.199 državljanov drugih držav naslednic nekdanje SFRJ pridobilo dovoljenje za stalno prebivanje po zakonu o urejanju statusa državljanov drugih držav naslednic nekdanje SFRJ v RS. Nerešenih je bilo takrat še 189 prošenj.

V Sloveniji bo ob tej obletnici potekalo kar nekaj dogodkov v okviru t.i. tedna izbrisanih, s katerimi želijo akterji opozoriti na nerešeno problematiko. Teden se bo uradno začel z gledališko predstavo Izbrisani d.o.o, ki bo nocoj potekala v centru Rog, kjer bodo predvajali tudi dokumentarne filme, organiziran pa bo tudi solidarnostni koncert. Teden izbrisanih se bo uradno zaključil v sredo, 7. marca, v Cankarjevem domu, kjer bo Mirovni inštitut pripravil forum z naslovom Dosegljiv ideal ali mrtva črka na papirju.

Na rešitev problematike so Slovenijo opozarjali domači in evropski varuh za človekove pravice, Evropska komisija, Amnesty International Slovenije in druge institucije ter organizacije. Evropska pisarna Amnesty Intenational je ob 15. obletnici o problematiki med drugim obvestila parlamentarni odbor Evropskega parlamenta o državljanskih svoboščinah in pristojne komisarje Evropske komisije, so sporočili iz Amnesty International Slovenije.

Izbrisani pozivajo EU

Izbrisani EU pozivajo k političnemu in ne birokratskemu ovrednotenju ravnanja slovenskih oblasti v tej zadevi
Izbrisani EU pozivajo k političnemu in ne birokratskemu ovrednotenju ravnanja slovenskih oblasti v tej zadevi FOTO: POP TV

Društvo izbrisanih prebivalcev Slovenije poudarja, da v Sloveniji doslej za rešitev vprašanja ni bilo narejeno veliko.

Točno pred 15 leti, 26. februarja 1992, je nova neodvisna Republika Slovenija zagrešila množičen politični in humanitarni zločin proti 18.305 zakonitim prebivalcem te države, ki so, potem ko so prišli v Slovenijo iz drugih delov bivše Jugoslavije, tu leta dolgo živeli kot polnopravni državljani. To popolnoma nezakonito dejanje notranjega ministrstva je bilo razkrito kot nezakonito šele sedem let pozneje, februarja 1999, z odločbo Ustavnega sodišča Slovenije - toda od takrat je minilo še osem let, ne da bi bila ta strašna krivica odpravljena, in, kar je najhuje od vsega, ob jasnem odklanjanju vlade, da bi izvršila odločitve Ustavnega sodišča. predsednik Društva izbrisanih prebivalcev Slovenije, Marko Perak

"V nasprotju s tem pa smo iz tujine v teh dveh letih dobili zelo močno podporo tako od institucij Sveta Evrope (komisar za človekove pravice in komisija ECRI) kakor tudi od dveh pomembnih odborov OZN (za človekove pravice in za ekonomsko-socialne pravice). Slednji v svojem poročilu iz novembra 2005 'močno priporoča, da država povrne status stalnega prebivalca vsem prizadetim posameznikom v skladu z odločbami ustavnega sodišča.' Iz najnovejšega poročila ECRI pa citiramo: 'ECRI izraža resno zaskrbljenost nad dejstvom, da približno dve tretjini 'izbrisanih', ki so po 26. februarju 1992 dobili državljanstvo ali stalno prebivališče, še vedno ne morejo dobiti vrnjenih njihov pravic, povezanih s stalnim prebivališčem, z učinkovanjem od datuma izbrisa.' Verjeli smo, da so te vrednote hkrati tudi vrednote, za katere se zavzema EU, zato smo globoko razočarani nad skrajno birokratskim pristopom Komisije k naši peticiji," so še sporočili iz društva in dodali, da EU ne prosijo, naj intervenira v domače zadeve Slovenije, kar ni v pristojnosti Komisije. Pozivajo samo k političnemu, ne birokratskemu ovrednotenju ravnanja slovenskih oblasti v tej zadevi, upoštevajoč pri tem tudi znamenite "kopenhagenske kriterije" za sprejem novih držav-članic.

"Končno vprašanje naše peticije se glasi: 'Doklej bo EU še tolerirala tako očitne ekscese slovenskih oblasti nasproti temeljnim načelom pravne države in nasproti spoštovanju človekovih pravic?" se v sporočilu za javnost sprašuje predsednik Društva izbrisanih prebivalcev Slovenije, Marko Perak.

Slovenija naj prevzame odgovornost

Evropska unija si ne more več zatiskati oči pred bedo na tisoče ljudi, ki še vedno živijo v pravnih vicah ali čakajo na nadomestilo od slovenskih oblasti, ker so jim odrekle najbolj temeljne pravice, so ob 15. obletnici izbrisanih poudarili v mednarodni človekoljubni organizaciji Amnesty International (AI). "Čas je, da EU zagotovi, da bo Slovenija prevzela svojo odgovornost" še pred prevzemom predsedovanja uniji v prvi polovici leta 2008, je AI danes v pismu pozvala EU.

Slovenske oblasti so počasne in neučinkovite pri reševanju resnega problema človekovih pravic, ki je nastal zaradi ukrepov slovenskih oblasti iz leta 1992, opozarjajo v AI
Slovenske oblasti so počasne in neučinkovite pri reševanju resnega problema človekovih pravic, ki je nastal zaradi ukrepov slovenskih oblasti iz leta 1992, opozarjajo v AI FOTO: J.D.

Slovenske oblasti so počasne in neučinkovite pri reševanju resnega problema človekovih pravic, ki je nastal zaradi ukrepov slovenskih oblasti iz leta 1992, čeprav je slovensko ustavno sodišče te ukrepe označilo kot neustavne, obsodili pa so jih tudi Združeni narodi in Svet Evrope, opozarjajo v AI.

"Veliko je še treba storiti in EU si ne more privoščiti tiščanja glave v pesek, sploh ne v letu, ki ga je razglasila za leto enakih možnosti, in predvsem ne v državi, ki bo kmalu prevzela predsedovanje EU," je pozval direktor urada AI v Bruslju Dick Oosting v pismu, naslovljenem na Evropsko komisijo, Evropski parlament in nemško predsedstvo EU.

Pred natanko petnajstimi leti, nekaj mesecev po razglasitvi samostojnosti Slovenije, so tedanje oblasti sprejele nenavadno odločitev, ki so jo obsodili slovensko ustavno sodišče, Združeni narodi in Svet Evrope. Odločile so se za umik več kot 18.000 oseb, večinoma romskega rodu, iz slovenskega registra stalnih prebivalcev, piše AI.

Frattini je konec januarja poudaril, da Evropska komisija ni pristojna za posredovanje pri slovenski vladi v primeru reševanja vprašanja izbrisanih.
Frattini je konec januarja poudaril, da Evropska komisija ni pristojna za posredovanje pri slovenski vladi v primeru reševanja vprašanja izbrisanih. FOTO: Reuters

S tem so "izbrisanim" iz registra čez noč odrekle številne temeljne pravice, opozarjajo v organizaciji. AI je od tedaj dosledno beležila primere, ko je bil ljudem onemogočen dostop do zdravstvene oskrbe in izobraževanja ali ko so zaradi tega ukrepa izgubili domove, službe in pokojnine.

"Obstajajo tragični primeri ljudi, ki so jim odrekli oskrbo, čeprav so bili sredi zdravljenja, otrok, ki jim več let niso dovolili vpisa v šole, in družin, ki po izgubi službe in domov živijo v bedi," je ponazoril direktor urada AI.

Evropski komisar za pravosodje, svobodo in varnost Franco Frattini je konec januarja v odzivu na takšne pozive poudaril, da Evropska komisija ni pristojna za posredovanje pri slovenski vladi v primeru reševanja vprašanja izbrisanih. "Odločitev o dodelitvi statusa stalnega rezidenta" tem osebam ne sodi v okvir pravnega reda unije in ostaja v celoti v pristojnosti nacionalne zakonodaje", je pojasnil.

Na to izjavo se je tedaj ostro odzval pravni zastopnik Društva izbrisanih Matevž Krivic, sicer avtor posebne peticije o izbrisanih, ki jo bo danes popoldne v Bruslju obravnaval odbor Evropskega parlamenta za peticije. "Kdor je od bruseljskih evrokratov resno pričakoval kaj več od Frattinijevega skrajno birokratskega sprenevedanja, je pač naivnež, ki mu ni pomoči," meni Krivic.

'Slovenija je ravnala demokratično'

"Problematika tako imenovanih "izbrisanih" je neločljivo povezana z vprašanjem temeljnih vrednot naše države in še posebej osamosvojitve Slovenije. Problem, kot ga po Evropi vztrajno prikazujejo nekateri slovenski ultralevičarji, ki zavajajo s trditvami, po katerih naj bi v Sloveniji ob osamosvojitvi 18.500 ljudem odvzeli državljanstvo in so ti ostali brez njega, v resnici sploh ne obstaja. Še več, resnica je prav nasprotna. Prav vsakemu prebivalcu je bila namreč ob osamosvojitvi ponujena možnost pridobitve državljanstva in Slovenija je edina nova država v Evropi, ki je ravnala tako demokratično," je povedal poslanec SDS Branko Grims.

Branko Grims
Branko Grims FOTO: POP TV

Grims je v sporočilu za javnost še zapisal, da je stališče SDS glede reševanja tega vprašanja vseskozi enako. "Če so bile komur koli v procesih osamosvojitve Slovenije res storjene krivice, jih je treba popraviti; nikakor pa ne smejo imeti koristi tisti, ki so 'kalkulirali' glede osamosvojitve. To je mogoče doseči le z individualno obravnavo vsakega primera, kar pa zaradi pomanjkljive odločbe ustavnega sodišča brez ustavnega zakona praktično ni izvedljivo. Ker bi se ob obravnavi ustavnega zakona razgalilo vse manipulacije na eni ter osvetlilo dejstva v zvezi z osamosvojitvijo Slovenije na drugi strani, del političnih strank kategorično zavrača vsako razpravo o ustavnem zakonu. Brez razprave o ustavnem zakonu pa tudi ni mogoče doseči o njem kompromisa," meni Grims in dodaja, da želi tiste, ki kategorično zavračajo razpravo o ustavnem zakonu in računajo, da bodo iz tega dolgoročno imeli politični profit, ponovno opozoriti, da s tem ravnanjem potiskajo Slovenijo v neprijeten položaj, ko moramo v tujini vedno znova pojasnjevati problematiko slovenske osamosvojitve, na katero bi vendar morali biti vsi upravičeno ponosni.

"Ob 15. obletnici prenosa iz registra prebivalstva s stalnim prebivališčem v register brez stalnega prebivališča (kar seveda ni nikakršen izbris državljanstva), želimo posebej opozoriti, da se je za ureditev tega vprašanja z ustavnim zakonom izreklo na anketi javnega mnenja leta 2005 skoraj 60% vprašanih, proti pa manj kot četrtina. Za ustavni zakon sta se med drugimi že v začetku leta 2004 izrekla tudi predsednik države dr. Janez Drnovšek in takratni predsednik državnega zbora Borut Pahor. Žal pa sta tedaj prevladali radikalni struji v SD in LDS, zato dogovor na koncu vendarle ni bil dosežen. Namesto v smeri nadaljnjega dogovarjanja o individualni obravnavi vsakega primera posebej je vlada LDS-SD začela izdajati odločbe brez preverjanja podatkov, kar se je hitro spremenilo v farso, saj so jih na desetine poslali na neobstoječe naslove," še pravi poslanec SDS.

Predlog ustavnega zakona določa, katerim državljanom drugih držav naslednic nekdanje SFRJ, ki so v Republiki Sloveniji že pridobili dovoljenje za stalno prebivanje, bi dovoljenje veljalo tudi za nazaj in od kdaj. Zakon tudi ureja izdajo dovoljenja za stalno prebivanje za tiste državljane drugih držav naslednic nekdanje SFRJ, ki dovoljenja za stalno prebivanje v Republiki Sloveniji doslej še niso pridobili, in veljavnost dovoljenja. Ureja pa tudi, kdaj je izpolnjen pogoj dejanskega življenja v Republiki Sloveniji za pridobitev dovoljenja za stalno prebivanje in katere odsotnosti iz Republike Slovenije tega pogoja ne prekinejo.

Sicer so v SDS trdno prepričani, da bi bilo za ugled Slovenije v svetu najbolje, če bi vse politične stranke pristale na argumentiran dialog o tej problematiki in vzpostavile dejansko pozitiven odnos do slovenske osamosvojitve tudi v dejanjih in ne le v besedah, kar pomeni, da bi se dogovorile za takojšen začetek postopka sprejemanja ustavnega zakona, katerega osnutek je Vlada Republike Slovenije pripravila že pred več meseci.

Na Grimsove trditve se je odzval Krivic in povedal, da je ustavno sodišče že dvakrat ugotovilo, da je bila izbrisanim z izbrisom storjena krivica, kar so medtem potrdili tudi dva odbora OZN, komisar za človekove pravice Sveta Evrope in komisija ECRI.


"Komur je država nekaj nezakonito odvzela, mu mora to tudi vrniti. Odrekati povrnitev sodno priznane pravice nekomu zato, ker je bil domnevno proti osamosvojitvi, je diskriminacija iz političnih razlogov: tvojih socialnih pravic, tvojega zakonitega statusa ti ne priznamo, ker ti očitamo (celo brez razlogov), da si nasprotoval osamosvojitvi Slovenije! Vlada, ki si upa trditi kaj takega, se norčuje iz najbolj elementarnih načel pravne države,"
pravi Krivic in dodaja, da je država izbris naredila "z eno potezo peresa, brez vsake individualne odločbe, celo brez obvestila."

Vlada trdi, da je Slovenija v sodelovanju z vsemi vejami oblasti ves čas dopolnjevala zakonodajo na področju vprašanja izbrisanih in se pri tem ravnala po evropskih pravnih zgledih.
Vlada trdi, da je Slovenija v sodelovanju z vsemi vejami oblasti ves čas dopolnjevala zakonodajo na področju vprašanja izbrisanih in se pri tem ravnala po evropskih pravnih zgledih. FOTO: POP TV

Vlada: Ustavni zakon najprimernejši

Vlada in ministrstvo za notranje zadeve pa še naprej vztrajata, da je naboljša rešitev vprašanja izbrisanih njihov predlog ustavnega zakona, ki so ga že leta 2005 poslali v usklajevanje parlamentarnim strankam. Na ministrstvu za notranje zadeve ocenjujejo, da je prav ustavni zakon prava rešitev za urejanje "vprašanja oseb, ki si niso uredile statusa v RS po letu 1992, saj bi s tem celovito uredili problematiko, zaradi katere je bila doslej sprejeta že vrsta zakonov, ki naj bi omogočili posamezne rešitve."

V vladi so tudi prepričani, da je bilo državljanom drugih držav naslednic nekdanje SFRJ ponujenih dovolj možnosti, da uredijo svoj status v Republiki Sloveniji, kar je po njihovih evidencah večina tudi naredila in brez težav živi v Republiki Sloveniji. Vlada to dokazuje s podatkom, da je prošnjo za izdajo dovoljenja za stalno prebivanje v Sloveniji od leta 2004 pa do konca leta 2006 vložilo le 219 ljudi.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (50)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hren2
27. 02. 2007 15.03
sprašujem se od kod 18.000 izbrisanih. kar naenkrat. kje so bili ti ljudje, ko so imeli možnost zaprosit za slovensko državljanstvo. spomnim se primera, ko je sloveniji grozila vojna so nekateri zbežali iz slovenije že aprila in maja meseca. so tudi ti izbrisani? komu se je gotovo naredila krivica, toda ne vsej tej masi ljudi. pa še to.radi bi prišli do slovenskega državljanstva, zato naj obvladajo vsaj slovenski jezik ( to je zahteva tudi v drugih evropskih in svetovnih državah ).
politik70
27. 02. 2007 13.48
Upam da nas je še kaj ostalo tistih ki vemo da ga je prejšna vlada srala ampak kljub temu solidno vodila državo.Teli norci ki nam zdaj vladajo bojo vse tko zasral da bomo kmalu gole kamne lizal.vse so z**** do temeljnov tko da se nam bo kmal vse na glavo podrl.Ni važen kakšne sposobnosti ima važen da je bil fotr ali str fotr domobranc.Pa kam to pele a so mogoče ta beli zmagal leta 45?In če bi oni zmagal bi jih še več pobili.zato puste kosti prgmah pa dejmo raj kej narest da nam bo boljš ne pa dnar stran metat za izkopavanje kosti in tožbe z izbrisanimi ki bojo itak na vseh evropskih sodiščih dobili pravdo.Zato se je treba čim prej z njimi zment in poravnat ne pa denar metat za politiki naklonjenim gradbenim podjetjem(PUH) in iskopavanjem lukenj od naših pradedkov.
Levi?ar
27. 02. 2007 12.13
al ste pametni
doki007@email.si
27. 02. 2007 12.02
seveda jih odkriva ta vlada ,..... bodo pa ja vedeli, kje so opravljali likvidacije nad nemočnimi ljudmi ,....končno si nekaj priznal Passion,....domobransko nasilje je bilo hujše od nacizma,......
tomi.passion@gmail.com
27. 02. 2007 11.28
sdrago nekoliko si pomešal. Ta oblast ni kriva za tisoče in tisoče izvensodno pobitih Slovencev in Slovenk. Levičarska oblast, ki je vladala do leta 2004, še prej pa 60 let je vse te dogodke vztrajno prikrivala. Ne želim reči, da so te politiki krivi neposredno za poboje,so pa nasledniki komunistov in kot taki bi morali priznati dejanja in narediti vse, da se stvari postavijo na mesto. Vlada praktično dnevno odkriva nova grobišča in počasi tudi žrtve dobivajo imena. To pa mnoge levičarje boli. Tudi zaradi tega najdejo skupino ljudi,ki noče govoriti slovensko, ki so bili agresorji na Slovenijo in z njimi manipulira, blati državo. Sram me je, da obstajajo takšni levičarji, ki bi za oblast prodali tudi svojo državo.
sdrago@siol.net
27. 02. 2007 10.12
Svojci med in po 2. svetovni vojni zverinsko pobitih s strani komunistov še danes čakajo na mrliške liste. Torej so vsi ti brez mrliških listov izbrisani že več kot pol stoletja. Ta oblast je torej, po tem sodeč ista, oziroma še slabša od prejšnjih....
wejca@yahoo.com
27. 02. 2007 09.20
Za take zadeve mamo parlament pa nej se tam skavsajo naši borci, k smo jih zato tut izvolil. Nej uredijo zakone toko de bo najbol prou. Raja pa nej se ukvarja s fuzbalom pa mariom pa nej se ne meša u te zadeve k bodo sam slabe vole.
doki007@email.si
27. 02. 2007 09.04
tonic.,.,.,..,če ti paše pojdi na referendume hodi na volitve ,...jaz osebno nimam časa ob nedeljah, ker to je dan za uživanje v naravi in velik potujem,.....upam da ti si polnoleten kajti tvoje izjave so na stopnji otroka.....
tonic@stajerska.com
27. 02. 2007 08.53
doki007 ti še na referendumu nisi bil zato ker še nisi polnoleten, in da nisi bil na plebiscitu? sramota potem si skoraj podoben kot izbrisani..;)
jackoo
27. 02. 2007 00.04
Menim da je ni kaj zgled za državo da jo morajo kar DVA ODBORA OZN, komisar za človekove praice Sveta Evrope in ECRI opozoriti na problematiko teh ljudi. Svet za vse. Pika. To so ljudje in ne barbari.
robinud@volja.net
26. 02. 2007 18.26
Vzemi slovar v roke. Poišči "državljan". Nato poišči "prebivalec". POZOR! Ves čas moraš imeti odprte oči, drugače ne deluje !
doki007@email.si
26. 02. 2007 13.25
tu ni nobenega če,....... dejstva so pa takšna kot so....če bi vzeli državljanstvo takrat, ko smo jim ponujal prav pocen ne bi imel nobenih problemov,....zdej pa naj to požrejo.....
gelion1101@yahoo.com
26. 02. 2007 12.56
Probelm izbrisanih ni v tem, da nimajo državljanstva. Glavni problem je, da si ne morejo urediti stalnega bivališča v Sloveniji, ker so bili izbrisani iz spiska državljanov. Veliko izmed njih je čisto lepo rojenih v Sloveniji in tukaj živijo že celo življenje. Zato si niso mislili, da si morajo ob osamosvojitvi karkoli urejati ali preverjati. Potem pa so se lepega dne zbudili, si šli urejat kakšne papirje (za vpis v šolo ali za delo) in naenkrat ugotovili, da sploh niso državljani in da je za vse prepozno. Seveda jih o izbrisu ni nihče obvestil. In to je tista napaka, ki jo je naredila država. Seveda pa ne rečem, da nekateri izmed njih niso hoteli urediti zadeve, ker so mislili, da Slovenija ne bo postala samostojna. Vsak je pač ravnal tako, kot je takrat mislil da je prav. Je pa naredila napako naša mlada država, da teh ljudi sploh ni obvestila, da nimajo več nikakršnega statusa, niti o tem, kakšni so bili kriteriji za posamezen izbris. Če nič drugega, so ti ljudje imeli pravico vsaj to izvedeti. Kako bi se počutili, če bi se vam zgodilo nekaj takega - recimo, da nekega lepega dne pridete v službo in vam že vratar reče, da pač niste več v službi, vi pa o tem niste dobili nobenega dokumenta? Princip je isti....
doki007@email.si
26. 02. 2007 12.34
kosir_maks........vi ste pa res en butl butast,....kako moreš rečt da sem podpru neko stranko , ko na volitvah, referendumih nisem bil že 20 let,......ne hodim ker nimam časa ker se večinoma odsoten ,...pa sem ti že reku, da ne maram nobene stranke,... razmišljam pa s svojo glavo,.,.,.,
Uporabnik113189
26. 02. 2007 12.25
15 let je pa tudi že zelo dolga doba..Razmišljam na glas, če bi za toliko časa dobil vzgojno kazen, bi bila takšna za kar hudo dejanje..Po drugi strani, pa se verjetno danes v Sloveniji sprehajajo ali celo delajo ljudje, ki so takrat noslil uniforme in orožje jugovojske, kaj pa so kasneje počeli na jugu se nam še sanja ne. Imajp pa gotovo vse papirje..Res bi bil že čas, da se kaj ukrene in pospravi zgodbo z dnevnega reda. Koalicija ima vse možnosti, da to stori z navadnim zakonom, ne da blefira z ustavnim za katerega dobro ve da nima možnosti. Velik dosežek bi bil tudi ta, da bi bil celo skladen z ustavo.
limonca4
26. 02. 2007 12.09
Le kaj si ti grdi izbrisanci mislijo, da so. Da bomo Slovenci jim na pladnju nosili dokumente in novce ter delali namesto njih. Ejej ejej ... Zame so oni izdajalski in izkoriščevalski prebrisanci in ne nedolžni izbrisanci (takrat ko je Slovenija postala samostojna država in bila v vojni, so zbežali v južne kraje kot zajci). Zdaj ko je najbogatejša od bivših republik, pa hočejo ... Mah, sem brez besed!!!
kosir_maks
26. 02. 2007 12.05
Pa Klasik v navezi z Malasutro in Albertinoum . Ah sej se poznamo . Vse je jasno kot beli dan . Adijo !
kosir_maks
26. 02. 2007 12.03
Diki 007 . Midva sva stara znanca ,zato se nebi s tabo spuščal v poglobljene debate. Mislm da smo že dost predebatiral
kosir_maks
26. 02. 2007 12.00
Sicer pa kje je problem . Izbrisani sedaj imajo papirje. Za nazaj jih bi pa dal je..... ! po domač povedan !
kosir_maks
26. 02. 2007 11.57
Doki : Ne razumem, kako lahko na volitvah podpreš stranko, pri kateri ti njen programom ne ustreza. ????