Slovenija

Vožnja skozi predor ni nevarna, lahko pa postane prava nočna mora

Ljubljana, 12. 04. 2013 12.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

V predoru Ljubelj poteka mednarodna vaja sil za zaščito in reševanje. Predpostavka je huda prometna nesreča, pri tem pa velja opozoriti na varnostne ukrepe, ki jih morajo upoštevati vsi vozniki, saj lahko v nasprotnem primeru že ob manjši napaki povzročijo katastrofo.

Že najmanjše nesreče v predorih lahko povzročijo katastrofe z nepredvidljivimi posledicami. Zato mora biti v vseh predorih za varnost zelo dobro poskrbljeno, kar še ne pomeni, da se je treba predorov bati. V povprečju se v predorih zgodi manj nesreč kot na cestah.

Promet v predorih lahko poteka enosmerno ali dvosmerno.
Promet v predorih lahko poteka enosmerno ali dvosmerno. FOTO: Reuters

Zaradi zagotavljanja boljše varnosti in hitrega posredovanja v primeru nesreč v predoru Ljubelj poteka dvodnevna mednarodna kombinirana terenska vaja sil za zaščito in reševanje. Predpostavka vaje Ljubelj 2013 je huda prometna nesreča v predoru Ljubelj, v kateri so udeleženi avtobus in več drugih vozil. V nesreči eno vozilo zagori, poškodovanih pa je več oseb, so pojasnili na upravi za zaščito in reševanje.

Zelo pomembna je varnostna oprema v predoru

Vse več predorov v Evropi je opremljenih z napredno varnostno opremo.Tako ventilatorji na stropu predora zagotavljajo, da je predor dobro zračen, hkrati pa v primeru nesreče oziroma ognja pomagajo odvajati dim iz predora. Predori so opremljeni tudi z varnostnimi kamerami, ki nadzornikom v nadzornih centrih omogočajo, da so nemudoma obveščeni o morebitnih nesrečah in se lahko tudi takoj odzovejo. Hkrati lahko tudi spremljajo, kaj se v predoru dogaja.

Predori imajo tudi odstavne niše, ki omogočajo, da se vozilo na njih ustavi, ne da bi s tem oviralo promet. Pomembne so tudi telefonske govorilnice za primere klicev v sili. Nameščeni morajo biti tudi gasilni aparati. Za primere nesreč so v predorih tudi izhodi v sili.

Ti sistemi pomagajo izboljšati varnost v predorih, vendar pravo nevarnost v predorih predstavljajo njihovi uporabniki. Nepravilno vedenje v predorih je namreč najpogostejši vzrok za nesreče. Kar 95 odstotkov nesreč je posledica napak, ki jih naredijo vozniki.

Zato je nujno, da se vozniki zavedajo, kako ravnati v normalnih razmerah in kako se odzvati v izrednih razmerah.

Pred predori je pogosto postavljena tabla, na kateri je napisana radijska frekvenca, na kateri lahko vozniki spremljajo prometne informacije in tudi morebitna obvestila nadzornega centra.

Reševalna vaja v predoru Rebernice, ki so jo izvedli maja 2011.
Reševalna vaja v predoru Rebernice, ki so jo izvedli maja 2011. FOTO: Miro Majcen

Pred vhodom v predor obvezno poglejte semafor. Če na njem gori rdeča luč, to pomeni, da je predor za promet zaprt.

Varna vožnja skozi predor

Vozniki morajo v predoru upoštevati varno razdaljo, saj lahko že zelo majhna napaka povzroči veliko katastrofo. Za orientacijo si lahko vozniki pomagajo tako, da za vozilom, ki vozi pred njimi, vozijo vsaj polovico metrov, kot kaže prikazovalnik hitrosti v vozilu. Če vozilo vozi s hitrostjo 100 kilometrov na uro, potem mora biti varnostna razdalja vsaj 50 metrov.

V predoru je prav tako treba upoštevati prometne oznake, še posebej tiste, ki kažejo omejitev hitrosti. Če promet v predoru poteka dvosmerno, potem vozilo nikoli ne sme prevoziti dvojne črte na sredini.

Če se promet v predoru nenadoma ustavi, morajo vozniki nemudoma prižgati vse smernike, saj s tem vozila za seboj opozorijo na nevarnost. Če se vozila v predoru ustavijo, je pomembno tudi, da se voznik ustavi vsaj eno dolžino vozila za vozilom pred seboj. Pomembno je, da ugasnejo motor vozila in prižgejo radio s prometnimi informacijami.

Kaj pa, če se zgodi nekaj nepredvidljivega?

Požar v predoru Trojane
Požar v predoru Trojane FOTO: Bralka Pija Kovač

V primeru okvare vozila morajo vozniki nemudoma prižgati vse smernike, in če je le mogoče, ustaviti v odstavni niši. Treba je ugasniti motor, da tako preprečijo nepotreben izpust plinov v predoru. Ob izstopu iz vozila je treba biti previden in si nadeti svetleči jopič, ki je del obvezne opreme. Takoj uporabite telefon za klice v sili, nato pa se vrnite v vozilo in počakajte.

Ko se v predoru zgodi nesreča, je prav tako pomembno, da vozniki čim prej prižgejo vse smernike, se ustavijo, kot je le mogoče blizu roba vozišča, ugasnejo motorje vozil, jih zapustijo in se odpravijo proti najbližjemu telefonu za klic v sili, nato pa uporabijo tudi izhod v sili. Med klicem v sili je treba povedati šest najpomembnejših stvari: Kje se je zgodila nezgoda, kaj se je zgodilo, koliko ljudi je poškodovanih, kakšne vrste poškodb so utrpeli, kdo kliče, treba pa je tudi počakati, če bi nadzornik spraševal po nadaljnjih podrobnostih. Če je kdo poškodovan, mu je treba nuditi prvo pomoč.

Vedno je v predoru treba upoštevati svetlobne oznake, ki vodijo do izhoda v sili. Nikoli ne hodite v smeri ognja ali dima.
Vedno je v predoru treba upoštevati svetlobne oznake, ki vodijo do izhoda v sili. Nikoli ne hodite v smeri ognja ali dima. FOTO: Miro Majcen

Če v predoru zagori vaše vozilo, morate nemudoma prižgati vse smernike, in če je mogoče, odpeljati proti izhodu iz predora, nikoli pa ne naredite polkrožnega obrata. Če ne morete doseči izhoda, potem ustavite v odstavni niši. Če pa pred seboj opazite goreče vozilo, prižgite vse smernike in se ustavite, kolikor je mogoče stran od gorečega vozila. Ustavite na odstavnem pasu ali pa kot je mogoče blizu roba vozišča. Ne glede na to, ali je ogenj zajel vaše vozilo ali katero drugo, morate najprej ugasniti motor, takoj za tem zapustite vozilo, saj sta lahko ogenj in dim smrtno nevarna, zato rešujte svoje življenje in ne avtomobila. Kolikor je mogoče hitro, s pomočjo telefona za klic v sili obvestite nujne službe, nikakor pa ne uporabljajte mobilnih telefonov, saj bo le tako pomoč prišla najhitreje. Če je ogenj šele v začetni fazi, potem ga poskušajte pogasiti. Uporabite svoj gasilni aparat, če ga imate, ali tistega, ki je nameščen v predoru. Curek usmerite neposredno v izvor požara, pri tem pa vedite, da aparat deluje le nekaj sekund.

Vedno se postavite tako, da gasite v smeri vetra in ne proti smeri vetra. V nekaterih predorih so nameščene tudi gasilne cevi, ki jih lahko uporabijo tudi vozniki. Ko dim postane zelo gost, morate nemudoma zapustiti predor skozi izhod v sili, ki je opremljen z vrati, ki zadržijo ogenj in dim. Če boste upoštevali ta navodila, boste prispevali, da bo v predorih čim manj nesreč in poškodb.

Posledice nesreče v predoru Trojane avgusta maja lani
Posledice nesreče v predoru Trojane avgusta maja lani FOTO: PGE Celje

Tudi Slovenija ima nekaj hudih nesreč v predorih

Nesreče v predorih tudi v Sloveniji niso redkost. Zadnji večji nesreči sta se zgodili konec preteklega meseca. V predoru Trojane so trčila tri tovorna in štiri osebna vozila. Trije ljudje so bili lažje poškodovani. Dan pred tem je prav v tem predoru zagorelo vozilo, zaradi česar je bil predor dalj časa popolnoma zaprt. Novembra lani je v omenjenem predoru trčilo 12 vozil, istega meseca pa se je podobna nesreča zgodila tudi v predoru Karavanke. Julija lani se je zgodila nesreča v predoru Golovec, v kateri sta bila lažje poškodovana dva udeleženca. Prav tako sta bila dva udeleženca poškodovana v nesreči v predoru Trojane januarja 2010. Ena najhujših prometnih nesreč na slovenskih cestah pa se je zgodila avgusta 2007, ko je med predoroma Golovec in Strmec umrlo sedem ljudi.

Marca lani se je v predoru v Švici zgodila ena hujših tragedij, v kateri je umrlo 28 ljudi, od tega kar 22 belgijskih otrok, ki so se vračali s smučanja.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

24Ppkur
12. 04. 2013 21.55
-1
".... in prižgejo radio s prometnimi informacijami" Naj naštejejo in označijo v katerih tunelih se lahko lovi radijski signal .... v vseh se namreč ne
Josh18
10. 08. 2013 14.10
čisto v vseh lovi Val 202 ali pa radio ki je zato označen pred predorom
scipio
12. 04. 2013 17.48
v predorih ni zahebancije. vedno kadar mi v Kastelcu, ko vozim s 105 km/h na cagerju, "pade mimo" tip s 150 km/h, si mislim: še en kekec, adijo pamet, tip odpelji se mi čim dlje stran. In vozim naprej s 105 km/h na cagerju. Doslej je z mano vse OK, tudi v predorih, raznoraznih: MontBlanc, Frejus, Gotthard, Obertauern, Karavanke, Lake Dillon, you name them...
valkirie
12. 04. 2013 15.07
+8
gasilci so zakon, požrtvovalnost brez meja. srečno fantje!
Ramzess
12. 04. 2013 14.32
-4
Vse lepo in prav, a teorija je eno, praksa pa drugo.
valkirie
12. 04. 2013 15.05
+5