Slovenija

Vozniki lahko zamenjate zimsko opremo z letno

Ljubljana, 15. 03. 2016 06.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vozniki lahko na svoja vozila znova namestijo letne pnevmatike, saj zimska oprema od 15. marca po zakonu ni več obvezna. A to ne velja za tiste kraje, kjer še imate zimske razmere, saj je v tem primeru zimska oprema obvezna tudi po tem datumu.

Zimska oprema je na vozilih obvezna od 15. marca do 15. novembra.
Zimska oprema je na vozilih obvezna od 15. marca do 15. novembra. FOTO: Thinkstock

Vozila od danes ne potrebujejo več zimske opreme, saj zakon o varnosti cestnega prometa določa, da je ta obvezna le do 15. marca oziroma v primeru zimskih razmer tudi po tem datumu. Najnižji dopustni profil za letne pnevmatike je 1,6 milimetra, vendar je treba hitrost in varnostno razdaljo prilagoditi kakovosti pnevmatik.

Zakonsko najnižji še dopustni profil za letne pnevmatike je 1,6 milimetra, vendar je to po besedah prometnih strokovnjakov premalo. Neke vrste osnovno pravilo narekuje štiri enake pnevmatike z ne manj kot štirimi milimetri profila, ki niso starejše od štirih let. Pnevmatike so namreč narejene iz naravnega materiala, zato se z leti starajo in tako postajajo vedno trše.

Po besedah strokovnjakov sicer to, da ima pnevmatika manj kot štiri milimetre profila ali pa je starejša od štirih let, ne pomeni, da je neprimerna. Se je pa treba zavedati njenih lastnosti ter hitrost in varnostno razdaljo prilagoditi kakovosti pnevmatik.

Kot določa zakon o varnosti cestnega prometa, morajo imeti motorna in priklopna vozila v cestnem prometu predpisano zimsko opremo v času med 15. novembrom in 15. marcem oziroma tudi izven omenjenega obdobja, če pride do zimskih razmer. Te nastopijo, ko se sneg oprijema vozišča ali ko je vozišče poledenelo.

Menjava pnevmatik bo očitno upravičena, čeprav so najnižje današnje jutranje temperature po podatkih meteorologov še segle do -6 stopinj Celzija. Dopoldne se bo po vsej Sloveniji pooblačilo. Sredi dneva in popoldne bodo manjše padavine od severovzhoda zajele večji del Slovenije. Meja sneženja bo večinoma na okoli 600 metrih nadmorske višine.

Popoldne se bodo oblaki trgali. Zvečer bo na Primorskem zapihala šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 3 do 7, na Primorskem do 12 stopinj Celzija. V petek bo po podatkih meteorologov že sončno in topleje.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou