Slovenija

Vozniki in vodstvo Arrive bodo rešitve za konec stavke iskali prihodnji teden

Ljubljana, 08. 09. 2017 10.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vodstvo Arrive in vozniki bodo prihodnji teden morda znova sedli za skupno mizo in poskušali najti rešitev za zaključek stavke, ki traja od ponedeljka. Povabilo na sestanek so stavkovnemu odboru poslali predstavniki vodstva.

Vodstvo skupine Arriva Slovenija je stavkovni odbor in ostale reprezentativne sindikate v družbah, s katerimi naj bi se stavkovni odbor vendarle bil pripravljen povezati, povabilo na skupni sestanek. V stavkovnem odboru še niso prepričani, ali se bodo sestanka, ki naj bi bil v ponedeljek, tudi udeležili. Odločili se bodo danes.

"S strani vodje pogajalcev delodajalske strani smo včeraj prejeli dopis, ki nekako gre v tej smeri. Smo mu tudi odgovorili. V stavkovnem odboru bomo dejansko zadevo še enkrat preučili, tako da ne izključujemo tudi te možnosti," je povedal generalni sekretar Obalne sindikalne organizacije KS 90 Damjan Volf.

Vodstvo je stavkovni odbor s sindikati namreč povabil na sestanek po tistem, ko so bili obveščeni, da je stavkovni odbor ostale reprezentativne sindikate v družbah Arriva Slovenija obvestil, da je pripravljen za obdobje do podpisa podjetniške kolektivne pogodbe zamrzniti stavko ter pri dogovoru za zvišanje urne postavke in prenovi podjetniške kolektivne pogodbe sodelovati tudi z njimi.

To odločitev vodstvo Arriva Slovenija pozdravlja, saj je bil eden izmed njihovih predlogov za mirno rešitev spora poleg mediacije tudi vključitev ostalih sindikatov, kar pa je stavkovni odbor do sedaj vztrajno zavračal. Vodstvo pričakuje, da bodo do ponedeljka, če stavkovni odbor potrdi udeležbo, uskladili svoja stališča in enotno zastopali delojemalsko stran.

Volf je ob tem pojasnil, da se bodo dokončno odločili danes popoldne, pri odločitvi pa bodo upoštevali, kako so je delodajalec odzival na stavko in na kakšen način, jo je poskušal onemogočati. "Potem bomo sporočili, ali smo se pripravljeni v pravem pomenu besede sestati tudi z ostalimi sindikati," je dejal Volf.

Iz skupine Arriva Slovenija so danes sicer še sporočili, da v četrtek 88 odstotkov voznikov ni stavkalo in so kljub stavki skoraj vse linije obratovale nemoteno.

V poslovnih enotah Ljubljana in Ptuj četrti dan stavke ni stavkal nihče, v Mariboru je stavkalo deset voznikov, v poslovni enoti Slovenska Bistrica pet, v Kopru trije, v Novem mestu pa en voznik. Največ, 55 voznikov od skupaj 193, jih je stavkalo v družbi Alpetour, ki skrbi za prevoze na Gorenjskem.

Vodstvo Arrive bo z vozniki iskalo dogovor prihodnji teden.
Vodstvo Arrive bo z vozniki iskalo dogovor prihodnji teden. FOTO: iStock

Vodstvo stavkovni odbor še vedno poziva, da neha javnost zavajati z neresničnimi podatki o udeležbi v stavki in s tem ustvarjati napačno podobo o dejanskem stanju, potnikom pa povzročati nepotrebne skrbi.

Kot primer zavajanja so navedli četrtkovo poročanje o začetku stavke na Dolenjskem, kjer pa je stavkal le en voznik, in sicer član stavkovnega odbora. "Ostali vozniki se stavki ne pridružujejo, saj vedo, da stavka ni primerna oblika izražanja nezadovoljstva za dosego ciljev. V novomeški enoti so tudi včeraj bili izvedeni vse linije," so pojasnili.

Stavkovni odbor te očitke zavrača in vztraja pri tem, da ne stavka le peščica voznikov. "Danes je že peti dan stavke in po informacijah, ki jih imam, se bodo danes v Kranju na avtobusni postaji zbrali vsi stavkajoči, ki stavkajo na Gorenjskem, tako da bodo delodajalcem in slovenski javnosti jasno, glasno in odločno pokazali in dokazali, da jih ni samo peščica, ampak da gre za organizirano skupino ljudi, ki želi samo pošteno plačilo za pošteno opravljeno delo," je povedal Volf.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jazzintea
09. 09. 2017 09.17
+1
Vsakdo si za opravljeno delo zasluži dostojno plačilo. Ko bodo zaposleni masovno dali odpoved, bodo delodajalci sprevideli, da tako ne gre naprej. Posameznik je nadomestljiv, masa ljudi pa ne - vsaj ne naenkrat. Mi pa bomo videli, koliko jih v vrsti čaka za to delovno mesto, kakor nam skušajo vcepljati delodajalci, da bi nas ustrahovali.
jazzintea
09. 09. 2017 09.18
+1
Aja, pred nekaj dnevi sem zasledila, da ta delodajalec ponuja večje število delovnih mest.
johanca123
08. 09. 2017 19.11
+1
Glede na ajznpoarje si res zaslužijo boljše plače.
santamaura
08. 09. 2017 12.20
+5
Začenja se novo šolsko leto. Veliko otrok se še vedno vozi v šolo z avtobusom. . To je najbolj varna pot. Vozniki so profesionalni šoferji, ki se zavedajo svoje odgovornosti. Jaz jim zaupam. Ali bomo sedaj držali svečo lastnikom tajkunčkom, ki imajo ponarejena vozniška dovoljenja - NE - Nima vsak toliko denarja, da bi svoje sončke vozil v šolo z tankom, ki mimogrede zasmradi še tisto glavo solate, ki je zrasla na vikendu tam nekje v naravi
ROMELS
08. 09. 2017 12.15
+4
Saj ni čudno, da je pokojninska blagajna prazna, ker vsi delodajalci plačujejo svojim zaposlenim le minimalca. Temu so največ krivi sindikati, sledi jim pa slaboumna politika.
provokatorr
08. 09. 2017 11.54
+4
najbolj žalostno je to, da so vozniki take reve, da ne upajo stavkati in so zadovoljni z minimalcem, ki ga dobijo na račun, čeprav podjetje dobro posluje.
Majerca
08. 09. 2017 11.25
+6
Žalostno, da živimo v tako lepi deželi s tako različnimi dohodki. Eni mesečno 17.000 , drugi kot tile šoferji od 500 evrov naprej. Absurd.
provokatorr
08. 09. 2017 11.56
+1
seveda so take razlike, če pa oni, ki delajo za 500 evrov, nič ne rečejo in so očitno zadovoljni s temi 500 evri, glede an to, da praktično nihče ne stavka