Slovenija

Vozite na varni razdalji in hitreje ter bolj mirni boste na cilju

Ljubljana, 16. 09. 2016 11.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zastoji na primorski avtocesti so stalna tema poletnih novic, pred tednom dni so vozniki stali celo v 30-kilometrski koloni. Na Darsu pravijo, da so si za takšne dogodke delno krivi sami. Zastoje namreč poleg del in velike obremenitve cest velikokrat povzročajo prometne nesreče zaradi prevelike hitrosti in premajhne varnostne razdalje.

Zastoji na avtocestnem odseku med Ljubljano in Vrhniko so stalna tema poletnih novic, pred tednim dni so vozniki stali celo v 30-kilometrski koloni. Na Darsu pravijo, da so si za takšne dogodke delno krivi tudi sami. Za zastoje so namreč poleg del in velike obremenitve cest velikokrat krive prometne nesreče zaradi prevelike hitrosti in premajhne varnostne razdalje.

Prikaz najpogostejših vzrokov nesreč v letu 2015.
Prikaz najpogostejših vzrokov nesreč v letu 2015. FOTO: Dars


"Zaradi neprilagojene varnostne razdalje prihaja do veliko nesreč v obliki naletov več vozil, kar pomeni, da ima Policija veliko več dela z raziskovanjem vzroka nesreče in popisovanjem udeležencev," opozarjajo uslužbenci Darsa. Čas odprave nesreče se daljša tudi zaradi neodgovornih voznikov, ki ne upoštevajo pravil razvrščanja. Ob tem naj še enkrat spomnimo na izjemno pomembno statistično dokazano dejstvo: možnost preživetja ponesrečencev se poveča za 40 odstotkov, če lahko reševalci neovirano pridejo do njih.

Kljub temu so vozniki velikokrat gluhi za opozorila, ki bi tako njim kot drugim udeležencem lahko omogočila varnejšo in manj stresno pot do cilja. Tudi na tista o varnostni razdalji. "Vsakodnevno opažamo, da je varnostna razdalja v večini primerov neupoštevana. Kar se dogaja na povečini enakih lokacijah na avtocestnem omrežju, kjer dnevno prihaja do trkov vozil. Najhujše posledice neustrezne varnostne razdalje so vsekakor v predorih, posebej, če so udeležena tovorna vozila. Posledice neupoštevanja varnostne razdalje so hude: zastoji, poškodbe, žrtve in posledično velika gospodarska škoda!" opozarjajo pri Darsu.

Varnostna razdalja

Neustrezna varnostna razdalja je pogoj za zastoj, opozarjajo na Darsu.
Neustrezna varnostna razdalja je pogoj za zastoj, opozarjajo na Darsu. FOTO: Dars
Voznik, ki vozi za drugim vozilom po istem prometnem pasu, mora voziti za njim na razdalji, ki ni manjša od razdalje, ki jo pri hitrosti, s kakršno vozi, prevozi v dveh sekundah. Zakonska definicija varnostne razdalje
"Voznik, ki vozi za drugim vozilom po istem prometnem pasu, mora voziti za njim na razdalji, ki ni manjša od razdalje, ki jo pri hitrosti, s kakršno vozi, prevozi v dveh sekundah (varnostna razdalja)." Takšna je zakonsko določena definicija varnostne razdalje. Kaj pa to pomeni v praksi? Če vozimo s hitrostjo 100 km/h, je varnostna razdalja vsaj 54 metrov, pri hitrosti 130 km/h pa znaša minimalno 72 metrov. To so sicer le okvirne številke, saj je treba upoštevati tudi stanje cestišča. Če je spolzko, mora biti tudi varnostna razdalja večja.

Zakon določa tudi minimalno varnostno razdaljo, kadar se ob dobrih prometnih razmerah oblikuje kolona, ki vozi z zmanjšano hitrostjo. V takšnem primeru se lahko varnostna razdalja zmanjša, vendar ne sme biti manjša od razdalje, ki jo vozilo pri hitrosti, s kakršno vozi, prevozi v eni sekundi.

Splošno pravilo pa se glasi: Varnostna razdalja mora ne glede na vozne razmere omogočati, da lahko voznik zmanjša hitrost ali ustavi in s tem prepreči trčenje, če voznik, ki vozi pred njim, zmanjša hitrost ali ustavi.

Zastoji se podaljšujejo

Iz podatkov izhaja, da z zvišanjem količine prometa vsakršen dogodek na tem odseku ustvarja vedno daljše zastoje. Dars

Pred 40 leti, ko so za promet odprli avtocestni odsek med Ljubljano in Vrhniko, je bil povprečni dnevni promet v obe smeri 12.000 vozil, danes se jih po njem vsak dan pelje 60.000. Poleti pa je ta številka še veliko višja, letos se je tako po podatkih Darsa samo v eni smeri vozilo tudi 51.500 vozil dnevno, od tega več kot 6.000 tovornih vozil.

Prav tako upravitelj  naših avtocest ugotavlja, da se zastoji na omenjenem odseku v seštevku podaljšujejo, čeprav število zastojev kot dogodkov ne narašča, število nesreč pada, število delovnih zapor pa se v primerjavi s prejšnjimi leti ni bistveno spremenilo.

Število zastojev po letih na odseku A1 Brezovica–Vrhnika.
Število zastojev po letih na odseku A1 Brezovica–Vrhnika. FOTO: Dars
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

periot22
16. 09. 2016 20.32
+2
Dars ni nikoli za nič kriv!!!!!!!
Kollerik
16. 09. 2016 17.27
+4
Lepo, da nam vzamete dudiko iz ust in zraven še kaj zanimivige poveste... aha, torej varnostna razdalja pa to... aha, ja seveda... točno... to bo....
txoxnxy
16. 09. 2016 17.03
+2
Kako naj vozim HITREJE , če pa so ceste čist zanič , na vsakih par metrov kaka omejitev ali pa že zdavnaj odslužena cestninska postaja !!
azzurro9111
16. 09. 2016 15.30
+1
vozite na varni razdalji, da se vam lahko med njo naguzi petnajst avtomobilA, ane eto.......
+2
Vozite na varni razdalji in hitreje ter bolj mirni boste na cilju...slovenija moj doma pa te fore a...
nebel
16. 09. 2016 15.06
+6
Spet DARS vse na uporabnike. Od dveh vozišč je eno veliko večinsko zasedeno s kamioni. Ostane največkrat samo še eno, prehitevalni pas. In tam se potem dogaja vse. Od počasnel do divjakov, od slepcev, ki skačejo s 100 kmh iz voznega na prehitevalni pas, do kretenov, ki tam vozijo kolikor jih avto da, ne pa pamet. Resnična rešitev je zaenkrat le odstranitev kamionov na železnico. Ki pa je zaradi naših sindikalnih železnic utopija. Ali / in vzpostavitev trejega voznega pasu , pa makar na račun ograj, ki so že itak zanič pred zaključkom postavitve.
123098
16. 09. 2016 15.05
+4
Itak. Prejšnji teden na vožnji po AC iz Ljubljane do Pirana: 1.) najprej se skor zabijem srbu v rit, ker nisem predvideval da bo izza rahlega ovinka sredi pospeševalnega pasu tip ustavil, vklopil vse 4 žmigovce in pregledoval avtokarto, 2.) kasneje dva poljaka vozita vštric z 80 km/h (posledica: živčnost in prehitevanje po pasu za šleparje), 3.) par km naprej je en tip očitno zgrešil izvoz ker je frajer kar stal ter avtu pred mano vskočil na vozni pas iz 0 km/h (hvalabogu za predvidevanje in hitre reflekse). Pa raznorazni telefoni, cigareti, nepotrebno bremzanje, nedeljske vožnje po prehitevalnem pasu, zijala ob prometnih nesrečah itd. itd. DARSovci so katastrofa, ampak vozniki...ti so pa še hujši
Ramzess
16. 09. 2016 14.48
+5
Teorija je res lepa, a je praksa kajpak drugačna.
Vogtar Ogt
16. 09. 2016 14.39
+8
Dajte rajs mal osvestit in informirat soferje, da je prehitevalni pas za PREHITEVANJE. Ne pa da so kilometre dalec eden drugemu na odbijacu na levi strani, desno pa skoraj nikogar. In ja, tudi ce je do naslednjega kamiona na desni samo 200-300m, se splaca it desno, ker te vmes 2-3ije lahko prehitijo. In voila, ni guzve. Ampak dopovej ti to nekomj, k je mati prodal za pleh in mora biti prvi....
piko112
16. 09. 2016 14.59
+3
Če so pa tako vase zagledani in zatopljeni v svoj telefon da še opazijo ne da se vozijo 100 po prehitevalnem in še smernik jim je pod častjo dati
piko112
16. 09. 2016 14.05
+9
Zastoj se ponavadi začne delati pred vestninsko postajo proti vrhniki, ker niso sposobni napisati razpisa za elektronsko cestninjenje tovornjakov
duhccc
16. 09. 2016 13.48
+10
kr neki varnostna razdalija v temu kausu nemogoce jo je drzati na avto cesti ce peljes 130 km na uro more bit varnostna razdalija 72 metrov in to je tezko drzati in itak se ti slej ko prej nekdo umes urine in mas lahko sam polovico varnostne razalijie ali pa se man tko da pametn je lahko bit potem se pravi dam bi mogli na avto cesti v razdaliji 8000 metov vozit man kot 100 avtomobilo ce odstejemo se dolzino avtov tko da to je nemooce je je mogoce za ljudi ob zivce spralvat in pobirati kazni zaradi prekratke razdalije sicer pa sej jih dost ne ve kok je sploh 72 metrov
Uporabnik518700
16. 09. 2016 12.48
+14
Seveda, če pa je vedno več kretenov, ki vozijo po prehitevalnem pasu 100 km/h v strnjeni koloni z telefonom v roki in cigareto v ustih na voznem pasu ni pa nobenega avtomobila. Kje ste policaji? Stacionarni radarji niso dovolj je treba tudi delati. Vedno govorite da so vozniki krivi .... saj so krivi pa so tudi policaji in njihova nesposobnost urejanja prometa.
deathbite
16. 09. 2016 12.27
+9
Seveda je kriva prekratka varnostna razdalja. Kako boš prehiteval z "ustrezno" varnostno razdaljo?! Da o bedakih, ki so zakupili prehitevalni pas ne govorim! Stalna prisotnost policije na AC in bo problemov manj.
Vlado Moravs
16. 09. 2016 12.08
+11
Da pa to ni podobno avtocesti, pa se na Darsu ne vprašajo