Slovenija

Vozilo se ne zaklene, telefon pa nenadoma izgubi signal – Odpeljite se! To je znak, da na vas prežijo kriminalci

Ljubljana, 08. 11. 2017 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Blaž Garbajs
Komentarji
144

Ste opazili, da na nekaterih parkiriščih včasih ne morete zakleniti vozila? Da telefon tedaj izgubi signal? Prestavite vozilo! To so namreč znaki uporabe tako imenovanih motilcev frekvenc za daljinsko zaklepanje vozila. Policija je že prijela nekaj storilcev, a očitno so nekateri še vedno na delu.

Več videovsebin
  • Kraje s pomočjo motilcev frekvenc za daljinsko zaklepanje
    00:30
    Kraje s pomočjo motilcev frekvenc za daljinsko zaklepanje
  • Iz 24UR: Vse več predrznih tatvin
    02:17
    Iz 24UR: Vse več predrznih tatvin
Ste se že kdaj spraševali, čemu se vaš avto ne zaklene?
Ste se že kdaj spraševali, čemu se vaš avto ne zaklene? FOTO: Thinkstock
Izstopite iz vozila, stisnete gumb na daljincu in odhitite po opravkih. Vedno zaslišite zvok zaklepanja, ali pa opazite hiter pomižik smernikov? Se vam je že zgodilo, da se avto iz neznanega razloga ni hotel zakleniti?

“Sprva sem pomislil, da je težava v mojem daljinskem ključu. Vozilo sem zato zaklenil ročno. Čez nekaj tednov se je stvar ponovila pred istim trgovskim centrom. Spraševal sem se, kako je mogoče, da nikjer drugje nimam teh težav,” nam je svojo izkušnjo zaupal eden od naših bralcev. Tudi znotraj naše redakcije smo se nekateri že soočili z nenavadno “motnjo” pri zaklepanju vozil, nazadnje pred nekaj dnevi, konkretno pred samim vhodom v trgovski center na Rudniku. Za kaj torej gre?

V primeru, da se avtomobil ob večkratnih pritiskih na gumb ne zaklene, smo najverjetneje tarča tatov. Slednji seveda niti ne rabijo biti v neposredni bližini vozila, zato jih je težko opaziti. V takšnem primeru je najbolje, da se usedemo nazaj v avtomobil in se odpeljemo drugam.

Najverjetnejši razlog: postali smo tarče kriminalcev

Pojasnila smo našli na policiji. Njihove dosedanje izkušnje pravijo, da je nenavadno oteženo zaklepanje vozila precej jasen znak, da so ob danem trenutku na delu kriminalci. Ste že slišali za tako imenovane motilce frekvenc? Že nekaj let jih tudi pri nas uporabljajo za vlamljanje v vozila in krajo osebnih predmetov, ki jih puščamo v njih.

Policija je v zadnjih letih obravnavala več primerov tovrstnih tatvin, v Ljubljani pa so tudi že prijeli organizirano skupino storilcev, kljub temu, da je preiskovanje teh primerov zelo zahtevno. “Na kraju dejanja je le odklenjeno vozilo, na katerem ni mehanskih poškodb, kot posledice vloma v vozilo,” so pojasnili na PU Ljubljana.

Ko oškodovanec zapušča vozilo, storilci zmotijo frekvenco za daljinsko zaklepanje vozila, tako da se to ne zaklene.

Sledi opazovanje. Ko lastnik vozila vstopi v trgovino, enostavno pristopijo do vozila, ga odprejo in izvršijo tatvino iz notranjosti.

Dejanja so izvršena zelo hitro, le v nekaj minutah, morda še hitreje.

Pogosto je storilcev več in si razdelijo vloge.

Najpogosteje storilci spremljajo, zasledujejo oškodovanca in javljajo njegovo gibanje. S tem preprečijo, da bi jih zalotili.

 

Storilci sodelujejo, se obveščajo, spremljajo gibanje lastnika vozila

V letih 2013 in 2014 so zabeležili nekaj primerov vlomov v osebna vozila na parkiriščih, predvsem v večjih nakupovalnih središčih, kjer sprva ni bilo mogoče pojasniti načina izvršitve vloma. Zadeva je prešla v roke kriminalistov, ki so z intenzivnim delom odkrili storilce. Ti so se posluževali naslednje taktike: Uporabljali so elektronsko napravo, tako imenovan motilec frekvence za daljinsko zaklepanje vozila, in sicer na način, da so z njim v trenutku, ko so se lastniki vozil oddaljevali od vozila, preprečili zaklepanje vozila. “V določenih primerih sta bila storilca dva, kjer sta si vloge razdelila. Eden je spremljal oškodovanca, drugi je izvršil tatvino iz vozila, ves čas pa sta bila na telefonski vezi in se obveščala,” so nam še pojasnili policisti.

Za tovrstno krajo iz vozila storilci ne potrebujejo veliko časa.
Za tovrstno krajo iz vozila storilci ne potrebujejo veliko časa. FOTO: Thinkstock

Policija doslej že prijela več oseb, ki so bile osumljene izdelave in pridobivanja določenih pripomočkov

Preiskovali so skupno kar okoli 25 tovrstnih vlomov, pridržali pa šest oseb. Po zaslišanjih pred preiskovalnimi sodniki je peterica ostala v priporu, enemu pa je bil izrečen hišni pripor. “Osumljeni so bili za kazniva dejanja Velike tatvine po 205. členu KZ-1B in Izdelovanje in pridobivanje orožja in pripomočkov, namenjenih za kaznivo dejanje po 306. členu KZ-1B,” so ob tem še pojasnili policisti.

Kako ta naprava pravzaprav deluje?

Majhni oddajniki, ki jih je za nekaj stotakov mogoče kupiti na spletu, lahko zmotijo frekvence za daljinsko zaklepanje. Storilci lahko ta učinek dosežejo celo z razdalje do 100 metrov, odvisno od moči oddajnika. V nekaj sekundah tako naše stvari, ki smo jih morda le za kratek čas pustili v avtomobilu, postanejo zelo lahka tarča storilcev. Po spletu kroži kar nekaj posnetkov nadzornih kamer na različnih parkiriščih po svetu, na katerih je jasno videti potek takšne drzne tatvine. Takšni praksi smo že kar nekaj časa priča tudi v Sloveniji.

Primer uporabe naprave: 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Vlom v vozilo
Vlom v vozilo FOTO: Thinkstock

Naprava zmoti tudi telefonske signale, zato lahko ob sumu najprej preverite telefon!

“Veliko lastnikov vozil ob zapustitvi vozila enostavno pritisne na daljinec in ne preveri, ali se je vozilo zaklenilo. Lastnik mora biti pri zaklepanju pazljiv in se mora prepričati, ali se je vozilo dejansko zaklenilo. Pri nekaterih vozilih zazna utripanje smerokazov ali pisk. Najbolj priporočljivo pa je, da se preveri fizično,” svetujejo policisti. Če ugotovimo, da se vozilo ni zaklenilo, lahko preverimo tudi signal na mobilnem telefonu. “Motilce lahko zaznamo tudi kot motenje radijskih signalov ali izgubo signala pri mobilnih telefonih, tako da je dobro, če smo pozorni tudi na ti dve okoliščini,” pojasnjujejo.

Najbolje, da parkirate drugje, o dogajanju pa obvestite policijo

Če se kljub nekajkratnim poskusom vozilo vseeno ne zaklene, policisti svetujejo, da vozila ne zapuščamo. “V kolikor ste zaznali, da nimate signala na mobilnem telefonu ali da je le ta zelo slab in da je nemogoče zakleniti vozilo, je najbolje, da vozilo parkirate na drugem kraju, kjer ne bo več moten signal, in o dogajanju obvestite policijo.”

Motilce frekvenc sicer uporabljajo tudi pri krajah vozil, z njimi si omogočijo lahek dostop v notranjost vozila. Za krajo samega vozila sicer nato potrebujejo še dodatne veščine in tudi opremo za zagon.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (144)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HouseBeatz
11. 11. 2017 16.33
Čudno, to se vedno dogaja pred parlamentom, mogoče so pa kriminalci kje v bližini
nikhrast
09. 11. 2017 13.48
Leta nazaj parkiramo Chrysler minivan pred tržnico, gremo notri, nekaj kupimo, pa nazaj v avto. Kliknemo, vrata se oklenijo, usedemo se v avto, pa vidimo da to ni naš. Naš minivan je bil parkiran nakaj avtomobilov naprej, oba sta pa bila skoraj identična. Še zdaj ne vem kako je s temi ključavnicami, to se je seveda zgodilo tu v Severni Ameriki.
kor22
09. 11. 2017 13.04
+1
eh, not nikoli ne pustim nič vrednega, tak da če želi kaki žvečilni gumi si ga pa lahko kar vzame.
BŠK
09. 11. 2017 09.49
+1
Kaj spet toplo vodo odkrivate? Folk se je že tako polenil, da sploh več ne zna vozila odklepati in zaklepati brez daljinca Zanimivo pa da samo precenjeno nemško sveto trojico napadajo, ostalih jih ne ganejo...
Artechh
08. 11. 2017 21.42
-1
Mam "Smarkey", ko avto izgubi povezavo z ključem se avtomatično zaklene :) sepravi v tem primeru se bo še preh ko bi se drugače
Eitipatapa
08. 11. 2017 21.29
+1
A je tako težko se navadit zaklenit, ko si še v bližini avtomobila in pristopit ter poskusit "pokljukati" ali je res zaklenjen? Seveda na avtomobilih, kjer je to možnost.
Vig1
08. 11. 2017 21.03
+4
Malo lovska je tale. Ko avto zakleneš se mehansko sproži 5 ključavnic in moraš biti res močno naglušen da tega ne slišiš, če pa že, potem pa se zraven vedno zabliskajo vsi štirje žmigavci, kar ne moreš spregledati. Če pa si hkrati gluh in slep potem pa tako ali tako ne moreš voziti avto. Torej temu članku ne verjamem. Seveda se zgodi, da se včasih avto ne zaklene, če ne drugega imaš lahko slabo baterijo v ključu, ampak da ne opaziš niti glasnega škljoca ključavnic niti bliskanja žmigavcev, tega pa ne verjamem. Za povrh kar precej avtom na kratko zapiska ko se zaklenejo.
zelenica
08. 11. 2017 21.21
+1
še enkrat beri članek de.......................
Migovic
09. 11. 2017 17.40
glej VIg1 9 od 10 bo seveda ugotovilo da je nekaj narobe a eden ki bo pa pač v tistem momentu malo bolj zmeden pa bo spregledal in prešlišal da se avto ni zaklenil in tega bodo oropali ....statistika pač če boš zadosti dolgo stal na parplacu boš že enga takšnega našel
Antipolitik
08. 11. 2017 20.09
+3
Po moje vsak sliši če se avto zaklene ali če daljinec ne dela. LOL
provokatorr
08. 11. 2017 20.54
+3
vsak normalen. ker pa je veliko bedakov, pa jih lahko okradejo na tak način ....
Janez Nasrase
08. 11. 2017 19.50
-2
Motnje so lahko tudi od RTV oddajnikov. Na parkirišču pri zgornji postaji pohorske vzpenjače (100 m od pohorskega oddajnika) pred nekaj leti s pilotom nikoli nisem mogel vklopiti alarma in sem avto vedno zaklenil ročno. RF hrup oddajnikov je preglasil pilota avtomobila. Zdaj že nekaj let nisem bil tam z avtom in ne vem, ali so novi piloti kaj manj občutljivi.
provokatorr
08. 11. 2017 19.47
-2
telefon in daljinec delata na različnih frekvencah, zato ne moti obeh naenkrat. poleg tega daljinec ne oddaja ene frekvence kar tako, ampak oddaja pakete na določeni frekvenci, ravno zato, da ne bi nekdo mogel z oddajanjem ene frekvence odpreti vseh avtomobilov. pa telefoni bi tudi motili en drugega, če bi šlo tako enostavno. tako, da lahko zaključim samo, da je članek navadna bedarija.
killik
09. 11. 2017 14.29
ja glej jest tud nisem verjel pa sm ga pred leti kupu eno pocen varijanto in testiru in nauš verjel zadeve še kako delujejo v krogu 5metrov do tam nekje 10 metrov ni nobenga signala še wifi v stanovanju je uzel signal pa to je blo kaki 2 leti nazaj pa pocen varijanta danes verjamem da boljši jammerji ubijejo signal tud do 100 metrov brez problema sam problem tega članka je 5 let prepozno
ssbobo
08. 11. 2017 17.22
+1
Zuki županu...... te novice ga ne tanimajo saj ne hodi po nakupih v take centrr.......
VolkBrenin
08. 11. 2017 18.40
-1
Če bi bil recimo župan hribernik...potem takšnih kraj defintivno ne bi bilo . ...kajne ...
BUONcaffee
08. 11. 2017 15.08
+13
Nove tehnologije, manjša varnost.
HRVATINAzgb
08. 11. 2017 14.41
-11
Slovenija je najmanj varna država v Evropski uniji.
harriba
08. 11. 2017 15.04
+5
V Sloveniji se res ne cedita med in mleko vendar se vsee
Sashp13
08. 11. 2017 15.04
+6
Hrvaska pa najmanj na svetu. Tak da smo se vedno pred vami krteki..
harriba
08. 11. 2017 15.09
+5
Slovenija je sedma najbolj varna država na svetu, Hrvaška pa na 31.
harriba
08. 11. 2017 15.22
+8
V Sloveniji se res ne cedita med in mleko, vseeno se pa sprašujem zakaj splohživiš v Sloveniji, če je pri nas vse tako slabo. Kar se varnosti tiče pri nas še stanje ni zaskrbljaoče.
bekson74
08. 11. 2017 13.42
+21
pameten telefon, pameten pralni stroj, pečica... avto.... to je to
picolin
08. 11. 2017 19.40
+1
fajn je imeti vse te nove stvari .ampak klasičen način je še vedno dobrodošel v stanovanju .tudi prek smart tv-ja če ma že tv v sebi camero te lahko vohuni poslušajo in gledajo kaj počneš ko je tv ugasjen
TOX6
08. 11. 2017 13.18
+24
Če bi jih na schengrnski meji ob vstopu pregledal kot je potrebno se YUgo banda ne bi počutila kot doma???
rovte
08. 11. 2017 15.46
-2
picolin
08. 11. 2017 18.39
+1
jih je nekaj ampak vsi ti so samo B od bande
TistoPravo
08. 11. 2017 12.59
+2
Če bi biu katerikoli avto vaš, vam ga nebi bilo treba zavarovat in registrirat...pa vinjeto kot fizikalci za enako ceno kupovat kot največje firme....ki za razliko od večine vas vožnjo služijo....na tem svetu je le malo zares naše, čim zahteva skrb pustite brez skrbi odklenjeno...naj prevzame skrb kdo drug z veseljem, pa tud če je to žena ;)
Sashp13
08. 11. 2017 13.38
+1
Te pa daj zeno v krog :) ampak pogoj je da je mlajsa od 40 let ne prevec zalita in da dobro zgleda vse kar je izven teh okvirjem nobenga ne zanima isto je pri avtih
up_
08. 11. 2017 12.36
+38
kje se dobi takšen motilec jaz bi ga kupil ampak ne za zle namene. ampak v službo bi ga nesu bi sodelavci znoreli ker nebi bilo signala ni fb. ni drugih bedarij...hehe
Mf1988
08. 11. 2017 12.44
+8
natolcevanjenapolno
08. 11. 2017 11.56
+4
opel corsa letnik 2000 ni teh problemov, ni centralnega zaklepanja, pa tudi
thetech
08. 11. 2017 14.18
+1
picolin
08. 11. 2017 18.46
-1
moja tašča ima corso B 97 letnik pa ima že vso opremo ,dalinsko ,centralno ,alarm 2 airbag ,avtomacke luči pa še kaj bi se našlo .pa je nikoli ne zaklepa ,ker ji nimajo kaj ukrast, in še matrat se ni treba lopovom z odklepanjem
York
08. 11. 2017 11.52
+11
Pripeljem se do željenega cilja izstopim in to je to. Voznik se odpelje naprej.
xxdrgregoryhouse
08. 11. 2017 11.53
+10
xxdrgregoryhouse
08. 11. 2017 11.49
+3
pač ga ročno zaklens ,.
picolin
08. 11. 2017 18.52
+2
če nimaš nč denarja in nč vrednega pa da je avto ena kanta ga ne rabiš sploh zaklepat ,ker stem si prihraniš denar za poškodbe na avtu