Slovenija

Vlada v odpravo volonterskega pripravništva. Mladi: In vendar se premika ...

Ljubljana, 11. 12. 2014 16.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po številnih opozorilih v javnosti je vlada sprejela sklep, da pogodb o volonterskem pripravništvu v javnem sektorju ne podpira. Pristojna ministrstva je pozvala, naj spremenijo zakonodajo na tem področju, ministrstvo za delo pa bo pripravilo programe za plačana pripravništva.

Vlada je na današnji seji sprejela sklep, da pogodb o volonterskem pripravništvu v javnem sektorju ne podpira. Kot je po seji vlade pojasnil državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Dejan Levanič, je šla debata v smeri, da je volontersko pripravništvo nedopustno in ga je treba urediti.

Mladi morajo v nekaterih poklicih opraviti obvezno veluntersko pripravništvo. Vlada je mnenja, da to ni dopustno, zato že dela korake v smeri, da bi se ta praksa odpravila.
Mladi morajo v nekaterih poklicih opraviti obvezno veluntersko pripravništvo. Vlada je mnenja, da to ni dopustno, zato že dela korake v smeri, da bi se ta praksa odpravila. FOTO: Thinkstock

Zato je vlada pozvala vsa pristojna ministrstva, naj spremenijo zakonodajo in preverijo, ali so obvezna pripravništva sploh potrebna, medtem ko bo ministrstvo za delo pripravilo programe za plačana pripravništva v bodoče. "Prvi korak je bil narejen, zdaj pa bo treba spremljati aktivnosti v prihodnje. Naš ključni cilj je, da se volontersko pripravništvo odpravi," je dejal Levanič.

Po trenutni zakonodaji je tovrstno pripravništvo za nekatere poklice obvezno in pri tem mladi nimajo izbire. ''Na eni strani imamo poklice, kjer se mladi – brez opravljenega pripravništva - sploh ne morejo zaposliti (pripravništvo je pogoj za strokovni izpit, ki je pogoj za zaposlitev, na primer: socialno delo, pravo ...), ali pa je pripravništvo oziroma praksa pogoj celo za zaključek šolanja (farmacija). V teh primerih mladi dejansko nimajo izbire,'' je že pred časom pojasnila Sanja Leban Trojar, sekretarka Sindikata Mladi plus. Slednji so skupaj z Mladinskim svetom Slovenije ocenil, da gre za novodobno suženjsko obliko dela. Premierja Mira Cerarja so zato pozvali, naj država do ureditve področja prekine vsakršno razpisovanje takšnih pripravništev.

Vlada je sicer naredila korak v pravo smer, a so žal naše izkušnje take, da odločevalci velikokrat ostanejo pri besedah, tudi če so te zapisane, zato pričakujemo, da bomo predstavniki mladih vključeni v oblikovanje napovedanih konkretnih sprememb zakonodaje in s tem odprave volonterskih pripravništev. Predsednik Mladinskega sveta Slovenije Tin Kampl

Po današnji odločitvi vlade so se v Sindikatu Mladi plus že odzvali. Vladni korak podpirajo, hkrati pa so izjemno skeptični do tega, da bodo pozivi in priporočila, ki so bili danes podani, prinesli konkretne rešitve, ki bodo mladim zagotovile dostojno plačano pridobivanje delovnih izkušenj. "Iz sporočila vlade namreč ni razvidnih nobenih konkretnih rešitev, predvsem v smislu financiranja. Prav tako ministrstvom niso bili postavljeni roki za ureditev zakonodaje na način, da bodo volonterska pripravništva prepovedana, plačana pripravništva pa zagotovljena. Zahtevamo torej, da se zagotovi sredstva za plačana in kvalitetna pripravništva, in sicer prek trajnostnega vira financiranja," pravi predsednica Sindikata Mladi Plus Zala Turšič.

V sindikatu in Mladinskem svetu Slovenije od države, poleg uvedbe nacionalne sheme plačanih pripravništev pričakujejo, da bo oblikovala tudi okvir za kakovostna pripravništva, ki naj vsebuje naslednje elemente: sklenitev sporazuma o pripravništvu, opredelitev strokovnih in učnih ciljev ter mentorstva, ustrezno priznavanje pripravništva, razumno trajanje, ustrezno socialno zaščito in plačilo pripravnika in preglednost informacij o pravicah in obveznostih.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

florida20
25. 12. 2014 19.36
Vse kar ste napisali drži in se strinjam, dodala pa bi še nekaj… Menim, da gre pri volonterskih pripravništvih za nek začaran krog: vsi, ki imajo izobrazbo se prijavijo za določeno delo, ampak jih brez predhodnih delovnih izkušenj nihče ne zaposli. Delovne izkušnje pa si dandanes lahko pridobiš le z opravljanjem pripravništva – ne glede na to ali je plačano ali ne. Po mojem mnenju je volontersko pripravništvo v sklopu študija zelo dobrodošlo pri pridobivanju izkušenj. Ko pa enkrat diplomiraš je to nesmisel. Da kljub dokončani fakulteti hodiš zastonj v službo?! To je popolno razvrednotenje dosežene izobrazbe posameznika ter kratenje njegovega profesionalnega in človekovega dostojanstva. Poleg tega, da si mora volonterski pripravnik status in zdravstveno zavarovanje urediti sam, pa naj sploh ne omenjam, kako na nekaterih delovnih mestih izkoriščajo prostovoljne pripravnike. Delovna obveznost volonterskega pripravnika namreč ne bi smela presegati obveznosti, ki bi jo imel, če bi imel sklenjeno pogodbo o zaposlitvi na pripravniškem mestu. A temu v večini primerov ni tako! @scar_face, popolnoma se strinjam s teboj. Na podlagi 1. odstavka 108. člena Zakona o javnih uslužbencih ima javni sektor zakonsko podporo, da lahko »izkorišča« zastonj delo pripravnikov. Čeprav je vlada morda sprejela sklep o tem, da tovrstnih pripravništev ne podpira, pa vendar ne ponuja nobenih konkretnih rešitev in akcij. Po moje mnenju je rešitev tega problema čisto enostavna – preprosto bi se izbrisal ta člen iz Zakona.
scar_face
11. 12. 2014 18.25
+3
Odločili so se, da nečesa ne podpirajo in celo ministrstvom so svetovali, da naj ne jemljejo volunterskih pripravnikov. Uf, kako lepo od njih, da svetujejo...Škoda samo, da dejansko niso ABSOLUTNO NIČESAR glede tega naredili, kot npr. ZAKONSKO prepovedali tovrstna izkoriščanja ali določili minimalno plačilo.
Koffetka
11. 12. 2014 18.15
+0
Morda so ti v Javnem sektorju prisotni na delu v pripravništvu celih 40 .let. !! se pripravljajo na stavke in odhod v penzijo vmes pa planirana " Bolniška " Pd.. in koriščenje ur..Tud to je samo v JAVNEM SEKTORJU..
cakalnica3
11. 12. 2014 17.22
+6
Tudi v šolstvu. Brez pripravništva ni strokovnega izpita. Brez strokovnega izpita ni zaposlitve. Država plačuje dvojno. Prvič plačuje ne-voluntersko pripravništvo. Drugič pa plačuje posebne programe, za boljše zaposlovanje mladih. Če se ukine pripravništvo, bo kar nekaj mladih laže dobilo službe, država pa prihranila pri pripravništvih in pri programih, ki pospešujejo zaposlovanje mladih. Morda pa so tisti birokrati, ki delujejo v programih za pospeševanje zaposlenosti mladih taki, ki potrebujejo tako komplicirane rešitve, da imajo sami zaposlitev.
cakalnica3
11. 12. 2014 17.24
+2
Ali drugače rečeno. Ni slabo, če imaš na šoli pripravnika. Vsak bi imel kakšnega dobrega, ki mu ga financira država. A na žalost to verjetno ni nujno potrebno!
ladyy
11. 12. 2014 17.51
+2
Sama sem doštudirala magisterij v tujini kjer je pripravništvo obvezno in kjer sem pridobila več izkušenj in znanja kot pa 3 leta študija teorije v Sloveniji!
Koffetka
11. 12. 2014 16.58
-10
V kake šole so hodil ti ki potrebujejo pripravništva, naj jih ukinejo če nč ne znajo...?? Toje JAVNI SEKTOR..privat na trgu tega ni..???
Koffetka
11. 12. 2014 17.06
-8
Morda bi v javnem sektorju vsem ženskam in moškim že naprej izplačali otroški dodatek,pakete štipendije, avtobusne karte in pomoč v študentu, ter predčasno omogočili koriščenje porodniškega dopusta, da potem ko so prisotni na delu tega neb koristli ( ko in če bi imeli otroke)....
Vejnkiš
11. 12. 2014 18.20
+5