Slovenija

Lahko Janković predrugači politični zemljevid?

Ljubljana, 19. 08. 2011 11.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ker vlada že dlje časa izgublja podporo v javnosti in ker je vsaj za del levice ključni cilj onemogočiti zmago Janše na naslednjih volitvah, se že pojavljajo ideje, kako levico okrepiti. Nekateri nagovarjajo Jankovića, on o tem razmišlja, odločitev pa še ni padla.

Če kdo, bi lahko politični zemljevid, zlasti na levici, predrugačil ljubljanski župan Zoran Janković. Res je, da ga del levice nagovarja, naj gre na volitve predvsem zato, da bi bilo Janši vsaj težje zmagati. Jankovič o tem razmišlja, odločitev pa še zdaleč ni padla.

Zaprisega župana Jankovića - 1
Zaprisega župana Jankovića - 1 FOTO: Aljoša Kravanja

Če se bo pojavil tudi tudi na nacionalnem političnem parketu, je namreč skoraj nemogoče, da bi se v primeru padca premierja Boruta Pahorja v državnem zboru Janković pojavil kot začasni mandatar zgolj do konca mandata. Če že, bi šel raje na volitve in to na podoben način, kot je že dvakrat kandidiral v Ljubljani – z listo in ne s stranko, in s konkretnimi projekti, za katere bi se zavezal, da jih bo uresničil. Janković v levem trojčku nima več take podpore, kot jo je imel, zlasti v vladajoči SD ne.

Kot je Janković dejal ob neki priložnosti, se mora pred njegovim vstopom v to politično igro še kaj zgoditi. Zdaj, ko je jasno, da gre premier po zaupnico, bo to lahko ta trenutek.

A Pahor lahko seveda zaupnico tudi dobi. Janković v prazen bazen zagotovo ne bo skakal, saj je jasno, da ga takoj, če objavi kandidaturo, čaka stampedo in vse afere tudi njegovih sinov še enkrat znova.

'Volivci so izgubili levico, ki bi ji lahko zaupali'

Glavno breme pri iskanju "novih obrazov" za novo stranko oz. gibanje Preporod naj bi po poročanju spletne Demokracije nosila strokovnjakinja za komuniciranje in članica Foruma 21 Marta Kos Marko, pri čemer naj bi ji pomagala še vidna članica Foruma 21 Nevenka Črešnar Pergar.

Novemu gibanju naj bi se že pridružil Igor Šoltes.
Novemu gibanju naj bi se že pridružil Igor Šoltes. FOTO: 24ur.com

Po poročanju omenjenega portala naj bi se gibanju že pridružili predsednik računskega sodišča Igor Šoltes, Manca Košir, Spomenka Hribar in drugi.

Tudi časnik Delo poroča o novi stranki Preporod, katere vodenje pa naj bi prevzel Šoltes. Ta je sicer govorice, da sodeluje pri nastajanju nove stranke, zanikal.

Potrebo po rekonstrukciji levice so izpostavili že v Liberalni akademiji (LA). Pred nekaj dnevi so v sporočilu za javnost izrazili prepričanje, da je res skrajni čas za rekonstrukcijo vlade in za premišljeno spremembo političnih konceptov. "Politična levica ni izgubila volivcev, ampak so volivci izgubili levico, ki bi ji lahko zaupali," meni predsednik akademije Darko Štrajn.

V LA menijo, da je v nastalem položaju treba resno razmisliti o odločnih in odločilnih potezah na levici. Da bi se odprla leva demokratično prepričljiva opcija, pa je po njihovem mnenju treba oblikovati novo vlado, preoblikovati stranke na levici in na novo definirati njihova medsebojna razmerja.

Podpora največje levosredinske stranke SD se je po zadnjih anketah spustila pod 10 odstotkov.

Poslanec in član stranke Zares Franco Juri pa je v današnjem odzivu na Liberalno akademijo zapisal, da je poziv za rekonstrukcijo slovenske levice z odobravanjem in simpatijo prebral. Juri ocenjuje, da se je profesionalna politika in z njo tudi levica v zadnjih letih nedostojno oddaljila od civilne družbe, nastale so politične elite, desne in leve, ki jih običajno vodijo različni finančni ali kapitalski interesi.

Kot je zapisal, bodo stranke, ki bodo ponudile konkretne in oprijemljive programe v prid socialni državi, delavskemu soupravljanju, kooperativam, uveljavljanju javnega interesa, razvoju inovativnega in družbeno odgovornega ter trajnostno naravnanega podjetništva, miroljubni mednarodni politiki, sodelovanju z državami v razvoju, človekovim pravicam za vse, tudi našle pot do povezovanja mimo znanega sektaštva tradicionalne levice.

Ob tem je napovedal, da bo Zares te teme na svoji prihodnji konvenciji odprl brez zadreg in strahu v prepričanju, da je dolžnost politike predvsem udejanjenje vizij.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (500)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tone 12345
28. 08. 2011 08.39
No ne glede na politične komentarje,je g. Jankovič sposoben človek,kot malokateri!To mora priznati vsak, ne glede na pripadnost!Mislim pa da bo z morebitno kandidaturo sam osebno veliko izgubil!!Podal se bo v vode kjer ne prevladuje nič drugega kot podtikanje, metanje polen pod noge,zelo majhna skrb za ljudi,tam kjer dober gospodarstvenik ne more nič narediti!!
vsevid
21. 08. 2011 22.02
SEDAJ ko belćke poćasi pokoplejo NARAŠĆA TUDI UPANJE ZA BOLJ PRAVIČNO SL.
prehlad
20. 08. 2011 22.03
HA HA POODPORA VLADI .CELO INFLACIJA JO JE PREHITELA.
Raztezje
20. 08. 2011 21.27
Jankovič je velik prijatelj Laščanov.
prehlad
20. 08. 2011 21.20
KAJ SE MU SANJA ALI SLOVENCEM.
marjankos
20. 08. 2011 19.17
Slišal sem, da so nekateri podjetniki zaradi neplačila za opravljeno delo v Stožicah in iz obupa, napravili samomor. Če je to res mora Jankovič in vsi taki zapustiti politični prostor za vselej. Počasi bo moralo bit cenjeno tudi moralno in pokončno.
povemvsem
20. 08. 2011 18.06
zek: prav imaš! v SDS je največ bivših komunistov s poveljnikom na čelu!
zek
20. 08. 2011 17.24
DAJTE NO DAJTE KAKŠNE OSLARIJE PA SO TO -- JANKOVIĆ NAJ BI REŠIL LEVICO (res za bruhat) JANKOVIČ NAJ BI BIL VREDEN PO PISANJU FINANC OKOLI 20 MILJONOV EVR (se vam nezdi da kapital ni vrednota pravega levičarja) JANKOVIČ JE BIL IZBRAN ZA MENAŽERJA LETA KO JE ŠE VODILI MERKATOR (čeprav so trgovke vse povrsti dobivale minimalno plačo ) JANKOVIČ JE LETA 2008 NAVSE PRETEGE PODPIRAL TURBO KAPITALISTIČNO DESNICO KI STA JO PROMOVIRALA KRESALOVA IN GOLOBIČ (in tak človek naj bi reševal levico) Počasi res verjamem da v SLOVENIJI res nikoli ni bilo prave leve stranke in bolj ko se poglabljam v politično sceno bolj prihajam do spoznanja,da je še najbolj levo usmerjen stranka prav SDS (vendr je tudi ta stranka šedaleč od prave leve stranke)
freexgirl.
20. 08. 2011 17.11
korintos bogu za hrbtom? govorim o LJUBLJANI pa pusti me, če si ti zabluzil, ne rabiš še drugih vlečt na vse kriplje za sabo ;)
korintos1
20. 08. 2011 17.03
freexgirl Jankovič in bivši notranji minister Mate sta oba prišla v Slovenijo pri 12 tih letih. Eden je bil dober, drugi pa ne?
korintos1
20. 08. 2011 17.01
freexgirl Živim na vasi med doseljenimi vsemi narodi iz bivše Juge, razen Albanci. Tega še nikjer nisem opazil. Na obiskih pa tudi nikoli ne spregovorijo v svojem jeziku. Ti res živiš nekje bogu za hrbtom. Dosti omenjenih je bilo v TO in se borilo proti "svojim" v tistih desetih dnevih. Najdejo se pa izjeme, in take imamo tudi med svojimi.
freexgirl.
20. 08. 2011 16.56
Jaz se ne bojim Jankovića, ker nima možnosti... jezna sem na levake, da jim je tako malo mar za Slovenijo. Sedaj očitno gledajo samo še kako bodo "*" ne pomagali.
korintos1
20. 08. 2011 16.55
rudra Zakaj te motijo vsi narodi bivše države. Kaj so ti storili tako hudega?
freexgirl.
20. 08. 2011 16.54
korintos ni manj vreden, kje pa to pravim... ampak, če je rojen v sloveniji in je že bil njegov oče, ne razumem zakaj govorita srbsko in ne slovensko. aglež, ki pride sem za en teden, pa se najbrž res ne bo prej 2 leti učil slovensko, da se bosta sporazumela... kot se ti ne boš nizozensko, ko- če boš šel v tisto državo, ampak bosta oba govorila verjetno angleško- nujen kompromis če že počasi štekaš, kaj govorim
korintos1
20. 08. 2011 16.53
In zakaj se eni tako bojite, če g. Jankovič na volitvah zmaga? Potem je nekaj res narobe s desničarji, da imajo tako malo podpore. Se vam še nič ne svita?
bukefal
20. 08. 2011 16.47
Janša ... bivši in bodoči, žal pa ne tudi aktualni predsednik slovenske vlade!!!
korintos1
20. 08. 2011 16.45
bukefal Tudi vaš desničarski kandidat je pri gospodu Kučanu delal pripravništvo. Si že pozabil? Baje da sploh ni bil slab.
bukefal
20. 08. 2011 16.44
Jankovič naj bi torej bil levakarski adut. A je Kučko spet purfel v kanon nabasal???
korintos1
20. 08. 2011 16.44
freexgirl In ta moj sošolec, Srb v tretjem kolenu, je manj vreden kot eden angleški turist? Ta srbin je prinas rojen, ravno tako kot njegov oče. A ni še on "naš"?
freexgirl.
20. 08. 2011 16.38
korintos velika je razlika med angleščino in "balkanščino", angleščino se učijo obvezno v šoli, govorijo jo na potovanjih in rabili jo bodo zagotovo v prihodnje. ne govorim, da je prav. je pa velika razlika, če se kot slovenec podrediš "srbu"-ki je tvoj sošolec in sedi v gostilni sredi ljubljane od tebi... ali pa recimo turistu angležu govoriva o zelo mladih slovencih, ki niso bili v vojnih časih, jugoslaviji...