Slovenija

Volivci podprli referendum

Ljubljana, 21. 09. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po neuradnih izidih je referendum o odpiralnem času trgovin podprlo 57,49 odstotkov volivcev, proti pa je glasovalo 41,72 odstotkov državljanov in državljank. Referenduma se je udeležilo 27,48 odstotkov volivcev. Uradni izid referenduma bo znan 30. septembra.

Uradni rezultat referenduma o odpiralnem času trgovin bo objavljen v torek, 30. septembra, ko bodo prispele tudi glasovnice iz tujine.

Po 99,9 odstotkih preštetih glasovnic je za omejitev odpiralnega časa prodajaln ob nedeljah glasovalo 57,49 odstotka volivcev, proti jih je bilo 41,72 odstotkov, neveljavnih pa je bilo 0,79 odstotka ali 3505 glasovnic.

Od skupno 1.616.372 volilnih upravičencev se je referenduma o odpiralnem času prodajaln udeležilo 444.101 volivk in volivcev, kar je 27,48 odstotkov.

Referendum bo davkoplačevalce stal 600 milijonov tolarjev
Referendum bo davkoplačevalce stal 600 milijonov tolarjev FOTO: Dare Čekeliš

Med skupno osmimi volilnimi enotami je po veliki večini preštetih glasov največ pristašev pobudnikov referenduma za omejitev odpiralnega časa prodajaln ob nedeljah v volilni enoti Maribor, in sicer 61,1 odstotka, sledijo volilna enota Celje (58,2 odstotka), Ptuj (57,9 odstotka), Novo mesto (57,8 odstotka), Ljubljana Bežigrad (57,7 odstotka), Postojna (57,6 odstotka) in Kranj, kjer jih je za omejevanje nedeljskega obratovanja trgovin glasovalo 57,3 odstotka. Še vedno je volilna enota Ljubljana Center edina, kjer je malo več kot polovica glasovala proti omejevanju nedeljskega obratovalnega časa trgovin, in sicer je bilo takih 50,1 odstotka, za omejevanje pa 49,2 odstotka.

Izid referenduma je zavezujoč

Nekateri volivci so svojo referendumsko voljo že izrazili na predčasnem glasovanju, ki je potekalo v torek, sredo in četrtek. Prav tako so volivcem, ki so na zdravljenju v bolnišnici, v zaporu ali priporu, v domu za ostarele občane oziroma na služenju vojaškega roka, omogočili glasovanje po pošti.

Izid predhodnega zakonodajnega referenduma je za zakonodajalca obvezujoč, kar pomeni, da je državni zbor vezan na njegov izid. V skladu s 25. členom zakona o referendumu in o ljudski iniciativi eno leto po izvedbi referenduma državni zbor ne sme sprejeti zakona, ki bi bil v nasprotju z izidom referenduma, niti ponoviti referenduma o istem vprašanju. Ko poteče eno leto, ta pravna zaveza ali omejitev preneha. Državni zbor mora pravno gledano najkasneje v enem letu sprejeti zakon, s katerim bo uveljavil referendumski izid. Če bi vmes prišlo do razpisa volitev, se začne rok ponovno šteti od konstituiranja novega državnega zbora.

Dvajset domnevnih kršitev referendumskega molka

Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve za spremljanje referenduma o odpiralnem času trgovin je prejela dvajset prijav domnevnih kršitev. Državni podsekretar na ministrstvu za notranje zadeve Bojan Trnovšek je povedal, da se je osem domnevnih kršitev nanaša na medije, sedem jih je povezanih s plakati, v treh primerih je šlo za letake, v dveh primerih pa za agitacijo.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou