Slovenija

Volitve čez tri mesece

Ljubljana, 20. 07. 2007 08.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Četrte predsedniške volitve v samostojni Sloveniji bodo 21. oktobra. Kandidature je treba vložiti do 27. septembra.

Cukjati je sporočil, da bodo predsedniške volitve 21. oktobra.
Cukjati je sporočil, da bodo predsedniške volitve 21. oktobra. FOTO: POP TV

Predsednik državnega zbora France Cukjati je podpisal akt o razpisu volitev predsednika republike. Volivke in volivci bodo o novem predsedniku države odločali 21. oktobra.

Kandidature na predsedniških volitvah je doslej napovedalo osem kandidatov, ki pa so zaenkrat še neuradni kandidati. Roki za volilna opravila bodo namreč začeli teči šele 20. avgusta, kandidature za predsednika republike pa bodo morale biti vložene najpozneje 26. septembra do polnoči. Cukjati je ocenil, da je tako še dovolj časa, da se kandidati promovirajo, da stečejo volilna opravila in se volivci seznanijo s kandidati.

Volilni štab predsedniškega kandidata Türka bo vodil Dušan Snoj, nekdanji slovenski veleposlanik v Rusiji
Volilni štab predsedniškega kandidata Türka bo vodil Dušan Snoj, nekdanji slovenski veleposlanik v Rusiji FOTO: Dare Čekeliš

Predsedniško kandidaturo so do sedaj napovedali podjetnik Jože Andrejaš, podjetnik Marjan Beranič, nekdanji guverner Banke Slovenije Mitja Gaspari, prvak SNS Zmago Jelinčič, Darko Kranjc iz SMS, predsednica stranke Glas žensk Monika Piberl, evropski poslanec Alojz Peterle in profesor na pravni fakulteti Danilo Türk, katerega volilni štab bo vodil nekdanji slovenski veleposlanik v Rusiji Dušan Snoj.

Največ dvakratni mandat

Zakon o volitvah predsednika republike določa, da se ta voli na podlagi splošne in enake volilne pravice na svobodnih in neposrednih volitvah s tajnim glasovanjem. Pravico voliti in biti voljen za predsednika republike ima državljan Slovenije, ki je na dan glasovanja dopolnil 18 let starosti in mu ni odvzeta poslovna sposobnost. Predsednik republike se voli za pet let in je lahko največ dvakrat zaporedoma izvoljen na ta položaj.

Kandidate za predsednika republike lahko predlagajo poslanci državnega zbora (najmanj deset poslancev), volivci (najmanj 5000 volivcev) in politične stranke, ki kandidate določijo s tajnim glasovanjem. Posamezna politična stranka lahko določi le enega kandidata; dvoje ali več političnih strank lahko določi skupnega kandidata. Predlog kandidature mora biti podprt s podpisi najmanj treh poslancev državnega zbora ali najmanj 3000 volivcev. Vsak poslanec in vsak volivec lahko da podporo samo eni kandidaturi, podpora kandidaturam s podpisovanjem pa lahko daje od dneva, ki je določen za začetek volilnih opravil, do dneva, ki je določen za predložitev list kandidatov.

Slovenke in Slovenci bomo 21. oktobra izbirali četrtega predsednika samostojne Slovenije. Šef države je bil do leta 2002 Milan Kučan, ki je predsedniški stolček po volitvah leta 2002 predal Janezu Drnovšku.

Sicer pa se bodo 20. avgusta začela izvrševati pravna dejanja v zvezi z uresničevanjem aktivne in pasivne volilne pravice, ko bodo na upravnih enotah že lahko volivci oddajali glasove podpore posameznim kandidatom. Predlog kandidature se vloži neposredno pri DVK najkasneje petindvajseti dan pred dnevom glasovanja, to je do 26. septembra. DVK zatem preizkusi zakonitost vloženih kandidatur. Volilna komisija sicer določi seznam kandidatur za predsednika republike z imeni kandidatov in imeni predlagateljev. Vrstni red kandidatur se določi z žrebom. DVK objavi seznam kandidatur najkasneje petnajst dni pred dnevom glasovanja.

Drugi krog?

Za predsednika republike bo izvoljen kandidat, ki je dobil večino veljavnih glasov. Če noben kandidat ni dobil večine glasov, se glasovanje ponovi med kandidatoma, ki sta dobila največ glasov. Vnovično glasovanje se opravi najkasneje 21 dni po prvem glasovanju, kar pomeni, da je lahko drugi krog najpozneje v nedeljo, 11. novembra.

Sama volilna kampanja pa se bo začela 30 dni pred dnevom glasovanja, to je 21. septembra, končala pa 24 ur pred glasovanjem. Kampanja bo tokrat prvič potekala po pravilih zakona o volilni in referendumski kampanji, ki je začel veljati maja. Za volilno kampanjo se sicer štejejo zlasti propaganda v večjih medijih, plakatiranje in javni shodi. Volilne kampanje ni dovoljeno financirati s proračunskimi sredstvi ter s sredstvi gospodarskih družb, v katerih ima država več kot 25-odstotni delež.

Kandidati bodo po novem hkrati z vložitvijo kandidatur dolžni sporočiti tudi organizatorja volilne kampanje. Organizatorji kampanje, ki bodo morali sami skrbeti za njeno zakonitost, mora najpozneje 45 dni pred dnem glasovanja odpreti poseben transakcijski račun, na katerem mora zbrati vsa sredstva, namenjena za financiranje kampanje. Ta račun je organizator dolžan zapreti najpozneje v štirih mesecih.

Stroški volilne kampanje za volitve predsednika republike ne smejo preseči 0,25 evra na posameznega volilnega upravičenca v državi. Če pride do ponovitve glasovanja, se stroški volilne kampanje za kandidata, ki na tem glasovanju kandidirata, lahko povečajo še za 0,15 evra na posameznega volilnega upravičenca v državi. Organizatorji volilne kampanje, za katerih kandidate je glasovalo najmanj deset odstotkov volilnih upravičencev, ki so glasovali, so upravičeni do delnega povračila stroškov. Za vsak dobljeni glas se jim povrnejo stroški v višini 0,12 evra.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pisikej@yahoo.de
20. 07. 2007 14.02
Je že v redu tadej. Kdor prizna, mu je pol takoj oproščeno. Sem jezikoslovka, zato malo poklicne deformacije na tvoj post. Lep dan!
nekdo...
20. 07. 2007 13.55
kaj lahko kdo našteje vsaj tri razloge zakaj jelinčiča (pa ta da bo kaj povedal odpade ker on veliko govori pa nič ne pove in še manj naredi) mogoče me celo prepričate. da bomo še en mandat meli dvornega (parlamentarnega) norčka tak kot je do zdaj bil to drnovšek? kučan se je vsaj funkciji primerno obnašal.
zasfican_ful
20. 07. 2007 13.53
@pisikej, maš prav. Sem pogledal še preden si rekel/a. Se posipam s pepelom. Bi bilo pravično če bi se dalo moj post zbrisati.
majmun@hotmail.com
20. 07. 2007 13.45
SLOVENIJA za JELINČIČA!!!
otof
20. 07. 2007 13.43
ojej, zdaj pa še volitve. Spet nebo na tv-ju nič pametnega, cele dneve bomo zijali te kretene ki sadijo rožice in špilajo na orglice pa nas nategujejo da je joj.
pisikej@yahoo.de
20. 07. 2007 13.43
tadejkrze, preden kritiziraš, si poglej vsaj v SSKJ, če sam ne veš, kako se prav napiše volivec in volivka. Se strinjam, da je vedno več jezikovno slabih člankov v slovenski medijih, ampak vsega povprek ni treba kritizirati. Lp
matjaz.jah@gmail.com
20. 07. 2007 13.21
neti...bar gobec ima, če ne drugo, razlika je samo v tem da jelinčič bo še kaj povedal...ostali pa bodo samo jedli in pili pa še dobro bili plačani drugih pomembni pooblastil skoro nimajo...., sns in sd bi marali biti v vladi desus in sls ki jima je tako ali tako vseeno kdo je v vladi podpirajo vse.
neti
20. 07. 2007 11.16
doki007, kaj pričakuješ od Jelinčiča, imaš morda pričakovanja, mislim, da ne poznaš pooblastil Institucije predsednika SLO; Jelinčiča kot predsednika, vprašam? Lp
Joško82
20. 07. 2007 11.07
Tudi praktično bomo volili 3. predsednika, je pa res da bomo četrtič šli na volitve za predsednika RS.
saladin@email.si
20. 07. 2007 09.40
heh...najbolš nobenega...al pa ta nej ostane...ni druge!
doki007@email.si
20. 07. 2007 09.28
JELINČIČ ...KDO PA DRUG !!!!!
eBuddy
20. 07. 2007 09.25
tretjega predsednika bomo izbirali.....
zasfican_ful
20. 07. 2007 09.24
''Volivke in volivci'' Slovenščina tega novinarja je na psu. Poleg tega bomo teoretično volili 3. predsednika.