Slovenija

Volilni rezultat je slaba ocena vlade

Trst/Rim/Dunaj/Zagreb, 12. 11. 2007 09.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Mediji v Italiji, Avstriji in na Hrvaškem so si enotni v oceni, da je izid volitev negativno znamenje za Janševo desnosredinsko vlado.

Zmaga Danila Türka v drugem krogu predsedniških volitev v Sloveniji odmeva tudi v italijanskem tisku, tako na regionalni kot na državni ravni, pri čemer je enotna ocena, da je izid volitev negativno znamenje za desnosredinsko vlado Janeza Janše.

Gre za zmago, ki predstavlja pravcato negativno oceno za trenutno desnosredinsko vlado, ki jo vodi Janša, poroča tržaški dnevnik Il Piccolo
Gre za zmago, ki predstavlja pravcato negativno oceno za trenutno desnosredinsko vlado, ki jo vodi Janša, poroča tržaški dnevnik Il Piccolo FOTO: POP TV

Volitvam precejšnjo pozornost namenja tržaški dnevnik Il Piccolo, ki jim je namenil poročilo na prvi strani pod naslovom "Preobrat v Sloveniji, Türk zmagal z 68 odstotki“. Dopisnik Mauro Manzin piše, da bo tretji predsednik Slovenije 55-letni diplomat, kandidat leve sredine, ki je premagal predstavnika desne sredine Lojzeta Peterleta. Gre za zmago, ki predstavlja pravcato negativno oceno za trenutno desnosredinsko vlado, ki jo vodi Janša.

Obtožbe, piše Manzin, ki jih je Peterle izrekel na račun Türka, češ da je bil v občutljivem obdobju osamosvajanja Slovenije leta 1991 predstavnik sovražne Jugoslavije pri OZN v Ženevi, so se izkazale za bumerang. Türk jih je z lahkoto zavrnil, vznejevoljile pa so tudi volivce, predvsem zaradi vmešavanja zunanjega ministrstva in tudi premierja Janše, opozarja avtor.

"Türk premagal veterana državne politike"

Milanski Corriere della Sera volitvam namenja krajši članek na zunanjepolitičnih straneh z naslovom "Predsedniške volitve levici, Türk premagal nekdanjega premierja“. Do pred nekaj meseci skoraj neznanemu Danilu Türku je uspelo premagati veterana državne politike, nekdanjega konservativnega premierja Lojzeta Peterleta, poroča milanski časopis.

Türk premagal veterana državne politike, poroča Milanski Corriere della Sera
Türk premagal veterana državne politike, poroča Milanski Corriere della Sera FOTO: Dare Čekeliš

Časnik pojasnjuje, da je Türku uspelo združiti glasove naraščajoče socialdemokratske levice Boruta Pahorja in liberalcev odhajajočega predsednika Janeza Drnovška, njegova zmaga pa je negativno znamenje za desnosredinsko vlado Janeza Janše.

"V Sloveniji se krepi levica"

Slovenija gre v levo, Türk novi predsednik, poroča dnevnik La Repubblica
Slovenija gre v levo, Türk novi predsednik, poroča dnevnik La Repubblica FOTO: Dare Čekeliš

Na zunanjepolitičnih straneh o zmagi Danila Türka poroča tudi drugi najbolj razširjeni dnevnik La Repubblica pod naslovom "Slovenija gre v levo, Türk novi predsednik“. Dopisnik Andrea Tarquini piše, da se v Sloveniji, najbogatejši in najstabilnejši republiki bivše Jugoslavije, jasno krepi levica.

"Socialdemokrat Danilo Türk, prestižna bivša desna roka Kofija Anana na vrhu Združenih narodov, je premočno zmagal v drugem krogu predsedniških volitev. Njegova zmaga pa napoveduje težke mesece za desnosredinsko vlado Janeza Janše do prihodnjih državnozborskih volitev, ki bodo jeseni leta 2008," piše časnik.

Türk je danes zjutraj že predaval na Pravni fakulteti
Türk je danes zjutraj že predaval na Pravni fakulteti FOTO: POP TV

Uspeh demokratične levice v Ljubljani, dodaja Tarquini, je pomemben signal za ves srednji vzhod Evropske unije in na splošno za celotno EU. Slovenija je sicer ena najmanjših, vendar gospodarsko najuspešnejših članic Unije. Prevzela je že evro, njeno moderno gospodarstvo, ki cilja na visoko tehnologijo, je globoko integrirano z bogatimi stvarnostmi Avstrije, Nemčije in italijanskega severovzhoda. Iz postjugoslovanskega kaosa, ki so ga povzročile vojne in pokoli srbskega diktatorja Slobodana Miloševiča, je Slovenija oddaljena že svetlobna leta in voli levo, piše La Repubblica.

V Ljubljani narašča nezadovoljstvo do konservativnega premierja Janše, predvsem zaradi podražitev in inflacije po vstopu države v območje evra. Janšo obtožujejo, da se ni znal dobro pripraviti na prehod na skupno evropsko valuto, kar je izkoristila socialdemokratska in liberalna levica Boruta Pahorja in Janeza Drnovška. Gre, tako Tarquini, za proevropske, prozahodne in reformistične politične sile, ki so, kot Tusk v Varšavi, občutljive za socialne probleme revnih slojev. Od osamosvojitve pa je Slovenija vedno imela levičarske predsednike, začenši z evrokomunistom Milanom Kučanom, sklene Tarquini.

"Vse manjša priljubljenost vladne koalicije"

Večina avstrijskih časnikov v poročanju o izidu slovenskih predsedniških volitev poudarja, da je zmaga Türka tudi izraz vse manjše priljubljenosti sedanje vladne koalicije. Za najbolj brani avstrijski tednik Krone je poraz Peterleta "klofuta za vlado premierja Janeza Janše", dunajski Kurier pa opozarja, da je Türku "v volilnem boju koristila priljubljenost socialdemokratskega vodje opozicije Boruta Pahorja".

"Klofuta za vlado premierja Janeza Janše", poroča avstrijski tednik Krone
"Klofuta za vlado premierja Janeza Janše", poroča avstrijski tednik Krone FOTO: POP TV

Kot piše Kurier, se je Türk pred volitvami hvalil tudi s svojimi stiki "s svetom bogatih, lepih in vplivnih". Vendar vse to še ne razloži njegovega uspeha. Ta po oceni Kurierja temelji predvsem na tem, "da je za levo usmerjene Slovence po izpadu prav tako levega Mitje Gasparija ostal samo še en izvoljiv kandidat - Türk". Prav naj bi mu prišle tudi njegove diplomatske izkušnje v ZN, piše Kurier.

Dunajski časnik poleg tega ugotavlja, da je bil Türk popoln novinec na slovenskem političnem prizorišču, kar pa mu ni škodovalo. Tako mu namreč v kočljivih vprašanjih, kot je odnos med državo in Cerkvijo, ni bilo treba zavzeti stališča. Vseeno naj bi Türk po pisanju Kurierja vplival na slovensko notranjo politiko, kajti njegova zmaga naj bi pomenila konec zasuka v desno politično smer, ki se je zgodila na državnozborskih volitvah leta 2004.

Po oceni dnevnika Kleine Zeitung je Peterle v nedeljskem drugem krogu predsedniških volitev "doživel najbrž najbolj bridek poraz v svoji politični karieri". Po drugi strani pa je Türku uspelo, da je združil levi politični tabor, ki je bil v prvem krogu še razdeljen. "Pri tem so mu nedvomno koristili padajoča priljubljenost desnosredinske volitve vlade Janeza Janše in uspehi socialdemokratov pri javnomnenjskih anketah."

"Želja po spremembah"

Prve politične analize kažejo, da so Slovenci s podporo Türku pokazali, da si želijo sprememb v aktualni politiki, poroča Večernji list. "Obenem analize poudarjajo, da so levo usmerjeni volivci prisluhnili svojim voditeljem in disciplinirano odšli na nedeljske volitve," dodaja zagrebški časnik.

Hrvaški časniki v današnjih izdajah namenjajo precejšnjo pozornost zmagi Danila Türka. Kot poudarjajo, je Türk prepričljivo porazil Peterleta, kar med drugim vidijo kot znak želje volilnega telesa po spremembah na slovenskem političnem prizorišču. Časniki prinašajo tudi ocene, kaj naj bi Türkova zmaga pomenila za hrvaško-slovenske odnose.

Slobodna Dalmacija ocenjuje, da je slab odziv volivcev bolj prizadel Peterleta, ki je pričakoval, da bo "v jutranjih urah, pred in po nedeljskih mašah, na voliščih več njegovih privržencev". "To se ni zgodilo, politični prvak kristjanov pa je postal žrtev negativne kampanje, ki jo je sprožil proti Türku," dodaja splitski časnik. Kot dodaja, so Peterletovi privrženci enega od razlogov za poraz poiskali tudi v dejstvu, da je bil premier Janša v času volitev na obisku na Kitajskem.

Hrvaški tisk se sprašuje, kaj bo Türkova zmaga pomenila za hrvaško-slovenske odnose
Hrvaški tisk se sprašuje, kaj bo Türkova zmaga pomenila za hrvaško-slovenske odnose FOTO: 24ur.com

Splitski časnik nekaj pozornosti namenja tudi oceni, kaj izvolitev Türka pomeni za slovensko-hrvaške odnose. Türk se je v kampanji potrdil kot bolj umirjeni in bolj premišljeni kandidat, ki je poudarjal, da ne želi samostojno ukrepati v zunanji politiki, kar lahko bolj ustreza Janši, kot bi to bilo v primeru Peterleta. V tem dejstvu je treba iskati možnost za vnovično oživitev kontaktov med Slovenijo in Hrvaško, sklene Slobodna Dalmacija.

Strategija Peterletovega volilnega štaba je bila povsem zgrešena, pomoč Janše in zunanjega ministra Dimitrija Rupla pa mu je bolj škodila, kot pomagala, ocenjuje Novi list. "Slovenski volivci so kaznovali politiko desnice, ki je ob pomoči slovenske cerkve v preteklih letih rušila demokratične standarde, ogrožala medijsko svobodo, razširjala ksenofobijo in versko nestrpnost, s čimer je spominjala na tisti nedemokratični in avtoritarni režim, proti katerem se zavzema," poudarja časnik in sklepa, da je bil "za volivce Peterle del takšne politike, Türk pa njen nasprotnik, čeprav niti Türk ni bil posebej kritičen do politike Janševe vlade", ter da je "prav zato Türkova zmaga poraz Janševe politike".

Novi list še izpostavlja, da izvolitev Türka ne bo bistveno vplivala na pogajanja s Hrvaško, ker slovenski predsednik zaradi protokolarnih pooblastil nima preveč vpliva na konkretne poteze, ki so v pristojnosti vlade. Türkovo predvolilno ostro retoriko do Hrvaške časnik pripisuje potrebi predsedniških kandidatov, da ustrežejo "maksimalističnim zahtevam slovenske javnosti, če si želijo dobrih volilnih rezultatov".

Türk je izjavil, da bi morali biti odnosi s Hrvaško dobrososedski ter da se je predvsem treba pogovarjati in na ta način urejati odprta vprašanja, pa piše Jutarnji list. Dodaja še Türkove besede, da je za kakršenkoli prvi korak potrebno počakati na rezultate bližnjih parlamentarnih volitev na Hrvaškem, ter da verjame, da se bo kmalu dobro spoznal s hrvaškimi politiki.

Tudi zagrebški Vjesnik se ukvarja z vprašanjem, kaj bo Türkova zmaga pomenila za hrvaško-slovenske odnose. Na novinarsko vprašanje, kako ocenjuje nadaljevanje razvoja slovensko-hrvaških odnosov, je Türk povedal, da se bo svetoval s sodelavci ter nadaljeval z delom, ki bo prispevalo k izboljšanju odnosov, kar je sicer dolgotrajen proces, navaja Vjesnik, ki sicer ocenjuje, da prepričljiva Türkova zmaga vendarle predstavlja majhno presenečenje.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (144)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hinko.murovec@siol.net
15. 11. 2007 04.54
METATRON ,14.11.2007 - 23:34, edina res dobra rešitev, a žal samo sanje.LP
metatron
14. 11. 2007 23.34
Nehajte vsi skupaj s praznim gobezdanjem! Vse v kompletu je natepavanje navadne raje, enako z leve in desne! Vsi so do k...a in za svoj žep! Slovenija smrdi od komunistične bande in bedarij Janševe vlade! Najbolje bi bilo, ko bi se pojavila kakšna Anarhistična stranka, ki bi jo večina podprla in pometemo z vso to zasmrajeno politično scerno in njenimi akterji! Potem pa očiščeni - lepo na novo! Če bodo sedanji akterji še ostali - slabo se nam piše!! Anarhist
anakos@email.si
14. 11. 2007 10.07
exim, veš, mi je lepo, ker si podprl mojega sina, toda vseeno mi ni všeč izraz, ki si ga uporabil Ne sodite, da ne boste sojeni! Ne želim biti vzvišena, tudi jaz se soočam z vsebino tega stavka. Naj še toliko govorimo, marsikdaj ne pridemo do dna. Do VSE resnice. In tudi vedno povemo le delno. In morda manjka ravno tisto, kar se meni zdi, da bi moralo biti. V matematiki je pač bolj jasno, 1 1=praviloma vedno 2, v medčloveških odnosih in še marsikje pa ni tako enostavno. Lp!
anakos@email.si
14. 11. 2007 09.30
Hinko Murovec! Zmeraj sem se trudila za resnico - in vem, da ni to, kar veste vi, vsa resnica. Tolminski hribi so meni zelo pri srcu in spoznala sem nekatere ljudi, ki so bili v oz. imeli zvezo s Tigrom. In poznam veliko fejst ljudi iz tistih krajev. Sicer pa se marsikdaj strinjam z vašimi zapisi, s tem ob 4.18 se pa ne. KAKO VI VESTE, da je vse to, kar govorite, res, če niste gledali tudi z druge strani? Predvsem mi gre za to: KAKO veste, da je SAMO TO res? Mislite, da jaz podpihujem otroke v laži? Ne, pogovarjam se pa odkrito on odprto o vem tem. Videla sem, kako je nekdo zapisal, da je šele pri 49. letih zvedel, da je imel strica domobranca. No, moji otroci pa vejo, kako je bilo pri naših prednikih. Če nič ne veš, nimaš kaj odpustiti. Če veš, odpustiš. Če imaš dovolj veliko srce za to. Velja za obe strani! Oboji imamo kaj odpustiti. Lepo pozdravljeni!
hinko.murovec@siol.net
14. 11. 2007 09.02
Exim, pozdravljen, zdi se mi, da boš moral še malo počakat z to tvojo delitvijo pravice, pa ne zato, ker sem jaz neko prase , čeprav sem res bajtarski sin s Tolminskih hribov, ampak zato, ker se sistem absolutizma in revanšizma ruši. Verjamem ti, da si hudo razočaran, ker tako butast pa čeprav dr. le ne moreš bit, da ne bi videl dejstva, da imajo ljudje v večini in to izraziti teh vaših idiotizmov in požrešnosti že preko glave. Veš Exim lahko bi reagiral glede na izobrazbo , ki jo imam priznam manj kot ti še veliko bolj nesramno in arogantno, toda prav tu sva hvala bogu in hudiču bistveno različna.Znam biti marsi kaj, a le če vem da nadsprotnik drugačnega jezika ne razume, ti pa sicer razumeš tudi drugačen jezik in si kolikor vem precej " prijazen in vljuden " seveda do tistih preko katerih se z krtačo za čevlje in cunjo za prah lahko premakneš za stopničko višje. Po svoje se mi ob vsej izobrazbi in jagodah smiliš, veš celo 13 prase je samo prase z nekim sicer svinskim življenjem , ki mu ga poskušajo uničit taki kot ti, ko se dovolj zredi ( ustvari dovolj, da se mu splača vzeti ). Bodi srečen v svoji veličini in prosi Boga, da te pusti v tem prepričanju, kajti streznitev in spoznanje bo zate enako hudo kot za tvojega JJ sedanje. LP
exim@t-2.net
14. 11. 2007 08.43
murovec: nekaj je pa 100%: ko se bo pravica delila, pa ne bi bil rad v tvoji koži. Si sigurno "trinajsto" prase kakega Mačka, Dolanca, Ribičiča,... in ostale zalege krvavih rok.
hinko.murovec@siol.net
14. 11. 2007 04.18
Anakos,21:18, če že svojim frocom pustiš, da pišejo neumnosti vsaj glej, da ne bo vsak vedel kaj v resnici doma trobiš. Ja belogardisti so bili angelčki, ki so na recimo Urhu izvajali fizoterapijo in to zastonj, če je kdo podlegel je bila to njegova krivda. Ja taki , ki mlade " futrate " z sovraštvom do partizanov in povzdigujete lopovske izdajalce ste slabši od izdajalcev samih . LP
anakos@email.si
13. 11. 2007 21.18
yao, ko berem tale forum, pa nemorem bit tih. slučajno je mama pustila tole stran odprto in sm si prebral enepar komentarjev. (torej ne piše lastnik tega računa) prvo borec, take kozle strelaš, de me glava boli... glede II. svetovne vojne mislm, aktualne politike ne poznam preveč. da so bli domobranci zavedeni od župnikov - pa kaj še! poglej si nekej najnovejših podatkov o žrtvah druge svetovne vojne, pa boš vidu, da jim ni šlo za cerkev alpa kšno ideologijo, ampak samo za to, da bi branil svoja življenja in življenja civilistov. partzani so že med vojno pobil čez 4100 CIVILISTOV (slovencev!!!), torej ljudi, ki niso ogrožal domovine, pobil so tud nekej sto partizanov, ki niso bli pravilno ideološko usmerjeni. kidričeva pisma, ki sem jih videl pred kratkim na nekem dokumentarcu, jasno govorijo o tem, da je vsa poanta OF bla revolucija, prevzem oblasti. vse je blo hladnokrvno načrtovano: tok pa tok jih mora umret, da bojo ljudje prestrašeni in jih bo lažje komandirat. nevodila so dobival iz rusije, kjer so mel že izkušnje z množičnimi pomori (od rusov se je celo hitler učil). torej zavedeni niso bli domobranci ampak partizani. vsaj 90 jih ni vedl, zakaj gre, ogromn je blo not tud katoličanov, ki so verjel, da se borijo za narod, vero, domovino. po koncu vojne je bla pa resnica bridka, in če si pokazov kšno obžalovanje, se ti ni dobr pisal. strah je 50 let obvladoval množice, zdej, ko Vam je dovoljen razmišlat, pa nočete več pa še komentar na: Prvo Borec | 13.11.2007 | 16:49 ...kdo koga posiljuje s svojo ideologijo....?
DarthRevan
13. 11. 2007 18.49
Najlepše pri vsem tem pa je, da zdaj lahko vsak zaveden (naglas postavite na prvi ali drugi E) Slovenec joka in stoka, če mu rezultat ni všeč, ampak se ne bo nič spremenilo.
mare@zvezdica.net
13. 11. 2007 18.44
Aja, pa še to: Kako novice podajajo pop tv in A kanal, 24ur, svet...mislm halo. Kje je objektivnost, kredibilnost...sej se lahko samo še smeješ.
mare@zvezdica.net
13. 11. 2007 18.42
Kakšne imate tukej nekateri, sej ne moraš verjet, No ja, pa sej glede na rezultat volitev je ogromnu ljudi v sloveniji nerazgledanih in nesposobnih pravilnega odločanja v pomembnih situacijah. No, pa k eni komunisti že cel čas rinete cerkev zraven: Gospod odpusti Slovencem, saj ne vedo kaj delajo!
bonsai9@email.si
13. 11. 2007 17.44
exim: najbolje je da razpišeš prosta delovna mesta za ministre. Pogoj vsaj 6. razredov osnovne šole, nošenje kravate (zaradi reklame Sanaderju) ali metuljčka, za ministrice pa kvalitete Monike Levinsky. Pa svojega fotografa in voznika avtobusa. In boš mel novo vlado, ki ne bo nč slabša od te. Aja pa še Štuheca potrebujete!
exim@t-2.net
13. 11. 2007 16.59
Bravo, Vlada! Pametna odločitev. Bodo imeli Pahorji, pa potrči in nenazadnje Golobič ter Kučanov klan vse možnosti "rešitve" Slovenije. Me zanima, kako bo čez pol leta. Ste prebrali finance, pa plače: rasti indexa? Preberite, je poučno. Semolič naj kar vleče rajo na cesto. JJ se ne sme ozirati na izbruhe Potrča in ostalih, saj je vendar sposoben, da glava boli. Pa Gantar, pa Lehovnik, pa Cerarjeva, ...No, ne pozabimo na bonsai9, pa Prvoborce, pa rojce, pa....
Prvo Bore
13. 11. 2007 16.49
manjakranjc ne posiljuj ljudi s svojo ideologijo LOL. Ker v 2000 letih je bilo več ovčk kot pa v času social demokracije in to prave social demokracije. Ja ja Manca pa tak lep ime, pa taka ženska, ki ne trpi drugega, kot samo svojega LOL
manjakranjc@hotmail.com
13. 11. 2007 15.27
yugowar, veš šola ti manjka. Verjetno si tako zaostal, da ti tudi navedba da smo 13.11.2007 nebi šla v betico. Vidite kakšne ljudi nabira levica, tipičen primer ovčke. papa
dani.ca@email.si
13. 11. 2007 15.23
Odstopiti tik pred predsedovanjem EU? To je zelo neresno. So mar užaljeni, ker ni bil izvoljen kandidat, ki ga je prva predlagala NSI? Menim, da je Janša zelo pozno spoznal, da s to zasedbo vlade ne more predsedovati EU . Odstop naj bi bil tako časten umik ( če ne zaupa v sposobnost svoje ekipe).
Prvo Bore
13. 11. 2007 15.04
yugowar Na juriš LOL
tv-luka
13. 11. 2007 14.24
Slovenko: Zavedno.slovenc ti bi lustracijo:TELE(mladič od krave)!!!! Kdo bi nas pa pol vodil? A BELI pobegavčki, a Janša (potomec), ki je v dobrih 2-letih zje....l vse dobro preteklih 17 let. Imel sem že pripravljeno pismo, ki glasi:Tovariš TITO prid nazaj, vse ti oprostimo samo JJ nam skini s ku...a. Pa so te volitve le pokazale, da se Slovenci osveščamo, da spoznavamo, da biti veren ni nujno tudi biti poslušen cerkvi, ki razen nedeljskega(pedofilnega) dežurstva ne dela prav nič od tega kaj PRIDIGA. Tako pisma ne bo treba poslati!!! Je pa res, da so še taki kot si TI!
zavedno.slovenc@email.si
13. 11. 2007 13.21
Ne, to ni bil moj stavek. Lastnika lahko preveriš sam.
politik70
13. 11. 2007 13.18
zavedno.slovenc ti bi nas kar zbrisal še bolje pobil ane! Ne bo vam uspelo tko kot vam tudi med drugo svetovno vojno ni uspelo!