Slovenija

Predstavniki Patrie za bolj pozitiven odnos

Cerklje ob Krki/Bohinjska Bela/Vipava/Celje/Vrhnika, 09. 05. 2009 10.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kvalitativni prevzem prvih osemkolesnikov patria za Slovensko vojsko je zapleten in upamo, da se bo kmalu zaključil, so povedali predstavniki podjetja Patria.

Področni direktor za Slovenijo Wulf Hessulf je na novinarski konferenci v Šoštanju dejal, da si želijo bolj "pozitivnega odnosa" v postopku. Kvalitativni prevzem prvih osemkolesnikov patria za Slovensko vojsko je zapleten in upam, da se bo kmalu zaključil, pa je dejal predsednik podjetja Patria Land & Armament Seppo Seppalä.

Dan odprtih vrat SV
Dan odprtih vrat SV FOTO: Brigada zračne obrambe in letalstva

Glede prevzema patrij se bodo predstavniki Patrie s predstavniki ministrstva za obrambo pogovarjali na torkovem sestanku. Kot je dejal Hessulf, se težave pojavljajo glede minske zaščite, pri kateri je omenil različne metode merjenja, a z enakimi rezultati, ki pa so jih v drugih državah po njegovih besedah sprejeli, zato se mu zdi "nenavadno", da jih v Sloveniji ne. "Ne bomo pa se pogovarjali o zmanjšanju števila patrij oz. morebitnih spremembah pogodbenih določil," je zatrdil.

Ob dnevu Slovenske vojske v večini vojašnic organizirajo dan odprtih vrat, v okviru katerega si obiskovalci lahko ogledajo opremo in dobijo informacije o možnostih pridružitve Slovenski vojski. Kot so sporočili z ministrstva za obrambo, so za javnost odprte Vojašnica Bohinjska Bela, Vojašnica 26. oktober na Vrhniki, Vojašnica Janka Premrla Vojka v Vipavi, Vojašnica Cerklje ob Krki in Vojašnica Celje.

Hessulf je med razlogi za zamude pri izdelavi patrij navedel zamenjavo oborožitvene postaje. Kot je dejal, so se za spremembo odločili zato, ker so pred kratkim ugotovili, da eden od dobaviteljev ne izpolnjuje zahtev. Zamenjava zaradi prilagajanja konfiguracij zahteva nekaj časa, je dejal in posebej poudaril, da ne gre za stare oborožitvene postaje, kot so poročali nekateri mediji, ampak nameščajo nove in nerabljene oborožitvene postaje. Glede kvalitativnega prevzema pa je pojasnil še, da gre za ugotavljanje, ali je vozilo narejeno v skladu s pogodbo, ki pa včasih ni "čisto jasna in pušča možnosti različnih razlag". Po njegovem pri kvalitativnem pregledu ne gre za preverjanje izdelka kot takega, ampak za ugotavljanje značilnosti posameznega vozila. Povedal je še, da je SV že sprejela testno vozilo.

Obe strani sta poudarili dobro sodelovanje med podjetjema Patria in Gorenjem Indop. Seppalä je izpostavil dobro strokovno sodelovanje pri izdelavi slovenske različice vozila. Dejal je, da je sodelovanje z Indopom ustvarilo nove zaposlitvene možnosti in postregel s podatkom, da je v času življenjske dobe izdelka skupno število neposrednih in posrednih zaposlitev okoli 1200. Dodal je, da se je Indop razvil v enega vodilnih proizvajalcev vojaške opreme v Sloveniji.

Danes je tudi dan zračne obrambe Slovenske vojske, praznik pripadnikov enot zračne obrambe, ki ga praznujemo v spomin na 9. maj 1991, ko se je začelo usposabljanje vojakov za preprečevanje nasprotnikovega delovanja iz zračnega prostora.

S sodelovanjem je zadovoljen tudi član uprave Gorenja Franc Košec, ki je dejal, da so se "posla lotili z velikim veseljem" in da bodo naredili tudi vse, da "vozila krenejo proti Ljubljani". Poudaril je pomen sodelovanja s Patrio v povezavi z vlaganji v razvoj. Gorenje, ki svoje izdelke izvaža v 72 držav sveta, je v zadnjih desetih letih v razvoj, nove izdelke in izgradnjo 13 novih tovarn namenilo milijardo evrov, je povedal Košec.

Dan odprtih vrat SV
Dan odprtih vrat SV FOTO: Brigada zračne obrambe in letalstva

Predstavniki podjetja Patria so današnjo novinarsko konferenco pripravili ob dnevu odprtih vrat proizvodnje patrij v šoštanjskem podjetju Indop. Proizvodnja osemkolesnikov za potrebe Slovenske vojske (SV) se je v šoštanjskem podjetju začela novembra 2007. Doslej so dokončali 17 vozil, nekaj od teh jih trenutno pregleduje SV, v proizvodnji liniji pa je zdaj še 18 vozil. Po pogodbi bodo do leta 2013 izdelali 135 vozil, od tega 122 v celoti v Šoštanju.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cannabis
09. 05. 2009 14.43
ishtmail
09. 05. 2009 14.33
No, pri vseh teh zapletih, zamudah in podaljševanjih me pa zanima, kateri bebec še upa reči, da so bile Patrije boljša izbira od Krpanov? V tem času, kolikor trajajo zamude pri prevzemu zaradi slabe robe, bi naši majstri na novo zasnovali, skonstruirali IN stestirali Krpana, vojska pa bi imela cenejše in bolj kvalitetno vozilo v istem času. Pa še dihtalo bi. Ja, Janšek in Kahel sta nas dobro namočila.