Slovenija

Vojaški sindikalist dobil pogojno odpoved

Maribor, 11. 07. 2011 18.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Disciplinski organ Slovenske vojske je nadporočniku Gvidu Novaku, ki je predsednik Sindikata vojakov Slovenije, izrekel ukrep pogojnega prenehanja delovnega razmerja. Novak meni, da gre za konstrukt in zastraševanje.

Predsednik Sindikata vojakov Slovenije Gvido Novak.
Predsednik Sindikata vojakov Slovenije Gvido Novak. FOTO: Aleš Kustec

Danes je disciplinski organ Slovenske vojske pod vodstvom poveljnika poveljstva za doktrino, razvoj in izobraževanje Bojana Pograjca nadporočniku Gvidu Novaku, sicer tudi predsedniku Sindikata vojakov Slovenije, pogojno izrekel prenehanje delovnega razmerja. Pograjc je v obrazložitvi izrečenega ukrepa dejal, da je disciplinski organ kot olajševalno okoliščino upošteval, da Novak v zadnjih dveh letih ni bil kaznovan. Kot oteževalno okoliščino pa je, tako Pograjc, upošteval naklepnost Novakovega dejanja.

Pograjc poudarja, da je postopek potekal le proti Novaku kot pripadniku Slovenske vojske (SV) ter kot tak ni imel povezave z Novakovim sindikalnim delovanjem. Novak je takoj po izreku ukrepa napovedal, da bo uveljavil pravico do ugovora. Tega mora podati v osmih dneh od vročitve pisne odločbe. O ugovoru bo odločala disciplinska komisija ministrstva za obrambo.

V sklepu o uvedbi disciplinskega postopka je bil Novak obtožen težje kršitve vojaške discipline, ker naj bi v javnem pozivu Sindikata vojakov Slovenije (SVS) k zamenjavi načelnika generalštaba SV Alojza Šteinerja "zatrjeval in raznašal neresnice, ki lahko škodujejo časti in dobremu imenu" načelnika. Po mnenju disciplinskega organa je Novak vedel, da je to, kar je trdil, neresnično.

Novak je v zaključni besedi pojasnil, da namen javnega poziva ni bil diskreditacija načelnika Šteinerja, temveč je sindikat želel z njim zagotoviti spoštovanje delovnopravnih predpisov v SV. Po Novakovih besedah je poziv zgolj povzel dejstva, ki so bila že javno objavljena: "Tudi med mojim zagovorom v disciplinskem postopku je bilo dokazano, da to niso bile neresnice."

"V disciplinskem postopku se je celo izkazalo, da je pobudnik uvedbe postopka lažno prikazal dejstva v zvezi z edinim priloženim dokazom, za kar bi disciplinski organ po uradni dolžnosti moral podati kazensko ovadbo in predlagati uvedbo postopka zoper pobudnika zaradi težje kršitve vojaške discipline oz. lažnega poročanja," je dejal Novak. Dodal je, da je po njegovem vedenju pobudo za uvedbo postopka dal prav Šteiner.

Bi ga morali preganjati kot sindikalista, kar pa ni dovoljeno?

Po Novakovih besedah je nevzdržno, da je potekal disciplinski postopek zoper njega kot pripadnika SV, čeprav je domnevna kazniva dejanja storil kot sindikalist, in ne kot vojaška oseba: "Tak postopek je konstrukt, ki je namenjen zastraševanju pripadnikov Slovenske vojske. Vojaške discipline nisem kršil. Očitana dejanja sem storil v funkciji predsednika sindikata, torej ne kot vojaška oseba."

V SVS so 15. maja javno pozvali ministrico za obrambo Ljubico Jelušič k zamenjavi načelnika generalštaba. Po mnenju vodstva sindikata je Šteiner odgovoren za večino kršitev predpisov, ki opredeljujejo pravice iz delovnega razmerja pripadnikov SV.

Disciplinski postopek zoper Novaka so v SVS označili za nezakonitega. Kot so poudarili, je bil z njim "grobo" kršen zakon o delovnih razmerjih in s tem pravice predsednika sindikata. SVS je zato že pred časom pozval predsednika vlade in ministre, naj obsodijo uvedbo postopka zoper Novaka.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Darko32
23. 02. 2012 17.27
+1
Vesel sem, da je nekaj ljudi, ki jim ni vseeno za dobrobit naroda. Gvido NOVAK je že eden izmed teh, ki mu ni vseeno za državo. ZAto podpiram, da se je tega ŠTAJNERJA ratzrešilo. V vojski, policiji in sodstvu se nesme dogajati, da so kršene človekove pravice. Prav tako se nesme dogajati, da se kršijo zakoni REpublike SLovnije. Kdor jih krši mora nemudoma biti odstranjen iz teh položajev. OSTRO OBSOJAM TAKŠNO POČETJE Z CILJEM PRIKRIVANJA DRUGIH NEPRAVILNOSTI.
mission1
12. 07. 2011 09.09
-3
Prov mu je, zakaj pa opozarja na napake. Če si tretjerazredna raja bot tih ker TOVARIŠI imajo dolge lovke. Še dobr da žvimo v demokraciji....
Huey
11. 07. 2011 19.55
+0
Javna Uprava je zelo zelo sestradan parazit davkoplačevalcev...
Tomaz Skof
11. 07. 2011 19.07
+1
TO JE OD NARODA !PLAČANA VOJSKA in se nebi smele dogajat svinjarije!
marocanac
11. 07. 2011 19.03
+2
šteiner je gušter.
Tomaz Skof
11. 07. 2011 19.02
+1
sidikat mora biti v vojski!zato ker bi generali še bolj KRŠILI ČLOVEKOVE PRAVICE!
marocanac
11. 07. 2011 18.58
če vojska ne spoštuje predpisov,kdo pa jih bo?91 nisem za tako vojsko gvira na rami noso,pa raskiral da me pospravijo.
Carantanian
11. 07. 2011 18.50
+1
Jah kaj čmo - - - dokler Jelušička in štajner ne zgineta pod skalovje izpod kterga sta prilezla, se bo vojska razpadala Saj jo efektivno uničujeta organizacijsko . . . . Se vidi da poskušajo pritiskat na vseh koncih in krajih . . . . .
hotdog
11. 07. 2011 18.41
-1
Kolikor razumem, je Šteiner sprožil disciplinsko. To pomeni, da je edini zaznal Novakove kršitve vojaške discipline. KAr ponovno pomeni, da vsi Novakovi nadrejeni do Šteinerja, tega niso zaznali. To dalje pomeni, da se strinjajo z Novakom, če v njegovem ravnanju niso prepoznali kršitev svojega podrejenega. Tudi njih bi Šteiner moral dati na disciplinsko, saj niso pravočasno spregledali Novakovih zločinskih manevrov. Če ne drugega bi jih Šteiner moral vse po vrsti zamenjati kot nelojalne in nesposobne slediti njegovim ciljem. Drugače pa je s tem procesom Šteiner tisti, ki je zaradi osebne užaljenosti in njegove pregovorne maščevalnosti okrnil in blatil ugled SV, saj bodo nasprotniki obstoja vojske ponovno udrihali čez vojsko in kako je potratna in kako je nepotrebna itd. Že zaradi tega bi ga morali dati na disciplinsko, saj je ponovno prilil olja na ogenj vsem podpisnikom peticij o ukinitvi ali reorganizaciji vojske. Le poglejte komentarje, ki bodo sledili.
ivo55
11. 07. 2011 18.37
Kmalu nam bo jasno kaj pomeni beseda režim!