Slovenija

FOTO: Stavkajoči policisti prometnim prekrškarjem namesto položnic 'pišejo' prisrčna sporočila

Ljubljana, 21. 11. 2015 10.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sindikat vojakov Slovenije podpira stavko policistov in bi se jim takoj pridružil, če bi po njihovem mnenju neustaven obrambni zakon to dopuščal. "Na terenu pri delu z begunci smo vojaki izenačeni s policisti in delamo skupaj z njimi, pri pravicah pa smo neupravičeno različni," pravijo, in vse, kar bodo dosegli policisti, zahtevajo tudi zase.

Obvestilo policije v času stavke.
Obvestilo policije v času stavke. FOTO: Bralka

Iz Sindikata vojakov Slovenije (SVS) so sporočili, da polno podpirajo stavko policistov in bi se jim najmanj s svojimi člani takoj pridružili, če bi po mnenju SVS neustaven obrambni zakon to dopuščal.

"Policisti že imajo več pravic od vojakov, in jih zahtevajo še več. Mi jih pri tem podpiramo in obenem zahtevamo, da se vse, kar bodo dosegli policisti, prizna tudi vojakom, vključno s pravicami, ki jih policisti že imajo v posebni kolektivni pogodbi, katerih pa vojaki nimamo. Na terenu pri delu z begunci smo vojaki izenačeni s policisti in delamo skupaj z njimi, pri pravicah pa smo neupravičeno različni. Pri pravicah nas bistveno razlikujeta kolektivna pogodba in pravica do stavke," so zapisali.

Vojaki postavljajo ograjo
Vojaki postavljajo ograjo FOTO: 24ur.com

V četrtek je Ustavno sodišče odločalo o ustavnosti popolne prepovedi stavke vojaškim osebam in v SVS upajo, da bo vojaškim osebam stavka v bodoče dovoljena - ne zato, da bi lahko stavkali, pač pa zato, da bi se Ministrstvo za obrambo in vlada zavedala, da do stavke lahko pride tudi v Slovenski vojski, so zapisali. "Ob tem zavedanju v SVS verjamemo, da bi tudi vojaki hitro dobili kolektivno pogodbo, ki nam jo danes odrekajo, za naš status pa nočejo ustrezno poskrbeti," pravijo.

Še enkrat so poudarili, da so vojaki v podobni situaciji kot policisti glede njihovih stavkovnih zahtev in zato jih pri tem popolnoma podpirajo.

Spomnimo

Kot je znano, je splošna stavka policistov razjezila premierja Mira Cerarja, ki jim očita, da je stavka sramotna, nemoralna in nedostojna za policijo. "Zdaj ko v Evropi vlada napeta varnostna situacija, oba sindikata stavkata," je bil razburjen premier, ki je dejanje policistov označil za izsiljevanje.

Njegov odziv pa je med policisti sprožil plaz ogorčenja. S fotografijami so mu zato pokazali, da stavkajo zaposleni in ne policijska sindikata.

Bralci so nam medtem posredovali fotografijo, ki kaže, da policisti te dni svoje delo opravljajo na zelo prisrčen način - prekrškarjem puščajo vzpodbudna sporočila.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (230)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FRANCEP
24. 11. 2015 12.26
-1
samo tudi te vrečke obvestilo policije v katerih zdaj talajo pozdrave smo kupili mi davkoplačevalci....
kopr?an
23. 11. 2015 11.47
+10
Vsi tisti, ki tukaj komentirate iz fotelja v svoji topli sobici, pojdite najprej v Dobovo, Šentilj..., da vidite kaj se sploh tam dogaja. Komentarji v stilu "pisarniški inšpektorčki" pa riti grejejo v pisarnah, so ta trenutek neprimerni. Na teren hodijo vsi (policisti in vodje iz vseh ravni policijske organizacije) in delajo vsi vse. Seveda jih med množico policistov ni možno razlikovati, ker nobenemu na čelu ne piše kakšno delo v policiji opravlja. Če je pa komu težko delati za minimalca v gospodarstvu, pa naj pride opravljati naloge policista. Se mu bosta cedila med in mleko, delal ne bo nič, hodil po po kofetkih, kaznoval "nedolžne" prekrškarje, služba od 07-15, ponoči bo trdno spal. 120399, na teren hodijo vsi. Nekateri se menjujejo dnevno, drugi pa na 7 dni. V nobeni organizaciji pa zaposleni nimajo vsi enake plače. Policist, ki je dva tedna v uniformi zagotovo nima iste plače kot nekdo, ki je v policiji 30 let.
Sonja Rihter
24. 11. 2015 15.20
-1
S spoštovanjem do poklica,vam žal tega ne verjamem. Videvam jih dnevno in upravičeno opozarjam.
Sonja Rihter
23. 11. 2015 10.38
-2
Žal imamo tudi take policiste, ki jim ni potrebno iti na mejo in se dobesedno izživljajo na prekrških, ki so brez ogrožanja varnosti, tudi med stavko. To me moti, kot starša policista, ki dnevno na najtežjem prehodu spremlja tisoče migrantov in je kot drugi izpostavljen vsem nevarnostim, plačo pa ima slabšo kot določeni v zaledju. Morali bi jih menjavati, naj vsi malo poizkusijo del z migranti. Predvsem pa jim vzeti oholost in jih naučiti spoštovanja.
RdecaZvezda
23. 11. 2015 08.18
-1
država mora povečati plače tistim policajem,kateri delajo na terenu,tisti,ki pa grejej stolčke v pisarnah in mešajo meglo,imajo pa že zdaj preveč,govorite,da nočejo delat na terenu,tudi jaz ne bi če bi v pisarni imel večjo plačo,naj dobijo terenci 50 proc.večjo plačo,pa boste videli koliko jih bo potem v pisarnah,to je napisano po zdravi kmečki logiki
cosmosjasnovidec
23. 11. 2015 01.14
-12
Vse stavkajoče policaje takoj odpustiti že zaradi nesprejemljive sramote katero delajo državi.Po celem svetu se zgražajo zaradi tega nekateri pa navajajo,da štrajkajo zaradi strahopetnosti,da jih ne bi poslali na mejo,ker se bojijo migrantov katerih ne upajo kontrolirati.In na take naj bi se folk zanesel in jim vlada dala večje plače.
kapljač1
22. 11. 2015 21.36
+1
Cerarjeva Vlada je za potrebe policije v naslednjem proračunu za plače in za opremo že namenila 60 milijonov. Stavka ni več legitimna. Mogoče je pa dobro , da se zadeva zaostri v eno ornk državljanko vojno in da se potem končno umirijo strasti, premaganih, ki nam državo in življensko perspektivo vseh državljanov, uničujejo, odkar smo se osamosvojili.
Jožajoža
22. 11. 2015 20.44
-1
nehajte se že norčevat iz ubobožanega naroda. ne danes, ža vsto let bi lahko ljudi .,ki vas hranijo,oblačijo in vam šolajo otroke, samo opozarjali, jim pomagali .se zavedaste,koliko otrok je lačnih zaradi vas, ker mamica ali ati ni bil privezan, ker je v naselju "divjal" 52 na uro, ker ni bil pripet, ker ni imel prižganih luči.........še tragičen dogodek v doleni danes obračate v svojo prid. tam se vidi, da vam še manjka znanja, da boste primerljivi z nemškimi ali drugimi policaji v pravi evropi. žal,simulacija dogodka res ni vam v prid. amatersko delo
RdecaZvezda
23. 11. 2015 08.20
včasih so rekli za jugeca,kakva plata,takva vrata
Kapitol
22. 11. 2015 20.23
+3
Zadnje ankete kažejo da bi ZL dobila 10 sedežev, najbolj priljubljen politik pahor, . Zgleda da smo mi izumuli novo ekonomsko znanost in prakso, ki bi jo lahko povzeli z besedami "z malo dela do veliko jela". To vsaj zaenkrat še ljudje na veliko podpirajo in res nekako gre, samo, ko se pokaže vsakokrat večja številka javnega dolga, se je pač treba obrniti stran. . Bi dobro kako delegacijo poslati v Kanado ali Avstralijo, in jim razložiti, da so butli, ker delajo po cele dneve za svoj standard, in kako se mi znajdemo in kak nam fajn gre.....No bomo videli kako dolgo bo še šlo.......
rde?kar
22. 11. 2015 19.13
+4
Policija je morala na intrervencijo zakaj niste postavili Cerarja v prvo vrsto napadalec in pes bi ostala živa država bi se pa rešila ..
štrekeljc
22. 11. 2015 15.55
+1
Strinjal bi se s stavko, če ta ne bi bila politično motivirana. Tako pa vsak pri zdravi pameti ve, kdo stoji za to stavko in proti komu je namenjena. Višje plače in boljši delovni pogoji žal niso njen glavni cilj. Policijo in predvsem vosko je potrebno NUJNO depolitizirati! Saj nismo več v komunizmu, čeprav nekateri bivši člani ZK to silno obžalujejo.
SDS_je_poden
22. 11. 2015 18.04
+1
Ma jest mislim da grbavec ne drži roke nad policijo. Morda nad vojsko, da ima tam nastavljenih nekaj ključnih ljudi, ampak za policijo tega nebi trdil.
štrekeljc
22. 11. 2015 18.26
Ne nad celo policijo, nad sindikatom SPS, ki ga vodi Zoran Petrovič, pa. Spomni se, kako pobudo je dal Zoki na US in kdo ga je pri tem podprl, pa ti bo jasno. če že iz vsega drugega ne...
štrekeljc
22. 11. 2015 18.32
+1
p.s. "Stavka je poraz te vlade" so Zokijeve besede. Proti komu je torej naperjena?
štrekeljc
22. 11. 2015 18.44
+1
Se opravičujem, težko bi bolj zafrknil: nad sindikatom, ki ga vodi Radivoj Uroševič, ima roke prej omenjeni puklasti. In Rade je bil tisti, ki je dal pobudo na US. Zoki, še enkrat, oprosti!
daf3
22. 11. 2015 15.30
+2
se strinjam, da policisti štrajkajo pa vendar ,če v podjetju praviš ,da več zaslužiš od minimalca ti enostavno rečejo, če ti ni kaj všeč pa pojdi ker drugi čaka na tvoje delavno mesto in žalostno je to da med temi delavci niti vsi ne dobijo plače ker delodajalec enostavno zapre firmo .Tukaj je pa država plačnica in tudi izplača plačo in to redno ne glede na rezultat dela zato se čisto ne strinjam z štrajkom vsaj ne glede višin plač ker marsi kdo živi v še večji bedi kot policisti.Je pa res tudi to da so do nedavnega lahko šli policisti prej v penzijo (49let starosti ) ker so imeli bonefikacijo dela .Mah vem da bo sedaj plaz minusov pa vendar zazrite se vase in premislite glede pogojev katere postavljate.
daf3
22. 11. 2015 15.47
+1
če bi pisal laž bi me ignorirali tako pa potrjujete moje misli oziroma resnico
rde?kar
22. 11. 2015 15.18
+3
Policaji vstrajajte saj nimate kaj izgubiti itak je že vsega zmanjkalo .
Morana7
22. 11. 2015 13.50
+13
Dajte no pol toliko se ne bunite, ko za višje plače stavkajo zdravniki, ki imajo 2x ali celo 3x toliko kot policisti...in to opravičujejo z neko blazno odgovornostjo, ki je potem skoraj nihče ne sprejme...ali pa je bolj simbolične narave..
topo
22. 11. 2015 13.44
+8
Policisti prav imate in podpiramo vas in edino na vas se lahko zanesemo,je pa res da v vsaki gajbi najdemo kako slabo jabolko ampak to je zanemarljivo.Poznamo vse vaše ugodnosti ki jih hočejo nekateri povzdignit v nem kaj ampak vsak naj se vpraša ali bi tudi sam nesel ob bilo kaki uri na ulico svojo glavo naprodaj z vso njegovo slabo opremo če samo malo primerjamo z avstrijsko policijo..
RdecaZvezda
23. 11. 2015 08.32
+2
Cerar sram te je lahko,da imaš tako slabo oblečene plicaje,zadnji sem enga gledal v velenju,raztrgane švaple opasač je imel privezan z špago,pa še bi lahko našteval
korintos23
22. 11. 2015 12.58
+5
Prvič v samostojni Sloveniji da policija štrajka in so v času štrajka onesposobili, ustrelili, občana kateri je je norel in streljal s puško na soseda pozneje pa tudi na njih!
medo357
22. 11. 2015 12.55
+0
Seveda so zahteve policistov legitimne, saj si vsak želi več. Ali so zahteve upravičene, je povsem drugo vprašanje, vsaj zame niso. Policisti so nekdaj imeli beneficirano delovno dobo, sedaj imajo ODPZ in predčasno poklicno upokojitev. Ta privilegij je porazdeljen nekako tako; 90 % JS in paradržavni sektor in le 10 % upravičencev do tega je iz RS. Zanimivo je npr. to, da ga šoferji v “javnem cestnem prometu” imajo, šoferji zaposleni v privatnih firmah pa praviloma ne. Kako se to lahko dogaja v urejeni pravni državi... ampak, saj se ve, kam pes taco moli. Torej, če se seštejejo vse ugodnosti, ki jih policisti imajo poleg plače (predčasno upokojevanje in v tem času minimalno plačevanje prispevkov), so zame njihove zahteve popolnoma neutemeljene. Prav pa bi tudi bilo, da bi v urejeni pravni državi vsi imeli enake pravice in dolžnosti.
zpvds
22. 11. 2015 13.19
+10
...legitimnosti ni mogoče enačiti z željami. Legitimnost je zasnovana na pravu, v trenutnem primeru policistov, DOGOVORU, da se nakaj stori. Podopisniku dogovora so policisti in država. Policisti zdaj zahtevajo to kar se je država zavezala, država pa tega noče slišati. Enostaven primer, ti mi daš avto, jaz se zavežem, da ti dam kupnino. Ti svoje izpolniš, jaz pa ne, še več označim te za izsiljevalca, tvoje zahteve pa za sramotne...to je BISTVO cele zgodbe. Nenazadnje pa, če kdo,potem bo država storila vse, da zavaruje svoje (dala čim manj), in tudi ta dogovor, ki ga je podpisala leta 2010 in 2012 ni tisto, kar so si policisti želeli, pa vendar...je kar je, čas izvršitve dogovora je tu, in zahteve so, hočeš nočeš, tudi opravičene (zahtevam, kar sva se dogovorila), ne samo legitimne (ker sva se to dogovorila).
bossanoga
22. 11. 2015 12.54
+2
Rešitev je ta, da nihče več ne bi šel delat za policista, še manj pa za vojaka v slovenski vojski. Potem se bodo šli vojake in policiste razni miliči in cerarji pa seveda pahorji td.............
korintos23
22. 11. 2015 12.56
+1
kapljač1
22. 11. 2015 12.51
-2
Uvesti bi morali policijo, kot v veliki Britaniji, kjer so Bobiji brez orožja in celo patrolirajo sami, v najbolj zakotnih ulicah . Ne tako kot pri nas , ko se dva trije držijo za roke in zraven žvižgajo, da bi jih v temi bilo manj strah.( Dve tretjini policistov, ne bi rabili odpuščat, ti bi od danes na juter sami prenehali delat. Bi nastale vrste tolk bi jemali delovne knjige. Evo velike plače za te , ki bi ostali. Pol bi šli pa nazaj na prejšen, vendar prenovljen sistem in s v temelje prečiščeno formacijo)
dirtydean1
22. 11. 2015 15.09
+8
ti pa si poosebljena brihtna glava... medtem ko v VB dobijo doživljensko čuzo za napad na bobija, pri nas taki dobivajo pogojno. sistem bo kmalu šel v absurd, se mi zdi. nekateri za napad na policista delijo že ovacije in pohvale. tako zarukan narod smo,..
kapljač1
22. 11. 2015 20.05
+1
dirtydean1 Ne, ne, če bi se odločili za to vrsto Bobija, bi bila sprememba zakonodaje v tistem delu, ki bi Bobija dodatno zaščitila pa že tudi potrebna. No jaz sem zapisal nekaj drugega, uvesti sistem, da se znebimo balasta, ki nikoli ni bil s srcem policist. Potem pa nazaj v prenovljenega. Bobi ima namreč tradicijo, ki sega Britancem v samo kri., da je Bobi zanje tabu ga napasti, pa ne sam zaradi visokih kazni. Mi če bi hotli sprovesti kaj podobnega , bi morali uvesti najprej razbijaško policijo, da bi boga ubijala v ljudeh, jih najprej naučila spoštovati represivni organ. Podobno bi moralo biti s policisti. Pri Nemcih, Avstrijcih ne pride v poštev, da bi si policist upal kaj zamolčati, prirediti, zlagati. Naši se samopoškodujejo, kadar hočejo prikrit , da so prekoračili pooblastila, in te celo krivo ovadijo. Žrtev postane storilec. "Državna Javna tajna". Tožilstvo te vedoč krivo obtoži, sodišča te vedoč krivo obsodijo. Zgolj zato, ker so policisti pri svojem delu zavarovani zgolj z odgovornostjo. Kar je ceneje, kot če bi bili zavarovani "kasko", se jim dovoli prirejanje dogodkov v celem represivnem in pravnem sistemu. In če represivni , sploh pa pravni sistem nista "poštena", kako poštenost pričakovati ostalih členov naše družbe. Bobiju sploh ne bi bilo lahko, če se mu prej, temeljito, ne bi pripravil teren
kapljač1
22. 11. 2015 12.44
+3
Policija in Vojska sta Formaciji, ki nikoli ne bi smeli zatajit. Če zataji "star" , oz zelo rabljen, osebni avto , ga bom za solidno ceno še popravjal , če bo popravilo predrago, ga bom raje sprešal in nabavil novega.
joze drugi
22. 11. 2015 11.59
+3
A so na stavko prišli maskirani v grmovje? :)