Slovenija

'Vojaki nimamo političnih botrov'

Slovenska Bistrica, 26. 04. 2009 18.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Novoimenovani načelnik generalštaba SV Alojz Šteiner je zavrnil vse očitke, ki so v zadnjih dneh leteli na njegov račun. Verjetno ni zanimivo predstavljati kandidatov samo s pozitivne strani, je menil.

Novoimenovani načelnik generalštaba SV Alojz Šteiner.
Novoimenovani načelnik generalštaba SV Alojz Šteiner. FOTO: POP TV

Na drugem Šarhovem pohodu in na poznejši prireditvi Festivalu miru je bilo moč videti več kot dva tisoč ljudi.

Po poti spomina na Pohorski bataljon se je podal tudi generalmajor Alojz Šteiner, ki je prvič po imenovanju za načelnika generalštaba Slovenske vojske stopil pred kamere. Zanikal je, da bi k njegovemu imenovanju pripomogli politični botri. "Mi vojaki nimamo političnih botrov,“ je zatrdil in dodal, da ni zanimivo predstavljati kandidatov samo s pozitivne strani. Da je obrambna ministrica Ljubica Jelušič mentorica pri njegovem doktoratu pa je lahko vplivalo zgolj na to, da ve, kaj lahko od njega pričakuje. Zavrnil je tudi očitke, da si je vojak raje vzel življenje, kot pa prišel k njemu na raport, hkrati pa tudi ne drži, da je izdal povelje za likvidacijo Miloševiča.

Obrambna ministrica je bila mentorica njegovega doktorskega dela.
Obrambna ministrica je bila mentorica njegovega doktorskega dela. FOTO: Dare Čekeliš

Ker so nekateri mediji ob njegovem imenovanju navajali njegovo vpletenost v afero, v kateri naj bi si v preteklosti kot drugi človek operativnega poveljstva v Celju izplačeval dodatek za ločeno življenje, čeprav naj bi ga šofer vsak dan vozil iz Murske Sobote v Celje, je dejal, da te afere ni, saj si ni nikoli v življenju dal izplačevati omenjenega denarja, stvar, ki se vleče že devet let, pa je označil kot čista natolcevanja.

V zvezi z zadevo Patria je Šteiner na vprašanje, ali sam stoji za stališču Gutmana, ki je dejal, da gre za transparenten posel, odvrnil, da tega ne more in ne želi komentirati, dejstvo pa je, da oklepna vozila potrebujejo zato, ker je to povezano z razvojem vojske. Kakšna bodo in koliko jih bo, pa po njegovih besedah ni odvisno od načelnika generalštaba. "Sam vem, kaj je treba narediti z vozili, ko bodo ta prišla v naše roke, kako jih spraviti v realne zmogljivosti, ki bodo prispevale k temu, da bodo slovenski vojaki lahko doma in na tujih misijah svoje naloge opravljali varno," je dejal Šteiner.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
27. 04. 2009 17.36
Wolf lahko še toliko kasira, ampak vse plača vojska oziroma država, kjer pa mora Walter Wolf, če hoče kaj kasirati, ljudi ustrezno motivirati oziroma se izkazati kot vsak pravi boter! Pa saj patrij ni kupil in plačal Walter Wolf, on je pač "posredoval" in "svetoval", "animiral", če ti je ta izraz ljubši!
Buena Vita
27. 04. 2009 14.14
HOH SEJ PRAVIM,MED KOMUNISTI SO SAMI FINGRTI-POŠTENEGA DEDCA S SVEČO NE NAJDEŠ,,,PA IMAŠ LAHKO TRIKRAT ŽEGNANO
Buena Vita
27. 04. 2009 14.12
POPČEK-TONČEK WALTER WOLF JE PODJETNIK,NJEMU NI POTREBA DAJAT IN NIKOMUR BOTROVAT TAKI KASIRAJO,ČE SI PAMETEN BI MORAL TO VEDETI
Tonček Balonček
27. 04. 2009 12.30
A ta babnica je bila nastavljena, Erjavec se je pa prerinil do tega položaja? Gotovo je samo eno, ni imela pogojev, da bi se komu nastavljala!!! Kaj torej?
Buena Vita
27. 04. 2009 11.06
KAKO JE BILA BABNCA NASTAVLJNA TAKO NASTAVLJA PODREPNIKE IN PUDLJE
Tonček Balonček
27. 04. 2009 06.30
Oni nimajo političnih ampak finančne botre tipa Walter Wolf!
Xspot
27. 04. 2009 03.17
Uh, ministrica je našla nekoga, ki ima vse. Delavska familija, srednja ekonomska, višja upravna, FDV in magisterij na prestižnem Pentagonu. Bil je jugoarmija, teritorialna obramba, veteran v vojni za Slovenijo in današnji Mors. To, da si nekdo ni upal raport, pove nekaj o njemu in če ni samo to, potem je to ena najboljših menjav doslej. Slovenija ima malo vojakov, ki so udeleženi v vojnih misijah Nata. Zato bi bilo res prav, da te enote kar najbolje opremimo in zaščitimo, za "tank rush" bo še čas. Upam, da bo mors začel kakšno javno debato, kako si državljani predstavljamo Slovenskega vojaka bojišča prihodnosti, recimo dragonskin oklepi, RC gizmoti, snajperji, ki zadevajo na 2 km in podobna šara. Predvsem pa, kako razviti naše najmočnejše orožje, inteligentnega, vrhunsko usposobljenega borca, z visokimi moralnimi vrednotami, ne da bi pri tem izgubili ostrino katane, kadar je treba. Dodatnih rambotov ne nucamo, imamo že vrhovnega poveljnika oboroženih sil!
yarrick
26. 04. 2009 23.49
Pa sej dobr veste da je politika eno vlko sr.anje. Ni važno kdo je na vrhu; levi ali desni, vsak zamena prejšnje z svojimi, da ima le pod nadzorom vse kar se dogaja.Tko to pač je, se bo treba sprijaznit z tem.Ali pač ne?
staripartizan
26. 04. 2009 23.31
ja MORALA gospod - SAMOIZLOČITEV očitno v SV lahko delujejo nekateri z veliko putra na glavi ne mi govort da ni drugih sposobnih..........
Biofrutek
26. 04. 2009 23.24
No z imenovanjem tegale falota so ravnokar dokazali da je važno samo da imaš kvazi šolo in si general. Katastrofa. Nimam besed
itevs
26. 04. 2009 22.51
Ko bil bi vsak dan pru, april didl dudl didl dal, lagal bi da bi se kadi,l didl dudl didl dal...
Tonček Balonček
26. 04. 2009 22.29
Meni jevseeno, kdo ej tam načelnik, le da bo manj cvetličnih aranžmajev in da strnirajo te patrije! Važna je moralnopolitična trdnost, tudi JLA smo premagali le veliko moralno in politično trdnostjo, saj je bila večina kadra v TO in mililici prekaljenih članov Zveze komunistov!
deja.vu
26. 04. 2009 22.17
men je čisto vseeno kerega šefa imam .. mislm da ne bo razlike k je biu gutman pa k bo zj ta .. glavno da delam poklic ki me veseli pa da so mi sovojaki legende tam ..
Tonček Balonček
26. 04. 2009 22.04
Mi bi že eno elto uporabljal patrije, zdaj p, ko ni dobavljena še niti ena, vidimo, kako nujno jih potrebujemo in je ogrožen svetovni mir.
Zrkizz
26. 04. 2009 22.03
Glede na to da je slisati o tem cloveku "samo dobro", je vprasanje zakaj je ministrica takega "popolneza in sposobneza" vzela za nacelnika. Glede na to, da pa pozna njegovo doktorsko nalogo pa je mozno, da pozna le to in je imela pri izbiri zelo veliko smolo najbrz na skodo vojakov. No zelim si, da se motim v vsem napisanem.
Jožajoža
26. 04. 2009 21.30
spet en z "močnim" IQ na čelu vojske.pa saj vojska potrebuhe takšne v času, ko se bodo množice začele "borit" za svoje pravice, profi vojska pa branit kapital.
aloalo
26. 04. 2009 20.59
haha kera izjava.
tony_abcde@yahoo.com
26. 04. 2009 20.44
pravljice za lahko noč....
Niko_K
26. 04. 2009 20.38
Nima političnih botrov, ampak ministrica je njegova mentorica pri doktoratu. Hmmm..