Slovenija

'Vojake je treba naučiti, da se ne vdajo v usodo'

Slovenska Bistrica, 09. 01. 2010 13.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

'Tu imamo odgovore na vprašanja, kako se boriš za svobodo svojega naroda,' je na spominski slovesnosti na Osankarici dejala Jelušičeva. Sporočilo Osankarice je tudi v tem, da morajo biti borci in borke enakopravni, je prepričana.

Osankarica ponuja odgovor na vprašanje, kako se boriš za svobodo svojega naroda, je ob robu spominske slovesnosti pri Treh žebljih na Osankarici na Pohorju povedala ministrica za obrambo Ljubica Jelušič. Sporočilo tega kraja pa je po njenih besedah tudi v tem, da je treba vojake naučiti, da se nikoli ne vdajo v usodo.

Po besedah Jelušičeve si je treba postaviti vprašanje, kakšne odgovore vsako leto iščejo na Osankarici. Sama meni, da so tu odgovori, "ki nas vežejo na spoznavanje pomembnih vrednot, kot so pogum, neustrašnost, neuklonljivost. /.../ Tu imamo odgovore na vprašanja, kako se boriš za svobodo svojega naroda," je poudarila.

"Tu, v Pohorskem bataljonu, so bili borci in borke enakopravni v boju in enakopravni v smrti," je dejala Jelušičeva.
"Tu, v Pohorskem bataljonu, so bili borci in borke enakopravni v boju in enakopravni v smrti," je dejala Jelušičeva. FOTO: POP TV

To je bil po njenih besedah namreč boj do poslednjega naboja in do poslednjega borca. Tu so padli vsi pripadniki Pohorskega bataljona, razen enega ranjenca, ki pa so ga okupatorji zverinsko mučili in ga nato ubili, je spomnila.

Borci in borke enakopravni

Sporočilo Osankarice je tudi v tem, da morajo biti borci in borke enakopravni. "Tu, v Pohorskem bataljonu, so bili borci in borke enakopravni v boju in enakopravni v smrti," je dejala. Prav tako pa je z bataljonom povezana zgodovina družine Alfonza Šarha, manjšega kmeta iz Lubnice. On in njegova družina oziroma nasledniki so se namreč borili v vseh vojnah 20. stoletja na slovenskem ozemlju.

Pri Treh žebljih se da naučiti tudi tega, kako ravnati, ko se enota znajde v položaju, kjer ni več preboja. Kot je izpostavila, prav iz Šarhovega ravnanja sklepa, da je bil on "s svojimi fanti" edini od borcev, ki se je proti koncu vendarle poskušal prebiti. Lekcija Pohorskega bataljona je torej tudi ta, da se vojaki nikoli ne vdajo v usodo, je še poudarila Jelušičeva.

Sicer pa je posebnost slovesnosti na Osankarici ta, da se je vedno udeleži tudi enota Slovenske vojske iz Slovenske Bistrice. Ta organizatorjem po besedah ministrice pomaga pri utrjevanju vezi do Osankarice in do Treh žebljev. Prav spoj starih aktivistov in mladih pa ustvarja na tem mestu posebno vzdušje spominjanja, je še povedala Jelušičeva.

Umrlo 69 borcev Pohorskega bataljona

Partizanska enota Pohorski bataljon je bila ustanovljena 11. septembra 1942 v Dobrovljah na Pohorju. V začetku je enota štela 90 borcev, poveljeval pa ji je Rudolf Mede. Pohorski bataljon je izvedel številne akcije, 21. decembra 1942 pa se je premaknil proti Osankarici, kjer si je uredil zimski tabor. Prve dni leta 1943 so nemške sile odkrile partizanski tabor, 8. januarja pa ga je obkolilo okoli 2000 nemških vojakov. V boju je življenje izgubilo 69 borcev Pohorskega bataljona.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (62)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

coprnjak
10. 01. 2010 18.35
na jok nam gre ko poslušamo govore jelusiceve, kresalove, potrca in njihovih enoumnežev
bema1201
10. 01. 2010 18.08
Ja, pohorski partizani so bili pa res junaki, ne pa v Dražgošah,ko so na milost in nemilost Nemcem prepustili domačine, prej so jim pa dražgošani dali prenočišče, hrano, partizanskim komandantom pa še žene, da so si spraznili prašnike.
domremy
10. 01. 2010 13.36
pardon, sem mislila da si mi spet izbrisal povsem civiliziran komentar, kar se tu rado dogaja.
domremy
10. 01. 2010 13.34
admin, poberi se nekam!!!
Tonček Balonček
10. 01. 2010 13.32
Leandra, moj sosed ima pa status veterana vojne za Slovenijo in se vedno hvali, kako je 14 dni prebil v neki gostilni ter vmes z nekim železjem in plastiko (armbrust ali nekaj podobnega se reče tisti napravi) za eno smreko čakal na neprijatelja. Baje je bilo zelo romantično. Glave pa ni nosil na pladnju ampak v torbi, ničesar ni ne videl ne slišal, razen po televiziji!
Buena Vita
10. 01. 2010 13.30
pravic nimajo,to so neizpodbitna dejstva,,hierhija melje
Buena Vita
10. 01. 2010 13.28
JEJŽEŠ NA,vedite nekaj,,,brez vojske nemoremo biti,,preveč telebastih politikov je na tem svetu,in samo taki telebani povzročajo konflikte,krize,vojne zato bodimo srečni da so ljudje ki hočejo obleč uniformo
domremy
10. 01. 2010 13.15
Leandra, strinjava se vsaj v toliko, da ta država definitivno ni tisto, za kar so se borili na Osankarici leta '43 in širom Slovenije leta '91...in verjamem da je prave borce sram tega, kar se v SV dogaja danes... Vzemi pa v zakup to, da so stanje, kakršno je v vojski danes, zakrivili ravno tisti teritorialci, ki so pošiljali soborce kot je tvoj sosed, na prvo linijo, sami pa so se šli dogovore in diplomacijo in strateške posvete predvajane v živo. Sedaj pa na račun osamosvojitvenih lovorik že leta ropajo državo. Nimaš pa pravice kriviti tistih mladih fantov in deklet v uniformi. So na istem kot tvoj sosed oficir in njih nihče ne vpraša, če jim je to prav. Mindfucker, ti pa ne bodi nevoščljiv tem vojakom njihovih misijskih plač. Pomisli na to, da bodo vojaki lahko do njihovega 45. leta, potem pa brco v rit pa niti hvala lepa za slovo. Ker jim na račun mizernih pogodb nobena banka ne bo dala dostojnega kredita za reševanje bivanjskih in drugih finančnih izdatkov, se zgolj neznaten del vojske lahko kompenzira vsaj z zaslužkom na misijah. Kar se mene tiče, je to še najmanjši del vojaškega kosa slovenskega proračuna - fokusiraj se raje na velike ribe tam v vladi!
mindfucker
10. 01. 2010 12.52
sirbal: ".... Ti "slabiči" čuvajo tvojo rit....." bolj čuvajo kosovo, pa afganistan...za plačilo seveda (cca 2500 eur na mesec! in ves ta denar bremeni slovenski proračun. lepo jih naprošam, naj me nehajo čuvati! ta pravim teritorijalcem, leta 91, niso plačali še odsotnosti z dela ne!
bron
10. 01. 2010 12.35
SLOVENSKA VOJSKA BI BILA BOLŠA ČE JO NE BI TAKO ZANIČEVALI Z AFERAMI IN ZAPOSTAVLJALI .STVAR JE PA TAKA KAKRŠNA OBLAST TAKA PA VOJSKA.
Leandra
10. 01. 2010 12.29
RE Sirbal.. Samo zate bom tole napisala..moj sosed je Teritorijalec in še Oficir po vrhu..doma so imeli skladišče sam pa je več kot leto in pol nosil glavo v torbi in ni dobil plačila..niti ga ni zahteval niti ga ne bi vzel....gre za ideale in ponosen na to..??? Trdi pa da je bila vojna prekratka in da doma niso naredili vsega kar bi morali..in da še vojna ni končana..?' In tako Teritorijallci takrat sedaj jih je pa sram kakšna je ta Plačana vojska in tudi kakšna je če sploh je Slovenska država..? Dodam še tole Slovensko državo smo dobili nismo plačali nič smo plačali z nekaj življenji..to kar imamo sedaj pa nihče ni hotel.. In še enkrat Odkar imamo plačance..Imamo samo sranje, slabiče, kup stroškov samomorov in samo sramoto..?? In zadnjič za obrambo Domovine se ne plača..gre za ideale sedaj jih ni več..??
domremy
10. 01. 2010 11.08
admin, kake probleme imaš???je preveč boleče pisati objektivno brez kletvic in nizkih udarcev? Ali resnica tako zelo gre v nos? pa dajmo še enkrat: sky, zaveznikom je dol viselo za nas, dokler niso ugotovili, da je odporniško gibanje upoštevanja vreden faktor za povojno ureditev Evrope. Brez NOB bi nas sosedje pospravili za malo malico, posebno Italijani. Že tako so jim Angleži in Američani na krožniku podarili Trst in Gorico! Leander, ti pa ne pametuj o "plačancih". Tile fantje in dekleta svoje delo opravljajo dobro in pošteno. Ti "slabiči" čuvajo tvojo rit zato, da lahko pljuvaš po njih. Za sramoto se raje obrni na glavonje z visokimi čini na generalštabu, ki so sporne orožarske posle sklepali v vsakem sistemu, naborniškem ali profesionalnem. Glede "kupa" samomorov pa: še dolgo ne bodo dosegli slovenskega povprečja, zato raje utihni.
mindfucker
10. 01. 2010 11.04
Demosten09.01.2010, 23:51 "...Cankarjev bataljon je bil sestavljen iz domoljubnih partizanov, ki so se borili za svobodo slovenskega naroda - slava jim! Vendar pa niso bili poslušni komunistom in partiji, zato so jih ravno ti izdali Nemcem...." seveda,demosten. če odmislimo da je na poljanskem mrgolelo belčkov. lahko napišeš ime izdajalca?
Alenka Pobirk
10. 01. 2010 10.54
"Demosten 09.01.2010, 23:51 Cankarjev bataljon je bil sestavljen iz domoljubnih partizanov, ki so se borili za svobodo slovenskega naroda - slava jim! Vendar pa niso bili poslušni komunistom in partiji, zato so jih ravno ti izdali Nemcem"... se popolnoma strinjam s tabo! Sem sinoči napisala nekaj podobnega, pa sta bila zbrisana 2 moja komentarja, tretji pa delno! Šele zdaj sem se v bistvu dejansko zavedla, kako zelo nam je v Slo kratena pravica po svobodi govora. Strinjam se, da je nujno brisanje žaljivih komentarjev, ampak moj za razliko od marsikaterega tukaj ni bil do nikogar žaljiv, le resničen!!!Ampak seveda pri nas še vedno ni zaželjeno, da bo ljudje preveč razmišljali s svojo glavo...je to prenevarno za določene skupine ljudi!
Leandra
10. 01. 2010 10.18
Odkar imamo Plačance..to ni Slovenska vojska saj za Obrambo Domovine se ne plača.. Imamo samo sranje, slabiče, kup stroškov samomorov in samo sramoto..??
gozdar1
10. 01. 2010 10.17
Seveda nas bi lahko osvobodili zavezniki (pa katerekoli barve ze)..samo kaksne bi bile potem nase pogajalske pozicije...glede primorske npr..... glede na to, da so ravno ti zavezniki dali ta ozemlja italiji za njeno udevstvovanje v prvi svetovni vojin....sploh pa je imel vsak moznost ustanoviti svoje odpornisko gibanje in pri tem so bile stare mescanske stranke (sploh s podporo RKC) celo v veliki prednosti .....
Demosten
10. 01. 2010 09.44
Zakon1 ima države, ki se proglašajo za demokratične in dejansko so demokratične. Smo imeli države, ki so se proglašale za komunistične in niti ena izmed njih ni bila komunistična. TI dam prav, da z ideologijo samo ni bilo nič narobe, vendar gledati na ideologijo nima smisla, ker je ni bilo. Jaz gledam na dejansko stanje kakršno je bilo. Sicer pa je tudi Marx imel v svojem manifestu velika nagnjenja do iztrebljanja nekaterih " razrednih sovražnikov". Potem jih kar pobijem? Vse vredu, dokler nisi ti med njimi, kajne?
est
10. 01. 2010 09.16
Slovenski Janezi in Micke znamo vedno skupaj stopit, ko je to potrbno, zato se za obstoj Slovenskega naroda ni bati. Vsekakor pa je potrebno negovati svojo-našo-narodovo zgodovino, tudi tisto, ki nam je mogoče manj všečna.
Zakon1
10. 01. 2010 09.07
Demosten, ti malo poglobljeno kaj preberi pa ne boš pisal neumnosti o komunizmu. Ideologija je čisto OK, čeprav je utopična, za človeka pa ni najbolj primerna glede na njeghovo stopnjo razvoja. Ni pa npr. demokracija kriva, če se nekdo proglaša za demokrata, v resnici pa je despotovski tiranski diktator. In ker z ravnanji osramoti ideologijo "demokracija", je sedaj treba "demokracijo" popljuvati ali kaj??? Uh, Demosten, le kaj je s tabo???
kceh011
10. 01. 2010 01.21
veliko je takih tukaj ki sploh ne veste kaj pišete, je pa res da se zgodovina ponavlja in s tem tudi vojne ki so in še bodo,zato pa nekateri razmislite malo prej, ko kaj napišete tudi vas marsikaj čaka..