Slovenija

Kot kaže, je Vogrin za zdaj na svojo stran dobil le Ambrožiča

Ljubljana, 28. 05. 2014 10.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
S.S./M.R./STA
Komentarji
1696

Poslanec Ivan Vogrin za kandidata za sestavo nove slovenske vlade predlaga Dušana Radonjiča, ki je pripravljen pomagati. Poslanec Ambrožič pa je podpisal podporo. Pahor poziva poslance, naj razmislijo, s kakšnim motivom iščejo mandatarja.

Ivan Vogrin
Ivan Vogrin FOTO: Miro Majcen
''Obveščam vas, da bom za kandidata za sestavo nove slovenske vlade predlagal gospoda dr. Dušana Radonjiča,'' je na Publishwallu zapisal poslanec Ivan Vogrin in ime ponovil tudi na novinarski konferenci. Njegova vlada bi imela 13 ministrstev, sestavljale pa bi jo vse stranke.

Na konferenci je dejal, da gre za kompetentnega človeka in da bi boljšega človeka, ki bi bil tudi pripravljen prevzeti to funkcijo, ta trenutek težko našli.

''Zagotovljenih je več kot dovolj podpisov,'' je še zatrdil Vogrin in dodal, da je že povprašal odgovorne v državnem zboru, kakšna bi bila najboljša strategija vložitve kandidature. Imen kljub temu ne želi razkriti, dejal pa je, da bo kandidatura vložena do četrtka do polnoči.

Kdo je Radonjič?

Radonjič je doktor ekonomskih znanosti in trenutno redni profesor marketinga na mariborski Ekonomsko-poslovni fakulteti. Bil je član Zaresa. Kot je dejal, je zdaj popolnoma nestrankarski kandidat, saj je bil član Zaresa le sedem mesecev.

Dušan Radonjič
Dušan Radonjič FOTO: POP TV
Dušan Radonjič je bil mentor Ivanu Vogrinu pri njegovem magistrskem delu.

Na novinarski konferenci je dejal, da je pripravljen pomagati. ’''Zanima me, kaj naj naredimo za dobrobit Slovenije do volitev. Moj namen je združiti vse parlamentarne stranke,'' je povedal.

Meni še, da imajo program, ki bi ga lahko izpeljali. "Ne gre za norčevanje, imam veliko izkušenj, marsikaj sem že delal," je dejal Radonjič, ki Vogrina ni spraševal, kateri poslanci ga podpirajo.

Pojasnil je, da ga je k odločitvi, da kandidira za mandatarja, spodbudilo dejstvo, da smo še ne tako dolgo nazaj bili na 26. mestu lestvice razvitosti držav, danes pa smo po konkurenčnosti uvrščeni nekje okoli 50. mesta, po mednarodni prepoznavnosti morda še nižje. Ob tem se je vprašal, ali si Slovenija ne zasluži, da ponovno pride med najbolj razvite dežele.

Pahor nima prostih rok

Borut Pahor
Borut Pahor FOTO: Miro Majcen

Dogajanje v parlamentu je komentiral tudi predsednik republike Borut Pahor. Javnost je prosil za razumevanje, saj ''pri razpustu parlamenta in razpisu volitev nimam prostih rok''. Volitve 13. julija še zdaleč niso idealen čas, a med slabimi možnostmi je ta najboljša, avgust je še slabši, septembra pa niso mogoče, je dejal Pahor.

Vsako morebitno odlašanje s predlaganjem mandatarja bo volitve zamaknilo, a to je odločitev državnega zbora, je Vogrinov predlog komentiral prvi mož države. Opozoril je, da morajo vsi, ki odlašajo z volitvami, vedeti, da prevzemajo odgovornost za to, da do konca leta ne bomo imeli vlade s polnimi pooblastili.

''Poslanci naj po svoji vesti razmislijo, ali mandatarja iščejo samo zaradi poskusa zamika volitev,'' je dejal Pahor.

Glede napovedane vložitve ustavne presoje v primeru volitev v juliju Pahor pravi, da nima nič proti, če bo kdo zahteval presojo ustavnosti, saj bomo imeli tako "jasnejše principe in navodila za ravnanje v prihodnje".

Spet je poudaril, kako pomembno je za Slovenijo, da čim prej dobi vlado s polnimi pooblastili, ki se bo lahko lotila tudi potrebnih reform. "Mislim, da Slovenija potrebuje vlado, ki upravlja in vodi državo, vlado, ki ima zaupanje, ki ga dobi na volitvah," je dejal.

SDS Radonjiča ne bo podprl

V SDS kandidature ekonomista Radonjiča za mandatarja ne nameravajo podpreti, saj so že večkrat povedali, da zagovarjajo predčasne volitve, je pojasnil vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko.

Kot je dejal, se iz razmer globoke gospodarske in politične krize, v katerih se je znašla država, namreč "ni smiselno norčevati". Tanko je na današnji novinarski konferenci ocenil, da očitno ne gre le za osebni predlog poslanca Vogrina, ampak so pri pripravi kandidature sodelovali še nekateri drugi. Po njegovi oceni akterji, ki niso pripravljeni na volitve, iščejo rezervne različice, da bi pridobili na času in da bi volitve zavlekli v jesen.

PS ne zapira vrat

Vodja poslanske skupine PS Jožef Kavtičnik pa je pred predstavitvijo kandidata za mandatarja dejal, da ''nobenemu ne zapiramo vrat, pripravljeni smo se pogovarjati z vsemi in nobenega prej ne okarekteriziramo za dobrega ali slabega''. Dejal je še, da k zadevi pristopajo resno, ne bodo pa podprli nobenega slamnatega mandatarja. Prav PS je bila prva skupina, ki se ji je Radonjič predstavil.

Poslanci PS na srečanju z morebitnim kandidatom za mandatarja niso govorili ne o podpisih ne o podpori. Poslušali so njegovo predstavitev, ki je bila zanimiva, je po srečanju dejal Kavtičnik. O Radonjiču, ki je bil po srečanju v PS redkobeseden, bodo v četrtek razpravljali člani sveta PS.

Predsednik PS Zoran Janković je dejal, da Radonjičevo morebitno kandidaturo težko komentira, ker ga ne pozna. Ponovil je, da ni pripravljen podpreti nekoga, ki ni dovolj kompetenten in nima izkušenj v gospodarstvu.

Ambrožič dal podpis, Zanoškar čaka na morebitno širšo podporo

Nepovezani poslanec Borut Ambrožič je povedal, da je dal svoj podpis za kandidaturo Radonjiča. Kot je dejal, svoj podpis pod kandidaturo Radonjiča smatra "kot domoljubno dejanje v izogib predčasnih volitev, zoper katere so opozarjali nekateri eminentni pravni strokovnjaki, med njimi tudi Rajko Pirnat". Po njegovih informacijah je prvi, ki je oddal svoj podpis.

Borut Ambrožič
Borut Ambrožič FOTO: POP TV

Nepovezani poslanec Matjaž Zanoškar kandidata Radonjiča ne pozna. "Če bi se nekatere stranke pozitivno opredelile do njega in dale znak, da je to kader, ki bi lahko kompetentno sestavil vlado in jo vodil naprej, bi moje soglasje imel," je dejal Zanoškar.

SD podpisov ne da, prav tako ne SLS

Vodja poslancev SD Matjaž Han je dejal, da njihovi poslanci ne bodo prispevali podpisov podpore. Če bo tehnična vlada vendarle izvoljena, bo SD po njegovih besedah v opoziciji.

Nihče od poslancev SLS ne bo dal podpisa pod predlog za mandatarja. Poslanka SLS Jasmina Opec pa je v videoizjavi poudarila, da se v stranki zavzemajo za čimprejšnje predčasne volitve.

NSi razočaran nad Vogrinom, DL se z Radonjičem nima namena niti sestati

NSi pa je prek Twitterja sporočila, da ne bo podprla predlaganega kandidata za mandatarja. ''Zavzemamo se za čimprejšnje predčasne volitve,'' so še dodali. Poslanec NSi Jožef Horvat je v izjavi za medije spomnil, da so predsedniku Pahorju sporočili, da ne bodo podprli nobenega kandidata za mandatarja. In kot pravi, se pri njih držijo načela "beseda velja".

Hkrati dodaja, da je treba čim prej dobiti novo, kredibilno vlado, ki bo pripravila novo razvojno paradigmo za Slovenijo. Nad Vogrinom je izjemno razočaran, kar Vogrin in morebitni sopodpisniki kandidature počnejo, pa ni dobro za Slovenijo, še pravi. Na račun državljanov, ki danes ne vedo, kaj bodo jutri dali v lonec, se ne gre norčevati še pravi horvat in dodaja, da zato ostro obsojajo "ta njegov šov, ne glede na to, koga je privlekel kot kandidata za mandatarja".

Meni, da bi lahko bil namen tistih, ki bi prispevali podpise, da se volitve zavlečejo in se morda ustanovi še kakšna stranka in da se konsolidirajo stranke, društva gibanja, predvsem na levici. Vogrin program, po katerem bi vse parlamentarne stranke dobile sorazmeren delež ministrskih sedežev po oceni Horvata ni realen.

Tudi v poslanski skupini DL ne bodo dali podpisov podpore za Radonjičevo kandidaturo, je dejal vodja poslanske skupine Rihard Braniselj. Dodal je, da DL "pri tem neresnem početju ne bo sodeloval". Zato se z Radonjičem tudi ne nameravajo sestati.

Nepovezani poslanci z Alenko Bratušek kandidata verjetno ne bodo podprli

V poslanski skupini nepovezanih poslancev, ki se je zbrala okrog premierke v odstopu Alenke Bratušek, so bolj previdni. Pravijo, da kandidature ne bodo komentirali, dokler ne bo imela zagotovljenih potrebnih deset podpisov poslancev.

Je pa vodja te poslanske skupine Jani Möderndorfer v torek, ko ime potencialnega kandidata še ni bilo znano, dejal, da za nobenega več ne da roke v ogenj, vendar verjame, da iz njihove poslanske skupine ni podpisa za novega mandatarja.

Möderndorfer je sicer že v preteklosti ocenil, da bi tisti, ki bi predlagal kandidata za mandatarja in s tem podaljšal postopke za okoli teden dni, ravnal neodgovorno.

Tako ostaja neznanka, katerih deset poslancev bi utegnilo podpreti imenovanje Radovnjiča za premierja. Iz zgoraj navedenga je jasno, da bosta kandidaturo podprla le Vogrin in Ambrožič.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1696)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

25letluzerjev
29. 05. 2014 09.37
+3
Ambrožič Borut (član) Bosnić Dragan (član) Golubović Brane (član) Simčič Ivan (član) Vogrin Ivan (član) Zanoškar Matjaž (član) ti bodo reševali svojo rit s podpisom Vogrinovim genialnim poskusom preživetja. To je poslednja plača tem voluharjem, v bodoče parlamenta od znotraj ne bodo več videli.
Jaka Planinc
29. 05. 2014 09.11
+2
VSAK IŠČE SVOJO PRILOŽNOST,PRIVILEGIJ,DOBRO PLAČO,ZA OBČANE ,SLOVENCE JIM JE DEVETA BRIGA.NAJVEČJA SLAST JE OBLAST,TEGA SE ŠE KAKO DOBO ZAVEDAJO.!!!
Venividivici1
29. 05. 2014 07.27
-1
Komedija zmešnjav.
BANDA UŠIVA
29. 05. 2014 07.24
+5
Mogoče je pa ta stric njihov profesor, ki jim je omogočal blesteče akademske nazive? Včasih so rekli gliha v kup štriha. ali nakaj podobnega!
storž 43
29. 05. 2014 07.28
+5
Jaka Planinc
29. 05. 2014 09.11
VSAK IŠČE SVOJO PRILOŽNOST,PRIVILEGIJ,DOBRO PLAČO,ZA OBČANE ,SLOVENCE JIM JE DEVETA BRIGA.NAJVEČJA SLAST JE OBLAST,TEGA SE ŠE KAKO DOBO ZAVEDAJO.!!!
BANDA UŠIVA
29. 05. 2014 07.22
+4
Sicer pa se sprašujem, kako si lahko (menda) ugledni profesor pri teh letih dovoli in privošči osebno sramoto. Ima sploh kaj dostojanstva?
Jaka Planinc
29. 05. 2014 09.11
VSAK IŠČE SVOJO PRILOŽNOST,PRIVILEGIJ,DOBRO PLAČO,ZA OBČANE ,SLOVENCE JIM JE DEVETA BRIGA.NAJVEČJA SLAST JE OBLAST,TEGA SE ŠE KAKO DOBO ZAVEDAJO.!!!
BANDA UŠIVA
29. 05. 2014 07.13
+6
A ta stric je gospodarstvenik ki deluje v tujini in je strašno uspešen? WTF? Farsa pokvarjenih kvazi politikov in nič drugega!
devlon
29. 05. 2014 07.03
+6
Ambrozica...dva laznjiva pavlihata na kupu
garganer
29. 05. 2014 06.54
+5
Kaj res imamo v našem parlamentu cirkus?Kaj sploh delajo taki goljufi v parlamentu? Ven z njimi!
jg57
29. 05. 2014 07.18
+2
zakaj ven, saj so izvoljeni? Sedaj je čas , da se spomimo kako smo volili in premislimo kako bomo volili naslednjič. Vzorec za odločitev je zelo enostaven "vsako dobro drevo rodi dober sad, slabo drevo pa rodi slab sad". Odločamo pa se seveda sami.
25letluzerjev
29. 05. 2014 09.28
+2
Po tem je potrebno prižgati motorno žago in drevesa požagat.
heroj2000
29. 05. 2014 06.21
+6
A Vogrinovanje pomeni po novem nategovanje?
SMRDIsmrdiSMRDI
29. 05. 2014 06.18
+8
Stranka Prevarantov in Goljufov Slovenija( SPGS )......nam predlaga kandidata za mandatarja. Naj se grejo raje testirat za droge in opijate, ker to je pa že višek političnega zajebavanja.
BANDA UŠIVA
29. 05. 2014 07.14
+1
Podporo jim dajejo Ljutomerčan, Ritoznojčan, Janževec in ostala druščina.
finec
29. 05. 2014 05.47
+2
Samo še balkanski doktor ekonomije nam manjka.
kkkkkkkyfgfdhfsdgd
29. 05. 2014 05.20
+3
vogrin je najdu enga k ma možgane že skisane, da mu sledi ko ovca!
nevica
29. 05. 2014 04.42
+8
Vogrin je tudi še kar naprej poslanec? Joj, kako hudo metlo rabimo.
vatikan
29. 05. 2014 00.27
-11
Reši nas lahko lahko le SDS z Janezom Janšo na čelu! VSI ZA SDS! JANEZ JANŠA, BRANIK SLOVENKEGA NARODA, SLOVENAKE BESEDE!
Jezus Kristus
29. 05. 2014 00.31
+1
Ja ... za začetek bi lahko razdelili 2.8 milijona provizije od Patrie med ljudi .... saj je to naš denar, a ne?
FRVK
29. 05. 2014 00.56
+3
BRANIK SLOVENSKEGA KRIMINALA, SLOVENSKE KORUPCIJE....
Josef Kurbl Popelreuther
29. 05. 2014 06.06
+1
Jezus Kristus, za začetek bi lahko tvoji ki so dali zdaj rep med noge, vrnili 8,5 miljard, ki ne vedo pojasnit, kam so jih dali v samo enem letu;
Slovenec34
29. 05. 2014 06.42
+1
Boli jih za 50centov. Ne zanima jih 5 tisoč.
dostmam2
29. 05. 2014 00.01
-11
To kar bo (ce bo) naredil Vogrin, si zasluzi aplavz. Drugi butalci bi volitve delali sredi julija, ko so pocitnice in dopusti. Ze tako nas pesti slaba volilna udelezba, sedaj pa bi jih se sredi julija delali. To je mogoce samo pri nas.
murglpal?ek
29. 05. 2014 00.17
+5
lej ,po mojem mnenju je itak vseeno kdaj bodo volitve, še vedno bomo gledali iste frise z morda malo nove šminke, prave alternative NI!
kkkkkkkyfgfdhfsdgd
29. 05. 2014 05.23
+4
dostmam2 očitno ne vidiš dalj od svojega nosu!
Ata_Smrk
28. 05. 2014 23.56
+0
Ampak, lepa ta permanova...
širakelj
28. 05. 2014 23.46
+14
Hujš od Vogrina so še sam novinarji,ki takšnim kekcem namenjajo pozornost.Če bi v tem prostoru veljala etična merila,bi takmu kljukcu namenili pozornost samo takrat,ko bo obsojen zaradi guljufije kupcev in šel sedet.Dokler bodo v tej državi mediji objavljali umotvore goljufov,kriminalcev,tatov in skorumpirancev nam bo še samo slabše.total ignore je edini recept.
DigitalM
29. 05. 2014 00.23
+4
Verjami da se strinjajo s teboj, samo tega enostavno ne morejo narediti, če nek poslanec skliče novinarsko konferenco to pač morajo pokrit.
Ata_Smrk
28. 05. 2014 23.45
-5
Dobra ideja. Dlje ko je slo od rdece vlade ali brez vlade, vec moznosti ima vstati od mrtvih... Bravo vogrin! Se rastejo sposobni ljudje!
mali_mali
28. 05. 2014 23.39
+11
Osamosvojenim poslancem kot je Vogrin in podobni nebi smeli pustiti v parlament. Če je kandidiral na neki lsiti mora v primeru da izstopi iz stranke zapustit parlament in funkcijo poslanca. Koga tak poslanec zastopa razen samega sebe in pol take bedarije klatijo. Tudi to bi bilo treba zakonsko spremenit. Sedaj pa zavlačuje da vleče plačo. Sicer pa če poslanci ne delajo s polno paro jim tudi pripada nižja plača.
rfhkl
28. 05. 2014 23.36
+1
Moj ljubi Nad-Arijec Vugi slava tvojemu genetsko superiornemu intelektu. Heil Dummkopf!