Slovenija

Zanikajo, da bodo podprli Jankovića

Ljubljana, 10. 01. 2012 15.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Tisti, ki so Jankoviću podporo odrekli, še vedno trdijo, da bodo glasovali proti njegovi kandidaturi za mandatarja. Poslanec Liste Virant Vogrin, za katerega se je namigovalo, da bo prestopil v Pozitivno Slovenijo, se je medtem sestal z Jankovićem.

Kandidat za mandatarja Zoran Janković naj bi predsedniku DeSUS Karlu Erjavcu namignil, da ima tudi 45. in 46. glas, ki bi prinesla njegovo izvolitev. V vrstah Liste Virant, NSi in SLS so zanikali, da bi lahko prispevali odločilna glasova.

Vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin trdi, da jih nihče blizu Jankovića ni prosil za podporo, saj je tudi jasno, da sta programa NSi in Pozitivne Slovenije preveč različna, da bi lahko sodelovali v Jankovićevi vladi. Tudi predsednik SLS Radovan Žerjav pravi, da niso bili deležni nobenega prepričevanja. Ali ima Janković 45. in 46. glas? Žerjav pravi, da ne ve in da je treba počakati na sredo.

V Listi Virant, NSi in SLS pravijo, da Jankovića ne bodo podprli.
V Listi Virant, NSi in SLS pravijo, da Jankovića ne bodo podprli. FOTO: 24ur.com
Po besedah vodje poslanske skupine Liste Virant Riharda Branislja so v stranki prepričani, da 45. in 46. poslanskega glasu, ki bi Jankoviću v sredo zagotovila potrditev za mandatarja, Janković v Listi Virant ne bo našel. Precej špekulacij je, da bi za Jankovića lahko glasoval poslanec te stranke Bojan Starman, ki ga sicer na današnji seji poslanske skupine ni bilo. Toda Braniselj zagotavlja, da Starmana danes ni bilo zaradi drugih obveznosti. Med t.i. prebežniki se omenjata tudi Katarina Hočevar in Kristina Valenčič.

Poslanec Liste Virant Ivan Vogrin, za katerega se je namigovalo, da bi lahko prestopil v Pozitivno Slovenijo, pa je po sestanku poslanske skupine poudaril, da so ga na sestanku opozorili, da naj bo previden pri glasovanju.

Po njegovih besedah bi se namreč lahko zgodilo, da bi eden ali dva druga poslanca glasovala za Jankovića, eden od njiju pa bi ta glas pripisal Vogrinu. Glede na vsa ostala dogajanja ga morda poskušajo prikazati kot neverodostojnega člana poslanske skupine, morda tudi poslanca, je zato ugotavljal Vogrin. "In to je nevarna igra," je dodal.

Vogrin se je sicer odzval na namigovanja, da je prestopil na politično levico. Dejal je, da običajno pove, kako se odloči, kar da je storil tudi v tem primeru. Zatrdil je, da so govorice o njegovem prestopu v drugo stranko le špekulacije. Pravi, da bo v sredo sledil sklepu sveta Liste Virant in ne bo podprl Jankovića za mandatarja.

Vogrin potrdil, da se je sestal z Jankovićem

Vogrin je potrdil, da se je danes popoldne sestal z Jankovićem, na sestanku pa je bil tudi poslanec Pozitivne Slovenije Gašpar Gašpar Mišič. Kot je povedal Vogrin, so zelo previdno govorili o vseh stvareh, na koncu pa je Jankoviću povedal, da se bo pri glasovanju o mandatarju držal sklepa stranke. Na sestanek ga je sicer povabil Mišič, ki ga je že pred tednom dni kontaktiral po elektronski pošti, je pojasnil. Vogrin tudi pravi, da bi bilo nekoliko nenavadno, da bi od tedaj, ko je medijem pojasnil namero glasovanja, spremenil svojo odločitev.

Vogrin zatrjuje, da ne bo podprl Jankovića.
Vogrin zatrjuje, da ne bo podprl Jankovića. FOTO: POP TV

Težave v Vogrinovem podjetju

Vogrin se je sicer znašel v političnih težavah zaradi slabega poslovanja njegovega podjetja. Predsednik Liste Virant Gregor Virant ga je namreč pozval, naj do konca marca uredi položaj. Vogrin je ponovil, da dela vse, da bi se to zgodilo, da pa v tem položaju težko napove, kaj se bo dogajalo.

Vogrin je glede svojega družinskega podjetja pojasnil, da posluje že skoraj 20 let. Podjetje je zaposlovalo tudi že skoraj 100 ljudi, zapletlo pa se je leta 2008, ko je v času vsesplošne gospodarske rasti in pričakovanju povečanja naročil zgradilo novo halo in naročilo dve novi liniji. "Nastopila je svetovna gospodarska kriza. Pričakovanja se niso uresničila, podjetje pa je zašlo v težave," je povedal.

Podjetje ima po njegovih besedah trenutno za 200.000 evrov neizpolnjenih naročil do strank, istočasno pa so mu druga podjetja in fizične osebe dolžni za okoli pol milijona evrov. Dodatnega pol milijona evrov je moralo podjetje lani in predlani neplačnikom tudi odpisati.

Vogrin: Podjetje ne goljufa, kriv je le splet okoliščin

Po zagotovilih Vogrina v podjetju, kjer je trenutno zaposlenih 30 ljudi, v tem trenutku delajo vse, da bi čim prej izšli iz težav. Tako nižajo stroške, hkrati pa si želijo pridobiti tujega strateškega partnerja, ki bi hkrati tudi dokapitaliziral podjetje, je povedal.

Vogrin ob tem zatrjuje, da nikakor ne gre za podjetje, ki bi poskušalo koga ogoljufati, pač pa le za podjetje, ki se je po spletu okoliščin znašlo v težavah.

Preberite še:

Stranka DeSUS je sklenila, da bo soglasno podprla Jankovićev mandat za sestavo vlade.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (511)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Adi Luka?i?
12. 01. 2012 11.50
+1
V težavah smo vsi ne samo podjetja !!!
mistake
12. 01. 2012 11.44
+2
cisto neproduktivno je razglabljanje povprecnega cloveka o politicni kuhinji. Bolj produktivno je, da se iz njihove kuhe, kaj naucimo! In sicer, ko bodo naslednje predcasne volitve, SE lahko VSI VOLILCI zgledujemo po strankah: VZDRZIMO se VOLITEV! Zakaj? Ker bomo s tem (po besedah Viranta na 24UR ZVECER) zascitili svojo integriteto, jasno bomo pokazali, da nismo podkupljeni, da nismo na prodaj, da nismo prestopniki, da nismo skorupirani, da zelimo delovati transparentno in da zelimo s tem nacinom delovanja pokazati, kaksno je nase stalisce in da bi tako delovali tudi drugi.
Kbk Saša Jorgi? Grosuplje
12. 01. 2012 07.33
+1
ALI SMO VOLILCI RES TAKO NAVINI SE SPRAŠUJEM,VEM PA ZAGOTOVO ČE BOJO PREDČASNE VOLITVE BO SMRDLIVA LJUDMILA IMELA VEČ ČASA ZA MAŠO,ŽERJAV BO OSTAL ZUNAJ,VIRANT BO POGOREL NA POLNI ČRTI JANŠA BO PA UMRL OD ZAVISTI KER BO ZOKI DOBIL NA VOLITVAH ČE SE ZGODIJO 50 PLUS,TO PA VEM ZATO KER ŠE VELIKO NAS JE V TRENERKAH KI BI GLASOVALI ZA NJEGA PA NPAČ NISMO ZA NIKOGAR KER SE NAM TO NI ZDELO POMEMBNO,ZOKI IMA V REZERVI ŠE NAJMANJ 10-15% VOLILCEV KI BI SE SEDAJ SIGURNO ODLOČILI ZA GLASOVANJE OZ ZA POT NA VOLITVE.
?ira?ira
11. 01. 2012 16.40
Me zanima kaj bo naredil VOGRIN, ki je pred pol ure rekel da Jankoviča nebo podprl.
drago štubljar
11. 01. 2012 12.00
+2
virant je jj rex
bebetka
11. 01. 2012 11.52
+5
Bravo Neutrino, se strinjam z vsako besedo!!! Očitno volitev ne potrebujemo, saj volje volilcev nihče ne upošteva. Najbolj me boli da je Virant tudi mene prelisičil da sem mu dala glas v upanju na nekaj svežega, zdel se mi je še najbolj pošten od vseh. Pa še to - kje so sedaj zatrjevanja vseh strank, da je treba stopiti skupaj in narediti nekaj za Slovenijo TAKOJ??? Očitno se nikomur nikamor ne mudi....zdaj so vsi pokazali, da gre vsakemu samo za oblast na prvem mestu, na drugem metanje polen pod noge drugim strankam, na tretjem zavajanje javnosti, na četrtem pa je mogoče reševanje države...pa verjetno bi se še kaj drugega našlo prej....
X-XY
11. 01. 2012 12.31
+1
Zakaj bi moral Virant iti z Jankotom? Kaj vam je? Kakšen človek bil v vaših očeh, če bi se spečal s tem človekom. Pa dajte no mir! On bo vračal kao nezasluženo nadomestilo, a Janko pa bo govoril "Ne napadajte moje družine, mojih sinov, čeprav imata denar na Cipru". Jaz vas, ki ga dajete v nič ali kaj že, ne morem zaštekat. Virant je šel na volitve, ko je slišal da gre proti Janko.
bebetka
11. 01. 2012 13.43
+2
Ne gre za to, da ne gre v koalicijo z njim, ampak da skače iz brega na breg in išče najbolj ugodno rešitev zase. Če se ne moreš odločiti za levo ali desno, je najbolj elegantno, da greš po sredini, kajne? In čakaš, s katere strani ti ponudijo \"močnejšo\" roko. Sicer pa ne gre samo za Viranta ampak zato, da smo lahko razočarani prav nad vsemi! Ne branim Jankovića, nisem ga volila, ampak kakšen je bil rezultat volitev? Spomnimo se, čemu služijo volitve...
avdel
11. 01. 2012 11.51
+0
Evo en handicap :)))) Jankovic – ostale stranke Vsota 2,5 puckotov (1=manj/2=več) 2 1,45
marjan345
11. 01. 2012 11.40
+1
Hvala za pozitivno podporo, škoda da nimam več časa se s tem ukvarjati, vendar potem bi prestopniki hitro spakirali kovčke.
Neutrino
11. 01. 2012 10.54
+9
In napočil je veliki dan. Nov slovenski film prekanjenega režiserja z delovnim imenom "kako sem prelesičil volilce, državo in pravni red" je objavljen. Prolog Če gre kaj čestitati Janši, so to njegove teatralne sposobnosti za ustvarjanje izrednih razmer. Že pred volitvami je naredil njegov volilni stroj podrobno analizo razmer na političnem parketu in do usodnega dneva ko je nastala Pozitivna Slovenija ni bilo pretresov. Čudežno se je potem iz SDS-a čez noč pojavila frakcija z desno sredinsko tendenco - lista Virant, katere rojstvu je botroval en sam namen: pobrati neodločene volilce sredine (višje izobražen mlad kader in študenti) ter jih v primeru potrebe pripojiti matični stranki SDS. Virant je v tem času dokazal to, da je spreten retorik vendar malo manj spreten zavajalec, saj so bile njegove poteze od volitve dalje zelo predvidljive. Alarm je prižgal odhod edinega ekonomista in predstavnika mladega izobraženega sloja iz njegovih vrst, ker je uvidel da je bil on in predvsem velik del volilcev za listo Virant izigran. Cena za njegovo podporo za predsednika državnega zbora je današnja podpora Janši. Namen je osamiti zmagovalca na volitvah in vsiliti za vsako ceno prihod starega kralja na oblast. Ni bistvo v tem da je njegov program na las podoben programu levice, prav tako ni bistvo v tem da njegov štab nima jasne vizije za razbremenitev srednjega sloja in izhod iz krize. Epilog Danes se bo odločilo ali glas večine volilcev velja in se bo demokratičnost volitev spoštovala, ali pa bo z volilnim pučem na oblast prišlel neoklerikalizem
domenrok
11. 01. 2012 11.00
+0
Neutrino, bravo - s svojo pretanjeno analizo si zamašil čveke neoklerikalcev in njihovih podpornikov in bravo, zelo dobro si zadel jedro. Žal pa je v parlament na stranska vrata prišlo preveč zmanipuliranih in pop TV gledajočih subjektov. Bravo še enkrat
kwa pa tebe pere??
11. 01. 2012 12.14
-2
bravo zelo lepo povedano ampak nazalost resnicno
mobius
11. 01. 2012 12.34
+1
Bilo bi resnično, če bi navidezni zmagovalec volitev bil sam pošten, moralen, etičen, sposoben itd. in bi takrat Lista Virant delovala ali ravnala kot sedaj, ker pa temu ni tako, saj so za pozitivno Slo, ki pa je dejansko negativna, glasovali tisti, ki imajo še največ koristi od takšne stranke in to so vsi, ki so bili pri koritu že v prejšnem sistemu, teh ni bilo malo kot vemo, ter seveda večina tistih ki so prelahko dobili našo državljanstvo, kajti mnogi si ga niso zaslužili. Pa še to nisem proti Jankoviću zato ker je otrok mešanega zakona, ampak zato, ker ni dovolj pošten, predvidevam da ima tudi dobre lastnosti, politik pa sigurno ne more bit dober, saj je to v tem kratkem obdobju dokazal, da ni, glavni vzrok, da sem proti njemu pa so njegovi botri v ozadju, ki to pravzapra niso, saj dejansko ne delujejo iz ozadja, temveč so še vedno posredno vpeti v vsa dogajanja te države.
mentos12
11. 01. 2012 10.39
+1
miki70: Pa kakšne ti klatiš kle na portalu,sej ne morš verjet ? Naj te spomnim,v 20 letih kar smo samostojni,je levica na oblasti kar 16 let (odštejmo 4 leta Janševe vlade). Tej levici dobro veš katere stranke pripadajo SD,LDS,ZARES in tudi Desus.Vsi pa dobro vemo kakšno je danes stanje v Slovenji danes in po čigavi zaslugi je tako. Zelo velika zasluga gre stranki LDS ki je Slovenijo po dolgem in počez pokradla in njeni politiki,ki je privedla do sem kjer smo sedaj.Za tako politiko so volivci stranki LDS izstavili račun na volitvah,tako da je sedaj izven parlamenta,kar je edino prav. Še celo pokojni Drnovšek je te ljudi okoli sebe dobro poznal in vedel kaj naklepajo in se ni zmotil.Enkrat je v parlamentu rekel,da se bodo za njegovo dediščino stepli in zgrizli.Zelo dobro jih je poznal. Saj ti ljudje so še vedno v politiki in pri koritu,s to razliko da zdaj v drugih strankah.Ti ljudje so namreč zelo slabi in jim gre samo za lastno korist in profit. Prav lahko da bo nekdo izmed teh novi Pucko,da bo pomagal (izdajalec) Jankoviču da pride do vlade. Ampak čeprav pride Jankovič do vlade z minimalno večino,bo to zelo težko,neuspešno in kratkotrajno vladanje.
domenrok
11. 01. 2012 11.03
+6
Če že mora bit pokvarjen na oblasti, je še vedno bolje levi od desnega - vsaj jutranja maša ne bo obvezna in časipisi bodo lahko pisali kolkrtolk realno - a si ti želiš Madžarsko...
carlo38
11. 01. 2012 10.22
+1
Vogrin bo sigurno podprl Jankoviča, tak bo lahko vzel ponujeni denar. Lahko ga bo vrnil tistim, ki so plačali okna, pa jih še sedaj nimajo. Sicer pa je to o vračilu denarja samo pravljica. Danes se krade, ne pa vrača denarja. :))
mr.izi
11. 01. 2012 10.41
+3
Mislim da bo res tako in če ne bo celo prestopil tja, samo da mu Virant ne bo grozil z odpovedjo!
aojz
11. 01. 2012 11.01
+2
Če je goljuf tudi moralno bolj paše k Jankoviču.
cirenij
11. 01. 2012 10.10
+2
Trije kralji so že mimo. Prav lepa slikca.
bublika
11. 01. 2012 09.54
+5
Priznam , da mi je všeč demokrščanska opcija, a žal dokler bodo takšni kot Ljudmila na oblasti je ne morem voliti.
domenrok
11. 01. 2012 09.55
+5
Ta opcija je kvečjmza nebeško kraljestvo in v politki nima kaj iskat
TakeItEasy
11. 01. 2012 10.03
+2
cirenij
11. 01. 2012 10.11
+8
Kakšno nebeško kraljestvo? Njene vrednote so x svetlobnih let od tega.
bublika
11. 01. 2012 09.51
+2
Upam, da resne boste podprli Jankovića, saj v nasprotnem se boste znebili ogromno volilcev.
korintos1
11. 01. 2012 09.59
+3
mamica55***
11. 01. 2012 10.08
-1
nekdo001
11. 01. 2012 09.46
-5
vsi neki čez ljudmilo špukate, sam ona je edina pametna in dorasla politiki in še najbolj poštena od vseh!!! če bi bila v Jankovičevi vladi bi jo vsi podpirali in jo spoštovali, sam Ljudmila je verna in je članica cerkve, kar je pa pri nas v Slo največji hudič. Ni važno kaka baraba si, kolo si pokradu, koliko ljudi si okol prinesu- sam da nisi član Cerkve in še boš vedno veljal za poštenega ... žalostna slovenska resnica
Modrii
11. 01. 2012 09.58
+17
Cerkev je lih tolko "poštena" do svojih varovancev kot so politiki do svojih volilcev. Zato je pa tudi na tako dobrem glasu
cirenij
11. 01. 2012 10.14
+7
Kaj ji pomaga, če je član cerkve? Pomembna je vera, poštenost, solidarnost in enakopravnost vseh. Ker marsikdaj je ateist boljši od nje in somišljenikov. Bog to ve ona pa ne.
liza18
11. 01. 2012 10.33
+12
ljudmila je svetnica, morda je namestnica svete Marije ali kaj? Cerkev gor ali dol, toliko gorja kot ga je naredila cerkev, je ni niti h......, toliko kot je cerkev pokradla ni noben tajkun v Sloveniji. Tako da naj Ljudmilca kar lepo ostane v cerkvici in čaka na božjo milost, če jo bo dočakala, in zraven naj vzame Viranta in Janšo.
mseme
11. 01. 2012 09.36
+16
Moje mnenje. Tale vzvišena Ljudmila bi rada bila na oblasti...očitno ji diši finančno ministrstvo. Ampak tok kot je pa krščanstvo pokradlo...ni ga bilo in ga tudi ne bo heroja v sloveniji. 3x na dan pri maši pobirajo denar...bil se priča še ko je bil tolar...stare mamce metale po 5 ali pa 10 jurčkov. In vse to brez računa. Ampak takšni nas potem hočejo učit o POŠTENJU.
nimfaticnibum
11. 01. 2012 12.35
in kaj ima zdaj Ljudmila s Cerkvijo? a jim je ona naročla, da naj kradejo? kolkor vem, zagovarja krščanske vrednote, ne pa to kar delajo ljudje, ki predstavljajo Cerkev. in pa-prispevki so prostovoljni, san prosim, pol ne kliči župnika, da naj pokoplje tvoje bližnje!:)
usi-glih
11. 01. 2012 09.29
+10
Bi rekel da ga bodo in to zato ker sami nimajo NIKAKRŠNEGA PROGRAMA razen spotikanja in metanja polen pod noge. Kar je SDS napisl v program pa že 10 letniki na osnovni šoli vedo da bi bilo dobro naredit. Videli pa smo , ob istem programu pred 7 leti kakšne reforme so delali. " Vsa 4 leta se je janša ukvarjal samo s tem kako bo kakšnemu svojemu prijateljčku zrihtal službo direktorja , ki je potem seveda firmo spravil v prepad. So pa res naredili nekaj EDINI do sedaj so prinesli na ministrstvo namizni nogomet.
cirenij
11. 01. 2012 10.17
+4
Veliko je takih primerov. Upajmo, da je preteklost.
KMET70
11. 01. 2012 09.19
-3
Bravo Virant, nisi podlegel pritiskom ,delaj z svojo glavo
sodba
11. 01. 2012 09.34
+10
to je samo dokaz,da JJ razmišlja z Virantovo glavo
Thor-1st
11. 01. 2012 08.49
+4
G. Ivana Vogrina sem pred letom dni spoznal na sedežu SDS, kjer je bil kot član SDS-a. Zdel se mi v redu in načelen možakar. No, bomo videli.
sodba
11. 01. 2012 09.35
+5
drago štubljar
11. 01. 2012 12.09
-1
da ni tistega prokletega janse in skofije vse bi blo normalno v slo nebi bli tam ki smo
sherum
11. 01. 2012 08.43
+14
Kaj je mar gospodom , gospodarska kriza doma , saj njih briga lastni interes , , njihove predvolilne obljube , da morajo poskrbet , da bo kriza v Sloveniji premagana z njihov nastopom v parlamentu, je velika laž . Že sedaj na začetku se je to pokazalo , kam so usmirjeni pogledi nekaterih dvoličnežev .