Gospodarstvo

Vodstvo Palome se strinja z zavrnitvijo ponudb

Sladki Vrh, 17. 05. 2011 09.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Prvi mož Palome je prepričan, da je zavrnitev ponudb potencialnih vlagateljev pravilna rešitev. Želi si državne dokapitalizacije, ki pa jo je kljub boljšemu poslovanju družbe težko pričakovati.

Bojan Rajtmajer
Bojan Rajtmajer FOTO: Kanal A

Zavrnitev ponudb in zaključek postopka iskanja strateškega partnerja za Palomo je ustrezna odločitev, saj nobeden od ponudnikov ni zadostil kriterijem oziroma pogojem, ki jih je določila komisija, sestavljena iz predstavnikov nadzornega sveta, zaposlenih, večinskega lastnika in uprave, je prepričan predsednik uprave Palome Bojan Rajtmajer.

"Že v začetni fazi postopka smo domnevali, da bo interes potencialnih vlagateljev zelo omejen, pričakovali smo omejeno število nezavezujočih ponudb, kar se je v poznejši fazi postopka uresničilo," je povedal in dodal, da so se ves čas zavedali, da je treba imeti tudi drugi scenarij, ki ni odvisen od zaključka postopka dokapitalizacije.

V sladkogorski tovarni papirja so zato ves čas nadaljevali tudi z ukrepi za izboljšanje poslovanja družbe, ki zajemajo tako finančno kot tudi poslovno prestrukturiranje. Med temi se ne bo mogoče izogniti niti zmanjševanju števila zaposlenih, tako da že letos načrtujejo znižanje sedanje številke za novih 60 delavcev. Pri tem Rajtmajer zagotavlja, da bo šlo predvsem za odpuščanjem po mehki varianti.

Država verjetno ne bo dokapitalizirala

Rajtmajer pa ne verjame, da bi se sicer potrebne dokapitalizacije ta trenutek namesto strateških investitorjev lotili sedanji večinski lastniki – državna Posebna družba za podjetniško svetovanje (PDP), ki ima 71-odstotni delež. "Morda pa se vseeno motim in bo država prepoznala potencial našega podjetja ter bo vendarle dokapitalizirala Palomo," je dejal Rajtmajer, a je kaj takega težko pričakovati. To je v ponedeljek potrdil tudi glavni izvršni direktor PDP Matej Golob Matzele.

V Palomi letos kljub vsemu po zaslugi izvajanih ukrepov načrtujejo uspešnejše poslovanje kot lani. V prvih štirih mesecih so tako ustvarili več prihodkov kot lani, poslovanje v februarju in marcu pa je bilo pozitivno. A Rajtmajer opozarja, da bo za razvojni preboj družbe vsekakor potreben svež kapital, saj sami ne morejo zagotoviti dovolj denarja za nakup prepotrebnega novega stroja, ki ga potrebujejo vsaj v naslednjih treh do petih letih.

Paloma
Paloma FOTO: Kanal A

Tudi predsednik nadzornega sveta Palome Krešo Šavrič je dejal, da sami niso nikoli vseh upov polagali v iskanje strateškega partnerja, zato so upravo že pred časom zadolžili za pripravo načrta finančnega in poslovnega prestrukturiranja. "Rezultat tega je pozitivno poslovanje družbe v zadnjih mesecih," je dejal Šavrič.

O tem, ali bi država lahko priskočila na pomoč pri dokapitalizaciji, Šavrič ni želel ugibati, saj je to bolj stvar največjega lastnika, je pa tudi to po njegovem ena od možnosti. Kot je dejal, se bodo v prihodnjih dneh s predstavniki PDP pogovorili, še dodatno izpilili načrt prestrukturiranja, opredelili vloge vseh deležnikov v tem načrtu, nato pa načrt tudi izvajali.

V postopku dokapitalizacije Palome sta od sprva šestih na koncu ostala le še dva potencialna vlagatelja, slovaško podjetje SHP ter srbsko podjetje Drenik ND, ki svoje papirne produkte prodaja pod blagovno znamko Perfex.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

major1
17. 05. 2011 11.21
Ohranite vsaj eno priznano blagovno znamko Slovenije.