Slovenija

'Vodstvo lahko že zdaj pokaže številne dosežke'

Ljubljana, 13. 10. 2010 16.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Torkova seja sveta ljubljanskega UKC ni bila zaprta zaradi skrivanja finančnih rezultatov, zagotavljajo v zavodu. Generalni direktor Simon Vrhunec je medtem zavrnil nekatere navedbe, da naj bi mu ministrstvo za zdravje postavilo ultimat.

Simon Vrhunec: Ni bilo ultimata.
Simon Vrhunec: Ni bilo ultimata. FOTO: Blaž Garbajs

Čeprav je bila torkova seja sveta UKC, na kateri so se seznanili z osemmesečnimi rezultati poslovanja zavoda, zaprta za medije, predsednica sveta Elda Gregorič Rogelj zagotavlja, da odločitev ni povezana s finančnimi rezultati. Kot je pojasnila, so se za zaprtje odločili zato, ker bodo brez prisotnosti medijev lažje delali.

Generalni direktor UKC Simon Vrhunec, ki je ob tem izpostavil nekatere težave zavoda, je zavrnil poročanje medijev, da naj bi mu ministrstvo za zdravje postavilo ultimat. Kot so namreč poročali nekateri mediji, naj bi Vrhuncu nad glavo visela grožnja, da če UKC Ljubljana letošnjega leta ne bo zaključil brez izgube, bosta s strokovno direktorico Brigito Drnovšek Olup razrešena. Vendar po njegovih besedah lahko vodstvo že zdaj pokaže številne dosežke na področju racionalizacije poslovanja, manj očitni so zaradi zaostrenih razmer.

Težave zavoda

Kot je izpostavil Vrhunec, UKC Ljubljana vsako leto obravnava več bolnikov, kot jih od ZZZS dobi plačane. Poleg tega je ZZZS zaradi zaostrenih makroekonomskih razmer znižal svoje cene, kar zanje pomeni, da so za enak obseg storitev kot v letu 2009 prejeli 3,3 milijona evrov manj sredstev. Prevzeli so tudi nekatere nove stavbe, na primer pediatrično in nevrološko kliniko, ki so večje in posledično tudi dražje za vzdrževanje, kar je povečalo njihove nemedicinske stroške.

Vendar po besedah Vrhunca že ves čas delajo na ukrepih za racionalizacijo; nekateri že dajejo rezultate, drugi še bodo. Za 10 odstotkov so znižali stroške nadurnega dela, za dodatnih pet odstotkov stroške dežurnih ur, za osem odstotkov so zmanjšali materialne stroške, zmanjšali so tudi stroške zdravstvenih storitev.

Gregorič Rogljeva je izpostavila še en ukrep, ki se izvaja in s katerim naj bi dosegli večjo racionalizacijo poslovanja – povečanje odgovornosti vodstev klinik in inštitutov znotraj UKC Ljubljana. Kot je pojasnil Vrhunec, imajo po novem vse organizacijske enote svoje poslovne načrte in programe, odgovorni pa bodo tudi za vpeljavo racionalizacije v svojih enotah.

Dodatni varčevalni ukrepi in torej tudi končni poslovni izid zavoda bodo torej letos prvič bolj neposredno odvisni tudi od predstojnikov klinik in inštitutov. Od njih pričakujejo, da bodo ustvarili dodatne prihranke in tudi nosili bodo odgovornost za to, kako uspešni bodo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

alterego
13. 10. 2010 19.03
tokrat se z Bobbyem strinjam. če so mediji zraven se itak nič resnega ne menijo, vse se godi za kulisami
Javoje
13. 10. 2010 17.28
Verjetno se za zaprtimi vrati lahko bolj odkrito in direktno razčiščuje zadeve. Ni treba, da so mediji povsod zraven, sploh pa nimajo pravice diktirati, kdo bo na kakšni seji zraven ali ne.
Peter Kralj 1
13. 10. 2010 17.08
Manj govorjenja in malo več dela, pa bi bilo veliko bolje. Pri tem mislim na zdravnike.