Slovenija

'Vodilni v neuspešnih podjetjih morajo prevzeti odgovornost'

Ljubljana, 16. 08. 2010 15.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Tako je prepričan premier Pahor, ki pravi, da je bilo krčenje gradbenega sektorja pričakovati. Minister za delo, družino in socialne zadeve medtem obljublja, da bodo jeseni spremenili zakon o inšpekciji.

Borut Pahor: Vodilni naj prevzamejo odgovornost.
Borut Pahor: Vodilni naj prevzamejo odgovornost. FOTO: Aljoša Kravanja

Slovensko gradbeništvo se pričakovano krči in prihaja do točke, ko bodo preživeli le najboljši, ob skorajšnji prisilni poravnavi ali stečaju Vegrada pravi premier Borut Pahor. Nekatera podjetja tudi s pomočjo države v tujini pridobivajo nove posle, nekatera pa se niso znašla in vodilni v teh podjetij morajo sedaj prevzeti odgovornost, dodaja.

Delež gradbeništva v slovenskem bruto domačem proizvodu (BDP) je bil nadpovprečno velik, zato je bilo po Pahorjevih besedah pričakovati, da bo prišlo do krčenja tega sektorja oziroma do tega, da bodo preživeli le najboljši.

"In to se dejansko dogaja. Tisti, ki imajo poslovne vizije, načrte in zaupanje zaposlenih, da se bodo prebili skozi težke čase, uspevajo. Nekateri pa se očitno v času krize niso znašli in danes morajo sprejemati ukrepe, ki bi se jim morda lahko izognili z drugačnimi poslovnimi odločitvami," je na vprašanje glede vloge države pri prisilni poravnavi ali stečaju Vegrada dejal Pahor. Vodilni v podjetjih, ki niso uspela, morajo za to prevzeti odgovornost, je dodal.

Vendar pa so poslovne odločitve podjetij stvar vlade le toliko, kolikor si želi, da država podjetjem, ki imajo načrte, pomaga v okviru dovoljenega. "Kadar koli je kdo od poslovnežev potreboval pomoč v tujini, jo je tudi dobil," je dejal premier in dodal, da bosta z ministrico za gospodarstvo Darjo Radić za "eno pomembnih poslovnih skupin" v kratkem opravila obisk v tujini.

Spremenili bodo zakon o inšpekciji

Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik je medtem dejal, da ima država za vse primere stečajev na voljo ustaljen in dober nabor ukrepov, kjer so najprej na voljo neposredne socialne pomoči, nato pa uveljavljanje vseh pravic iz naslova zaposlovanja – nadomestilo za čas brezposelnosti in vključitev v programe aktivne politike zaposlovanja.

Delovna inšpekcija je večkrat obiskala Vegrad, tudi v preteklih letih, izrečene pa so bile tudi ustrezne kazni in podane ovadbe, pravi minister. Ob primerih, kot sta podjetji Prenova iz Kočevja in Vegrad, so se odločili, da bodo jeseni spremenili zakon o inšpekciji, v katerem bodo inšpektorjem dali večja pooblastila in zaostrili sankcije, je napovedal Svetlik.

Kresal: Odpovedali mehanizmi nadzora

Ustavno sodišče o izbrisanih - 4
Ustavno sodišče o izbrisanih - 4 FOTO: Miro Majcen

Na dogajanje v Vegradu se je odzvala tudi ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal, ki je izpostavila, da so vsi mehanizmi nadzora nad zakonitostjo in učinkovitostjo poslovanja družbe odpovedali takrat, ko je bil še čas, da naredijo svoje, in to kljub temu da ima država v tej gospodarski družbi nezanemarljiv 30-odstotni delež.

Kresalova je ob tem še izpostavila, da konkurenčno gospodarstvo in svoboden trg ne pomenita, da je dopustno vse in da v boju za dobiček pravil ni, da je plače in prispevke delavcev treba plačevati, tuje delavce pa je potrebno obravnavati pošteno in enakopravno. "V nešteto zakonih obstajajo stroga pravila, ki se jih je treba držati. Konkurenčno gospodarstvo in svoboden trg sta v resnici zelo natančno urejena mehanizma, morata pa biti strogo nadzorovana ter kršitve sankcionirane, in to pravočasno, če želimo, da vse deluje, tako kot je prav," je poudarila.

Izpostavila je, da je pravna država naša glavna razvojna prioriteta, da nam nič ne pomagajo vse razvojne vzpodbude, inkubatorji in centri odličnosti, kamor gre stotine milijonov, če nihče ne bo spoštoval osnovnih pravil in če država ne bo izvajala nadzora.

KOMENTARJI (101)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ognjenorezilo
17. 08. 2010 14.51
točno.. na volitvah volit samo nove
pajek1985
17. 08. 2010 14.48
me zanima kdaj bo g.Pahor odgovornost prevzel, za svoje dolžnosti in napake,ne pa da sam razmišlja o Kresalovi non stop,.
pajek1985
17. 08. 2010 14.48
me zanima kdaj bo g.Pahor odgovornost prevzel, za svoje dolžnosti in napake,ne pa da sam razmišlja o Kresalovi non stop,.
cupofmarja@email.si
17. 08. 2010 14.02
potrebna so čisto nova imena.......pospravt z vrha vsa imena, ki se gor vlečejo od l. 1990.......
AnyColour
17. 08. 2010 13.39
če ste proti pahorju ste za janšo ... (Druge opcije ni) in a dejansko mislite da bi blo z njim boljše?? naivneži :)
-misterij-
17. 08. 2010 12.34
Kakšna sprenevedanja kokr, da smo mi vsi butalci k se komaj podpisat znamo!! Vsi gledamo tole agonijo pa noben nč ne more ukrepat!! In presednik vlade še misl kaj vse je naredu in kolk je on sploh in oh najboljša rešitev za Slovenijo!! Zrihtal je biznis Zidarju pa misl, da boga za jajčka drži!! Mi pa tonemo, tonemo in še enkrat tonemo saj konkurenčnost nobenga ne skrbi... republika banana to ni država Slovenk in Slovencev- ne samo smer, važna je tudi pot gospod Pahor in kdor je moder in zanesljiv gospodar ne govori o svojih poslih ampak jih dela!!
resslovenka
17. 08. 2010 11.54
Spet posipanje s pepelom. Pa že vrabci čivkajo kaj se leta in leta dogaja. Neka pretirana domačnost se je zalezla v odgovornost delodajalcev do tega vprašanja oz. do čisto ustavnih pravic, pa počnejo z nami kot svinja z mehom. Z blagoslovom . Koga že?
Ferdo Crni
17. 08. 2010 10.34
A ni čudno. Mehanizmi nadzora (inšpekcije) so odpovedali, a ko gre za Jankovičev štadion delajo ekspresno in celo brez upravičenega razloga. To je tako, ko si neka vladajoča klika uzurpira oblast.
ivo55
17. 08. 2010 10.26
Iskanje krivcev za neuspeh in lastne spodrsljaje izven sebe - izgovor za neodgovorno ravnanje, skupna značilnost zasvojencev, ... a ne?!
Chain
17. 08. 2010 10.07
Prejšnji teden je bila podana izjava s strani vlade, da od sedaj naprej bodo delodajalci, ki niso svojim delavcem redno plačevali prispekov, za to tudi kazensko odgovarjali in lahko se zgodi tudi zaporna kazen. Potem je bilo izjavljeno, da zaradi tega ne bodo spreminjali Ustavo RS, ker je to že v Ustavi napisano. HALO?!?!?!?! In kje so do sedaj bili inšpektorji, da niso podali glede tega prijave na policijo???? Al so rajši prejemali kaj pod mizo od teh delodajalcev? Očitno res. In potem smo mi pravna država. Vlada, prosim ne se slepit, ker to že vidi slep človek, da nismo.
Ferdo Crni
17. 08. 2010 10.03
Kako je to zanimivo. Vlada levakarjev je tipična hinavska sama-sebi-namen klika. Ko gredo firme v stečaj postanejo silni liberalci, češ "so nesposobni". Če bi to izjavila Merklova v Nemčiji ob krizi, bi letela iz oblasti naslednji dan. Država je servis državljanov in vlada je šef tega servisa. Državljani niso samo delavci in invalidi ampak so tudi podjetja, društva in združenja. Ko je kriza jim je treba pomagati, spodbujati investicije in konkurenčnost. Tudi z državnimi olajšavami in pomočjo. Ampak ne ko je vsega konec. Pri nas pa Pahor nekaj blebeče o "konkurenčnosti", potem pa dvigne roke in vse prepusti podjetjem in njihovi sposobnosti. A trošarine gredo v nebo, draži se elektrika in davki. Podjetja torej DRŽAVA obremenjuje, potem pa jim reče - znajdite se ali pa propadite. Takšno vladanje ni več niti smešno ampak je že kriminal. Res - slabše oblasti nismo imeli v fevdalizmu.
Nicolete
17. 08. 2010 09.56
O pravni državi napletajo, se na njo zgovarjajo in nenehno o njej trobentajo samo in izključno samo Kriminalci in Lopovi...
NDM
17. 08. 2010 09.55
IN KDO KONTROLIRA INŠPEKTORJE? DAJTE NO ZAKONI SO PISANI DRŽAVI NA KOŽO IN NE NAM? TISTI SVETLIK PA NAJ GRE POKOJ ,KER NI SPOSOBEN PRAV NČ ALI PA GA NEKDO USTAVLJA
kumunalc
17. 08. 2010 09.50
Trla baba lan.
cupofmarja@email.si
17. 08. 2010 09.21
Izjava kot da je toplo vodo odkril.........
Adiiiii
17. 08. 2010 09.18
A res odgovornost? ahhaha a je slučajno že kdo v tej deželi kdaj za kaj odgovrajal? sveda da ne, pravo je na psu, morala je na psu, vse je na psu!
Nicolete
17. 08. 2010 08.56
Dve podobi Slovenci ne želijo dledati ker dobijo drisko...Iin jim gre na bruhanje Hildo in KK.
bingo 1
17. 08. 2010 08.44
lepo receno vodilni naj prevzamejo odgovornost ker v bajti NI PRAVOGA GOSPODARJA BAJTA SE RUSI KOT DOMINO
Samo.Jst
17. 08. 2010 08.23
...končno ena pametnejša izjava... sam, med besedami in dejanji,... jaooo, je neskončnost v našem primeru.
cupofmarja@email.si
17. 08. 2010 08.10
Oblast blebeče, stori pa prav nič....... zamenjat bi bilo treba vsa ta pokvarjena imena,ki se na oblasti vrtijo vse od leta 1990.....