Slovenija

Gradili stanovanja za direktorje?

Ljubljana, 24. 10. 2010 10.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vegrad naj bi gradil ali obnavljal stanovanja za ožje vodstvo podjetja, različne direktorje večjih slovenskih podjetij in celo nekdanjega direktorja policije Pogorevca. Račun za eno izmed obnov hiše naj bi bil izstavljen Gorenju.

Aferam v zvezi z obnavljanjem hiš vplivnim ljudem s strani Vegradovih delavcev ni videti konca. Domnevni pisarniški delavci Vegrada v anonimnem pismu stečajni upraviteljici Alenki Gril očitajo, da je v ekipo Vegrada vključila tudi direktorico Vegrada naložbe Branko Gabrijel. Sodelavci Vegrada trdijo, da naj bi tudi njej obnavljali hišo, račun pa kasneje izstavili prav podjetju Gorenje, je poročala TV Slovenija.

Vegrad
Vegrad FOTO: POP TV

Grilova je za 24ur. com zanikala, da naj bi Branka Gabrijel bila vključena v ekipo za stečaj Vegrada. Dejala je, da je bila ekipa stečaj Vegrada v prvi vrsti sestavljena iz zunanjih sodelavcev, ki v Vegradu ( ali kateri od hčerinskih podjetij ) niso bili zaposleni, imajo izkušnje na področju stečajnih postopkov in jim v celoti zaupa.

Poudarja, da je Gabrijelova zaposlena v družbi Vegrad Inde ne v Vegradu. “Z zgoraj omenjeno gospo v stečaju nismo sklenili pogodbe o zaposlitvi in tudi ne nameravamo. Moram pa zapisati, da nam je na lastno pobudo priskočila na pomoč 13.10.2010, ko smo vročali odpovedi pogodb o zaposlitvi in smo potrebovali večje število ljudi, da smo to lahko storili v enem dnevu. Njena pomoč pri razdeljevanju se mi ne zdi sporna, čeprav je bila pogumna, da se je za to odločila, saj je bila takrat deležna kar nekaj kritik glede njene vloge v preteklosti.”

Za koga vse je Vegrad gradil hišo in morda račune izstavljal komu drugemu, pa v prvih 14 dneh ( ! ) stečaja res nismo imeli časa raziskovati, pa tudi sicer bo to brez malo bolj konkretnih podatkov ( namigov kje iskati ) težko ugotoviti. Vsi, ki o tem karkoli vedo, so po mojem mnenju to dolžni prijaviti organom pregona, mi pa bomo seveda vse potrebne podatke na njihovo zaprosilo tudi poiskali in jih izročili”, je še  za 24ur.com zapisala v sporočilu za javnost.

Na očitke se je odzvala tudi Branka Gabrijel, ki je ogorčena nad očitki, da naj bi njeno hišo obnavljal Vegrad, račune pa poravnalo podjetje Gorenje. ''Navedbi ostro zavračam saj temeljijo na popolnih izmišljotinah,'' je zapisala.

Očitki naj bi leteli tudi na Meha

Očitki se nanašajo tudi na Mateja Košiča in Ivana Krofliča, ki sta dva izmed vodilnih v velenjskem podjetju, ter nekdanjega velenjskega župana Srečka Meha. Njemu naj bi bila v napoto prav Tovšakova, saj naj bi tako "pripravil teren" za svojega prijatelja, podjetnika Tomaža Ročnika. Oba sta očitke že zanikala.

Navodila vodje gradbišča

Hiša Simone Dimic v Murglah - 5
Hiša Simone Dimic v Murglah - 5 FOTO: Aljoša Kravanja

Pred nekaj dnevi je odstopila vodja kabineta predsednika vlade Boruta Pahorja Simona Dimic, kateri naj bi prav tako delavci Vegrada obnavljali hišo.

Vegrad naj bi po neuradnih informacijah nacionalne televizije pomagal graditi tudi glavnemu inšpektorju za delo Borutu Brezovarju, a ta po navedbah Večera obtožbe zavrača. Gradbeni material, ki je bil namenjen Celovškim dvorom, naj bi prepeljali tudi pred blok na Pegamovi ulici v Ljubljani, kjer naj bi v mansardnem stanovanju živela vplivna bančnica. Navodila o tem, kam naj odpeljejo material, naj bi dal prav vodja gradbišča.

Po poročanju zgoraj omenjene televizije naj bi si več sto stanovanj na sporen način pridobili vodilni v Vegradu. Omenjen je tudi vrh policije in direktorji večjih slovenskih podjetij. 

Med imeni se je v medijih pojavili nekdanji generalni direktor policije Marko Pogorevc, ki je stanovanje v dveh etažah od Vegrada kupil v ljubljanski soseski Drogerija. "Stanovanje sem kupil od Vegrada pred štirimi ali petimi leti. Kupil sem ga po tržni ceni, po 2.800 ali 3.000 evrov za kvadratni meter," je za časnik Finance dejal Pogorevc.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (216)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ikoms
22. 09. 2011 23.01
zdaj pa vsi zanikajo,pa ja.
matekolovrate
28. 10. 2010 11.12
Slovenija od kot sramote tvoje
hinko.murovec@siol.net
26. 10. 2010 15.08
CHICAGO.BEARS, no kovca se mi ne za nikomer, žalostno je, da se nam ne bo treba z kolcanjem ukvarjat še dolgo , dolgo, kajti zamenjat slabo za boljše je v Sloveniji očitno nemogoče. Med čim pa boš izbiral? Končno je to družba , ki se , ko ni javnosti zelo lepo razume med seboj in združeno odira narod.
chicago.bears
26. 10. 2010 03.54
se kovcalo se vam bo za JJ sam kar ste volil to mate zdaj se ne jokajte
prašek
25. 10. 2010 18.25
he, he, Tonček Balonček ☺ ☺
Tonček Balonček
25. 10. 2010 18.08
Levaki zdaj hočejo ustvariti vtis, da le oni ravajo! Na takšne prozorne mahinacije pošteni Slovenci ne bodo nikoli nasedli! Izkazalo seje, kje je leglo korupcije in kriminala! Poštenjaki pač gradijo in obnavlajo v potu svojih obrazov, levaki pa na račun davkoplačevalcev! Kdo temu alhko napravi konec, vemo vsi, rešitev je na drani, če bi ga pa omenil osebno, komentarja ne bi mogel objaviti, ker bi navajal "neprimerne besede"! Zakaj neke ljudi stalno spremlajo same krrivice, poniževanja, dikreditacije in izključevanja? Gre resnično za bodočega svetnika? Veliko je in bo pretrpel, upam da ne zaman!
puffdaddy
25. 10. 2010 17.13
lepo,velikim so pozidali hiše, stanovanja, vikende, bazene in mansarde iz projekta celovški dvori ! ! ! bog si ga vedi, kdo vse je enako obnavljal svoje nepremičnine iz projekta stožiški nogometni stadijon ! ? !
enaneza
25. 10. 2010 15.09
NE!!! A RES SO TO DELALI!?!?!?!?? Bedarije. Eni lahko - drugi pač ne smemo. Nas davkarija za vsak evro pregleduje...
Branislav Schmidt
25. 10. 2010 13.43
E, moj gospod Pogorevc in vi ste bili šef naše uniformirane policije, pa se ne spomnite kdaj in po koliko ste kupili stanovanje? Kot da bi vas vprašali po koliko je bil vrček piva pred štirimi ali petimi leti? Upam, da je vašo izjavo za Finance prebral g. Popovič in da bo opozoril sodišče na vašo dementnost, oziroma pozabljivost, za obuditev spomina pa bi vam priporočal, da se kar sami oglasite pri svojih bivših sodelavcih in se dajte izprašati kje kako in za koliko ste kupili stanovanje, predvsem pa kako ste ga plačali? Bo zelo zanimivo!!!!!
prašek
25. 10. 2010 13.08
earl 25.10.2010, 11:44 »Davčna......zbudi se. ..« Kaj misliš, da oni niso vpleteni ??? Da uslužbenci davčne pa nimajo hiš , ki SO bile potrebne obnove ?? Predlagam, da JS spet stavkajo, saj je čedalje bolj evidentno, koliko delajo !!!
Regratt
25. 10. 2010 11.55
Politiki-povzpetniki potrebujejo mecena, da zasedejo vodilne položaje v državi. Ko so na položajih, morajo, seveda, vrniti "uslugo" in podporo plačati. Na našo nesrečo, z državnim denarjem. Tako gre to. Ne le pri nas, po vsej Evropi je tako. Zato so vse državne blagajne prazne, ljudje, ki sedijo na vodilnih položajih v državi in njihovi meceni, se valjajo v denarju in se smejejo ljudski naivnosti. To je demokracija, ki smo si je tako želeli.
Prassek
25. 10. 2010 11.51
Če je bil račun izstavljen Gorenju je moral direktor za to vedeti in ga potrditi. A smo prepričani, da smo mi vstopili v EU. Kaj pa če je EU vstopila v balkan?
Prassek
25. 10. 2010 11.44
Davčna......zbudi se. Potrebno je revidirati vse nakupe stanovanj državnih uslužbencev, direktorjev v javnih podjetjih in nadzornikov. Revidirati posojila in primerjati z njihovimi dohodki. Enako velja za družinske člane. Če po papirjih ne bi moglo iti potem ve vmes mučka. zadeve je nujno potrbno razčistiti že zaradi ostalih davkoplačevalcev in informacije javno objaviti. Gre za JAVNE uslužbence, ki bi se morali zavedati, da je njihovo življenej JAVNO.
cupofmarja@email.si
25. 10. 2010 11.31
ljudstvo pa gleda, molči........koliko časa še???????
markint
25. 10. 2010 11.23
Zoki,Hilda,Dimčeva in njim podobni na vrhu pa KUČAN to je kartel ki nadzira celotno Slovenijo!
cupofmarja@email.si
25. 10. 2010 11.16
ja in......ljudje majo stanovanja in jih bodo imeli še naprej......zgodilo se ne bo prav nič......tako je to v SLO.......
butnskalca
25. 10. 2010 10.54
zoki,katarina,hilda.........to je vse kar je za napisat.lp
comment123
25. 10. 2010 09.50
HILDA SI JE DOBRO PRIPRAVILA TEREN, SAMO NEKJE JE EDEN ZAMOČIL....
bingo 1
25. 10. 2010 09.09
Gdo je blize ognja bolj se greje ---Vegrad bo postal Velegrad---
Tonček Balonček
25. 10. 2010 08.54
Kokl so nas ti levaki s pomočjo te poštenjakinje okradli! Med poštenjake se je pa očitno naselil sam satan, sicer to ne bi bilo možjno,