Slovenija

Voda na Planinskem polju vse višja

Ljubljana, 19. 02. 2014 10.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
S.S./STA/N.Š.
Komentarji
103

"Ves Kras je zdaj praktično zasičen z vodo ne le na poljih, temveč tudi okoliški predel,'' je dejala strokovna sodelavka na Inštitutu za raziskovanje krasa Janja Kogovšek. Napovedane padavine naj bi stanje še poslabšale.

Hidroalarm
Hidroalarm FOTO: ARSO
Številni s strahom gledajo v nebo in tla, saj se padavine še ne nameravajo posloviti, zaradi njih pa so vse bolj grozeče poplavne vode. Številni objekti so že poplavljeni, druge zaenkrat še uspešno ščitijo marljivi gasilci in drugi prostovoljci.

"Predvidene padavine v noči na četrtek bodo višino in obseg ojezerjenih površin na Planinskem polju, Cerkniškem jezeru in v Loški dolini še dodatno povečale. Voda bo naraščala predvidoma vse do konca tedna. Možno je tudi ponovno zmerno povečanje obsega poplavljenih površin na Ljubljanskem barju. Pretok Krke se zmanjšuje. Krka bo na območju pogostih poplav poplavljala tudi v četrtek in petek. Ponoči in jutri lahko pretoki posameznih rek predvsem v zahodnem in osrednjem delu države prehodno dosežejo opozorilne pretoke,'' so zapisali na Agenciji za okolje.

"Dotok vode na Planinsko polje je znatno večji, kot je mogoč odtok skozi obstoječe ponore," je dejala strokovna sodelavka na Inštitutu za raziskovanje krasa Janja Kogovšek. Padavine morajo najprej prenehati, potem pa bo tajalo več dni, da se bo količina vode začela zmanjševati oz. da bo vsaj ostala na enaki ravni kot zdaj, je poudarila.

"Ves Kras je zdaj praktično zasičen z vodo ne le na poljih, temveč tudi okoliški predel. Voda se tu bolj počasi pretaka, pa tudi odtok je omejen," je dodala. Večje količine vode na območju so bile v letu 2000 in 2010, a takšnih poplav kot tokrat prebivalci ne pomnijo. "Takšnih poplav glede na ustno izročilo ni bilo več kot 100 let," pravi Kogovškova.

Prebivalce ogroženih hiš pozivajo, naj se premaknejo na varno

Na poplavljenem Planinskem polju po zadnjih podatkih Arsa pričakujejo dvig vodne gladine še za 60 do 100 centimetrov. Zato je Občina Postojna za ogrožene družine zagotovila možnost nastanitve v Hotelu Sport ali v Gozdarski šoli v Postojni, je zapisano na spletnih straneh občine. Cerkniško jezero pa trenutno ogroža dva objekta.

Za nastanitev se lahko stanovalci ogroženih hiš dogovorijo v interventni pisarni v Kulturnem domu v Planini, lahko pokličejo tudi na številko 112 ali pa županovega pooblaščenca Ivana Žnidaršiča (041 623 273). Do zdaj je možnost nadomestne nastanitve izkoristila le ena družina.

Občina sicer vse stanovalce ogroženih objektov poziva, naj stvari premaknejo v višja nadstropja. Na območju Planine je voda že dosegla 15 hiš, koliko hiš bo še ogroženih, pa bo odvisno od dviga vodne gladine Unice.

Bitko s poplavami bijejo tudi v Občini Logatec. Do vasi Jakovice se danes po cestah ne da več priti. Voda je zalila nasipe, v vas Laze, kjer so prebivalci brez pitne vode, pa je danes na pomoč prispelo več različnih služb.

Iz Uprave RS za zaščito in reševanje so si razmere v tej občini ogledali vodja sektorja za operativo Stanislav Lotrič, gradbeni inženir in podsekretar za ocenjevanje škode Erik Pagan ter poveljnik CZ za Notranjsko Štefan Majcen. Zagotovili so pomoč pri zagotavljanju potrebnega materiala za vzpostavitev cestne komunikacije z Jakovico.

Vas Laze
Vas Laze FOTO: POP TV

Na terenu tudi vojaki

Iz Slovenske vojske pa so že v jutranjih urah prišli na pomoč z dvema čolnoma in 34 vojaki, ki so pomagali postavljati protipoplavne vreče na področju, kjer je voda že začela groziti, da bo zalila hišo na najnižji točki ceste pod šolo v Lazah. Voda je sicer že vdrla v osem stanovanjskih hiš, ogrožene so še vsaj štiri hiše ter nekaj gospodarskih poslopij.

Bojan Cvar iz enote za reševanje na vodi in iz vode CZ Cerknica si je skupaj s potapljačem Igorjem Debevcem na čolnu ponovno ogledal, kaj se dogaja na površju Planinskega polja v bližini Putickovih štirn. Odstranila sta pet večjih hlodov, precej debelejšega vejevja in lovsko prežo, ki jo je od ponedeljka do danes prineslo s strani Jakovice. V zgodnje popoldanskih urah pa sta ponudila pomoč pri prevozu tabornikov in vode do Jakovice s čolnom.

Tekom dopoldneva se je v štabu Civilne zaščite Občine Logatec ustavila tudi inženirska četa 1. brigade Slovenske vojske s predlogi inženirskih rešitev za ohranitev oz. vzpostavitev cestne komunikacije do Jakovice. Vse sile so danes usmerjene v vzpostavitev oz. zagotavljanje cestne komunikacije z Jakovico, pojasnjujejo na občini.

Taborniki iz Logatca pa z lokalno vodnico Kristino Urbas na čelu obiskujejo domačine in jim s pomočjo medobčinskega redarja, ki je v teh izrednih razmerah poplav Planinskega polja zadolžen za prevoz, dovažajo podarjeno ustekleničeno pitno vodo. Poleg vode pa domačinom prinašajo tudi letake z novicami, ki jih je štab zbral in pripravil za distribucijo med domačine na njim najbolj prijazen način.

Ne hodite na poplavljena območja

Z naraslimi vodami v Lazah pri Logatcu in v Planini pri Postojni se trenutno spopada tudi 100 pripadnikov Slovenske vojske.
Z naraslimi vodami v Lazah pri Logatcu in v Planini pri Postojni se trenutno spopada tudi 100 pripadnikov Slovenske vojske. FOTO: Boštjan Pogorevc

Policija prosi vse, da ne prihajajo na poplavljeno območje v okolici Planinskega polja le zato, da bi si ogledali poplave. Prošnja velja tako v luči lastne varnosti, pa tudi zato, da se omogoči pristojnim službam čim bolj nemoteno delo.

Prav tako Policijska uprava Koper poziva, da naj ne uporabljate vodnih plovil za oglede poplav, saj je to nevarno in tudi prepovedano. Vsako najmanjše gibanje na vodi namreč povzroči valovanje, ki ogroža nasipe ob hišah domačinov, so pojasnili. Vodna plovila lahko uprabljajo službe za reševanje. Kršitve, ki se nanašajo na določila zakona o vodah bodo policisti ugotavljali in preko pristojnih inšpekcij tudi sankcinirali.

V Loški dolini se vode umirjajo

Jože Turšič, poveljnik CZ občine Cerknica, pa je za 24ur.com povedal, da je vas Otok še dostopna, čeprav je ponoči Cerkniško jezero še naraščalo. Cesto proti vasi Otok se dviguje, nasipi pred ogroženimi hišami v Dolenjem jezeru so vzdržali in objekti so bili ubranjeni pred naraslimi vodami.

V Loški dolini se je vodostaj umiril. Cesta, ki vas Šmarata povezuje s Kozariščem in zunanjim svetom, je po besedah župana Janeza Komidarja še vedno poplavljena, a na ''našo srečo se voda ne dviguje''.

''Strahu, da bi poplavilo objekte, ni, saj se gladina vode ni toliko dvignila,'' je povedal za 24ur.com in dodal, da tokrat razmere niso tako kritične, kot pred tremi tedni, ko je občino močno prizadela ledena ujma. Ta je bila v gozdovih še hujša, kot je bilo sprva videti.

Na celotnem področju Elektro Primorske je brez napajanja še vedno 49 transformatorskih postaj oziroma 245 odjemalcev električne energije. Z agregati se trenutno napajata 102 transformatorski postaji oziroma 2.867 odjemalcev električne energije, so sporočili iz podjetja Elektro Primorska.

Na območju Elektra Ljubljana je bilo ob 20. uri brez električne napetosti še vedno 12 transformatorskih postaj oziroma 112 odjemalcev. Zasilno napajanje z električno energijo zagotavljajo s 65 agregati. Največ transformatorskih postaj je brez napajanja v Logatcu, so sporočili iz Elektra Ljubljana.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (103)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kkkkkkkyfgfdhfsdgd
20. 02. 2014 07.33
-4
kdo je odgovoren da je to območje zazidljivo!???
Rossi 46
20. 02. 2014 07.16
+1
ko sem živel tam pred leti sem nekaj podobnega doživljal vsako jesen in spomlad ko se je sneg talil in ali pa ko je prišlo močno deževja saj je reka Unica zelo nepredvidljiva.Za lažjo predstavo reka lahko naraste med 16 in 20 metri-oz 5 nadstropje v bloku. Sedaj pa pravijo nekateri da je reka visoka celo do 30 metrov.
damirg@email.si
19. 02. 2014 23.47
-7
kdo jim je kriv, da gradijo bajte v jezeru...
Rossi 46
20. 02. 2014 04.22
+3
dsgaghsfd
19. 02. 2014 23.13
+8
Wannabe firbci si vzemite cel dan časa, oblecite delovno obleko, škornje in ne pozabite delovnih rokavic. Našli vam bomo delo, da ne boste samo v napoto.
dsgaghsfd
20. 02. 2014 00.33
+1
Naj ti nekaj skopiram iz drugih novic: Težave so s tistimi, ki pasejo zijala, s turisti, z ljudmi, ki se vozijo s čolni. To bo zdaj rešeno. Pri nas je bil danes komandir logaške policijske postaje, napovedal je prihod specialne enote iz Ljubljane, ki bo patruljirala s čolni in preprečevala ljudem, da bi se vozili po vodi. To je nevarno, saj so vodniki, ki so pod napetostjo, zelo nizko, približno meter in pol do dva metra nad vodo, zato lahko koga tudi ubije.
Rossi 46
20. 02. 2014 07.23
+1
domačin iz laz te smem vprašati če je bilo že dosti odnešenega s strani neznancev,saj so se baje pojavili tatovi,ki pomagajo odnašati tisto kar je kaj vredno.Sam sem živel v Planini nekaj čez 200 št. oz. sedanji OŠ. s tem da so nas leta 1992 preselili na številke nad 200. Imam še dokaj redne stike s tistimi učitelji iz teh krajev.
samajamaa
19. 02. 2014 22.29
+8
Ali bo poštar lahko dostavil osnutke davka na poplavljeno območje?
samajamaa
20. 02. 2014 07.34
tali?ni tom
19. 02. 2014 22.27
-3
domobrance lov.it
upornik22
19. 02. 2014 21.52
-4
men me mika da bi šel lovit ribe............
hrabrimisek40
19. 02. 2014 22.53
+3
ti maš tolk kilave možgane, da če ti ribo na trnk navežejo je ne uloviš.
Suckhead
19. 02. 2014 21.17
-20
Jutri gremo z družino tja na izlet malo pogledati kako to zgleda :)
hrabrimisek40
19. 02. 2014 22.52
-4
In jaz srčno upam, da vsi skupaj utonete.
dsgaghsfd
19. 02. 2014 23.02
+6
Firbce zaustavljamo in obračamo že na glavnem križišču.
Nauders
19. 02. 2014 23.39
burek200
19. 02. 2014 21.12
+7
Dragi komentatorji, ko nasedate izjavam "domobranca", morate razumeti, da nasedate provokaciji in s tem dokazujete, da je narod "ovca"...nekdo nekaj izjavi vi pa verjamete...v resnici pa se ta "nekdo" dela norca iz vaše naivnosti !
posiljatelj
19. 02. 2014 20.39
+3
Še dobro, da je Litostroj pred leti nekje v Aziji montiral ogromne črpalke, ki so sposobne v primeru nevarnosti poplav prečrpati višek vode iz neke reke na drugo območje.
srecnii
19. 02. 2014 20.17
+30
Sem iz tistih koncev, ampak malenkost višje, folk hodi firbcat pa se vozt s kanuji, medtem pa ostali pomagamo tistim, ki so utrpeli škodo in voda še kr narašča.
hrabrimisek40
19. 02. 2014 22.55
+3
pa še janšata s seboj vzemte, tam so velika brezna. mogoče srečate svoje prednike.
troll-face
19. 02. 2014 20.11
+18
kaj pomagajo vse medalje na olimpijskih ,če pa imamo doma poplave ?
doktor_muc
19. 02. 2014 20.09
+20
ni čudn da slovenija propada , se vid že po komentarjih... svašta kakšni ste eni... samo nase gledate... pol pa še komentarji kot so napr... briga nas za poplave važn da so medalje v sochiju..., ja skopljejo naj jarek pa bo voda odtekla..., itd... joj res ste pametni kr čez noč neki skopleš nahitr pa voda čudežno izgine itk... kaj so eni brihtni res... tolk stoplenega snega in skoz dež ... ja ne more bit drgač če je taka zima čudna... ko bi vam bajto na hribu zalil za katero delate cel lajf bi drgač mislil.... ja zdej so že hiše k so zlo višje zgrajene v vodi
civitasstain@gmail.com
20. 02. 2014 05.49
+1
doktor. Pa ja vidiš, da gre vse k hudiču, tu ni več pomoči pri nekaterih. Saj so komaj zmožni komentar napisat, pol veš kolko je v glavi!
Koffetka
19. 02. 2014 20.07
+3
Nove lepe Hiše na poplavnem območju..To je KATASTROFA....
Haloška ikebana
19. 02. 2014 20.27
+4
Ti si katastrofa. In seveda tvoji komentarji. A misliš, da so ljudje res tako neumni, da namenoma gradijo na poplavnih območjih? Daj preveri kdaj je bilo nazadnje tam poplavljeno v tolikšnem obsegu in ne pametuj tja v tri dni. In kakor je že nekdo spodaj napisal: vsaka gradnja v SLO je nekako rizična zaradi ujm. Tudi Ljubljani se lahko zgodi, kakor se je lani Mariboru in vsem naseljem vzdolž Drave.
Koffetka
19. 02. 2014 20.33
-4
Vidiš celo ti veš kje v Mariboru so poplavna območja...Ja in vsi vedo kaj je barje..Cerknica in Norci ki gradijo tam..
Haloška ikebana
19. 02. 2014 20.41
+4
In ljudje so znali na teh območjih preživeti skozi stoletja. Zakaj že? In zakaj so se naseljevali na teh območjih? Ptuj recimo je tam že kot mesto skoraj 2000 let, kaj šele kot naseldbina. ZAKAJ, če pa je tam poplavno območje. A so bili potemtakem naši predniki sami norci?
dsgaghsfd
19. 02. 2014 23.04
+2
Gladina vode je dva metra višja od najvišje doslej izmerjene.
Tonček Balonček
19. 02. 2014 19.23
-55
ZA mene so junaki naši športniki v Sočiju, ne pa enki potapljači v eni umazani vodi, ki ven vlačijo razne veje in smeti! Dajmo naši, niso še rekli zadnej besede, morda bo še kakšna medalja.
tinitoni
19. 02. 2014 19.31
+20
Jutri nas boš mogoče potreboval ti .Malo se zamisli...
caspera1
19. 02. 2014 20.06
+9
T. Balonček - tvojega sarkazma jih veliko ne razume.
civitasstain@gmail.com
19. 02. 2014 20.18
+1
Ja Tonček, ti imaš tudi nekje balonček, ko bi morali bit možgani!
recis
19. 02. 2014 20.24
+2
TONČEK BALONČEK TI SI EN ZARJAVEL KANONČEK.
Draža
19. 02. 2014 19.18
+9
Kot po navadi,udri po revežu,enkrat država drugič narava,pa tako spet okrog
Von_Clausewitz
19. 02. 2014 19.02
+0
Jaz ne razumem, pa kaj ne obstaja kaka opcija, da bi se izkopal kak kanal, da bi ta voda kam odtekala ? A smo res tako neumni al kako ? Ali so spet finance tisti glavni problem...?
Prekmurje Slovenija
19. 02. 2014 19.31
+0
Pa veš koliko to stane?? Za ta denar se lahko kupi en nov avto v katerem se bo vozil Pahor.... Če pa komu zalije hišo pa državo nič ne bo stalo ampak samo korist ker bo ta spet kupoval da bo popravljal, malal, krpal....
caspera1
19. 02. 2014 20.08
+1
Se mi zdi, da je največji problem sestava tal oz. teren.
civitasstain@gmail.com
19. 02. 2014 20.20
-1
Kaj drugi delajo nevem, škodo boš moral sam popravit!
korintos1
19. 02. 2014 19.01
+2
Pa ne da pametujem, pri nas tudi dežije in sneg pada, vsako leto pred zimo smo morali vse jarke očistiti in se pripraviti na večjo deževje, sedaj pa tega več ni in malo večji naliov pa je vse pod vodo!
civitasstain@gmail.com
19. 02. 2014 20.21
korintos1
19. 02. 2014 18.58
+10
Vse grabe in jarke smo zasuli da imamo več njiv in travnikov, sedaj pa nam narava to vrača z obrestmi!
owlic
19. 02. 2014 18.56
+3
folk u planini je tako len..... še auta ne more umaknit in je pod vodo..... mislim, halooooo, če nebi bilo vojske bi bilo še več hiš pod vodo. Hvala vojska!