Slovenija

FOTO & VIDEO: Nad Črno se je odprlo nebo

Ljubljana, 06. 08. 2010 08.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Gasilci imajo zaradi obilnega deževja že dva dni polne roke dela. Najhuje je bilo na Štajerskem in Koroškem, kjer se je sprožilo več plazov, središče Črne pa je bilo poplavljeno. Ko se neurje umiri, pa narava pokaže svoj najlepši obraz ...

Sobota bo že lepša, za danes pa so vremenoslovci napovedali dež, dež in še enkrat dež. In napovedi se uresničujejo. Obilne padavine so državo znova zajele popoldne, na agenciji za okolje (ARSO) pa so izdali opozorilo, da lahko manjši vodotoki in hudourniki močneje narastejo, možni pa so tudi površinski nanosi zemljine in drobirja.

Črna na Koroškem pod vodo.
Črna na Koroškem pod vodo. FOTO: S.K.
Če imate fotografije ali videoposnetke neurja, jih, prosimo, pošljite na 24ur.com@pop-tv.si. Pripišite, da dovolite brezplačno objavo. Navedli vas bomo kot avtorja.

Gasilci, ki so imeli že včeraj polne roke dela, so tako znova na delu. Že zjutraj so meteorno vodo, ki se je nabrala med nočnim deževjem, izčrpavali iz kleti na Koroškem in Štajerskem, zgodaj popoldne pa so obilne padavine zajele Ljubljano. Huda ura se je iz prestolnice spet premaknila nad Dolenjsko, kjer so imeli že včeraj obilo težav.

Iznad prestolnice proti Dolenjski

Prav v času, ko se ljudje vračajo iz služb, je meteorna voda nanesla pesek in kamenje na cesto Novo mesto–Žužemberk v Soteski, občina Dolenjske Toplice, zaradi česar je promet potekal izmenično enosmerno. Okoli 16. ure pa je voda zalila še stanovanjsko hišo v Soteski. Segala je kar pol metra visoko, zalila pa je tudi nekaj kmetijskih strojev.

V Mokronogu je strela udarila v stanovanjski objekt. Udar je pometal električne vodnike iz sten, razbil steklo na oknu in deloma razkril streho. V bližini Mirne Peči pa  je strela udarila v hlev in ubila kravo. Gasilci niso posredovali. Podobna nesreča se je včeraj zgodila nad planino Zaprikaj v občini Kobarid.

Zvečer spet huda ura nad Koroško in Štajersko

Takole so se zbirali nevihtni oblaki nad Ravnami na Koroškem.
Takole so se zbirali nevihtni oblaki nad Ravnami na Koroškem. FOTO: Jernej Šuler

V večernih urah je narava spet pokazala svojo moč na območju Štajerske in predvsem Koroške, kjer so se sprožili številni plazovi, meteorne vode pa poplavljajo.

Najhuje je v Črni na Koroškem, osrednji trg je bil pod vodo, ki je drla z vso močjo in že grozila hišam.

Ob 18.27 je v Mežici hudourniški potok zaradi močnega deževja nanesel večje količine zemlje in kamenja in ogrožal dve stanovanjski hiš v naselju. Posredovali so gasilci PGD Mežica. Malo pred 19. uro pa je v Šmartnem pri Slovenj Gradcu voda zalila cerkveni objekt.

Okoli 19.00 se je zlivalo nad širšim območjem Maribora. Meteorna voda je zalila kletne prostore hiš v Lovrencu na Pohorju, Bistrici ob Dravi ter Pekrah.

V Čečeh, občina Hrastnik, sta zaradi udara strele zagorela telefonski drog in kabel. V naselju Bele Vode (Šoštanj) pa je zaradi neurja v potok naneslo les, ki je zaprl most nad gostiščem. Voda je začela poplavljati okolico.

Ko se nebo zbistri ...

Boč v mavričnih barvah
Boč v mavričnih barvah FOTO: Brigita

Ko so se oblaki razkadilo, so v številnih krajih lahko opazovali drugo, bolj prijazno plat narave. Bralka iz Šentjanža nad Štorami nam je poslala fotografijo Boča, odetega v mavrične barve.

Veliko nevšečnosti tudi v četrtek

Hladna fronta, ki je včeraj zajela državo, je prinesla padavine, ponekod tudi močnejše nalive. Zaradi obilnih padavin je meteorna voda zalivala kleti, veter je podiral drevesa. Ponekod je bila prekinjena oskrba z električno energijo. Največ dežja je bilo na Štajerskem, v Mariboru ter v osrednji Sloveniji, je za 24ur.com povedal dežurni meteorolog na Arsu.

Na območju občine Sevnica je meteorna voda zalila cestni podvoz na Blanci in kletne prostore stanovanjske hiše ter prostore policijske postaje v Sevnici. Po 20. uri je močno deževje zajelo območje občine Krško. Na relaciji Brestanica–Pijavško je plaz zasul polovico cestišča.

Laze v Tuhinju pred včerajšnjo nevihto.
Laze v Tuhinju pred včerajšnjo nevihto. FOTO: Primož Zore

V kraju Dolenji Leskovec je manjša količina splazele zemljine vdrla v dva stanovanjska objekta, ki pa nista ogrožena. Sanacija bo potekala v naslednjih dneh. Gasilci PGE Krško so z vrečami zavarovali vdor meteorne vode v nek poslovni objekt. V naselju Raka pa so iz kleti stanovanjskega objekta izčrpali vodo.

Obilne padavine so povzročale težave tudi v Podkraju v občini Velenje ter v Litiji, kjer so gasilci izčrpali meteorno vodo iz kletnih prostorov stanovanjske hiše.

V občini Škofja Loka, v Podlubniku, so zaradi obilnih padavin posredovali gasilci in izčrpali meteorno vodo iz dveh prostorov trgovine. V občini Kranj, v Savski Loki, pa so vodo črpali kletnih prostorov treh stanovanjskih objektov in prostorov trgovine.

V občini Hoče - Slivnica je osebno vozilo obtičalo v poplavljenem železniškem podvozu, ki ga je meteorna voda zalila zaradi obilnega dežja. Izvlekli so ga gasilci. Iz kleti stanovanjskega objekta v Mariboru pa so izčrpali 40 kubičnih metrov vode.

Na območju občine Straža je meteorna voda zalila garažo stanovanjske hiše in kletne prostore vrtca.V občini Novo mesto, v kraju Dolnja Težka Voda, je voda zalila tiskarsko delavnico in nanosila pesek z brežine. V občini Trebnje pa so iz poslovnega objekta izčrpali kar 50 kubičnih metrov vode.

V občini Črna na Koroškem je zaradi obilnih padavin meteorna voda zalila kletne prostore dveh stanovanjskih hiš, na območju občine Ravne na Koroškem pa kletne prostore štirih ter jašek dvigala enega stanovanjskega objekta.

Močan veter je na cesti proti Vurberku v kraju Dvorjane v občini Duplek podrl drevo, ki je oviralo promet. V Laškem pa je bila zaradi udara strele in izpada daljnovoda prekinjena oskrba z električno energijo 300 odjemalcem.

Nevihta v Kamniku
Nevihta v Kamniku FOTO: www.zevs.si

Kakšno vreme nas čaka?

Padavine se bodo ponoči umirile, jutri dopoldne se bo zjasnilo, popoldne pa lahko spet pričakujemo kratkotrajne plohe. Nedelja bo sončna in topla. V začetku tedna tako lahko že pričakujemo otoplitev in spet poletne temperature.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (67)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

M-teorija
06. 08. 2010 23.59
~Nad Črno se je odprlo nebo~ No končno, morda se sedaj lahko preimenuje v kaj svetlejšega.
mim21
06. 08. 2010 23.51
Lepa je narava ko je divja... Edina škoda je ovc:S
veselo-na-delo
06. 08. 2010 23.45
@katjikaa 06.08.2010,23:33 Kje se bliska pravkar gledam proti Mariboru in se nič drugega ne vidi kot samo svetloba od uličnih svetilk na oblakih v obliki zarje. Na dež pa pri nas nič ne kaže že cel večer ne prav tako ni kazalo cel dan ne če prav je bilo drugje hudo ampak pri nas ni blo nič pa sem stran od Maribora kakih cerka 50/60 km zračne linije.
Denis Denko 1
06. 08. 2010 23.33
maribor ravnokar se bo vlilo bliska in grmi ...
V.V.V.
06. 08. 2010 22.46
vido sem tino maze koko je vlekla en hlod lesa iz vode verjetno je imela trenig
mafija76
06. 08. 2010 22.36
bansh tbi je zgleda neki tam zgora zalilo,če sploh ma ka?
Tajkun Pirc Musar
06. 08. 2010 22.31
zdej bo kmal ovčje meso v akciji všparu :DD
Stana66
06. 08. 2010 22.31
Ste pa butli, o čem vse pišete tu gor. Na koroškem, lahko potrdim, da je bilo močno neurje. Poplave se zgodijo, ampak zemljo je tudi treba zaliti, ker je bil julij neverjetno vroč. Pa maline..kolkr tu gor vidim, ste večina še na malinovcu, tudi potrebujejo vodo
prehlad
06. 08. 2010 22.30
KAJ JE NOVEGA V ČRNI UPAM DA JIM JE PRINEŠENO
veselo-na-delo
06. 08. 2010 22.21
ouc je pa res škoda pa tako so lepe.
Sadjar
06. 08. 2010 22.06
Jas mislim da smo na robu konca sveta no... pa take kure
veselo-na-delo
06. 08. 2010 21.55
Navem kje kako deževje pri nas ni bilo nič posebnega nevem koga toti novinari vlačijo za nos???
trstjeslovenski
06. 08. 2010 21.46
@Igor__Zmaj: Samo v vednost. Žival, ki ni zaklana(ne najdem lepšega izraza) in posledično iz nje ni spuščena kri, njeno meso ni uporabno za nadaljno obdelavo.
lapys
06. 08. 2010 21.45
@MrRudi33 Pejd ti kam drugam tvojo karmo razlagat in ne bluzi!
V.V.V.
06. 08. 2010 21.43
skoda da ni bajrama bi te ovce hitro sle v promet
Accipi
06. 08. 2010 21.43
namenjeno komentarju, ki pa je že zbrisan.. lah tut moja oba zato zbrišete
V.V.V.
06. 08. 2010 21.42
dajmo pomagat z to vodo rusiji da jo damo za dobrodelne namene da pogasijo vsaj pozare
Mr.JanHara
06. 08. 2010 21.36
Bogec pravico deli po svoje
Igor__Zmaj
06. 08. 2010 21.34
A kdo ve čigave so te ovce? Mamo glih en hud žur in bi lahko pekli jančke na veliko...
pomlad2010
06. 08. 2010 21.20
Dva hloda zadelata most v Črni,pa so že na prvi strani...