Slovenija

Voda zalivala kleti, gasilci imeli polne roke dela

Ljubljana, 08. 05. 2013 07.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.M./M.R./STA
Komentarji
9

Včeraj je muhasto vreme marsikomu povzročilo precejšnje preglavice, saj so padavine in nevihte zajele nekatere kraje Slovenije. Klestila je toča, voda je zalivala kleti, strele pa so strašile ljudi, ki so na pomoč klicali gasilce.

Udar strele
Udar strele FOTO: Bralec Iztok
V kraju Žuniči, v občini Črnomelj, je strela udarila v stanovanjsko hišo in pri tem poškodovala podstrešje objekta, električno in telefonsko napeljavo ter deloma razkrila streho.

Včeraj je vreme pokazalo zobe. Okoli 19. ure so morali na Prešernovi ulici v Sevnici posredovati gasilci, saj so v tamkajšnjih proizvodnih prostorih imeli težave z meteorno vodo. Gasilci so odprli in očistili jaške ter nato še odpravili posledice naliva. Že čez slabe pol ure pa so morali hiteti na Glavni trg, kjer so preusmerjali meteorno vodo, ki je ogrožala stanovanjski objekt.

Tudi njihovi celjski kolegi niso počivali: nekaj pred 20. uro so v Dobravi v občini Zreče gasilci iz PGD Zreče izčrpali meteorno vodo z dvorišča in iz kletnih prostorov stanovanjske hiše. Gasilci iz PGD Tepanje pa so ob tem času izčrpavali vodo iz več stanovanjskih objektov in čistili propuste.

Nekaj po 21. uri je zaradi obilnih padavin v Starem trgu v Slovenskih Konjicah meteorna voda ogrožala tamkajšnji gostinski objekt. Gasilci PGD Slovenske Konjice so opravili črpanje vode in očistili odtočne jaške.

Tudi na mariborskem koncu je bilo nekaj dela. Nekaj po 20. uri so gasilci PGD Zgornja Bistrica posredovali v naselju Gladomes v občini Slovenska Bistrica, kjer so odmaševali jaške, črpali vodo iz kletnih prostorov ter čistili mulj. Na Kraigherjevi ulici v Slovenski Bistrici pa so očistili zamašene rešetke in tako omogočili pretok vode.

Okoli 21. ure pa so gasilci PGD Oplotnica posredovali v naselju Ugovec, kjer so odmašili zamašen propust in preprečili poplavljanje hiš.

Mura zaprla Hotizo

Oči so bile uprte tudi v reko Muro, ki je okoli 18. ure s svojim visokim vodostajem ogrožala vas Petišovce v občini Lendava. Tamkajšnji gasilci prostovoljnega gasilskega društva so namestili protipoplavne vreče in tako preprečili dotok vode iz gramoznice Pedinarka v vas. So pa zaradi poplavljanja Mure včeraj dopoldne na Hotizi zaprli mejni prehod s Hrvaško.

Mura je ponoči v Gornji Radgoni začela upadati. Danes okoli 7. ure je njen pretok na postaji Gornja Radgona znašal 700 m3/s, okoli 15. ure pa je bil pri 600 kubičnih metrih na sekundo. "Visoka voda Mure se bo v Sloveniji zadržala predvidoma do jutri dopoldan. Mura je poplavila znotraj protipoplavnih nasipov ter na izpostavljenih območjih v spodnjem toku," so še opozorili na Agenciji RS za okolje.

Iz vode izvlekli osebno vozilo

Tudi na drugem koncu države so gasilci na terenu pomagali ljudem. Največ dela so imeli v občini Nova Gorica. Tako je nekaj po 18. uri v podvozu pod železniško progo v Solkanu v vodi obstalo osebno vozilo. Posredovali so gasilci JZGRD GE Nova Gorica in PGD Nova Gorica, ki so vozilo odprli in ga umaknili s cestišča.

Zaradi močnega deževja je zalivalo tudi kleti po mestu, a večinoma je nato sama odtekla iz prostorov, tako da so morali gasilci le nadzorovati razmere.

Gasilci pa so posredovali tudi na Cesti Tončke Čeč v Trbovljah, kjer je meteorna voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše. Gasilci Gasilskega zavoda Trbovlje so sprostili odtok, da je voda odtekla.

Kako kaže?

Danes bo spremenljivo oblačno s krajevnimi plohami ali nevihtami. Najvišje temperature bodo od 19 do 24 stopinj Celzija, poročajo na spletni strani Arso.

Jutri bo sončno in povečini suho. Najnižje jutranje temperature bodo od 8 do 13, najvišje dnevne od 23 do 27 stopinj Celzija.

V petek bo postopno več oblačnosti. Na zahodu se bodo začele pojavljati padavine, ki se bodo popoldne in zvečer širile proti vzhodu. V soboto bo večinoma oblačno s padavinami.

Več o vremenu.

Zaradi toče pričakovati za 40 odstotkov manjši pridelek hmelja

Toča v Tržiču - 6
Toča v Tržiču - 6 FOTO: Bralec Matej

Nedavna toča je povzročila precej škode na kmetijskih rastlinah. V Savinjski dolini je po oceni kmetijsko-gozdarske zbornice prizadetih 1500 hektarov kmetijskih površin. Pri sadnem drevju, jagodičevju in vrtninah je stopnja poškodovanosti tudi do stoodstotna, prav tako pri hmelju, katerega pridelek bo letos za 40 odstotkov manjši.

V soboto popoldne in zvečer je predvsem na območju Savinjske doline in Koroške padala toča, velika kot jajca. Največ škode je povzročila na kmetijskih površinah v občinah Vransko, Tabor, Braslovče, Polzela, Prebold, Žalec in Mozirje. "Toča je rastline prizadela v zelo zgodnji fazi rasti, ko so še dokaj mehke, zato je škoda še bistveno večja," je danes na novinarski konferenci v Ljubljani povedal predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije Cvetko Zupančič.

Kot je pojasnil, vsak zadetek toče odbije vrh rastline. Tako je na območju Žalca pobila tudi 100 odstotkov vrhov hmelja, katerega površine so najbolj prizadete, in sicer v obsegu 950 hektarov. Pridelovalci hmelja se že itak spopadajo s težavami zaradi padca prodaje, zdaj pa lahko pričakujejo za 40 odstotkov nižji pridelek, je povedal Zupančič.

Do stoodstotno stopnjo poškodovanosti so v Žalcu ugotovili tudi v sadovnjakih, pri jagodičevju in vrtninah, medtem ko se v Mozirju in Velenju prizadetost kmetijskih rastlin zaradi toče giblje okoli 30 odstotkov.

Za zdaj je še težko napovedati, ali si bo prizadeta rastlina opomogla oz. je povsem uničena. "Treba je počakati, kako se bo rastlina odzvala," je dejal Zupančič, ki meni, da je zdaj še čas, da se nadoknadi izgubo pridelka z novimi sadikami. Zato je kmetijsko svetovalna služba pripravila navodila za pridelovalce, kako ukrepati. Od zavarovalnic pa po njegovih besedah ni mogoče pričakovati nadomestil, saj te površine večinoma niso zavarovane.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nogutsnoglorry
08. 05. 2013 20.18
+1
Tudi če nas bo odplaknilo iz zemlje, če nas bodo uničile atomske bombe, nibiruji, haarpi ali če bo šla cela zemlja v maloro, bo sonce še vedno sijalo. don't worry be happy
Lyriel
08. 05. 2013 14.10
+1
Nibiru ne obsataja...
Ramzess
08. 05. 2013 10.23
+0
"strele pa so strašile ljudi, ki so na pomoč klicali gasilce" A res, dajte no, ja kaj šele bo.
yohny_rep
08. 05. 2013 10.16
+0
Chemtrails + HAARP = VREME kot ga poznamo danes.
Ramzess
08. 05. 2013 10.22
-4
Med drugim, a ni samo to, je več. Naš sistem vstopa v Fotonski pas, vpliv Nibirija je vse bolj očiten, sprememba je tu, ...elita jo skuša z rabo kemtrailov, HAARP tehnologije ipd. upočasniti, in celo ustaviti, a to ni mogoče, ...zaviranje, upočasnjevanje je imelo za posledico premik dogodka 21.12.2012, na letošnje leto, oz. za eno leto, več ali manj.
dv42
08. 05. 2013 15.57
+3
nogutsnoglorry
08. 05. 2013 20.16
BenQurer24
08. 05. 2013 08.44
-1
Dobr je, sm že mislo, da je vlada zalivala kleti!
mimic
08. 05. 2013 19.40