Slovenija

Direktiva je past, s katero bo voda postala tržno blago

Ljubljana, 18. 02. 2013 10.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Voda mora ostati javna dobrina, vsaj tako menijo nevladne organizacije in ministrstvo za okolje. S tem se odzivajo na direktivo Evropske unije, ki članicam nalaga, da objavijo obvestila o podeljevanju koncesij za oskrbo z vodo v uradnem listu EU.

Aktivnosti na temo boja proti liberalizaciji storitev za rabo vode in za univerzalni dostop do vode ter komunalne ureditve sta predstavili tudi Zveza svobodnih sindikatov Slovenije ter Sindikat komunale, varovanja in poslovanja z nepremičninami Slovenije. Prav slednji je že oktobra lani pozval k podpisu evropske državljanske pobude z naslovom Voda in komunalna ureditev sta človekovi pravici! Voda je javna dobrina, ne blago! V njej so zapisali, da vsi potrebujemo čisto pitno vodo in kakovostno komunalno ureditev, ti potrebi pa naj bosta v Evropi urejeni kot osnovna javna storitev za vse. Cilj je doseči univerzalni dostop do vode in komunalne ureditve ter zavarovanje vodnih virov za prihodnje generacije.

Na temo privatizacije vodovoda in kanalizacije potrebujemo kvalitetno, poglobljeno in vsebinsko pluralno razpravo. A žal z njo že zamujamo.
Na temo privatizacije vodovoda in kanalizacije potrebujemo kvalitetno, poglobljeno in vsebinsko pluralno razpravo. A žal z njo že zamujamo. FOTO: Thinkstock

Kot je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedala sekretarka sindikata komunale, varovanja in poslovanja z nepremičninami, ki deluje pri ZSSS, Majda Marolt, želijo z evropsko državljansko pobudo Evropsko komisijo pozvati, naj predlaga zakonodajo, ki bo izvrševala človekovo pravico do vode in komunalne ureditve. "Voda je strateška dobrina. Je omejena naravna dobrina, ki je ne smemo predati v roke zasebnemu kapitalu, katerega osnovni interes je dobiček," pravi Maroltova.

Opozorila glede direktive so na mestu, pravi Maroltova. "Tudi po našem mnenju se v direktivi skriva nevarnost, da se bo tudi v Sloveniji na tem področju predvsem ustvarjal dobiček. Predlog je past, da voda v prihodnje ne bo več javno dobro, temveč tržno blago," je dejala.

V okviru pobude so glede na podatke z njene spletne strani www.right2water.eu doslej zbrali 1,13 milijona podpisov. Za zbiranje podpisov v Sloveniji je pooblaščen sindikat komunale, ki je po besedah Maroltove doslej zbral 4000 podpisov v fizični obliki ter dodatne prek spleta. Sindikat dodatne aktivnosti, da bi ustavili sprejemanje direktive, načrtuje na svetovni dan voda 22. marca.

Predsednik ZSSS Dušan Semolič je dejal, da iz predloga direktive izhaja želja, da bi spodbudili javne organe, da bi oddali koncesije še zlasti malim in srednje velikim podjetjem, da bi okrepili gospodarske priložnosti tem podjetjem. "V celoti je naravnano na ekonomsko področje. Kot da je voda tržno blago," je poudaril. "Voda mora ostati javna dobrina. To mora biti naš nacionalni interes," pravi Semolič.

Na splošno zaradi evropske direktive o koncesijah, ki naj bi bila sprejeta letos in ki naj bi vodila v privatizacijo vodnih virov, velja v Sloveniji prepričanje, da mora voda ostati javna dobrina. Praksa evropskih držav, ki so vodne vire že privatizirale, kaže namreč številne škodljive posledice.

Zelo pomembna tema, o kateri ni bilo javne razprave

Voda je strateška dobrina, ki se je ne sme predati v roke zasebnemu kapitalu.
Voda je strateška dobrina, ki se je ne sme predati v roke zasebnemu kapitalu. FOTO: Thinkstock

Problem je predvsem v tem, ker na to temo, ki je tako zelo pomembna in se tiče prav vsakega državljana, nismo imeli ustrezne, temeljite in vsebinsko pluralne razprave. Da je pomanjkanje kakovostne razprave res problematično, opozarja tudi klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj. "Morda zato, ker se je zdelo, da je direktiva nedolžna in da ne prinaša ničesar slabega ter da gre le za finančne zadeve. Javnost, civilna družba, vodna stroka pa tudi niso reagirali pravi čas," pravi klimatologinja.

Dodatnim možnostim za privatizacijo oskrbe s pitno vodo nasprotujejo tudi v Skupnosti občin Slovenije, kjer ocenjujejo, da gre za strateško dobrino, ki se je ravno zato ne sme predati v roke privatnemu kapitalu, katerega osnovni interes in motiv je dobiček. K aktivni vključitvi v prizadevanja do dostopa do pitne vode, ki ne bo privatiziran, poziva tudi Eko civilna iniciativa Slovenije, medtem ko Društvo gibanje za trajnostni razvoj Slovenije ter Stranka za trajnostni razvoj Slovenije opozarjata, da je vsaka predlagana zakonska ureditev, ki bi posegala v pravico slovenske države, da neodvisno razpolaga z vodnimi viri ter distribucijo vode za pitno vodo, nesprejemljiva in nedopustna.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (78)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

njofra47
19. 02. 2013 09.56
+3
Izgleda da je interes kapitala postal glavni cilj EU. Ta proces teče že nakaj časa, vendar pa je vse svoje škodljive posledice začel najprej kazati v ekonomsko najšibkejših članicah EU. Če bo šlo tako naprej bo človeško življenje še samo seštevek ekonomskih enačb katerih cilj bo človeku dati čim manj za čim več denarja.
Brundo
19. 02. 2013 08.41
+4
Da vidimo če majo naši politiki jajca in se temu evropskemu dreku uprejo? Ali pa so se že pripravili na podrejen položaj, ukinili bodo referendume, ker jim pač ne bo pasalo da bi ljudstvo pokazalo svojo voljo, zunanje ministrstvo je itak prevzel janezek ki bo potem prevzel celotno vlado in zavladal sam kot njegov idol Tito. tisti ki odstopijo menda ja niso kredibilni!!!?
meta37
19. 02. 2013 08.08
+6
To je pa že absurd! Vodo, ki je last vseh na zemlji si bi naj nekdo prilastil! To je tak, kot da se jaz postavim sredi šume, na nikogaršnjo zemljo v času kostanjev in začnem kasirat na pobran kostanj.... Kasneje začnem kasirat še povprečje ugreznjene zemlje na korak... GROZA, TO SO NOČNE MORE NO... Joj narod, če se nebomo zbudli smo gotovi mi.... Že res, da je voda vsak dan bolj onesnažena, vendar pa ni to po večini kriv narod!
repca1
19. 02. 2013 07.39
+3
Futer političnih apetitov smo že tako ali tako. Če nam vzamejo še vodo, nam vzamejo tudi dostojanstvo. Ne dajmo ne vode, ne dostojanstva.!!!
bigmeech
19. 02. 2013 01.01
+8
Ven iz EU pa bo vse ok .. Pa potem celotno vlado zamenjat znotraj slovenije
lepota in zdravje
19. 02. 2013 07.15
+2
ivica26
19. 02. 2013 08.14
+4
Tocno tako banda hudiceva se zrak ki ga dihamo nam bojo zaracunavat zaceli
Hock
19. 02. 2013 00.07
+7
Vse nam računa banda, da napolni svoje mavhe....ko ne moreš več plačevat osnovnih stvari, ti pa rubijo.Krojijo pravila sproti,nakoncu je to LEGALNI ROP naj obdavčijo največjo mafijo (cerkev)pa bomo normalno živeli do teh bogih 85 let...in še par generacij....par ljudi nebi ustrelil ampak bi ji dal pof.u.kat ,ker se norca delajo iz ljudi...volitve naj bojo,samo naj bo izviljeni prvo leto samo na praksi ,potem naj ima pa mandat 1 leto ,če bo pa še takrat izvoljen naj ostane še dve leti...vsake volitve so cenejše kot to kar se dogaja.Pesjanarji brez hrptenice se skrivajo za slabo črko zakona,komunisti niso bili rdeči bili so zlati....! vlada je pa bolj zaščitena kot Kočevski medved...!!!!!!!!
HooplaToopla
18. 02. 2013 23.31
+8
Obvezno je treba sprejeti zakon, po katerem bo morebitni podpis pogodbe, ki bi tujcem dal v najem ali celo prodal nujne skupne dobrine, tretiran kot veleizdaja. Taka pogodba pa bo neveljavna. Še bolje pa bi bilo povsem nedvoumno te stvari vključiti v ustavo. Ker izkušnje so jasne. Kriminalci na oblasti so za par deset jurjev evrov pripravljeni prodati svojo dušo hudiču, kot tudi sodržavljane kaki sleparski multinacionalki. Nasploh pa bi se morali politiki sami zavedati, da s temi zadevami ni šale. In da se tisti, ki bi prodal NAŠO VODO tujim goljufom, sam nastavi kot tarča vsakomur, ki ga bo hotel kaznovati.
24vohomurckov
18. 02. 2013 22.52
+6
Direktiva je past, s katero bo voda postala tržno blago ..in pred enim letom jo je hinavsko in pritlehno,,brez vednosti javnosti, podprla tudi slovenska politika!
repca1
19. 02. 2013 07.46
+0
Nekdo je pod mizo denarnico filal ! Ni povsod kamere poleg, kot pri Kacinu !
no9
18. 02. 2013 22.33
+5
pred leti mi je frend reku, da bomo hmalu placal ce bos golobcka spusu (admin je kul izraz a?). No zelo bliz smo ze...
nesramnez
18. 02. 2013 21.55
+8
ZAHTEVAMO REFERENDUM ZA VODO!!!!!!!
suzuki1000
18. 02. 2013 22.14
+6
žalostno je da do referenduma sploh pride!
M_teorija
18. 02. 2013 21.39
+7
Sedanji oblastniki bi najraje še zrak sprivatizirali!?
24vohomurckov
19. 02. 2013 09.32
-1
..pa daj nehaj no!!...ti si sedanjo politiko tudi v tvojo zadnjo plat vtakni!!....potem pa z njo v nji paradiraj po svetu in poj slavo prejšnji!!
kure bedne
18. 02. 2013 21.35
+11
Pohlepnost ne pozna meja.
Ofca1A
18. 02. 2013 19.57
+15
preko mojega trupla,....
repca1
19. 02. 2013 07.34
+2
tudi mojega, čeprav se današnja politika za trupla ne sekira preveč!
lepota in zdravje
18. 02. 2013 19.40
+11
Še okoljevarstveniki naj se splašijo,pa bomo plačevali še zrak za prdenje
endva
18. 02. 2013 19.30
+22
Slovenci ne damo vode!!!!! Preveč smo že popuščali tajkunom, bankirjem in drugi svojati... NE DAMO in pika.
sprint
18. 02. 2013 19.15
+15
Take stvari so nevarne. Lepo se je pokazalo kaj v resnici UE je. Združba bogatašev z namenom služiti enormno še naprej, ne glede na to, če bo ljudstvo pocrkalo. Nič me ne preseneča, da se neredi pojavljajo po celi EU. Prav je tako. Upreti se kapitalu in bogatim pijavkam. In zadnji čas, da odstopita Slovenska vlada in parlament, Preprosto zato ker sta dala podporo tej neumnosti Bruslja in pokazala, da nimamo lastne hrbtenice. Počasi bomo spoznavali kaj EU dejansko pomeni in kam so nas vrli politiki zadnjih 20 let pripeljali. Iz dežja pod kap.
Beton mikser
18. 02. 2013 19.28
+7
nesramnez
18. 02. 2013 19.15
+3
naj namignem ,da je to že vse sprejeto. potihem je sprejela vlada borat pahorja in seveda bo sedaj kriv JJ
antiXfashizmXeuXgso
18. 02. 2013 19.40
+4
Brezveze namigovat, oba sta kriva da smo tam kjer smo in obeh se moramo čimprej znebit.
Jimi1
18. 02. 2013 23.05
+1
To že ves čas za oba lopova govorim, da sta enaka neoliberalistična bandita, ki že 8 let neposredno svinjata po slovenskem narodu....
mackon08
18. 02. 2013 18.57
+6
Naslednji korak veleumov v EU parlamentu bo pa plačevanje vdihanega zraka. Vsi bomo šli na testiranje in bomo plačali po vdihnjeni količini zraka.
Danica Krajnc
18. 02. 2013 18.55
+2
N O R O !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jermen
18. 02. 2013 18.45
+4
sama propaganda.sedaj mi bojo se za vodo dali dodatno poloznico..kaj nam delajo katastrofa .