Slovenija

FOTO: Voda v Loški dolini še vedno narašča, vaščani se bojijo novih nalivov

Ljubljana, 10. 11. 2014 06.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Razmere na ljubljanskem Barju se počasi umirjajo. Še vedno pa voda narašča v Loški dolini, kjer je nastalo pravo jezero, ki ogroža okoliške vasice. V ilirskobistriški občini podtalnica, ki se še dviguje, ogroža objekte na Baču in v Koritnicah.

Poplavljeno Ljubljansko barje
Poplavljeno Ljubljansko barje FOTO: Miro Majcen

Predstavniki okoljskega ministrstva, izpostav Agencije RS za okolje (Arso), predstavnika stroke in Uprave RS za zaščito in reševanje so se danes dogovorili, da do srede tedna pripravijo terminski in poimenski seznam del na vodotokih, ki jih je možno izvesti v naslednjih šestih mesecih. Za urejanje vodotokov smo sicer letos namenili 17 milijonov evrov.

Prebivalce na poplavljenih območjih opozarjamo, da so daljnovodi pod napetostjo, zato je vožnja s čolni smrtno nevarna! To še posebej velja na področju Loške doline, kjer je gladina vode dosegla rekordno raven in se s tem nevarno približala vodnikom. Elektro Ljubljana

Poplave se sicer še niso povsem umirile. Zaradi intenzivnih in krajevno omejenih padavin v zgornjem Posočju sta močneje narasli reki Nadiža in Učja. Ob ponovni krepitvi padavin tekom noči lahko manjši vodotoki na tem območju presežejo opozorilne pretoke in se razlijejo na izpostavljenih mestih ob strugah, so sporočili iz Arsa.

Gladine vode na kraških poljih Notranjskega krasa se še zvišujejo. Poplavne površine v Loški dolini se povečujejo. Na Arsu pričakujejo, da se bo do jutri naraščanje postopno upočasnilo.

Na Cerkniškem jezeru in na Planinskem polju vodostaj počasi narašča. Pričakujejo, da se bo ojezeritev počasi povečevala še v naslednjih nekaj dneh.

Poplavljene površine na Ljubljanskem barju in v spodnjem toku Krke se zmanjšujejo.

Predvidoma od torka do četrtka naj bi na območju naštetih kraških polj padlo od 40 do 80 mm padavin, ki naj bi bile nekoliko bolj intenzivne v sredo in četrtek. Vodostaji v Loški dolini, na Cerkniškem in Planinskem polju se bodo zato v drugi polovici tedna še naprej poviševali.

Preberite še: Sreda in četrtek bosta znova deževna.

Premoženje umaknite na varno

Občinski štab civilne zaščite Loška dolina občane poziva, naj opazujejo, če se vodostaj v bližini njihovih bivališč dviguje, po potrebi pa naj svoje premoženje umaknejo na varno. Iz potoka Obrh, ki teče čez Loško polje, je nastalo pravo loško jezero, ki ogroža okoliške vasice.

Stari trg pri Ložu
Stari trg pri Ložu FOTO: Gasilec

V Loški dolini voda še vedno narašča in je poleg najbolj ogroženih vasi Markovec, Pudob, Kozarišče sedaj začela zalivati tudi hiše v Šmarati in v Danah. Danes ob 16. uri je bila voda v Pudobu kar za 43 centimetrov višja od najvišjega nivoja, ki ga je voda dosegla v poplavah po žledolomu februarja letos.

Uprava za zaščito in reševanje sicer poroča, da so je bilo v Loški dolini 66 gasilcev iz PGD Stari trg, PGD Iga vas, PGD Babno polje in IGD Kovinoplastika Lož še kako marljivih, saj so polnili protipoplavne vreče, prečrpavali vodo in dostavljali zaščitno folijo.

Po podatkih uprave je poplavljenih devet hiš in sedem gospodarskih objektov, še 40 hiš je ogroženih. Ena oseba se je morala začasno preseliti k sorodnikom. Evakuirali so tudi dva prašiča in 26.000 piščancev na farmo Marof pri Martinjaku. Poginilo je 1.700 piščancev.

Župan Loške doline Janez Komidar sporoča, da so za šolarje iz vasi Kozarišče in Šmarata uspeli zagotoviti šolski kombi, ki bo otroke v Kozarišču pobiral ob 7. uri, v Šmarati pa ob 7.30. Še vedno pa ni možno organizirati prevoza za otroke iz Podloža, zato Komidar starše naproša, naj za prevoz otrok poskrbijo sami.

Gasilcem so po treh dneh neprestanega dela in dežuranja na pomoč priskočili tudi kolegi iz sosednjih gasilskih društev. Komidar je še povedal, da vojske zaenkrat ne bodo potrebovali, saj s pomočjo gasilcev in prostovoljcev obvladujejo situacijo, jo pa bodo morda potrebovali pri pospravljanju protipoplavnih vreč, ko bo voda odtekla ali v primeru novih večjih padavin.

Dviguje se podtalnica

Vodostaj se še vedno zvišuje tudi na Cerkniškem jezeru in na Planinskem polju. Kot je za pojasnil poveljnik CZ Cerknice, se je Cerkniško jezero v zadnjih 24 urah dvignilo za pol metra. Jezero naj bi postopoma še naraščalo zaradi vode, ki bo pritekla iz Loške doline, vendar zaradi velike površine po kateri se voda razliva, jezero poplavlja počasi.

Prav tako se po podatkih centra za obveščanje še ne izboljšujejo razmere v delu občine Ilirska Bistrica. Še vedno se dviguje podtalnica in ogroža objekte na Baču in v Koritnicah. Vodo gasilci in prostovoljci prečrpavajo iz 13 hiš v Koritnicah in iz šestih objektov na Baču. Kot je povedal poveljnik CZ Ilirska Bistrica Janko Slavec, pa so se pa pojavili novi izviri vode na travniku pod Koritnicami, ki sicer hiš še ne ogrožajo, so pa glavni krivci za to, da nivo voda danes ni upadel. Zaprti sta cesti Koritinice - Bač in Knežak - Koritnice, tako da je dostop do Bača in Koritnic trenutno možen preko vasi Zagorje.

Poplave v Cerknici (fotografije so nastale v nedeljo):

Škoda v občini Ig ogromna

V občini Ig se stanje po poplavah po besedah poveljnika civilne zaščite Ig Antona Puciharja stabilizira. V delu občine je voda upadla, v zgornjem toku Iške se je tako že začela sanacija po poplavah. V spodnjem delu, kjer je reka Iška poplavila nižinske vasi, pa še čakajo, da se umakne, je dejal. Okoli 60 gasilcem je na pomoč priskočilo tudi 40 vojakov. Ob tem je poveljnik iške civilne zaščite pohvalil občane, ki so prišli pomagati sokrajanom na prizadetem območju tudi iz okoliških krajev.

Škoda po poplavah bo po oceni Puciharja ogromna. Ustanovljena je že komisija za popis škode, ki bo začela z delom takoj, ko bodo končali z nujnimi deli pri sanaciji. Kot je pojasnil, so bile poplavljene predvsem kleti in nekaj hiš, iz katerih so se ljudje umaknili k sorodnikom ali prijateljem. Problem je, ker je zdaj jesen in se vse slabo suši, tako da se bodo morda nekateri v svoje hiše lahko vrnili šele spomladi, je še povedal Pucihar.

Poleg Iške vasi so bile poplavljene vasi Vrbljene, Strahomer, Tomišelj, Brest in Matena. Zaradi poplav so bile zaprte ceste Ig-Škofljica in Ig-Podpeč (v Brestu), medtem ko je bila cesta Matena-Ljubljana zaprta preventivno.

Vas Markovec. V hiši je voda visoka najmanj 35 centmetrov.
Vas Markovec. V hiši je voda visoka najmanj 35 centmetrov. FOTO: POP TV

Največ vode na območju Lip in Ižanske ceste

Na Ljubljanskem barju vode upadajo, saj se je pretok Ljubljanice znižal, največ vode je še na območju Lip in Ižanske ceste, je dejal vodja ljubljanskega oddelka za zaščito, reševanje in civilno obrambo Robert Kus. Kot je dodal, močno deževje v zadnjih dneh na območju ljubljanskega Viča ni povzročalo dodatnih težav.

"Pričakujemo, da se bo voda na Ižanski cesti, kjer je poplavljenih nekaj hiš, v torek umaknila, z območja Lip pa v naslednjih dneh. Seveda bo voda še ostala nekaj časa na poljih in travnikih," je povedal Kus. Gasilci so še vedno na terenu, njihove aktivnosti pa prehajajo v fazo odvoza kosovnega materiala, ko bo vodostaj ustrezno nizek, pa bodo tudi črpali greznice.

V podjetju VO-KA so sicer odprli dežurni telefon za prijavo praznjenja greznic na poplavljenih območjih. Pokličejo lahko na brezplačno številko 080 8652 vsak delovni dan od 7. do 20. ure. Prizadeti prebivalci ob nastopu pogojev za črpanje vode lahko pokličejo tudi na Regijski center za obveščanje na številko 112. MOL je prizadetim ljudem po besedah Kusa ponudil pomoč pri odvozu kosovnega materiala. Organiziran je tudi prevoz iz poplavljenih območij do rednih linij mestnih avtobusov.

Snaga bo na spletni strani objavila urnik odvoza kosovnega materiala. Občani Sostrega so nekaj materiala danes odpeljali že sami, drugod, predvsem na Ižanki, pa bodo morali po navedbah Kusa počakati na upad vode, da bodo tovornjaki lahko prišli blizu.

Za območje Črne vasi in Lip so se s krajani dogovorili, da bodo v torek postavili kontejner, v katerega bodo odvrgli ves material. Kot je napovedal Kus, bodo kontejner sproti praznili.
Dodal je še, da ponoči ne bodo dežurali, ker ni več potrebe po črpanju vode. V torek zjutraj bodo na teren zopet poslali gasilce in druge redne službe, je še dodal Kus.

Ljubljansko barje v nedeljo:

V občini Dobrepolje tokratna ujma povzročila za okoli pol milijona evrov škode

Razmere se umirjajo tudi v občini Dobrepolje. Voda se je v nedeljo umaknila, tako da je cesta v Kompoljah, kjer je bilo največ težav, že prevozna, je povedal župan Dobrepolja Janez Pavlin. Sanacija lepo poteka, so v fazi čiščenje poplavljenih objektov. V torek pa bodo delavci ljubljanskega zavoda za zdravstveno varstvo po njegovih besedah opravili dezinfekcijo najprej na Vidmu, v sredo pa še v Kompoljah.

Kot zanimivost je razkril, da je bila tokratna poplava v Kompoljah za 10 centimetrov nižja od tiste leta 2010, v Strugah pa je tri objekte obkrožala voda, a noben objekt ni bil zalit. Da ni bilo še večje škode, župan pripisuje temeljiti sanaciji po katastrofalnih poplavah leta 2010.

Po grobih ocenah župana Pavlina je tokratna ujma povzročila za okoli pol milijona evrov škode, na lokalni infrastrukturi pa za okoli 10.000 evrov.

KAKO LAHKO POMAGATE

Zaradi velikega obsega nesreč v letošnjem letu Rdeči križ Slovenije poziva vse, da prispevajo prostovoljne finančne prispevke in po svojim počeh pomagajo. Prispevke lahko nakažete na Rdeči križ Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0310 0111 1122 296, sklic: 00 937061, BIC banke: SKBASI2X, Koda namena: CHAR. Vsakdo, pa lahko prispeva tudi z SMS donacijo, tako da na številko 1919 pošlje ključno besedo POPLAVE za donacijo 1 evro ali POPLAVE5 za donacijo 5 evrov.

Slovenska karitas pomoč za poplavljene zbira v akciji Poplave Slovenija na računu SI56 0214 0001 5556 761, sklic 00 201, koda namena CHAR. Za poplavljene v Sloveniji lahko prispevate pet evrov tudi z SMS sporočilom KARITAS5 na 1919.

Za poplavljenje sredstva zbira tudi Humanitarno društvo ADRA Slovenija, Njegoševa 15, 1000 Ljubljana. Številka računa je: 6100 0000 4395 611, sklic: 00 112014, BIC banke: HDELSI22, koda namena: CHAR.

Če želite pomagati prizadetim v poplavah na območju občine Ig, lahko do 30.11. nakažete prispevek na: OBČINA Ig, pomoč družini, Govekarjeva cesta 6, 1292 Ig, TRR: SI56 012376000000294, Namen: "Pomoč poplave". 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (115)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dr.dare
11. 11. 2014 08.37
-1
A JJ je že kaj prispeval? Razen norčevanja iz potopljenih?
cilpah
11. 11. 2014 08.06
+4
Za Grcijo je bil denar in vse ostalo takoj na razpolago ko je g.Pahor vodil vlado. Nic ni bilo treba cakati in denar je takrat bil!!!! Kje je sedaj denar da se take katastrofalne posledice ne bi ponavljale???!! Sami izgovori nasih predstavnikov sram vas bodi nikoli niste in ne boste delali v prid nam drzavljanom!!! Zelim pa si da bi vi vsi predstavniki vlade imeli v hisah,stanovanjih,vilah po 2m vode in bi vas bilo zelo zanimivo videti kako bi reagirali in takrat ne bi bil problem ne november niti ne denar tako kot je sedaj ko pravite denarja ni!!!! Pa da se razumemo najhujsemu sovrazniku ne privoscim da bi imel zalito stanovanje,hiso itd..! Vsi tisti ki to dozivljate vedno znova in znova Vam vsem iskreno zelim da se to ne bi vec dogajalo,ker to je res ze visek vsega!!! DRZAVA NE ZAVLACUJTE IN POMAGAJTE NE PA DA SE IZGOVARJATE!!! TAKOJ NAMENITI DENAR,CE JE ZA VSE JE TUDI ZA TO!!!!
dr.dare
11. 11. 2014 08.26
Ka pa mislis
11. 11. 2014 08.31
crysis
11. 11. 2014 05.49
-5
zabam pase voda
XmassivX
11. 11. 2014 00.07
+25
Članek o poplavah v Loški dolini, a slike samo z barja? Pa kaj ste res taki lenuhi da se vam ne da niti upravičevati naziva novinarja ali reporterja, s tem da bi šli v Loško dolino kakšno sliko narediti in malo povprašati prebivalce? Mislim, koga briga ljubljansko barje, saj je BARJE, tam je samoumevno da se voda nabira ob poplavah. Naredite svoje delo in govorite z ljudmi, ne pa samo kopirat od drugih. Pfuj in pfej.
slayer2
11. 11. 2014 06.46
+5
176
10. 11. 2014 20.19
+12
naša vlada prav nič nam ne pomaga...Žalostno v naši državi je živet,kar vlada dela je res za znoret...Če skupaj ne bomo stisnili svoje moči,bodo še kako neprespane noči.;(
korintos22
10. 11. 2014 20.32
-3
1xy
10. 11. 2014 19.35
+51
ljudje so na tleh, ampak je pa neverjetno kaj jih spravi v neustavljiv smeh - vprašanje novinarja: "Ali vam država kaj pomaga?".........politiki, a vas ni nič sram - ob vsej vaši pameti, visoki izobraženosti in polna usta besed, ste KATASTROFA za narod......večja katastrofa kot vse ujme........
Shark51
10. 11. 2014 20.26
+11
Eastman
10. 11. 2014 21.38
+5
LLLEPI
10. 11. 2014 22.23
+13
Voda bo upadla politiki pa na zalost ostanejo
odpisan2x
10. 11. 2014 19.03
+59
nebom napisal dragi politiki,za to slo se borijo samo še gasilci kateri so svoje čase nabirali prispevke na vaških veselicah pa še to ste jim razsul.gasilci niso nič drugega kot organizirana skupina vaščanov ,ki ščitijo lastnino vseh vaščanov v okolju kjer existirajo .kolikor sem vidu imajo samo gasilci opremo,da lahko kaj postorijo pa še to so vsi vaščani kupil z prostovolnimi prispevki.apel a ste res vsi birokrati blond in imate vsi kupljeno izobrazbo
odpisan2x
10. 11. 2014 20.17
+19
kva daješ minus,kdo je kupil opremo pa še zaradi pomankljive ogrožajo sebe
LLLEPI
10. 11. 2014 22.26
+10
Politiki se ze lep cas borijo proti Sloveniji
mraxxx
10. 11. 2014 18.03
+50
Pišete o Loški dolini, slike dajete pa z Ljubljanskega barja. A je samo Ljubljana važna za vas novinarje. Tudi toliko niste, da bi se vsedli v avto in odpeljali eno uro vožnje do Notranjske. Sramota. Ljudje so tam že tako reveži, pa si tudi toliko ne zaslužijo, da bi se jih omenilo.
dinamitek
10. 11. 2014 21.11
+2
do ke se jim ne da pelat,k misljo da ljudje ne poznajo slik
Eastman
10. 11. 2014 21.40
-4
Že od jutra so gor slike iz Cerknice... sam si kriv če si jih spregledal.
bloobyu
11. 11. 2014 01.48
+5
cerknica ni loška dolina. to je isto, kot da bi ble poplave na vrhniki, slike pa od ljubljane.
odpisan2x
10. 11. 2014 17.55
+13
prikažete posnetek kako vojska z šajtrgami sanira plaz.a ste vsi novinarji pa vsi v državi blond. a mogoče veste kok šajtrg je treba odpeljat za m3.je kolegu zasu plaz bajto je trajalo tri mesece z tovorjakom in nakladalko,da je bilo očiščeno.
Mr. Prdo
10. 11. 2014 17.51
+32
Kje ste zdej južni bratje, ki živite v Sloveniji. Ko so bile poplave na balkanu, je bla taka akcija....zdej za naše domorodce pa nič. Pa ne mislim s tem, da na jugu niso bili pomoči potrebni.
mackon08
10. 11. 2014 20.27
-7
Ne piši bedarij tam jim je cele hiše odneslo, tukaj pa je 30 cm vode. Ni primerjave.
AC_1
10. 11. 2014 20.59
+13
Glede na to, da so južni bratje, ki živijo v Sloveniji in drugod po svetu dobro organizirali pomoč svojim bratom v Srbiji, Bosni in Hrvaški, bi lahko enako tudi to storili naši slovenski bratje, ki živijo v Avstraliji in Argentini nam slovencem. Vendar žal ne duha, ne sluha o pomoči slovenske dijaspore po svetu.
sneznik_1796
10. 11. 2014 22.10
+8
mackon08.. daj pridi v Losko dolino pa bos videl teh svojih 30 cm na 2m podlage na glavni regionalni cesti stari trg- babno polje
enasmrklja
11. 11. 2014 06.39
+3
Ok, Ce bi v tujini ziveci slovenci zbrali denar, itak ga bi drzava Slo Tok obdavcila, da bi ostal samo se drobiz...
odpisan2x
10. 11. 2014 17.10
+13
pri vseh teh prispevkih o pomoči civilne zaščite in vojske me samo nekaj moti.nikoli ne pokažete kakšna tehnična sredstva imajo na razpolago.z rokami se v teh primerih ne da veliko postoriti.poleg tega pišete evakuirali ljudi,kateri so vrjetno prej sami odšli ko so začutili nevarnost.dajmo bolj natančen opis,ker tole mi deluje vse skop kot en kup duvanja
Nature
10. 11. 2014 17.36
+5
hotchilipoper
10. 11. 2014 14.21
-6
Avioni pa že spuščajo meglico,da ne bo prevroče
blokirani
10. 11. 2014 14.36
-6
hotchilipoper
10. 11. 2014 18.11
+1
Alenko Jankovi?
10. 11. 2014 14.20
+42
Sam tko mal vprašam: A bodo bosanci in srbi tud kej zbiral za naše? Še boljše vprašanje, a bodo slovencljni zbiral kej za slovenceljne?
balon200
10. 11. 2014 16.05
+4
Jah vedno zbirajo bogatejši za revnejše. Tako, da je pomoč v obratni smeri vprašljiva. Bosna je zelo revna država v bistvu, ki ima ogromno problemov sama s sabo. Tam je veliko več ljudi kot v Sloveniji zelo revnih. Da ne govorimo še o povojnih travmah, ki bodo še leta prisotna. Težko je pričakovat, da so takšne skupnosti sposobne sploh razmišljati, da bi pomagale drugim. Srbija pa tud ni daleč. Je pa res, da Slovenija tud leze nekam v revščino. Logično pomoč bi bilo pričakovati iz sedaj bratskega nam bogatega zahoda.
balon200
10. 11. 2014 16.12
+0
Ne vem, od reveža pričakovat, da ti bo pomagal, je tako..
Nature
10. 11. 2014 17.36
+19
sneznik_1796
10. 11. 2014 13.03
+16
*24 ur... dajte se malo zapeljat še v loško dolino ,pa še tam kaj poslikajte, vreme je super,ceste do loske doline prevozne,pol pa s colnom naprej... hehe
Notranjec83
10. 11. 2014 12.32
+7
Bravo 24ur, edina fotka s poplavnih območij na Notranjskem je na naslovnici, poleg Hilde in astronavtskih posnetkov. Šparate, al nimate dovolj novinarjev, da bi jih poslali še mal v naše konce? BTW, stanovanja v soseski na fotki, imenovani Soseska Jezero so še naprodaj, jutranje pranje nog ob visoki vodi Cerkniščice je že vključeno v ceno :)
sneznik_1796
10. 11. 2014 12.40
+2
hehe... se bojijo vode pa ne upajo prit lp
bloobyu
10. 11. 2014 14.08
+5
važno, da je barje poslikano od spredaj in zadaj. rtvslo in planet so bli oboji tle, za pop očitno nismo dovolj pomembni.
BetyLEGENDA
10. 11. 2014 14.42
+0
vklučen pa je bazen in vodna postelja! :)
specialnih10
10. 11. 2014 12.19
+51
In naša ljuba vlada , bi poklicnim gasilcem in ostalim jemala in nižala plače. Edino oni so še edini , ki pomagajo v stiski , ki rešujejo življenja kajti naša vlada pa vztrajno uničuje življenja. Delajo cele dneve sploh v poplavah za kakšno plačo že? Vladniki pa se po cele dneve prepirajo med seboj in počivajo na sejah za kakšno plačo že? Ne samo , da je skregano z logiko , naša država je že skregana med samimi seboj.
cubix123
10. 11. 2014 12.47
+3
bloobyu
10. 11. 2014 14.07
+18
velika večina je še prostovoljnih gasilcev, ki morajo seveda poleg gasilskega dela it še v službo. v loški dolini so na nogah že od petka, ko nas je začelo zalivat, pa glede na to, da spet kaže na dež, verjetno še nekaj časa ne bojo počivali. nazadnje pa še niti zahvale ne dobijo.
jobovka
10. 11. 2014 12.11
+10
Folk dejte se vprašat zakaj je na voljo ogromno denarja za izgradnjo približno 100 novih vremenskih postaj v Sloveniji, nov radar v polnem teku, nova stavba ARSO (projekt Bober)itd. Pri vseh teh aparaturah vreme napovedujejo le na približno. Slovenija je en sam laboratorij. Kdor ne verjame bo prej ali slej verjel. Lohk date 1000minusov.
blokirani
10. 11. 2014 14.37
-1
binmister
10. 11. 2014 12.06
-9
Ne vem za kaj so Slovenski gasilci hiteli na pomoč v Srbijo in drugam .Vidimo pa da se sedaj noben ne zmeni za Slovenijo in da bi prišli pomagat našim gasilcem .Le zakaj so se naši tiščali tja dol ?
CastrumFF
10. 11. 2014 12.18
+11
:)))))) A bi ti rad primerjal poplave v Srbiji in BIh s 10 centimetrov vode v nekaj hisah na barju=?????
Darko Jurši?
10. 11. 2014 12.04
+3
L ep sončen dan,vode še kar naraščajo ,chemtraylsi pa delajo spet na polno- Arso, nismo vsi ovce,naj sedaj unija plača škodo ljudem in naj prenehajo s tem kemičnim svinjanjem po naši deželi.
dr.dare
10. 11. 2014 12.07
-1
hahahahhahah ejga daj še nam malo tega na čem si!
jobovka
10. 11. 2014 12.12
-2
dr.dare
10. 11. 2014 12.14
-1
a ti mal chemtrailov predpišem? hahahahahahaha
Mimi0000
10. 11. 2014 12.20
+1
Sara Rebek
10. 11. 2014 11.34
+3
Tukaj komentarji izginjajo kot pri Coperfildu device na *odru*.
CastrumFF
10. 11. 2014 11.54
+1