Slovenija

FOTO: V Slovenj Gradcu in Šmartnem potrebno prekuhavanje vode

Ljubljana, 13. 05. 2012 08.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
G.G./M.R./STA
Komentarji
66

Zaradi nalivov in vetra imajo gasilci po vsej državi polne roke dela. V Slovenj Gradcu so preprečili vdor vode v osnovno šolo. V vodovodu se je pojavila kalna voda, zaradi česar je v mestu priporočeno prekuhavanje. Na Primorskem piha burja.

Po državi so padavine popoldne ponehale, sicer pa, če boste v tem sivem vremenu stopili na prosto, poskrbite za nekoliko toplejša oblačila kot prejšnje dni, saj so ledeni možje upravičili svoj sloves. Še v soboto je bilo skoraj 30 stopinj, danes pa je živo srebro v termometrih padlo precej pod 15 stopinj Celzija.

Maja leta 1969 je bilo v Sloveniji podobno vreme. Takrat je tudi po nižinah snežilo, česar pa danes ni pričakovati.

Vremenoslovec Uroš Strajnar je povedal, da ohladitev v začetku maja ni redka in se velikokrat ujema z godovi ledenih mož, in to kljub klimatskim spremembam, ki smo jim priča po svetu. Dejstvo je, da je v tem času še precej hladnega zraka na severu Evrope, ki v tem času pride tudi do nas, pozneje, junija pa takih ohladitev ponavadi ni več, pravi Strajnar. Po napovedih vremenoslovcev se bodo najvišje dnevne temperature gibale od 8 do 14 stopinj Celzija, meja sneženja pa bo na okoli 800 metrov.

Danes je sneg pobelil tudi Loški Potok.
Danes je sneg pobelil tudi Loški Potok. FOTO: Bralka Maja

Na Primorskem močna burja

Sicer pa vremenoslovci tudi opozarjajo, da bo danes ponoči in jutri na Primorskem pihala močna burja, katere sunki bodo presegali hitrost sto kilometrov na uro.

Burja sicer tudi že zdaj ovira promet na Primorskem. Na regionalni cesti Podnanos–Ajdovščina je tako prepovedan promet za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami. Na hitri cesti med priključkom Selo in razcepom Nanos pa je prepovedan promet za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do osem ton.

V višje ležečih predelih je tako že zapadlo nekaj centimetrov snega. V spodnji galeriji si lahko ogledate, kako je čez noč pobelilo Roglo.

V Slovenj Gradcu in Šmartnem potrebno prekuhavanje vode

Poškodovano drevo ob Celovški cesti v Ljubljani
Poškodovano drevo ob Celovški cesti v Ljubljani FOTO: Vesna Koren

Že v soboto popoldne in v noči na nedeljo je močno deževje povzročalo nevšečnosti v delih Gorenjske, Dolenjske, Štajerske, osrednje in tudi severovzhodne Slovenije. V nočnih urah je neurje zajelo tudi Koroško. Gasilci so morali očistiti kanalizacijski jašek, da so preprečili vdor vode v pritličje osnovne šole na Šercerjevi ulici v Slovenj Gradcu. Meteorna voda je zalila več stanovanjskih prostorov v Podgorju v bližini Slovenj Gradca, nekaj čez peto uro pa je voda poplavila cestišče na lokalni cesti Podgorje–Suhi Dol.

Danes proti večeru pa je uprava za zaščito in reševanje sporočila, da je na območju Slovenj Gradca in naselja Šmartno zaradi močnega nočnega deževja povečana kalnost pitne vode. Zato Komunalno podjetje Slovenj Gradec prebivalce obvešča, da je priporočeno prekuhavanje pred njeno uporabo v prehranske namene.

V osrednji Sloveniji je nastala škoda že v popoldanskih nalivih in nevihtah. Po poročanju uprave za zaščito in reševanje je na Škofljici ob nalivu voda zalila stanovanjsko hišo na Dolenjski cesti, na Brezovici pa je voda zalila Podpeško cesto in Cesto na rog. Tudi tukaj so gasilci očistili obcestne jaške in s ceste odstranili kup zemlje. Voda je po 20. uri zaradi zamašene kanalizacije zalila tudi klet stanovanjske hiše v občini Log - Dragomer. Okoli pol tretje ure zjutraj pa je v hotelu na Slovenski cesti v Ljubljani voda pritekla v kletne prostore in jašek dvigala, zaradi česar so morali na pomoč priskočiti ljubljanski gasilci.

Veter je podrl tudi mlaj

Močan veter je pometal tudi v Ajdovščini.
Močan veter je pometal tudi v Ajdovščini. FOTO: k.v.t.

Močen veter je v Ljubljani in njeni okolici podrl tudi nekaj dreves. V več primerih so morali posredovati gasilci, ki so odstranili podrta drevesa in očistili cestišče. Na križišču Vevške in Cimermanove ceste so na primer odstranili izruvano brezo, ki je ovirala promet. V Škofljici pa je na visokonapetostni vod padel mlaj.

V naselju Šober, ki leži na severozahodnem delu občine Maribor, se je okoli devete ure v bližini stanovanjske hiše sprožil približno šest metrov dolg zemeljski plaz. Plaz je poškodoval cesto, ki je neprevozna, bližnja stanovanjska hiša pa ni ogrožena. Dostop do bližnjih stanovanjskih hiš je možen po drugi cesti, dežurni delavci pa so postavili ustrezno signalizacijo za začasno zaprtje ceste.

Sicer pa je neurje škodo na Štajerskem povzročilo že v soboto. Drevo je padlo na cesto v Rušah, na cesto med Brengovo in Drbetinci je deževje naneslo zemljo z njive, cesto so morali očistiti tudi v Juršincih in Dornavi. Gasilci pa so morali vodo črpati tudi iz tehniškega muzeja v Soteski v občini Dolenjske Toplice.

Še močneje pa piha na Primorskem. Posamezni sunki burje lahko presežejo hitrost 100 kilometrov na uro, zato je za ladijski promet zaprto koprsko pristanišče.

In kje je veter še pokazal svojo moč? Med Pradami in Sv. Antonom v Kopru je po cestišču razmetal komunalne zabojnike, v Pobegovi ulici je podrl drevo, ki se je naslonilo na hišo, drevo pa je oviralo promet tudi v Pečkih in v Ankaranu. V vseh primerih so intervenirali gasilci in odstranili drevesa.

Zaradi burje v Vipavski dolini pa je na regionalni cesti Podnanos–Ajdovščina in na hitri cesti med priključkom Selo in razcepom Nanos prepovedan promet za kamp prikolice, hladilnike, vozila s ponjavami in avtobuse.

Narasel potok v bližini Slovenj Gradca
Narasel potok v bližini Slovenj Gradca FOTO: J.Z.

'Uscana Zofka' bo sveža

V ponedeljek, ko goduje sv. Bonifacij, bo po napovedih suho in hladno vreme. Na zahodu države bo izza oblakov pokukalo sonce, drugod pa bo pretežno oblačno, ponekod v vzhodni in južni Sloveniji bo občasno še deževalo. Na Primorskem bo pihala zmerna do močna burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 5 do 10, v alpskih dolinah okoli 0, najvišje dnevne od 13 do 19 stopinj Celzija.

Ledenim svetnikom je na koledarju za petami mučenka sv. Zofija, ki goduje 15. maja. Ker na njen god rado dežuje, so ji predniki nadeli ime "mokra oz. uscana Zofka". Po zdajšnjih napovedih vremenoslovcev letošnja mokra Zofka ne bo deževna, bo pa sveža, saj so napovedane razmeroma nizke temperature.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (66)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

veselo-na-delo
14. 05. 2012 00.03
+3
Vse povsod neurja in poplave, samo pri nas ne niti učeraj ne,samo rahel dež in nekaj vetriča vmes.Madonca smo pa v vredu kraju kjer so redkejši toti pojavi
cau-curaku
13. 05. 2012 19.44
+5
Sam sem bil ob 1 ponoči na cesti od Fernetičev proti Lj, sem doživel vremensko veselico !
revanšist
13. 05. 2012 17.43
+3
na babnem polju je bilo ob 9 uri zjutraj dve stopinji celzija da ne boste vsi jokali zaradi par kapljic dežja
hot or not
13. 05. 2012 16.58
+9
Jure Herer
13. 05. 2012 16.32
+0
včeraj je bila grozljivka na nebu
TaMaLaaa
13. 05. 2012 16.19
+28
še dobro, da obstaja 24 ur... sem mislila, da je bilo to samo običajno neurje, a očitno je bila katastrofa!!!! jaoooooo... :D
voyosx
13. 05. 2012 15.04
+18
ljudje, šparajte vodo SUŠA JE, in pazite ko kidate sneg da vam ne spodrsne na poledici, saj je GLOBALNO OGREVANJE na pohodu
tarmac
13. 05. 2012 14.54
+2
je fajn namočlo, kak je pa blo suho!
pejdspat
13. 05. 2012 14.39
+11
pa ja nav treba junija kidat??
voyosx
13. 05. 2012 15.04
+29
upam da ne bo preveč padlo, komu se da v tej vročini sneg metat
kiwwwi
13. 05. 2012 15.53
+6
Junij je zimski mesec za polovico zemlje, torej kidanje ni nič nenavadnega :-))
ena91
13. 05. 2012 13.46
+16
dragi 24ur. reče se, ter napiše se na Škofljici, in ne v Škofljici. Pa lep pozdrav iz tega konca :P
ena91
13. 05. 2012 15.26
+2
lej, če pač ti neznaš slovnice, mi ni treba govort d naj bom tih. lahko si samo fovš xD
exekutor
13. 05. 2012 13.28
+22
zemlja se ohlaja in ta neurja so posledica tega.........menim, da je danes vsem jasno, da je globalno segrevanje larifari in izmišljotina kvazi politikov in organizacij, ki se na ta račun preživljajo
exekutor
13. 05. 2012 13.32
+14
citat Zdaj celo vodilni klimatologi priznavajo, da se je segrevanje ozračja ustavilo leta 1995 in da se atmosfera od leta 2002 ohlaja," poudarja Mišo Alkalaj, vodja Centra za mrežno infrastrukturo na Institutu Jožef Stefan v Ljubljani. Alkalaj s svojimi trditvami, ki jih utemeljuje s številnimi podatki iz znanstvene literature, postavlja pod vprašaj splošno uveljavljeno tezo o globalnem segrevanju in človekovi odgovornosti za podnebne spremembe. "Ne poznam resnih znanstvenikov, ki bi se še diskreditirali s trditvijo, da globalno segrevanje še traja. Seveda pa pri tem vztrajajo številni poklicni okoljevarstveniki, ampak to ni znanost, to je samo propaganda.”
B.A. Baracus
13. 05. 2012 13.36
-14
exekutor
13. 05. 2012 13.38
+13
exekutor
13. 05. 2012 13.38
+4
Globalno segrevanje se je končalo, začelo se je ohlajanje. Noben podnebni model ni napovedal ohlajanja Zemlje, ravno nasprotno. To pomeni, da so projekcije bodočega podnebja nezanesljive. (Henrik Svensmark)
exekutor
13. 05. 2012 13.47
+7
Segrevanje se je ustavilo, to je že dejstvo. Po mnenju zagovornikov teze o kritičnem vplivu človeških izpustov resda samo začasno, za deset ali dvajset let, vendar pa se je ustavilo. Toda če bi bilo preteklo ogrevanje ob koncu 20. stoletja zares posledica naših industrijskih dejavnosti, zakaj se je ozračje še bolj ogrelo med srednjeveškim toplim obdobjem, pred industrijsko revolucijo, ko je na Zemlji živelo največ 600 milijonov ljudi; v rimskem toplem obdobju (200 pr. n. š.–500 n. š.), ko nas je bilo manj kot 300 milijonov; ali med holocenskim klimatskim optimumom (7000–3000 pr. n. š.), ko je manj kot 25 milijonov pripadnikov vrste Homo sapiens prvič razvilo živinorejo in poljedelstvo? V znanosti so preprosti odgovori na vprašanja o delovanju zapletenih sistemov, kot je podnebje, prej izjema kot pravilo, vendar imamo vrsto preverjenih teorij o vplivu kozmičnega sevanja na toplotno bilanco Zemlje, o vplivu ultravijoličnih žarkov ipd. Te teorije se vsaj ujemajo z izmerjeno realnostjo v preteklosti in danes.
voyosx
13. 05. 2012 15.05
-5
resnica je opranim ovčicam preveč težek zalogaj omeni jim kaj o njihovem predragem druže titotu in njegovim teroristom - partizanom, ki so nas "odrešili" pred plačami in razvitostjo avstrije, boš dobil isti odziv od opic
miha.123
13. 05. 2012 15.19
+4
To bo še zabavno, ko bodo morali politiki priznati laž o "globalnem segrevanju", kot posledici človekove dejavnosti in prekiniti z obdavčivami na osnovi CO2 :-)
burja23
13. 05. 2012 16.42
+7
Kako globalno segrevanje neki, ledeni možje in uscana Zofka..., to so vedeli ljudje že pred stoletji....
B.A. Baracus
13. 05. 2012 13.23
-6
prav me zanima kje najdete te polupismene novinarje ? Naslov: "Plaz je poškodoval cesto, ne ogroža pa bližnje hiše" Sicer pa to ni bilo nobeno neurje...malce ga je bliskalo in padla kaka litrca vode...o čem pa vi kvasite ?
Ramzess
13. 05. 2012 13.26
-2
Z naslovom ni nič narobe, če gre za zgolj eno hišo, k kateri gre omenjena cesta.
exekutor
13. 05. 2012 13.50
+5
polupismene novinarje............kaj pomeni polupismeni
kure bedne
13. 05. 2012 12.19
+8
Dokler se bo država mačehovsko obnašala do svoje države in zaščite državljanov-mislim na sanacijo cest, kanalov, odvodnjavanje....bo katastrofa vedno tu. Važno, da gradijo T6. Boli jih patka.
Chad Reed
13. 05. 2012 12.46
-15
Če ti kej ne paše se izseli v drugo državo.Kaj sploh kle iščeš, če sam jamraš non-stop?
Jure Herer
13. 05. 2012 11.58
+10
vceraj je bilo polno kemičnih repov
hubertfast
13. 05. 2012 12.41
+3
Jaz Doma
13. 05. 2012 14.27
-4
Hahah, malo manj marihuane pa bo tudi repov manj
neziie
13. 05. 2012 11.32
+11
Če 2 dni ni dežja je suša,pol mal dež pada so že neurja ... Ne drame delat iz tega .
pehtaa
13. 05. 2012 11.22
+2
mah lol no mal mocnejs pada pa ze kao neurje pa vi nimate pojma kaj je neurje pa skoda tle mate pa par vecjih luzic slikanih lol
111111112
13. 05. 2012 11.29
+0
hehe. točno tko kot si povedala pehtaa... par lužič in vse v zraku..
Mato1984
13. 05. 2012 11.45
+5
če bi vidva imela teh par lužic pred bajto,pa ko bi imela zalite kleti, itd.... potem pa bi za vaju tudi bilo vse v zraku, ! Vama uličaroma ne more prit dež v peto nadstropje! Pa nekateri sedaj morajo pucat pa delat, od posledic tega naliva, ko sta vidva lahko v sobi za računalnikom in mastrubirata na poniče! Že ta lužica kot vidva pravita ,lahko naredi ogromno škode, folk pa itak nima denarja da bo zmeraj popravljal!
neziie
13. 05. 2012 12.21
+8
Problem bo dokler bo folk zidov glih kjer se jim bo zdel in si tlakoval 2000 m dvorišča in se bodo čudil da voda nima kam odtečt.Važno da se vidi bajta in okolica ,odtoki pa itak niso vidni .
Mato1984
13. 05. 2012 13.09
+1
glej ,lahko imaš petnajst odtokov naretih, pa ti nebo nič pomagalo pri takem deževju kot je blo včeraj, ker ne bo uspelo požirat vode!, sem sam videl včeraj na lastne oči, tak da ne vi meni tralala z takimi bednimi komentari tu gor!
aojz
13. 05. 2012 15.24
neziie Problem je, ker na občini rečejo kje lahko zidaš. Ko sem videl kje so znancu določili lokacijo hiše sem mu rekel naj ne dela, ker mu bo voda odnesla. Tisto leto mu ni. Naslednje, ko je pa v njej že stanoval pa jo je porušilo.
pejdspat
13. 05. 2012 11.00
+14
čez 2 mesca bo pa suša
motofrik
13. 05. 2012 14.36
tepee
13. 05. 2012 17.03
+3
.....suša v denarnicah,sicer je pa že sedaj,saj narod marsikje nima za jest.
lilijan
13. 05. 2012 10.59
-5
bolimepatak ! ne izzivaj svobodnega umetnika.......on "že ve"
Nimivseeno
13. 05. 2012 10.24
+6
Dobro, da ni suše.
Janez..JaIen.
13. 05. 2012 10.14
+45
voda ni zalila muzej niti hotel. pač pa dva kevdra, ker nimajo urejenih odtokov. skratka: bedni ste.