Slovenija

Analiza pokazala, da je živalska krma varna, kako bo z vodo?

Straža, 07. 08. 2017 16.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vzorci živalske krme, zbrani na ožjem območju nedavnega požara v Zalogu pri Straži, so varni, je pokazala analiza vzorcev. Občani pa naj živali pojijo z vodo iz javnega vodovoda, so opozorili na UVHVVR. Na območju podjetja Ekosistemi, ki se ukvarja s proizvodnjo vseh vrst lesnega goriva in proizvodnjo trdnih goriv iz nenevarnih odpadkov, je zagorelo 20. julija.

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je danes objavila izide analize vzorcev živalske krme, zbranih na ožjem območju nedavnega požara v podružnici podjetja Ekosistemi v Zalogu pri Straži oz. Novem mestu. Analiza je pokazala, da zbrani vzorci ne vsebujejo nevarnih snovi, ki nastajajo pri nepopolnem gorenju plastike in lesa.

Omenjena uprava je na spletni strani ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano objavila poročilo, ki navaja, da so pri analizi, pri kateri so v vzorcih krme iskali sledove dioksinov, tem podobne poliklorirane in nepodobne poliklorirane bifenile, ki nastajajo pri nepopolnem gorenju plastike in lesa, ugotovili, da so vsi vzorci skladni s predpisi in varni za uporabo.

Krma je primerna za krmljenje živali. Izjema je le tista, na kateri so ob spravilu jasno vidne posledice požara oz. saje ali pepel. Takšno krmo je treba zavreči, okoličani požara pa naj živali pojijo z vodo iz javnega vodovoda, so opozorili.

Uprava je sicer prejela analizne izvide petih vzorcev krme, ki so jih odvzeli na oddaljenosti od 50 do 650 metrov od mesta požara. Ne glede na njihovo skladnost in varnost pa bo uprava na območju Zaloga v okviru rednega spremljanja varnosti živil okrepila odvzem števila vzorcev mleka in jih preverjala oz. analizirala, so še pristavili.

Dodatna priporočila prebivalcem omenjenega območja je na svoji spletni strani danes objavil tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje.

V Ekosistemih je zagorelo 20. julija letos.
V Ekosistemih je zagorelo 20. julija letos. FOTO: Bralec

V vodi, sajah in pepelu jasno vidne posledice požara

Glede na izide preskušanja vzorcev vrtnin in zemljine ocenjujejo, da v širši okolici požara glede uporabe vrtnin in gibanja na prostem veljajo običajna higienska priporočila. Izjema so onesnažene površine, kjer so jasno vidne posledice požara, saje, pepel in izcedna požarna voda.

Tem območjem se je treba izogibati, v primeru stika pa upoštevati vsa splošna priporočila v zvezi s požarom. Še vedno velja, da je treba sadje ali zelenjavo, na katerih so ali pa so bili vidni ostanki saj, zavreči in odvreči med komunalne odpadke.

Glede onesnaženja nekaterih vodnjakov v bližini požarišča, ki pa ne služijo za preskrbo s pitno vodo so dodali, da voda iz teh ni primerna za uporabo. Pristojni pa že opravljajo potrebne raziskave in ukrepajo.

Omenjeno priporočilo še navaja izide analize vzorcev zemlje z igrišč otroškega vrtca v Vavti vasi in enote Metka novomeškega vrtca Pedenjped, ki so skladni s predpisi, otroci pa se lahko na teh igriščih igrajo varno ob upoštevanju splošnih higienskih priporočil.

Iz vodnjakov teče onesnažena voda, ki ni primerna za pitje.
Iz vodnjakov teče onesnažena voda, ki ni primerna za pitje. FOTO: POP TV

'Iz vodnjakov teče črna voda'

V Lokah pri Straži so v petek pristojne opozorili na onesnaženo vodo v vodnjakih ter to povezali z nedavnim požarom v Ekosistemih, poročajo pa tudi o oljnem madežu na Krki. Institut za javno zdravje se je povezal z agencijo za okolje in občino, ki je prebivalce obvestila, da taka voda ni primerna za uporabo. Rezultate analize še pričakujejo.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so pojasnili, da so bili o onesnaženi vodi v vodnjaku obveščeni v petek, o čemer so obvestili Agencijo RS za okolje, civilno zaščito ter župana Straže in se tudi povezali z Zdravstvenim inšpektoratom RS. Dogovorili so se, da bo občina prebivalce obvestila o tem, da takšna voda ni primerna za uporabo ne za ljudi, ne za živali, kot tudi ne za zalivanje.

Na območju podružnice podjetja Ekosistemi v Zalogu pri Straži, ki se ukvarja s proizvodnjo vseh vrst lesnega goriva in proizvodnjo trdnih goriv iz nenevarnih odpadkov, je sicer zagorelo v četrtek, 20. julija.

Občina je prebivalce obvestila prek družabnega omrežja Facebook in danes tudi prek svoje spletne strani. Kot so navedli, jih je agencija za okolje obvestila glede aktivnosti v povezavi s prisotnostjo oljnega madeža na Krki ob lesenem mostu v naselju Loke in po fekalijah smrdečo vodo v vodnjakih v naselju Loke ob reki Krki.

Vzorčevalec iz Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano iz enote Novo mesto si je ogledal razmere na terenu in ugotovil prisotnost manjšega madeža ob zadržanem materialu pod mostom. Po navodilih agencije za okolje je odvzel vzorec vode za analizo mineralnih olj ter vzorec iz obeh vodnjakov, ki ju bodo analizirali na onesnaževala, ki so bila presežena v izcednih vodah iz območja požara v Ekosistemih, so pojasnili na spletni strani Občine Straža.

Na izredni seji svetnikov Občine Straža so minuli četrtek predstavili podatke podrobnejših okoljskih analiz. Te kažejo, da so vsa vzorčena živila varna in skladna, zrak ni bil trajno onesnažen, prav tako ne Krka. Problematična pa da je predvsem močno onesnažena izcedna požarna voda.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MaVra55
08. 08. 2017 08.42
+1
Dokler imamo sistem, da se požig splača, bomo imeli požare. Firme, ki sežgejo odpadke, bi morale NAJPREJ PLAČATI MASTNO KAZEN, nato pa seveda sanirati škodo. Saniranje škode je seveda mačji kašelj v primerjavi s škodo, ki so jo povzročili in v primerjavi z dobički, ki so jih naredili s skladiščenjem odpadkov.
hotchilipoper
07. 08. 2017 20.28
+10
Vso solato in zelenjavo je treba dostavit v kuhinjo državnega zbora,pa da vidimo s kakšnim užitkom jo bodo jedli
hotchilipoper
07. 08. 2017 20.25
+4
Analiza bo narejena tam nekje okoli marca drugo leto
Antropozofija
07. 08. 2017 19.39
+4
To se po novem imenujejo slovenske sežigalnice odpadkov, kjer se kujejo mlrd dobički.Firme se preprosto rešijo odpadkov, ki so kontaminirani (radioaktivni) in njihovo odstranitev bi stala milijone €. Inspekcije mižijo, saj doslej niso kaznovale nobenega, saj si pošteno vsi razdelijo del kolača.
hotchilipoper
07. 08. 2017 20.24
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
dajno
07. 08. 2017 19.31
+7
Voda je vrhunska, z minerali obogatena, bodo dvignili cene za vodo!
Fafonizemjefashizem
07. 08. 2017 18.55
+6
A to js tam, kjer je par tednov nazaj podkupljena golaz. en lagala, da ni šlo v zrak in vodo nič nevarnega? In da se zelenjavo in sadje lahko je, če ga tipamo, so moramo pa obvezno umit on razkužit roke?
pop greznica
07. 08. 2017 17.39
+11
jaz bi to natočil v kanistre in pripeljal v LJ pred parlament. Ampak po 15. avgustu, ko se mrhovinarji vrnejo z dopusta
funk
07. 08. 2017 18.42
+9
bilo bi bolj efektno, če se jim to vodo postreže
mallonge
07. 08. 2017 17.05
+20
namesto, da bi inšpekcije in zavod za zdravstvo proaktivno vzorčili jih morajo občani pripeljati na vir onesnažene podtalnice. To je sprega kriminala in nesposobmpsti.
Madeni
07. 08. 2017 16.46
+11
Če bodo čakali bodo prej pocrkali ampak zaradi vročine in prevelike teže..voda je čista kot BISER..
maneno48
07. 08. 2017 17.09
+11
a zelenjavni krožnik iz vrhniških vrtov so politiki že testiral-pojedli in dokazal da ne lažejo o užitnosti vrtnin ?