Slovenija

Če bi bil to vodovod, bi ga zaprli

Koper, 12. 01. 2010 16.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V vodi iz vodomatov je mikroorganizmov veliko več, kot je dovoljeno. Zaradi tega ni nujno, da bo kdo zbolel, je pa mogoče. "Če bi taka voda tekla iz pipe, tega ne bi dovolili," pravijo na ZZV Koper.

Voda iz vodomatov ni pitna!
Voda iz vodomatov ni pitna! FOTO: 24ur.com

Voda iz vodomatov ne ustreza higienskim zahtevam, opozarjajo na Zavodu za zdravstveno varstvo (ZZV) Koper. Mikrobiolog Gorazd Pretnar je namreč na območju Obale in Ljubljane vzel 20 vzorcev in pri vseh ugotovil večjo vsebnost mikroorganizmov od dovoljene. "Pitja te vode ne priporočamo, uporabnikom pa svetujemo, naj se pozanimajo, kako se z aparati za vodo ravna in kdaj so bili nazadnje očiščeni," opozarja uporabnike.

Vzorce jemali v lekarnah, bolnišnicah, šolah ...

Vsebnost mikroorgranizmov je v vseh presegla 300 mikroorganizmov na mililiter vode, po Pretnarjevih besedah pa bi o številu mikroorganimov lahko govorili v tisočih. Dovoljena vsebnost je 100 mikroorganizmov na mililiter vode.

Vzorce so vzeli v lekarnah v Kopru, Piranu, Izoli in na Tromostovju v Ljubljani, na Fakulteti za turistične študije v Portorožu, v bolnišnici Medicor v Izoli, v Splošni bolnišnici Izola, v trgovinskih centrih Harvey Norman in Interspar v Kopru ter v Sparu na Viču v Ljubljani. Vsebnost mikroorganizmov je v vseh močno presegala najvišjo še dovoljeno mejo.

Isto velja za vzorce, ki jih je ZZV Koper odvzel iz vodomatov na Inštitutu za varovanje zdravja v Ljubljani, na ministrstvu za zdravje, na sedežu Zdravstvenega inšpektorata RS in v državnem zboru.

Vzrok je slabo vzdrževanje vodomatov

Zdravstveni inšpektorji bi morali vzeti pod drobnogled vzdrževanje vodomatov, opozarja ZZV Koper.
Zdravstveni inšpektorji bi morali vzeti pod drobnogled vzdrževanje vodomatov, opozarja ZZV Koper. FOTO: 24ur.com

V ZZV Koper menijo, da je vzrok najverjetneje neustrezno vzdrževanje aparatov. V cevi vodomata lahko sicer neoporečna voda iz zaprte plastenke prinese mikroorganizme v dovoljenih koncentracijah. Ti začnejo sproščati toksine in v času dobrega tedna kolonizirajo aparat. "Navado imajo, da se s sten aparata sproščajo in tako končajo v kozarcih uporabnikov," pravi Pretnar. Kot še navaja, lahko v vodi iz vodomatov, za katere se ne skrbi ustrezno, pričakujemo patogene organizme, med drugim legionelo in stafilokoke, toksine in glivice.

Po mnenju vodje ZZV Koper Milana Kreka ni nujno, da bodo ljudje, ki pijejo tako vodo, zboleli, vendar pa tega ne gre izključiti. Večje, kot je število mikroorganizmov, večja je namreč verjetnost za to. Kot ob tem poudarja Pretnar, so bili vzorci odvzeti iz avtomatov v lekarnah in zdravstvenih domovih, kamor zahajajo bolniki z oslabelim imunskim sistemom.

Naj nadzirajo kakovost vode ali ukinejo vodomate

ZZV Koper bo ministrstvu za zdravje predlagal razrešitev glavne zdravstvene inšpektorice Dunje Sever.

Krivdo za oporečno vodo v vodomatih gre po besedah Kreka med drugim pripisati pomanjkljivemu nadzoru zdravstvene inšpekcije, pa tudi nedorečeni zakonodaji. Ta določa kakovost vode v plastenki, ne pa tudi v aparatu. "Če bi taka voda tekla iz pipe, tega ne bi dovolili," je nedvoumen Krek. Od državnih sistemov, odgovornih za nadziranje kakovosti vode, bi bilo po njegovih besedah pričakovati, da bodo zagotovili ustrezno kakovost vode iz umetnih izvirov, v nasprotnem primeru pa naj vodomate ukinejo.

Pretnar opozarja tudi na po njegovem mnenju izjemno močne gospodarske lobije, ki se v zadnjem času pojavljajo na področju ustekleničene vode.

Zdravju nevarne snovi so našli tudi v vodi iz plastenk, ki poleg tega močno onesnažujejo okolje. Najboljša izbira je torej voda iz pipe.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (67)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
13. 01. 2010 07.58
Sploh ne razumem, zakja toliko pisanja o popolnoma jasnih zadevah!
M-teorija
13. 01. 2010 07.19
dusan72 13.01.2010, 02:45 Saj se strinjam s prispevkom, posebej drži prvi stavek. Problem je, ker v konkretnem primeru gre za vodomate, katerih lastniki ne skrbijo za higijeno. Ne samo, da ne čistijo dovolj redno filtrov, zgleda da jih sploh ne čistijo.
dusan72
13. 01. 2010 02.45
Očitno nekaterim nikoli ne bo jasno, da z nakupom vode v plastenkah škodujejo naravi, sebi in svoji denarnici. Kljub vsem mailom ki krožijo in takim člankom je folk slep in trmast. Pa če bi se mu nekdo pred očmi usral v vodo in jo flaširal...bi jo še vedno kupili. Par let nazaj so imeli v reviji Misteriji zanimiv test vod iz pipe in ustekleničenih. Z elektrolizo (če se ne motim) so obdelali vodo, tako da se je vsa svinjarija kot usedlina pokazala na dnu vzorčnih epruvetk. Osebno sem imel priložnost te epruvetke držati v roki in ko vzameš recimo Zalo (union) pa malo pretreseš.... Bljakkk, še lužo raje iz ceste spijem kot to.. Pa tudi ta test je pokazal, da je še vedno večinoma najbljša voda iz pipe (vsaj, kar se Ljubljanske regije tiče). V google vpišite ČEBULNI TEST in se čudite kaj vse nam ne prodajajo :)
M-teorija
12. 01. 2010 23.45
No počas se bomo vrnil na kapnco pa šmarnco.
janko2
12. 01. 2010 23.17
ustekleničene vode so vs eslabše kot najslabša voda iz vodovoda, da o vodi iz vodomatov ne govorimo, v katerih voda stoji po cel mesec...tko da voda iz pipe je še vedno zakon:)
cheyenne
12. 01. 2010 22.44
mislim da ne bo nobenga kap zadela, če bo na vsake tok cajta popiu en kozarček vode iz avtomata...
janez_hlod
12. 01. 2010 22.36
danes mi je potegnilo, da odkar furajo tele reklame za lekadol c, ga še nisem kupil, aspirin pa 4x.. pir je glede na rezultate edina neoporečna voda(=
veselo-na-delo
12. 01. 2010 22.36
Hvala bogu da ne pijem te s bakterijami napojene vode iz avtomatov da uporabljam domačo vodo in je kr vredu okus. Po tisti iz plastenk pa imam okus tako če bi pil vodo pomešano s plastiko da je učasih kr za bruhat. Kdor še ni pil domače vode iz pipe (neklorirane), neve kako je ta dobra enkrat poskusiš pa drugič prosiš je več.
miha.123
12. 01. 2010 22.13
Sem vedno sumil, da neki ni uredu in sem na piru :-)
Feels_good_man
12. 01. 2010 22.06
sej ni čudno, v vodomatu voda ne vem koliko časa stoji na miru, po možnosti še na svetlobi.
ata_jez
12. 01. 2010 22.06
Avtomat sem videl čistiti - cevi še ne!
livelife
12. 01. 2010 22.06
v vodi ribe seksajo, raje pijem pivo!
Drum
12. 01. 2010 22.02
Poiskati tistega bedaka, ki je uvedel vodomate, tudi po bolnišnicah in zdr. domovih. Odgovornost, pa čeprav za nazaj!
100eurov
12. 01. 2010 21.52
dobr da je pr ns u sol ta automat skos prazn:d
tepee
12. 01. 2010 21.03
Če bi poleti na morju(Portorož) spil vsak večer dve mrzl "ZALI"(po pol litra),bi v enem mesecu dal za 30 l navadne vode iz pipe 120 eurov.Preverite.....
Ataaufbix
12. 01. 2010 20.59
Voda iz pipe je sveža. Voda iz plastenke pa je postana in tako primerna le za zalivanje rož.
Orlok
12. 01. 2010 20.51
že sama uporaba plastenk je baje sporna
Tonček Balonček
12. 01. 2010 20.50
Dejstvoi je, da je pri ans voda v plastenkah totalno bizarna stvar, ekološko izredno sporna in potratna zadeva. Če seštejemo polnjenje, čiščenje, maniopulacijo, prevoz, same stroje, kozarce in še kaj (dobavnice, fakturiranje, hlajenje, izdelavo naprav in bidonov, pokrovčkov, etiket, reklam in še in eš), je vs eskupaj totalni ekološki poden, tu nas pa učijo, naj tiskalnike ugašamo, polnilce za mobilce iztikamo, kupujemo živosrebrne žarnice in zapiramo vodo med ćiščemnjem zob. Stalno ans nategujejo z raznimi neumnostmi, neuki ljudje jim sevedasedajo, pa naj gre za Umanotero ali preprosto za naše medije, ki te slaboumnosti prepisujejo iz ameriških medijev in govorov Al Goreta!
cool29
12. 01. 2010 20.50
zdej je jasno, kaj jim škodi v državnem zboru....
tepee
12. 01. 2010 20.41
Vodo iz plastenk,bi jaz prepovedal polnit,ker je absolutno predraga.Če bi bila voda iz vodovodov zanič,se ne bi delalo in vzdrževalo vodovoda.Voda je zadost dobra iz pipe,če ne je nebi točili.Če se spomnim poletja je pol litra mrzle Zale s slamco prišlo na morju(Portorož)2 eura.Pa to svet ni vidu.Pa tudi ta je bila natočena v plastenko iz pipe in postavljena v hladilnik,slamica pa je bila notri zato,da se ni videlo,da je bila flaška že odprta.To,tako delajo s turisti in to je bilo preverjeno,videl sem na lastne oči,ko so jo polnili v flaške,ki so jih pobrali z miz-verjetno je bila tudi še kakšna slmica dobra za drugega trista.