Slovenija

'Vnašanje čustev ne vodi k rešitvi'

Zagreb, 14. 05. 2009 21.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Napetosti med Slovenijo in Hrvaško se začenjajo odražati tudi v položaju Slovencev na Hrvaškem. Slovenska manjšina na Hrvaškem si želi čim prejšnjo rešitev spora.

Žekš je prepričan, da se bodo zadeve med državama uredile.
Žekš je prepričan, da se bodo zadeve med državama uredile. FOTO: Dare Čekeliš

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Boštjan Žekš je po srečanju z vodstvom Zveze slovenskih društev izjavil, da se napetosti med državama začenjajo odražati v položaju Slovencev na Hrvaškem.

"Apeliral bi na vse Hrvate in Slovence, naj gledajo na to kot na tehnični problem med dvema državama, ki ureja mejo po nekih pravilih, ter da se izogibajo vnašanju čustev v to razpravo, ker to samo zakomplicira stvari in ne vodi k rešitvi," je izjavil Žekš. Izrazil je prepričanje, da se bodo zadeve med državama uredile.

Za čim prejšnjo rešitev spora

Predsednik zveze 14 slovenskih društev na Hrvaškem Darko Šonc je tudi dejal, da si slovenska manjšina na Hrvaškem želi čim prejšnje rešitve spora. "V vsakdanjem življenju pripadnikov slovenske manjšine ni ekscesnih situacij, sicer pa živimo v strahu, da se ne bi odnos Hrvatov do Slovencev poslabšal," je izjavil Šonc.

Po podatkih Zveze slovenskih društev živi na Hrvaškem približno 13.700 ljudi, ki se imajo za pripadnike slovenske manjšine. Največ Slovencev, okoli 3500, živi v Zagrebu.

Dodal je, da so se danes sicer pogovarjali predvsem o perečih odnosih med uradom za Slovence v zamejstvu in svetu ter zvezo slovenskih društev na Hrvaškem. Poudaril je, da se čuti nov zagon v teh odnosih ter da urad spremlja vse, kar se dogaja na Hrvaškem, da se ne bi poslabšal status manjšine glede na trenutne odnose med državama.

Žekš je omenil tudi izbris slovenske manjšine iz hrvaške ustave in ocenil, da ni povzročil neposrednega slabšega položaja Slovencev na Hrvaškem, ker ostala hrvaška zakonodaja zagotavlja enakopravnost manjšin.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bnam 2707
17. 05. 2009 11.40
Rešitev spora bo kamalu,ko bo hrvaška zapustila okupirana območja.Prej rešitve ne bo.To naj vedo oni na jugu in oni v EU.
samo56789
15. 05. 2009 21.01
Gospod Žekš. Očitno je potrebno ponovno vpisati slovensko manjšino v hrvaško ustavo. To so načela EU.
byteME
14. 05. 2009 23.47
manco-capac "Očitno je laže nakladat kdo je večji patriot..." Jelinčič :) to vsi vemo
manco-capac
14. 05. 2009 22.21
Tudi jaz si želim, da bi se politiki počasi zresnili, ker te igrice niso več smešne. Pred volitvami naj raje povejo volilcem, kako bodo reševali gospodarstvo in socialo, preden bo šlo vse v maloro. Očitno je laže nakladat kdo je večji patriot...