Slovenija

Vložena zahteva za referendum o izbrisanih

Ljubljana, 12. 03. 2010 15.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

SDS in SNS sta vložili zahtevo za razpis referenduma o izbrisanih. Volivci bi se po njihovem mnenju na referendumu morali opredeliti, ali podpirajo uveljavitev zakona o izbrisanih, ki je bil sprejet 8. marca letos.

Zakon je po Grimsovem mnenju utemeljen na neresnici.
Zakon je po Grimsovem mnenju utemeljen na neresnici. FOTO: Dare Čekeliš

Poslanci SDS in SNS so vložili zahtevo za razpis zakonodajnega referenduma o noveli zakona o urejanju statusa državljanov drugih držav naslednic SFRJ v Sloveniji, ki jo je DZ sprejel v ponedeljek. Po mnenju Branka Grimsa (SDS) je zakon utemeljen na neresnici, da ne bo imel finančnih posledic, je pa tudi namerno nejasen in odpira vprašanje vrednot.

Pod zahtevo za razpis referenduma se je podpisalo skupaj 31 poslancev omenjenih strank, predlagano referendumsko vprašanje pa se glasi: "Ali ste za to, da se uveljavi zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o urejanju statusa državljanov drugih držav naslednic nekdanje SFRJ v Republiki Sloveniji, ki ga je sprejel državni zbor na seji dne 8. marca 2010?"

Kot je na današnji novinarski konferenci, ki je potekala tik po vložitvi referendumske zahteve, povedal poslanec SDS Grims, je trditev vlade, da sprejeti zakon ne bo imel finančnih posledic, smešna. Spomnil je, da je bilo ob izdaji manj kot 4000 začasnih odločb za časa notranjega ministra Rada Bohinca v proračunu v ta namen zagotovljenih več kot 30 milijonov evrov. Poleg tega bodo davkoplačevalce po njegovem mnenju precej stali že sami postopki na sodiščih in to ne glede na morebitne izplačane odškodnine.

Poslanec SDS vidi posebno spornost zakona še v vprašanju vrednot, ki jih prinaša. Zaradi raztegljivih formulacij in možnosti uveljavljanja pravic po tem zakonu s strani agresorjev se bo namreč po Grimsovih napovedih zgodilo, da bo posameznik, ki si je pravočasno uredil status in imel pozitiven odnos do Slovenije, diskriminiran v odnosu do nekoga, ki je Slovenijo morebiti celo napadel z orožjem in "bo sedaj za to svoje delo nagrajen".

Zakon tako pomeni "razprodajo temeljnih vrednot, na katerih je ustanovljena država Slovenija" in grobo žalitev vseh, ki so gradili samostojno Slovenijo, meni Grims.

SLS podpisov ni prispeval

V SLS svojih podpisov pod zahtevo za razpis referenduma niso prispevali, ker menijo, da je v tem trenutku mnogo pomembnih vprašanj, ki jih je treba reševati, in ne vse pozornosti namenjati tej temi, je dejal vodja strankine poslanske skupine Jakob Presečnik. "To je bil razlog, ne pa kakršno koli strinjanje s temi zadevami," je poudaril Presečnik in spomnil, da so noveli zakona ves čas nasprotovali in so se tudi sami ves čas zavzemali za ustavni zakon.

Socialni demokrati so prepričani, da so pri sprejemanju odločitev glede vračanja pravic izbrisanim v celoti upoštevali odločitve ustavnega sodišča. Nad potezo opozicije niso presenečeni in soglašajo, da se za mnenje o možnem referendumskem vprašanju vpraša ustavno sodišče.

SLS podpisov ni prispevala.
SLS podpisov ni prispevala. FOTO: 24ur.com

Zahteva za razpis referenduma je po mnenju stranke LDS "nedostojna demokratične Slovenije". "Da si opozicijski SNS in SDS demokracijo razlagata po svoje, nas ne preseneča, da pa si na sebi lasten način razlagata odločbe najvišjega sodnega organa v državi, pa presega meje dopustnega," so zapisali.

Sprejet zakon namreč po njihovi oceni celovito ureja perečo problematiko in status izbrisanih. "Z zakonom zapiramo področje, ki je bilo predolgo predmet političnih špekulacij, sejanja populizma in pritlehnega politikantstva," pišejo v sporočilu za javnost.

Po oceni Cvete Zalokar Oražem (Zares) pa je predlog "nekorekten, nepotreben in popolnoma nesmiseln". Prav tako je Oražmova mnenja, da mora zakonitost referenduma preučiti ustavno sodišče. "Gotovo bo potrebno, da zakonitost referenduma preuči ustavno sodišče," meni Cveta Zalokar Oražem. Izrazila pa je upanje, da bo šlo tokrat brez procesnih napak, ki so se pojavile v času priprav na referendum leta 2004.

Pri zakonu o izbrisanih gre za to, da je treba realizirati ustavno odločbo, pa je povedal predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec. V stranki so zato zakon tudi podprli, kakšna bo usoda referenduma, pa bo jasno v postopku, pravi Erjavec.

Referendumu bodo nasprotovali pred ustavnim sodiščem

Klemenčič napoveduje nasprotovanje referendumu pred ustavnim sodiščem.
Klemenčič napoveduje nasprotovanje referendumu pred ustavnim sodiščem. FOTO: POP TV

Vložitev zahteve za razpis referenduma je bila po besedah državnega sekretarja na notranjem ministrstvu Gorana Klemenčiča sicer pričakovana, a ker menijo, da na to temo ne more biti referenduma, mu bodo nasprotovali pred ustavnim sodiščem, je napovedal.

"Bilo je absolutno in povsem pričakovano in bi me razočarali, če tega ne bi storili. Tako kot bi mi razočarali njih in vse ostale, če ne bi trdili – in menimo, da imamo prav –, da referenduma na to temo ne more biti," se je na vložitev referendumske zahteve odzval Klemenčič.

Kot je poudaril, referenduma o tem, da bi zanikali odločbo ustavnega sodišča, ne more biti. Na pomisleke o velikih finančnih posledicah novele pa je odvrnil, da nanje odgovarja tako kot že leto in pol, "da so to neumnosti". Pred letom in pol so govorili isto, v tem času se ni nič spremenilo, je dodal.

Državni svet zavrnil veto

Državni svet je v nadaljevanju današnje izredne seje s 15 glasovi za in 16 glasovi proti zavrnil predlog veta na novelo zakona o urejanju statusa državljanov drugih držav naslednic SFRJ v Sloveniji. Državni zbor jo je sprejel v ponedeljek, predlagatelji veta pa so med drugim opozarjali na morebitne finančne posledice sprejema novele.

DS pa je zavrnil veto na novelo zakona o izbrisanih.
DS pa je zavrnil veto na novelo zakona o izbrisanih. FOTO: Damjan Žibert

Svetnik Alojz Kovšca je v imenu predlagateljev veta med drugim povedal, da bi moral državni zbor o omenjeni noveli odločati po rednem in ne po skrajšanem postopku. Opozoril je tudi, da je v zakonu navedeno, da ne bo predstavljal finančnih posledic, kar pa po njegovem ne drži, saj bodo odločbe predstavljale podlago za odškodnine.

Ob tem je še poudaril, da se je skozi leta povečalo tudi število t. i. izbrisanih, in sicer s 18.305 na 25.671, pri čemer pa po njegovih besedah ni zagotovila, da to število ne bo še naraslo. Prav tako pričakuje, da se bo glede na socialne razmere povečalo tudi število odškodninskih zahtevkov.

'Nikomur nič ne podarjajo'

Državni sekretar na notranjem ministrstvu Goran Klemenčič je v odgovoru poudaril, da nikomur nič ne podarjajo, pač pa ljudem zgolj odpirajo možnost, da se jim vrne, kar jim je bilo protipravno odvzeto. S tem zakonom se sodni postopki ne odpirajo, nihče pa po besedah Klemenčiča ne more ljudem preprečiti, da bi vlagali tožbe. Poudaril je tudi, da zakon v celoti izključuje možnost pridobitve statusa obsojenim osebam ali osebam v kazenskih postopkih.

V razpravi je predsednik državnega sveta Blaž Kavčič med drugim dejal, da nihče nima pravice nekomu odvzeti stalnega bivališča ali ga izbrisati iz registra stalnih prebivalcev. To je civilizacijska norma in sprejem tega zakona je kriterij, da Slovenija pripada civiliziranim državam, je menil Kavčič ter napovedal, da veta ne bo podprl.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (111)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kapitalist
18. 03. 2010 20.40
REFERENDUM o izdajalcih,okupatorjih ................ PODPIRAM in se podpisujem - nobenih pravic sploh pa ne za nazaj - one way ticket - do tam od kjer so prišli
Abacus
14. 03. 2010 22.26
Referendum pokaze voljo ljudstva ,sigurno se nebi strinjalo da drzava povrne kar na blef vsem ,ki se stejejo pod 'izbrisane' ,kdo ve mogoce so bili sami intriganti ali spodkopavali suverenitet in so odsli drugam ,pa so se kasneje vrnili? Sigurno ,da poravnava mora biti ,ampak individualno za vsakega posebej ,vsak ima svoje dokaze zakaj je bil izbrisan ,nekateri neupraviceno ,drugi upraviceno.
Tonček Balonček
14. 03. 2010 16.42
Kaj če bi imeli še referendum o povojnih pobojih, maj glasujemo o tem, da jih obudimo v življenje ali jih pustimo v jamah? Pa te stvari sploh ne morejo in ne smejo biti predmet referenduma, to je abotno in absurdno!!!!
Bruno Rolih
13. 03. 2010 21.43
Vsekakor sem za referendum,pa naj ga razpiše kdor hoče.Pa ja se ga kdo ne boji?!Sicer pa brez panike,saj vemo katera struja prevladuje v ustavnem sodišču.Izbrisani si lahko manejo roke(nažalost).
srpko
13. 03. 2010 15.07
Očitno nas čaka še dolgo vroče poletje.
Ciril Ajster
13. 03. 2010 12.55
Kak mam jaz teh političnih iger pun kufer Referendum treba razpisat da takoj včeraj odstopijo vsi ki nam vladajo.
bluzer
13. 03. 2010 10.27
bolje dat malo denarja za referendum, kot pa veliko denarja izbrisanim !
porka.malorka
13. 03. 2010 10.05
Nisem pristaš TAKE Desnice. Toda ko je vprašanje časti materine zemlje. Jih podpiram 100%. Referendum sicer ne bo šel čez ustavno sodišče. Toda saj so kmalu volitve a ne.
Pincopalino
13. 03. 2010 09.51
Kako je mogla slovenko leta 2009 izbrati komisija gospo Kresalovo, češ da je uveljavila zakon izbrisanih, če se še sploh ne ve, če se bo ta izvajal in ne samo to referendum bo in torej mi veste povedati za katere usluge še ji pripada ta naziv in zelo rad bi vedel, če se ta zakon ne bo izvajal bo ji odvzet ta naziv??????
SARSAL99
13. 03. 2010 09.38
po dolgem času nekaj pametnega iz parlamenta.
tovarišinajuriš
13. 03. 2010 09.36
...enkrat nacist, vedno nacist...
rafael.m
13. 03. 2010 08.08
Tudi v NOB ljudje niso vedeli, kam naj se obrnejo. Zato tudi belih in domobrancev ne obsojam. Nikoli ne veš, kako se bo izteklo.Le nekateri so sposobni braniti več od svoje riti. Sicer bi pa bilo bolje, da bi ostalo kot je bilo. Ne bi bilo Bavčarjev, Šrotov, Prijateljčkov, Šešokov, nenormalno veliko število veleposlaništev, ministrstev, strank, poslancev, ...ki samo žrejo delavcev denar. In rajda brezposelnih in brezpravnih delavcev.
unja1.m
13. 03. 2010 07.31
referendumi in volitve so za naivneže ,ki verjamejo ,da odločajo
Slavko Kopmajer
13. 03. 2010 07.27
imamo drugih problemov trenutno dovolj, g. Grims kaj pametnega rajši naredi ,pa če greš kar hodnik v parlamentu gor pomit.
mis_ryu
13. 03. 2010 05.21
so bili pripadni in zavedni svoji državi, pa se niso hoteli odpovedati državljanstvu. so imeli priliko postat slovenci, pa so zavrnili. ker so hoteli bit bosanci ali karkoli že. zdaj pa naj grejo tja ki so bili tako zavedni. dve državljanjstvi pa še kaj bi radi!!! to je dobesedno izsiljevanje slovenskega naroda. namesto da bi se ukvarjali s tem, da slovenskemu narodu olajšajo življenje se morajo naši ukvarjati z nekimi tujci, ki še danes ne znajo govorit slovensko, pa zahtevajo vse mogoče!
dzver
13. 03. 2010 01.55
Poslušaj te se!! Kdo ste kakšni ste!!!
standard
13. 03. 2010 01.48
Manndy12.03.2010, 17:1110 Turk, Pahor, Kresalova in Golubič uničujejo vse kar je Slovensko." _____________________ Ja Manndy!?To je pa pogosto slovensko ime na Gorenjskem, ne? LOL
zbodljaj
13. 03. 2010 00.03
Janez Svetina bi se obračal v grobu. Aksentijeviću bodo še plačali!!!!!! Luda kuča imenovana Slovenija
DuskoDugousko
12. 03. 2010 23.51
Grims...oj joj,...si del najbolj umazane opozicije kar pomnim
bron
12. 03. 2010 23.27
ENKLAVA KAJ PA STOKAŠ ZAKAJ PA NISI ŠEL V ITALIJO TAM TE BI SPREJELI Z ODPRTIMI ROKAMI.NE VEM ,DA BI TE SLOVENCI ZANIČEVALI. POZNAM JLUDI KI SO PRIŠLI IZ DRUGIH DRŽAV K NAM. NE VEM DA BI GA KDO ZANIČEVAL ALI ZAPOSTAVLJAL. POZNAM VELIKO LJUDI KI SO SE PRISELILI Z NOBENIM NISEM IMEL PROBLEMA IN TUDI DOBRO SE ŠE SEDAJ RAZUMEMO PA ČEPRAV NEZNO PRAVILNO GOVORITI SLOVENSKO SE PA TRUDI IN MU NI ZAMERITI . POZNAM PA LJUDI KI SO PO 30 LET IN TUDI ENE BESEDE NE SPREGOVORI S TAKIM PA TUDI JAST NIMAM OPRAVKA ŽELIM PA VSEM KI ISKRENO ŽELI ŽIVETI PRI NAS. DA SE IMA ČIM LEPŠE. NE PA DA ISILJUJEJO SEBI V PRID.