Slovenija
Oglas

Vlomilci so vedno predrznejši!

Trzin, 10. 03. 2015 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predstavljajte si 2- ali 3-etažno hišo, ura je osem zvečer, vsa družina pred televizijo. Veste, ali bo kdo odprl balkonska vrata v zgornjem nadstropju ali strešno okno? Seveda ne. Glede na stare načine prepričanja o alarmnem sistemu ni izpolnjen noben od pogojev za vklop sistema – smo doma in ne spimo.

MOBICOM - 1
MOBICOM - 1 FOTO: MOBICOM

Vlomilci so vedno predrznejši in vlomi med nočnim počitkom ali celo podnevi, ko so stanovalci doma, niso nobena redkost. Dva načina varovanja sta gotovo vsem dobro poznana – ko ni doma nikogar, je alarmni sistem vključen v polni funkciji varovanja, med nočnim počitkom pa deluje samo del alarmnega siste-ma. Naše mnenje je, da to ne zadostuje več. Bistvena funkcija alarmnega sistema je varovan-je stanovalcev, naj bo to ponoči ali pa podnevi. Namen današnjega sistema tehnične zaščite je imeti kontrolo nad vsemi vstopi v objekt – vrati in okni. Le tako boste lahko v objektu povsem brez skrbi. Zato v primeru novogradnje priporočano vgradnjo magnetnih kontaktov v vsa okna in vhodna vrata, v primeru obstoječe gradnje pa priporočamo vgradnjo brezžičnih magnetnih kontaktov. S tem pridobimo kontro-lo nad vsemi vstopi in lahko uporabimo 24-urni način varovanja.

 

Kot nadgradnja protivlomnega sistema je naslednji korak videonadzorni sistem. Na tem področju se v zadnjih letih dogajajo hitre, drastične spremembe, vse v smislu povečanja kakovosti slik. Danes torej zasnova in izgradnja kakovostnega videonadzornega sistema ni vprašljiva, kamere omogočajo odlično dnevno/ nočno delovanje, delovanje v vseh vremenskih pogojih, na izbiro opreme vpliva želja investitor-ja o podrobnostih v posameznih točkah nadzo-ra in možnosti upravljanja ter prenosa podatkov.

 

Trendi na področju protivlomnih in videonadzornih sistemov

 

Današnji protivlomni sistemi omogočajo skorajda vse funkcije, ki so potrebne za učinkovit sistem, ogromen napredek v zadnjih nekaj letih je možno zaznati na področju brezžične teh­ nologije. Načini kodiranja brezžičnih signalov, algoritmi komunikacije in doseg posameznih elementov so tako napredovali, da v naslednjih nekaj letih lahko pričakujemo prevlado brez­ žičnih sistemov in potrebe po instalaciji ne bo več. Komunikatorji za prenos signalov na nad-zorni center uporabljajo najmodernejše tehno­logije, ki so seveda zasnovane na prenosu IP in o zanesljivosti prenosa ni dvoma. Na področju videonadzornih sistemov bo leto 2015 leto na poslovnih in industrijskih objektih leto vpeljave pametnih videonadzornih sistemov – pro-cesorska moč kamer IP omogoča vgradnjo al-goritmov zaznave, ki poleg dobro poznane za-znave gibanja omogočajo zaznavo prečkanja navideznih mej, manjkajoči objekt, tuji objekt, štetje, zaznavo obraza in še veliko več. Učin­ kovita implementacija kamer omogoča­ 24-ur-no varovanje z avtomatskim aktivnim opozarj-anem na kritične situacije in dogodke, ki oper-aterja v varnostnem nadzornem centru takoj opozorijo na nedovoljen vstop oziroma do-godek. Res je, tehnologija izpodriva potrebo po fizičnem varovanju in v tem trenutku pred-stavlja postavitev videonadzornega sistema­ z vgrajeno analitiko investicijo, ki je lahko povrn-jena prej kot v enem letu – primerjava stroškov varnostnika in vpeljave videonadzornega siste-ma, da o učinkovitosti ne razpravljamo. Za stanovanjske objekte končno prihaja rešitev, ki smo jo nestrpno pričakovali zadnjih nekaj let – brezžične­ kamere Wi-FI polne visoke ločljivosti, ki bodo gotovo bistveno vplivale na vpeljavo videonadzora stanovanjskih objektov, kjer je ožičenje velikokrat predstavljalo nerešljiv problem.

 

MOBICOM d.o.o. Industrijska cona Trzin Borovec 23, 1236 Trzin T: (01) 561 01 50 E: info@mobicom.si W: www.mobicom.si
MOBICOM d.o.o. Industrijska cona Trzin Borovec 23, 1236 Trzin T: (01) 561 01 50 E: info@mobicom.si W: www.mobicom.si FOTO: Mobicom

Pri izbiri opreme in izvajalca sistema tehničnega varovanja je dobro vedeti, da oprema predstav-lja 30 odstotkov, vgradnja, programiranje in pre-daja sistema 40 odstotkov, podpora, odzivnost in strokovnost pa 30 odstotkov teže pri izbiri. Varnost temelji na zaupanju – koliko ljudi spustite v svojo spalnico, skladišče, arhiv, prostor z blagajno? Izvajalec sistema bo imel dostop do vseh teh prostorov, pred izbiro dobro preverite reference in ozadje ponudnika. Postavite si jasne cilje in želje ter jih ponudniku predstavite, ne trudite se z izborom opreme, ker je možnosti preveč. Posebej pri videonadzornem sistemu je kakovost slik precej subjektivna zadeva, zato jas-no povejte, kaj želite.

 

 

 

Za miren spanec in popoln nadzor nad vašim premoženjem predstavlja učinkovit sistem tehničnega varovanja najboljšo rešitev. Bodite brez skrbi!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3