Slovenija

Vloge tujih specialistov še pregledujejo, operacije medtem odpadajo

Maribor, 11. 02. 2016 10.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V UKC Maribor, kjer močno primanjkuje anesteziologov, še proučujejo vloge specialistov iz tujine, prav tako še tečejo dogovori o sodelovanju z UKC Ljubljana. Zaradi tega še vedno odpadajo določene operacije, a v bolnišnici zagotavljajo, da s tem niso ogrožena življenja.

Iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribora so sporočili, da zaradi pomanjkanja anesteziologov prelagajo operacije, ki so opredeljene s stopnjo nujnosti 'redno', in navedli operacije, kot so nekomplicirane kile, žolčni kamni, endoproteze sklepov, različne operacije na kolenih, odstranitve osteosintetskega materiala, krčne žile, benigni tumorji, korektivne operacije na rokah ali nogah nekomplicirane golše.

Anestezist
Anestezist FOTO: Thinkstock

Daljša je tudi čakalna doba za operacije, ki so opredeljene s stopnjo nujnosti 'hitro'. "Bolniki, ki potrebujejo urgentno operacijo zaradi kakršnega koli stanja, ki ogroža življenje, so operirani takoj. Takšne operacije zagotavljamo 24 ur na dan vsak dan," so dodali.

S pomočjo anesteziologov iz drugih slovenskih bolnišnic in tujine želijo premostiti kritično stanje na mariborskem oddelku za anesteziologijo, intenzivno medicino in terapijo bolečine, kjer so bili zaradi pomanjkanja anesteziologov lani prisiljeni omejiti število nenujnih operacij. To prehodno obdobje naj bi trajalo, dokler ne bo UKC Maribor zaposlil novih specialistov, kar pa je težava, saj zdravnikov primanjkuje, tudi zaradi odhodov mladih zdravnikov v tujino, specializacije pa trajajo več let.

Zapleti na oddelku so nastali, ko je službo lani zaradi različnih razlogov zapustilo pet specialistov anestezije, januarja letos pa je po poročanju časnika Večer dala odpoved še ena zdravnica, ki naj bi delala le še do konca marca. To naj bi bil že 18. primer zdravnika specialista, ki je v letu dni prekinil sodelovanje z mariborsko bolnišnico, sporazumno ali z odpovedjo.

Na 28 sistematiziranih mestih na oddelku za anesteziologijo, intenzivno medicino in terapijo bolečine naj bi tako od aprila delalo le še 17 specialistov, če vodstvu UKC Maribor ne bo uspelo pridobiti novih zdravnikov. Na januarskem sestanku z ministrstvom za zdravje in Zdravniško zbornico Slovenije so dobili zeleno luč za zaposlitev štirih strokovnjakov iz tujine. Pri dogovarjanju za pomoč iz UKC Ljubljana pa se zapleta pri dogovorih o plačilu.

Zaradi pomanjkanja anesteziologov so januarja letos v UKC Maribor opravili 215 operacij manj kot januarja lani. Največ operacij, kar sto, je odpadlo na oddelku za travmatologijo, kjer sicer opravijo največ operacij. Zaradi tega se podaljšujejo čakalne dobe, a, kot so poudarili v UKC Maribor, znotraj dopustnega. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

marko03
12. 02. 2016 08.59
+2
Ko bo odšel Pivec , bodo morda ljudje začeli prihajati (tudi prihajati nazaj). Dokler pa on komandira , bo pa težko...
ONniON
11. 02. 2016 18.42
+1
kaj ste pa naredili da bi odpravili vzroke da specialisti primanjkujejo, nič niste naredili , samo sprenevedanje vas je , stara praksa nič novega
thinkP
11. 02. 2016 17.17
Se še usklajujejo kolko bo kdo od plače komu dal, da lahko dela. Medtem pa folk plačuje zdravstveno, oni pa operacije kenslajo. Klasika pri teh gospodih...
Darko32
11. 02. 2016 16.37
+1
Ne3vem zakaj nebi dovolili tujim strokovnjakom, da delajo pri nas. Kot vidim kriminal ki se dogaja v zdravstvu je zato takšno ravnanje, da blokirajo morebitno razkrinkanje kriminala v zdravstvu. ZAto sam osebno menim, da tujim strokovnjakom ni v interesu ponarejanja in prirejanja zdravniške dokumentacije, ker vidijo samo pred seboj zdravstveno stanje bolnika. ŽAl pa je v korupciji zaposlenih v zdravtvu prav to poglavje v bistvu cilj kako priredijo in prikrijejo kriminal v zdravstvu. Zato menim, da MOŽINA in klika delujejo tako, da naredijo vse, da bi ovirali normalno pomoč bolnikom z ciljem, da zakrijejo kriminal, k iga počenjajo. ZAto pa manipulirajo z tujimi specialisti, k iso neprimerno bolj izobraženi od naših hopštaplerjev. To lahko povem iz prve roke.
bojseme
11. 02. 2016 15.18
-1
Pa dobro kaj se gresta pras.. v belih mantlih????
Covidus
11. 02. 2016 14.35
+4
sramota za vodstvo ukc, ki ni sposobno rešiti tega problema...
nono1234
11. 02. 2016 14.28
+3
Direktor UKC (iz katere stranke je že ?) se še vedno smehlja v nastopih za javnost. "Čakalne dobe se ne daljšajo" in "noben pacient zaradi tega ni življenjsko ogrožen". Torej je vseeno ali operacije opravljajo ali ne, ker so sami sebi namen. In kar zadeva odhajanje mladih zdravnikov, kdo že jim je plačal šolanje !? Zavožena Slovenija, ki brezplačno šolanega človeka kar spusti. Skoraj prepričan sem, da v normalnem svetu poskrbijo za to, da če nekoga šolajo, ga za nekaj časa tudi obvežejo delati za to državo oz. davkoplačevalce. Pri nas jim damo najboljše pogoje za študij potem jih pa pripravljene lepo serviramo tujcem in če mu tujec da malo višjo plačo, kaže s prstom proti svoji državi, češ "premalo me plačajo". Kdo te je pa šolal, prepotentnež nehvaležni??
JosipBrozDrugi
11. 02. 2016 16.19
+1
operacije za gosposko pravilne politične barve potekajo po planu in brez slednjega.
šmajser1
11. 02. 2016 14.13
+1
In mi se vedno drago placujemo zdravstvo....oni pa se do nas obnasajo, kot da smo smeti!Hvala Slovenija! Vsa cast nam Slovencem, da vse tako mirno gledamo...
mertseger
11. 02. 2016 12.52
+0
A bodo zaposlili vse tiste vrhunske strokovnjake iz bližnjega vzhoda, ki se tako hvalijo s svojo izobrazbo.
kiboko
11. 02. 2016 12.48
+1
"Zapleti na oddelku so nastali, ko je službo lani zaradi različnih razlogov zapustilo pet specialistov anestezije" ----- To se ne zgodi kar tako, brez razloga. Očitno so zapleti drugje, odhodi pa posledica. Kot vedno, v naših medijih nič ne piše ... razen političnih obračunov. Ko bo čas za žaganje, nas bodo obvestili tudi o tem kdo je in kaj zamočil. Do takrat bo pa vse tiho, samo tovrstna socialistična "obvestila za tisk".
mk-a
11. 02. 2016 11.50
+5
Ni važno, da je vedno manj zdr.osebja v UKC Maribor, važno da je G.P. še vedno na čelu... V športu se trenerji zamenjajo, ko v ekipi ne štima, ko ni pravih rezultatov, ampak ta miselnost je kot izgleda samo v športu prisotna... V druge panoge še jih ta miselnost ni dosegla... Pacienti bodo že prišli na vrsto, ko pač bodo, bo pa zato ostalo osebje delalo "malo" več... Problem bo nastal, ko več ne bo nobenega osebja, ki bo pripravljeno tam delati v takih razmerah, kakršne pač so... :P
asdfghjklqwertz
11. 02. 2016 11.46
+1
Ni denarja za zdravnike iz tujine, na primer iz nemčije, ipd, ker imajo pri nas nekateri totalno nesposobni doktorji največje plače. Najbolj gnili zdravniki oz kirurgi v sloveniji, natančneje na Ptuju, imajo največjo plačo. Dokler bo tako, bo zdravstvo v totalni pm. Znižat plače tistim, ki ne znajo opravljati svojega dela tako kakor morajo. Za njih je 600 evrov čisto dovolj, če se ne strinjajo s tem, pa naj gredo v bosno za kirurga ali kar koli pač. Govorim na splošno. Dokler ima država luknje v zakonih in nobene kontrole, tako dolgo ne bo denarja ... pa dokler bodo politiki delali zakone, tako dolgo bo država v pm.
kiboko
11. 02. 2016 12.51
+2
Manj birokratov v upravi, ki zgolj prelagajo papirje, in bi lahko imeli več zdravnikov in policajev. Glavno je, da ima policija orkester ... višji inšpektor flavtist ipd. To so pomembne stvari, ne bolniki pa pregon kriminala.
dr.dare
11. 02. 2016 11.41
+7
Kako zanimivo a ne? zakaj pa naši anesteziologi v avstrijo bežijo vsi?
Jugomafija
11. 02. 2016 12.19
+2
Zato, ker prihajajo "strokovnjaki" anesteziologi z juga. Bljak!
kiboko
11. 02. 2016 12.51
+3
To je normalno, naši na boljše v Avstrijo, slabši pa v našo državo.
_alpe_
11. 02. 2016 14.05
+5
Jaz se sploh ne čudim - glede na to v kakšno negativno spiralo so Slovenijo potegnili politiki v teh 25 letih
ONniON
11. 02. 2016 18.44
kam pa avstrijci ? oni nimajo teh problemov