Slovenija

Vloga Slovenije na vrhu Nata

Ljubljana, 26. 06. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Jani Muhič
Komentarji
0

Na vrhunskem zasedanju Nata bo Slovenija prvič sodelovala kot polnopravna članica zavezništva. Na vrhu naj bi v naslednjih treh dneh sprejeli odločitve, pomembne tudi za našo državo.

Slovenski zračni prostor varujejo italijanski lovci F-16 (foto: POP TV)
Slovenski zračni prostor varujejo italijanski lovci F-16 (foto: POP TV) FOTO:

Med drugim bo znano, kakšno vlogo bo imel Nato v Iraku in do kdaj mora pripraviti trajno rešitev varovanja slovenskega zračnega prostora. Kot je znano so slovenski zračni prostor, ki je sicer del skupnega prostora zavezništva, prve tri mesece brezplačno varovale italijanske zračne sile z ameriškimi lovci F-16. Ker Nato še vedno ni sprejel dokončne odločitve glede varovanja neba nad Slovenijo, so Italijani to odgovornost podaljšali. Prav o tem, kdaj mora Nato pripraviti trajno rešitev za Slovenijo, pa bo znano naslednje dni v Carigradu. Ena najpomembnejših tem tega vrhunskega zasedanja bodo gotovo razmere v Iraku in vloga Nata v tej pokrajini. Za zdaj, kot zatrjujejo na obrambnem ministrstvu, Slovenija še ne razmišlja, da bi tja poslala svoje vojake.

Največ naših vojakov je v BiH, na Kosovu imamo le dva

V BiH bo Slovenija celo ena od poveljujočih držav (foto: POP TV)
V BiH bo Slovenija celo ena od poveljujočih držav (foto: POP TV) FOTO:

Največ naših vojakov je trenutno v Bosni in Hercegovini, kjer pa zveza Nato konec letošnjega leta končuje svoje poslanstvo v okviru mednarodnih sil Sfor. Operacijo bo takrat prevzela Evropska unija. Pred koncem, predvidoma že čez nekaj dni, bo Slovenija celo ena od poveljujočih držav, poleg tega pa bo zagotovila tudi motorizirano četo za Bosno in Hercegovino. V Carigradu pa se bodo dogovorili o številu vojakov in vlogi Slovenije v okviru Euforja, ki zagotovo ne bo majhna. Malo, trenutno le dva vojaka, pa imamo na Kosovu, v okviru Kforja. V naslednjih dneh na Nato vrhu pa bo znana tudi odločitev koliko slovenskih vojakov bomo poslali v Kfor. Predvidoma bo to že jeseni vod vojaške policije.

V Afganistan še slovenski gasilci in častnik

Naši vojaki bodo sodelovali tudi v silah za hitro posredovanje
Naši vojaki bodo sodelovali tudi v silah za hitro posredovanje FOTO:

Že pa je znano, da naši vojaki ostajajo v Afganistanu, jeseni bodo 18 pripadnikov po pol leta tam zamenjali novi. Pridružila se jim bo tudi desetina gasilcev in še en častnik. Prav tako je že vse dogovorjeno glede sodelovanja Slovenije v tako imenovanih silah za hitro posredovanje, ki bodo odgovorne za krizna žarišča po vsem svetu. Najprej bo v začetku prihodnjega leta Slovenija prispevala vod za dekontaminacijo. Skratka sodelovanje naših vojakov v mednarodnih misijah po svetu, bo očitno vse številčnejše. S tem pa se krepi tudi vloga Slovenije v severnoatlantskem zavezništvu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3