Slovenija

Vladnih predstavnikov ni bilo

Ljubljana, 17. 01. 2008 18.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Komisija DZ za nadzor javnih financ je predlagala umik oznake strogo zaupno z dokumentov prodaje Sija.

Komisija DZ za nadzor javnih financ je danes obravnavala prodajo 55,35-odstotnega državnega deleža v Slovenski industriji jekla (Sij) ruski skupini podjetij Koks. Člani so predlagali umik oznake strogo zaupno z dokumentov prodaje ter primerjavo cenitev družbe pooblaščenke ter komisije za vodenje postopka in nadzor prodaje Sija.

Poslanski skupini LDS in Zares sta v začetku januarja na predsednika komisije DZ za nadzor javnih financ Milana Petka (LDS) naslovili zahtevo za sklic seje komisije, na kateri bi člani med drugim sprejeli sklep, da je vlada Sij prodala po ceni, ki je nižja od knjigovodske in tržno primerljive, ter da zanj ni iztržila prevzemne premije.

Petek je poudaril, da je namen seje javnosti razkriti podlage, ki so bile upoštevane pri prodaji.
Petek je poudaril, da je namen seje javnosti razkriti podlage, ki so bile upoštevane pri prodaji. FOTO: Dare Čekeliš

Petek je danes poudaril, da je namen seje javnosti razkriti podlage, ki so bile upoštevane pri prodaji. Državni sekretar na ministrstvu za obrambo Tomaž Jeršič je članom komisije povedal, da imajo dokumenti o prodaji Sija oznako poslovna tajnost zato, ker je bila pogodba podpisana s partnerji, od katerih bi morali pridobiti dovoljenje za vpogled. Zaradi odsotnosti pristojnih predstavnikov vlade je predsednik komisije sejo prekinil.

Matej Lahovnik (Zares) je opozoril, da je prišlo pri konceptu prodaje Sija do radikalnih sprememb, saj je bila po njegovih besedah najprej predvidena prodaja po posameznih družbah. "S tem bi se cena maksimirala," je dodal Lahovnik, pri čemer pa mu je Jeršič nasprotoval. "Kasneje je bil ustanovljen holding, in sicer le z namenom privatizacije in ne ustvarjanja sinergij," je bil še prepričan Lahovnik.

Predsednica komisije za vodenje in nadzor prodaje Marija Zagožen je pojasnila, da je bila prodaja Sija strokovna in transparentna. Poudarila je, da v času prodaje Sija zanimanja slovenskih menedžerjev za nakup ni bilo.

Direktorica družbe pooblaščenke D.P.R. Ravne Kristina Slavič pa je poudarila, da pri prodaji Sija država ni upoštevala napovedane konjunkture v jeklarski industriji. "V sanacijo Sija je država skupaj z 14.000 delničarji vložila 736 milijonov evrov, kasneje pa je celotno vrednost Sija ocenila na 190 milijonov evrov," je opozorila Slavičeva.

'Ministrstvo naj ponovno posreduje dokumente'

Ruska skupina Koks je marca lani za 550.511 delnic Sija plačala 105 milijonov evrov oz. 190,73 evrov na delnico.
Ruska skupina Koks je marca lani za 550.511 delnic Sija plačala 105 milijonov evrov oz. 190,73 evrov na delnico. FOTO: POP TV

Komisija je ministrstvo za gospodarstvo pozvala, naj ji ponovno posreduje dokumente o prodaji Sija, pri tem pa določi, kaj je v dokumentih poslovna tajnost in kaj ne. Ob tem je izrazila pričakovanje, da ji bo minister posredoval celotno dokumentacijo o delu komisije za vodenje in nadzor postopka prodaje Sija ter da bo svojo cenitev posredovala tudi družba pooblaščenka Ravne. Od vlade pa želi odgovor, ali je bila prodaja Sija zaključena in kdaj.

Spomnimo, ruska skupina Koks je marca lani za 550.511 delnic Sija plačala 105 milijonov evrov oz. 190,73 evrov na delnico. Dosežena kupnina naj bi bila po navedbah predstavnikov vlade na zgornji ravni cene delnice, kot jo navaja cenitveno poročilo, ki ga vlada javnosti še ni razkrila, opozarjajo podpisniki zahteve za sklic izredne seje komisije. Kot dodajajo, se jim porajajo vprašanja, ali ni bil Sij prodan po prenizki ceni in ali so bili oškodovani državljani in mali delničarji.

Prodaja je bila izpeljana brez prevzemne premije, navajajo v LDS in Zares. Kot dodajajo, so nekateri finančni strokovnjaki in posamični manjši lastniki Sija menili, da bi se morala glede na svetovno proizvodnjo jekla in povpraševanje cena delnice gibati med 260 in 460 evri. Po njihovem se ne sme zanemariti podatka, če drži, da je bila kupnina delno plačana s posojili, ki jih je kupec pridobil v slovenskih bankah na podlagi zastave okoli 250.000 delnic Sija. To pomeni, da so tudi banke ocenile, da je delnica Sija vredna več kot 190,73 evra, dodajajo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Borut Kozan
17. 01. 2008 20.47
Če je nekaj strogo zaupno je govorjenje o transparentnosti posmeh vsem nam, ki moramo te neumnosti brat. O tej transparentnosti so odločali tisti ki so to isto transparentnost spisali. Takšni izjave bi morali zbirati v rubriki saj ni res pa je.
hinko.murovec@siol.net
17. 01. 2008 19.57
Očitno je, da je pod to vlado vsaka lumparija " transparentna " , enostavno je ta izraz postal zaščitni znak za vse lopovske poteze pri prodajah in " kšeftih " , ki so najbrž prinesli tem našim borcem za baginjo Slovencev kar lepe in " transparentne " prilive v tuje banke na skrite račune. Veste kaj bi bilo in tudi bo zanimivo ?? Tako čez par let, ko bo Janša, Bajuk, Vizjak itd. bivši in bodo nenadoma postali javno močni premožni kapitalisti. Seveda je vsaka povezava z temi " transparentnimi " posli in navedenimi ljudmi zlonamerna in neresnična. LP