Slovenija

Vladni milijoni za svetovanje

Ljubljana, 15. 06. 2011 17.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Razvojni minister Mitja Gaspari je ocenil, da bi lahko s prekinitvijo svetovalnih pogodb v vladi prihranili milijon evrov. Dokumenti pa razkrivajo, da je trenutna vrednost svetovalnih pogodb vlade okoli 12 milijonov. Vas zanima, kdo največ zapravlja?

Če želi Slovenija do leta 2013 izpolniti zaveze iz programa stabilnosti in strukturni javnofinančni primanjkljaj znižati pod tri odstotke BDP, bo že letos potrebnih vsaj 400 milijonov evrov prihrankov, je 7. junija poudaril razvojni minister Mitja Gaspari v odzivu na predlog mnenja o slovenskem programu stabilnosti za 2011–2014, ki ga je predstavila Evropska komisija. Trenutni položaj je po njegovem prepričanju resen in zahteva varčevanje, kjer je potrebno.

Najmanj stroškov s svetovanjem imajo na ministrstvu zdaj že nekdanjega visokošolskega ministra Gregorja Golobiča.
Najmanj stroškov s svetovanjem imajo na ministrstvu zdaj že nekdanjega visokošolskega ministra Gregorja Golobiča. FOTO: Aljoša Kravanja

Če obstaja mnenje, da so plače, pokojnine in socialni transferji doslej nosili večji del bremena, so sedaj po njegovih besedah na vrsti zaustavitev rasti zaposlovanja v javnem sektorju in njegovo postopno zmanjševanje ter kleščenje pogodbenih izdatkov proračunskih uporabnikov, kjer se bo moralo najti sorazmerno veliko prihrankov. Takrat je ocenil, da bi lahko samo s prekinitvijo svetovalnih pogodb prihranili 100 milijonov evrov.

Na službi vlade za lokalno samoupravo, ki jo vodi minister Žekš, so za svetovalne pogodbe odšteli 2,2 milijona evrov.
Na službi vlade za lokalno samoupravo, ki jo vodi minister Žekš, so za svetovalne pogodbe odšteli 2,2 milijona evrov. FOTO: Damjan Žibert

Kolegi iz 24UR so pridobili dokumente, ki razkrivajo, da je trenutna vrednost svetovalnih pogodb vlade okoli 12 milijonov, pri čemer je bilo nekaj pogodb sklenjenih pod vlado Janeza Janše. Zanimivo, najmanj stroškov s svetovanjem imajo na visokošolskem ministrstvu Gregorja Golobiča, kjer so izplačali 17.500 evrov po pogodbi, sklenjeni v Janševi vladi, v mandatu Boruta Pahorja pa niso sklenili nobene svetovalne pogodbe.

Drugo najmanj zapravljivo je notranje ministrstvo Katarine Kresal, ki je za svetovanje v tem mandatu odštelo nekaj več kot 37.000 evrov. Zgledno je obrambno ministrstvo Ljubice Jelušič z eno pogodbo v tem mandatu za skoraj 16.000 evrov, ki pa ga bremenijo pogodbe iz prejšnjega mandata za okoli 900.000 evrov. Relativno malo za svetovanje so v tem mandatu odšteli tudi na kmetijskem ministrstvu, in sicer 54.000.

Eden izmed dveh rekorderjev v negativnem smislu pa je služba vlade za lokalno samoupravo Boštjana Žekša, kjer so za svetovalne pogodbe odšteli več 2,2 milijona evrov. Spomnimo, ministri so se menjavali kot po tekočem traku, zamenjali so se trije, o domnevno spornih svetovalnih pogodbah za ogromne zneske pa je javnost že izvedela. Zapravljivo je tudi zdravstveno ministrstvo Dorijana Marušiča, kjer so svetovalcem plačali skoraj štiri milijone.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (78)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LuckyBastardo
16. 06. 2011 11.55
velik dokaz da so politiki samo lutke ki potrdijo svetovalčeve grozne ideje za velike denarje
Danijel Fric
16. 06. 2011 11.47
Ministrstva z denarjem davkoplačevalcev kot svinje z bučami, za prodajanje megle in kdo to vse odobri ali podpiše....
Dolenjc3
16. 06. 2011 09.53
Skratka: če imaš prijatelje med vplivnimi politiki, lahko uspešno prodajaš meglo oz. "svetuješ" za dober denar, itak vse plačajo davkoplačevalske ovčke.
KARENTIP
16. 06. 2011 08.08
izzyone16.06.2011, 05:594 Dokler bomo mi vsi samo pisali komentarje in se pljuvali med sabo bojo politiki uživali in se nam smejali. Točno tako! Deli in vladaj!
Tonček Balonček
16. 06. 2011 07.47
Največji spremembi po prihodu Janeza Janše bo povečanje števila svetovalcev, Zidar in Tovšakova pa bosta spet zidala. In vse bo spet tako kot je bilo!
partizan71
16. 06. 2011 07.41
Tale nasvet bo zastonj. Spokajte !
ivo55
16. 06. 2011 07.19
Podpiranje lenobe ali pa pretakanje denarja v zasebne koristi - rang velikosti ( če je ta številka točna ) je 12.000 po slovensko plačanih delovnih mest!!!!!!!!!!!!!?
comment123
16. 06. 2011 06.45
GOVORIJO ENO, DELAJO DRUGO... ČE KDO V TEJ DRŽAVI ŠPARA, SO TO LJUDJE, KI ŽE TAKO NIMAJO NIČ VEČ IN NIMAJO KAJ ZAPRAVLJAT...
zombie 1
16. 06. 2011 06.38
Čisto preprosto: "Ne volimo ne levih in ne desnih,pa je stvar rešena!!! :))
Musti
16. 06. 2011 06.12
no!? Najvec grehov o svetovalnih pogodbah izhaja iz obdobja Janeza Janse. Vi si ga pa se kr postavlite na prestol ovce. Ta pajac evidentno ne prinasa nobene spremembe, nekateri pa se kr tako lajate v njegov rog. Preocitno nastavljeni da pojete hvalospeve dolgoprstnezu.
izzyone
16. 06. 2011 05.59
Dokler bomo mi vsi samo pisali komentarje in se pljuvali med sabo bojo politiki uživali in se nam smejali.
tux187
16. 06. 2011 03.54
Konec koncev, gaspari kot guverner slovenske banke in vlada so kupili vrednostne papirje v ameriki z denarjem iz pokojninskih rezerv, sklada za razgradnjo Nuklearke Krško in Banke Slovenije, danes so ti "papriji" vredni 0 €. To bi vse morali pozaprti, ne pa da hodi okrog in sedi v vladi. Taki ljudje so rak rana za naso drzavo.
dreko123
16. 06. 2011 03.08
ko vidiš da so zakoni spisani korupcijsko, da se take stvari sploh dogajajo in noben ne pomisli da bi jih spremenil - ne desni ne levi (itak so vsi ista povezana banda) da se dražava sploh lahko najema svetovalce, da stavbe ki jih uporablja vlada sploh lahko jemlje v najem od "prijateljev" oz. tretje strani (ne kupi svojih oz. zgradi svojih) kar bi bilo že v štartu ceneje... da se kupuje prestižna vozila, da se ne vozijo s falkonom, katerega smo ravno zato kupili... če bi čisto po nekapitalistično potegnil črto - bi bil falcon čisto poceni - vdrževati bi ga morali zaposleni v javni upravi, par ljudi ki skrbi zanjga za pač neko plačo - in kerozin ko bi se kam peljali... vse vladne aktivnosti bi bile v njihovih prostorih oz. v odkupljenih (pa naj država vzame leasing če kao nima denarja :S) ne nek prijatelj kresalove... takih objektov kot je npu je še malo morje... najemnine smešno visoke... potem so tukaj "svetovalci" seveda slednji ne bodo svetovali spreminiti ta koruptiven zakon če pa bašejo miljone si zidajo nepremičnine in kupujejo pregrešno drage avtomobile! Vsak otrok ve da pri najbolj obdavčeni državi na svetu z skoraj abnormnimi prometnimi kaznimi - (spet polnenje blagajne in ne preprečevanje nesreč) bi bili lahko kot avstralija ali švica - sploh noben ne bi pomislil na kake pokojninske reforme saj bi bilo denarja dovolj! ko smo ravno pri zakonih - še en najbolj skoruptiran zakon - podjetje oz. sp plača davek državi na izstavljeno fakturo, katere v večni primerov ne dobiš plačane od strani stranke! Ti plačaš tej mafiji nekaj kar sploh nisi prejel - oni pobašejo davek, te tirjajo, ko jim rečeš da denarja nisi prejel ti rečejo da to ni njihov problem, za to so pristojna naša "vrla sodišča" ! Spet spremenit zakon - davek se plača ne na izstavje račun oz. fakturo ampak na dejansko prejeti denar - potem se ne bi zgodilo to kar se je s gradbenimi podjetji saj bi se država že pobrigala da boš dobil plačano in da boš dejansko lahko potem tem razsipnežem plačal davek!
dreko123
16. 06. 2011 02.56
kar vas večina ne ve - imam znance ki so na dokaj visokih položajih določenih ministrstrst in so zamenjali so dali čez že 3 vlade od ropa, janše in sedaj pahorja - po večini vsi ti politiki hodijo "neuradno" po nasvete k vedeževalcem! to je ratala kar nekaka zasvojenost, ko to izveš ti je vse jasno kako nizko smo padli!
partizan71
16. 06. 2011 00.39
Najhuje je tam kjer so se ljudje menjali in je nekdo izkoristil guzvo...
vengus
16. 06. 2011 00.04
vlada naj se pobere čim prej,na oblast naj pride janša,ki si tako močno želi,da se pokrade še tisto malo kar je ostalo,potem zapustimo slovenijo in zadnji ugasne luč.
Buena Vita
15. 06. 2011 23.54
ZATO SO TETE,STRICI,NEČAKI,SNAHE ,SVAKINJE,BRATJE, ŽLAHTA,,OMOGOČIŠ JIM SANJSKO ŽIVLJENJE S SVETOVALNIMI POGODBASNIMI,MI PA CRKUJMO IN PLAČUJMO SVINJARIJE
vengus
15. 06. 2011 23.39
če s svojimi doktorati in magisteriji niso sposobni vodit te države brez svetovalcev naj se poberejo iz vlade in naj jih nadomestijo svetovalci.Nesposobna drhal.
dreko123
15. 06. 2011 23.39
vsa svetovanja bi morali prepovedati z zakonom! zakaj potem sploh potrebujemo vlado? če svetuje nekdo drug? drugače se pa zaposli kader za svetovanje kateri ima pač mesečno plačo in je to njegovo delo! Vse davke in prazno blagajno imamo ravno zaradi javne uprave svetovanj, stavb v najemih katere bi tudi morale biti vladne - kupljene! Že to mi ni jasno kako lahko plačuje vlada stavbe v najemu za take zneske katere bi lahko že sama plačevala direktno za odkup od lastnika ali za izgradnjo novih? Naj mi nekdo pove kje je tukaj logika?? - seveda temu se reče korupcija da služijo ljudje ki so povezani z vlado in vsak nekaj pobaše za naš denar.. čas je da se temeljito spremenijo zakoni delovanja vlade!
izotop
15. 06. 2011 23.31
Bravo Gaspari, koncno en! Pa kar cel seznam posredujte. Seveda nas zanima.