Slovenija

Vladna kriza (začasno) odnesla spremembo standardov in normativov

Ljubljana, 15. 01. 2013 13.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Minister Žiga Turk ne bo začel postopkov za spremembo standardov in normativov v osnovnem in srednjem šolstvu. Zakaj? Zaradi politične krize. Predlog bo zadržal v pričakovanju razpleta te krize. Kaj na vse to porečejo v Svizu?

Žiga Turk
Žiga Turk FOTO: Blaž Garbajs

Glede na skorajšnjo vladno krizo minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk ne bo začel postopkov za spremembo standardov in normativov v osnovnem in srednjem šolstvu, so sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport (MIZKŠ).

Ker na četrtkovem srečanju s sindikalnimi organizacijami v okviru socialnega sporazuma niso dosegli dogovora, bi moralo ministrstvo, kot pojasnjujejo, v vladno proceduro vložiti predlog sprememb, ki bi delovanje šolstva prilagodilo finančnim omejitvam proračuna za leto 2013.

Minister Turk je večkrat poudaril, da je strateški cilj ministrstva, da se vlaganja v šolarja oziroma dijaka ne bi spustila pod raven, ki je bila dosežena pred leti "debelih krav", to je pred letom 2005. Prav tako je poudaril, da se večja učinkovitost izobraževalnega sistema doseže postopoma in deloma tudi na račun demografskega večanja števila otrok.

Ker ni gotovo, da bo minister Turk sodeloval pri oblikovanju celote sprememb v javnem šolstvu oz. pri uresničevanju tega strateškega cilja, se je odločil, da ta predlog zadrži v pričakovanju razpleta politične krize, so zapisali na MIZKŠ.

Zaposleni v vzgoji, izobraževanju, znanosti in kulturi bodo sodelovali v splošni stavki javnega sektorja, ki je napovedana za 23. januar.

 

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (64)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
16. 01. 2013 09.00
Pri ans ima vlada očitno prevelika pooblastila in ne pusti nikomur drugemu, d aodloča o popolnoam enpolotičnih stvareh! ZAkaj bi zamenjava valde ustavila tričetrt stvari, ki brez nje ne morejo delovati, to ej smešno! V Italoji imajo po vojni že 65 -to vlado, pa zaradi teh menjav ni nikakršnih zastojev v upravi, gospodarstvu., zdravstvu itd., pri nas se pa to šteje takorekoč za katastrogo, zastoj, paraliziranost. To ej smešno,vsi podsistemi morajod elovati normalno tudi brez vlade, lepo vas prosim! MAnj kot s ebo politika vmešavala v šolstvo, zdravstvo, kulturo itd., bolje bo za Slovenijo!
thhomas
15. 01. 2013 20.00
+5
Nujno je, da se enkrat racionalizira celotna javna uprava, ker drugače ne gre in bi bilo tudi zelo nefer do gospodarstva, ki bo v nasprotnem škripnilo. Tu ni le šolstvo, ampak bi že zdavnaj morali ukiniti državni svet, obvezno zmanjšati število občin, itd.
Dr. prava
15. 01. 2013 21.45
Tonček Balonček
15. 01. 2013 19.22
+1
Zdaj je pa jasno, d aje menjava vlade katastrofa! Še hujše so bile iziljene perdčasen volitve perd letom in tremi meseci! Tega tipa, Janše, se je terba znebiti čimprej, dost ga imamo!
Dr. prava
15. 01. 2013 17.39
+6
Ko je vlada nas, podjetja, javni in zasebni sektor, le uspela spraviti na noge, ko vlada ne dosega več nikakršne podpore, ko bežijo pred lastnim narodom, ko se obmetavajo z gnilimi jajci.... pač ne morem mimo tega, da so sicer glavni morilci naroda, ne pa tudi edini. Prav danes sem prejel anonimen mail, kjer iniciativa staršev v Ptuju končno obelodani, kaj se dogaja na lokalnem nivoju. Pijavke so, to smo vedeli, nismo pa vedeli, da se v taki meri dogaja to na lokalnem nivoju - ne boste verjeli - na račun otrok v vrtcu. Po delih bom objavil prejet mail, ki je morda že prispel tudi do vas, je pa prav, da ga preberete.
Dr. prava
15. 01. 2013 17.42
+5
Namenoma bom v nadaljevanju spustil nekaj neprimernih delov te elektronske pošte, ker vendarle posega v ustavna načela do te mere, da bi lahko predstavljala kršitev pravnega reda. Sporočilo je jasno - otroci niso lačni le zaradi vlade, tudi zaradi materialističnih lokalnih veljakov. Denar je... a le za peščico. Medtem ko nekateri živimo skromno, delajo drugi zaloge za tri generacije.
Dr. prava
15. 01. 2013 17.49
+5
POSREDUJEM: I. del B. Bratuž z družino in svojimi lovkami sistematično uničuje Vrtec Ptuj. Dovolj je bilo sprenevedanja ravnateljice Vrtca Ptuj, B.B., ki že dalj časa sistematično uničuje kvaliteto vrtcev Ptuj, zgolj in samo iz svojim sprijenih materialističnih vzgibov. Ni ji bilo dovolj, da smo plačevali enormne cene vrtcev, da smo plačali njeno ograjo, klimatske naprave, talne obloge v njeni hiši, okna... ne, njej to ni dovolj. S svojim partnerjem M.J., ki v mestu Ptuj in okolici izsiljuje podjetnike vseh vrst in zahteva od njih dvojnike računov, da delajo doma pri njih, je za nenormalno ceno vrtcev, ki jo plačujemo, lepo pije denar, namenjen našim malčkom. Pijavka občinskih sredstev ter naših prispevkov se je spravila še na kvaliteto izvajanja vrtčevskega varstva.
Dr. prava
15. 01. 2013 18.01
+7
POSREDUJEM II. del: Plačali smo tudi veliko veliko hrane, ki se je veselo kradla iz fonda prehrane otrok, plačali tudi velik delež avtomobila, vrednega okrog 50.000eurov. Vse smo ji plačali. Zakaj? Zato, da sedaj našim otrokom uničuje nivo vrtčevskega varstva. To, da nam je sedaj uvedla še sistem, da imajo otroci tudi do 5 vzgojiteljic in pomočnic, ki se dnevno menjujejo? Da se zaposleni jočejo okrog vrtcev, ker delajo po štiri ure, strah in nelagodje pa se prenaša na naše malčke? Da je celo segla do te mere, da B.B. izvaja predvidene vladne ukrepe še predenj jih je sprejela vlada? Mi je imamo dovolj. Jočejo zaposleni, jočejo otroci in starši z njimi. Plačujemo še kar naprej... še kar naprej plačujemo enormno ceno. ZAKAJ? Ker ima razpredene lovke izsiljevanja v mestno občino.... pa tudi v policijske vrste. Z zaposlovanjem neizobraženih, a osebe "pravih" ljudi. S kronizmom in nepotizmom je kupila celo policijo. Ne bo šlo več naprej, draga B.B. Od sedaj naprej ne več. Presegli bomo okvirje lokalne oblasti. Tvoja dejanja bodo podrobno opisana KPK, specializiranemu oddelku VDT LJ, medijem vseh vrst na državni ravni, varuhu človekovih pravic, DURS-u, Varuhu človekovih pravic na nivoju EU. Vse je pripravljeno...
Dr. prava
15. 01. 2013 18.04
+5
Spuščam vsaj dve strani argumentacije, ki bodo, glede na vsebino elektronske pošte, poslane pristojnim organom, med katerimi je, zanimivo, omenjen tudi MUP RH zaradi domnevnega neupravičenega prejemanja daril iz naslova pobratenega vrtca Varaždin. Podatki bi lahko bili sporni.
Dr. prava
15. 01. 2013 18.07
+5
Še posebej zanimivo je dejstvo, da iniciativa staršev noče zamenjati ravnateljice, temveč od nje zahteva takojšnje reševanje uničenega varstva.
Dr. prava
15. 01. 2013 18.12
+4
POVZETEK III: Iniciativa staršev, ki zaradi možnosti slabšanja stanja, v začetni fazi ne želi biti imenovana. Ubrali bomo pravno pot, katere pobudniki je 17 članov, tudi pravne stroke, gospodarskih veljakov, kulturnikov, izobražencev, bo budno bdelo nad izvajanjem ukrepov ter tem, da bodo ukrepi skladni z veljavnim pravnim redom RS s ciljem pravične kazni za vse vpletene (omenijo anonimne prijave policiji, ki so bojda zvodenele), s tendenco odvzema protipravno pridobljene koristi ter pravične zaporne kazni.
Dr. prava
15. 01. 2013 18.16
+4
POVZETEK IV Kršitve delovno pravne zakonodaje v v našem vrtcu zvezda stalnica. Ne čudimo se, da nihče od podrejenih, zaposlenih, ne upa izustiti niti ene same besede. Kljub temu smo izvedeli, da gre za uvedbo "novodobnega suženjstva" ter mobinga brez primere, ki mu lahko mirno rečemo mobing po B.B. Slednji namreč nima meja, se ji pa splača. Tudi tega ne bomo dovolili. Socialno in delovno sodišče bo pravo za razsodbo o sistemu zaposlovanja. .....
Dr. prava
15. 01. 2013 18.22
+5
POVZETEK V Iniciativa staršev je po svojem pisanju pridobila celo preliminaren psihološki profil ravnateljice. Ta del namenoma spuščam. Iniciativa v zaključku poudarja, da bo vsak poskus dikreditacije zaposlenih, ki bi izhajala iz njihovih ukrepov, sprožil sistem sočasnega obveščanja vseh vključenih državnih, meddržavnih in institucij EU, katerim poročila so menda sprejeli in jih soglasno potrdili. Hkrati so že objavili anonimen elektronski naslov, na katerega bodo lahko zaposleni končno spregovorili - anonimno. Očitno namreč je, da gre za teroriziranje posameznice z namenom izkoriščanja, grožnje ipd. Otroci medtem jočejo... zaključujejo.
Dr. prava
15. 01. 2013 18.24
+2
SE VAM NOVINARJEM NE ZDI, DA NEKAJ VENDARLE MOČNO SMRDI? Raziskovalni novinarji - v napad. Naj spregovori resnica. Če bi pa objavil celotno pismo, bi se že peljali v smeri Ptuja. Sicer sem pa prepričan, da ga bodo imeli že v tem tednu vsi v Sloveniji.
Dr. prava
15. 01. 2013 18.38
+5
Sem redek komentator forumov. Niti se me ptujsko dogajanje ne pravno in niti osebno ne dotakne. Niti nisem iz tistega območja. Ampak glede na nivo maila, sistematičnega in razumskega pristopa k obravnavi sumov sistemske institucionalne korupcije, mobinga, cel kup sumov zlorab položaja, in bistveno: sistematično zlorabo pravic vaših - naših malčkov, edinega upanja R Slovenije, sem se zgrozil, da je veliko napisanega resnica. In ker se bojim, da je teh primerov v Sloveniji še več, sem povedal. Povedal in še bom o tem govoril. Srdita jeza, prezir in zaničevanje desetine, če ne celo stotine ptujčanov proti eni osebi, ne more biti rezultat laži. to so ljudje vseh družbenih in socialnih nivojev, razberem.
Dr. prava
15. 01. 2013 18.40
+5
In potem samo še vprašam? Vlada nas res ubija, ubili pa nas bodo lokalni samooklicani materialistični lokalni veljaki, ki bi morali že zdavnaj v penzijo?
Dr. prava
15. 01. 2013 19.07
+1
POPRAVEK: 1 vrstica prve objave: le uspela spraviti na KOLENA - ne na noge!
stric iz ozadja
15. 01. 2013 20.00
+9
Dr. prava
15. 01. 2013 21.44
+4
Bodo poslali! 9 strani in je v dopolnitvi!
Dr. prava
15. 01. 2013 21.53
+2
K1ssMyAss.
15. 01. 2013 17.13
+0
....Tale Janezek me spominja na mojega prijatelja Edvarda, ko so ga (tiste daljne čase) cariniki zasačili z nekaj preveč DM v denarnici ob prehodu meje. ''....*ebem ti ženo, spet mi je šarila po denarnici...'' ...in mu vtaknila nekaj 1000 DM notri... Saj veste ....cariniki so mu verjeli..
stric iz ozadja
15. 01. 2013 19.58
+2
Ja cariniki so javni sektor,,zelo pametni in spretni.!!
HooplaToopla
15. 01. 2013 17.09
+1
"Vladna kriza (začasno) odnesla spremembo standardov in normativov" --- V Sloveniji že dolgo sploh ni nikakršnih standardov in normativov. Osnovna logika pove, da je v takem primeru nesmiselno razmišljati o njihovih spremembah.
tepee
15. 01. 2013 17.07
+1
zdaj bodo pa ljudje in Klemenčič krivi,da nismo zadovoljni z vladanjem SDS-JJ.A MISLITE POSTAVIT STANDARDE,KOLK SE LAHKO UKRADE AL KWA.
K1ssMyAss.
15. 01. 2013 17.08
+1
.....saj za SDS itaq ne veljajo zakoni....
K1ssMyAss.
15. 01. 2013 17.00
-2
stric z ozadja 15.01.2013 16:25:19 Levaki nas desnih niso nikoli hranili.!! le kradejo nam že 21 let na 40 let podlage.!! ********************* Komu to NAM? Kolikor vem je ravno vaša Rimskokatoliška cerkev tista, ki se vsa ta leta napaja iz državnega korita. VAŠE lenuhe podpiramo, da lahko potem v cerkvi pljuvajo po komur se jim zdi...
stric iz ozadja
15. 01. 2013 17.25
+2
Od tebe cerkev niti centa,,sem prepričan.!
malaraja
15. 01. 2013 15.45
+7
Berliner Zeitung je Janšo primerjal z Junckerjem. Finance :Tako-Janšo-vidi-nemški-Berliner-Zeitung Maske so padle, a ne, Janez? Izolacija evropskih politikov itak traja že cel njegov mandat, smo mediji o tem pač molčijo.
K1ssMyAss.
15. 01. 2013 17.00
+0
....A ga Gelca ne podpira več? Mu ne pošilja pisem podpore???
rofra
15. 01. 2013 15.43
-1
jok brate odpade , vsaka sprememba standardaov in normativov v šolstvo in izobraževanju mi mislimo in s tem smo že dovolj obremenjeni !
stric iz ozadja
15. 01. 2013 16.31
+2
Mene s tem nisi prepričal.!! zakaj pa imate lačne otroke v šolah.!!??
BARCA 2014
15. 01. 2013 15.34
+14
janša je odletel na potovanje, sdsovcem je pa dal nalogo naj glasujejo v anketi na 24ur. Poglejte rezultate...HAHA
24vohomurckov
15. 01. 2013 15.37
-3
....nihče več ne naseda levim prekucuhom.......se pa strinjam,da v politiki in eliti nasploh, ni nobene kulture in stika z realnostjo....
24vohomurckov
15. 01. 2013 15.38
+0
aja....najprej zokni...pol pa janša.....pa še jim ni jasno!!!
Transformerji
15. 01. 2013 15.28
-4
Naj tudi Sviz poskrbi, da ne bi imeli predčasnih volitev - to bi odgovarjalo večini političnih strank, po anketi desno pa bi ponovno zmagal Janša - potem pa sledi VELIKO MAŠČEVANJE!
Transformerji
15. 01. 2013 15.30
+5
Tudi če ne zmaga Janša, sledili bodo prestopi in zamenjala se bodo mesta ob koritu in s tem pravosodnim sistemom se bo beda nadaljevala.
stric iz ozadja
15. 01. 2013 16.29
+5
Če ne zmaga Janša,<<,je vse rešeno,ne bomo več lačni.!! in tudi dela bo na pretek,<<<,isto kod pred 2 leti.!!>>>
malaraja
15. 01. 2013 16.51
-2
Ker Janša seveda ne bo zmagal, bomo končno spet imeli premierja brez obtožb korupcije. To je sigurno, vse ostalo bomo pa še videli. V anketi desno pa je Janša mobiliziral Voye in Ježke, da so z vsemi desetimi nicki glasovali za korupcijo. Seveda ni realna slika, je pa žalostno, da je tudi ponarejene podpore samo 20%
Jožajoža
15. 01. 2013 15.25
+15
hvala bogu, da bodo predčasne volitve odnesle te desničarje s političnega prizorišča.
kapetan09
15. 01. 2013 15.58
+5
ma jaz nisem niti za levičarje - obojni so imeli dovolj časa,... islandski model je rešitev
mihabinic
15. 01. 2013 15.23
+14
Že špekulirajo, če bodo šli na volitve, da se ne bi zamerili kakšnemu v šolstvu kajti vsak glas bi jim prav prišel, da se vsaj uvrstijo v parlament.
Martian
15. 01. 2013 15.10
+8
kva rata če križaš Jankovića in Janšo? ne vem glih kva rata..vem pa da krade...
K1ssMyAss.
15. 01. 2013 15.14
+4
...Se že prilizuješ nam levičarjem? Da boš imel čez zimo kaj jesti???
Martian
15. 01. 2013 15.35
+1
hahaha..raje umrem od lakote,kot da bi kaj hotu in vzel od levakov...
stric iz ozadja
15. 01. 2013 16.25
-1
Levaki nas desnih niso nikoli hranili.!! le kradejo nam že 21 let na 40 let podlage.!!
malaraja
15. 01. 2013 16.58
+3
Stric in Martian, levaki so v Majerjevi psihi, ki jo uspešno projecira na svoje vernike. Uradno je ujet na kar nekaj lažeh in vi to veste, pa mu še vedno nasedate in čakate nove volitve z Janšo? Ne predstavljam si Janšovičev na predčasnih volitvah, če pa si bosta upala to naredit, bo glas za njiju glas za korupcijo in politično izolacijo. Vsa Evropa se jima smeje in ju debelo gleda prilimana na svoje stolčke, vi bi jih pa kar še volili? VOLI torej!
stric iz ozadja
15. 01. 2013 17.31
+1
Tukaj nisem omenjal volitev. Le resnico kraje sem ti povedal.!!
BARCA 2014
15. 01. 2013 15.09
+21
janša, turk, vizjak, gorenjak, černač PA PA
stric iz ozadja
15. 01. 2013 17.35
+2
Luksič,,Midedorfer,,,Prevarantovec,,,Ellljavec...Tamara,,,Bratušk,,,,lepa Župec..Pridite nas rešit.!!!
Martian
15. 01. 2013 15.08
+16
zaparkira en svoj bmw pred parlamentom....pa pride policaj-ej...ne morš tle parkirat..zdej prideta Janković pa Janša pa tist odgovori-ej nč se bat....mam tak varnostni sistem da ga ne bosta mogla ukrast..
alien8potnik
15. 01. 2013 15.05
+5
super. vsaj ena katastrofa manj.
K1ssMyAss.
15. 01. 2013 15.01
+3
......tale slikica me spominja na ZOO... Podobno se pačijo naši daljni sorodniki.... A je mogoče da desnosučni izhajajo direktno iz tega rodu???
stric iz ozadja
15. 01. 2013 17.37
+1
Netajkun
15. 01. 2013 14.44
+12
Saj ni KRIZE . Ne finančne in ne politične . To je vse " umetno " ustvarjeno - ali se vam ne zdi tako
cirenij
15. 01. 2013 15.00
+6
Res je. S strani velikih bankirjev in politikov. Saj pa v tako kratkem času ne more vse crknit. Ampak pri obubožanem ljudstvu elita lažje vlada in kontrolira. Upajmo, da se zelo hitro kaj spremeni in dobijo svoje.
cirenij
15. 01. 2013 15.02
+2
Imaš občutek, da namerno nočejo naredit nič na strani potrošnje, povpraševanja, da bi se gospodarstvo zagnalo. Pri samem stiskanju in omejevanju tega ni za pričakovat. Občutimo na lastni koži.