Slovenija

'Rupel si je postavil prava vprašanja'

Ljubljana, 13. 01. 2009 18.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

"Rupel je na dnevni red svojega razmišljanja postavil prava vprašanja," je Gregor Golobič po vrhu koalicije komentiral možnost, da se Dimitrij Rupel odreče posebnemu odposlanstvu.

Med vrhom koalicije v vladni palači
Med vrhom koalicije v vladni palači FOTO: Dare Čekeliš

Glede na to, da je Rupel sam izrazil možnost, da bi se odrekel posebnemu odposlanstvu, sem na sestanku osebno rekel, da na njegovo razmišljanje v tej smeri gledam pozitivno. Rupel je na dnevni red svojega razmišljanja postavil prava vprašanja. Gregor Golobič

Predsedniki in vodje poslanskih skupin koalicijskih SD, Zares, DeSUS in LDS so končali s sestankom vrha koalicije.

Vladna koalicija je sprejela nekaj pomembnih sklepov: znižali bodo sejnine in nagrade upravam, odgovorni v zelo neuspešnih podjetjih bodo celo kaznovani, uredili bodo vojne zakone in prenos kapitalske družbe na Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ).

Na novinarski konferenci po štiriurnem sestanku so vsi poudarili, da so zadovoljni. Začasno naj bi se tako razgrete strasti v koaliciji pomirile. Govorili so tudi o Dimitriju Ruplu, partnerji pa so Borutu Pahorju očitali, da je Rupel v konfliktu interesov, ker je hkrati s svojo funkcijo posebnega odposlanca tudi član strokovnega sveta SDS.

Premier je pripombe vzel na znanje in ponovno zagotovil, da bo Rupel zgolj javni uslužbenec, nikakor pa ne kreator slovenske zunanje politike.

"Čas je, da končamo razpravo o Ruplu"

Na vprašanje o posebnem odposlancu Ruplu je predsednik Zares Gregor Golobič odgovoril, da pri vprašanju njegovega posebnega statusa v kabinetu predsednika vlade ne gre za vprašanje ideološkega vključevanja ali izključevanja. Ampak gre za druge vidike, je pojasnil.

Po Golobičevih besedah se je premier s pomisleki seznanil "in s tem lahko živimo naprej".

Gregor Golobič in Katarina Kresal
Gregor Golobič in Katarina Kresal FOTO: POP TV
Po današnjih pojasnilih bo za zunanjo politiko zadolžen zunanji minister in v svojem obsegu tudi predsednik vlade in predsednik republike, zato menim, da je čas, da zaključimo razpravo o Dimitriju Ruplu. Po nadaljnjih ravnanjih bomo videli, ali te stvari res tečejo tako, kot so zastavljene. Katarina Kresal

Čas je, da končamo razpravo o Dimitriju Ruplu, je po vrhu koalicije povedala predsednica LDS Katarina Kresal. Kot je zatrdila, je predsednik vlade na današnjem sestanku pojasnil, da Rupel ne bo bistveno vplival na oblikovanje zunanje politike, ampak bo za zunanjo politiko zadolžen zunanji minister, pa tudi premier in predsednik države.

Kresalova je po današnjem sestanku predsednikov koalicijskih strank povedala, da je "ta sestanek v tako široki sestavi mesto, kjer lahko vsak pove, kar mu leži na duši", in pojasnila, da je sama odprla vprašanje Dimitrija Rupla.

Po njenih besedah je vprašanje, ali je njegovo sodelovanje v kabinetu in sočasno sodelovanje v strokovnem svetu SDS konflikt interesov. Kot je dejala, je Pahor pojasnil, "da je Rupel zaposlen kot javni uslužbenec in ne kot nek posebni odposlanec". Prav tako bo imel Rupel zelo določen nabor dela, ki mu ga bo premier v točno določenem trenutku naložil, je dodala.

Po besedah predsednice LDS pomislek njihove stranke ni to, ali je Rupel lahko javni uslužbenec ali ne, ampak ali bo njegovo ravnanje bistveno oblikovalo zunanjo politiko Slovenije. "V takem primeru smo mnenja, da gre za konflikt interesov," je poudarila.

Borut Pahor z novinarji
Borut Pahor z novinarji FOTO: Dare Čekeliš

Borut Pahor je po sestanku napovedal, da bo vlada v naslednjih mesecih dokončno prekinila s slabo prakso političnih kadrovanj. Po Pahorjevih besedah so predstavniki koalicije pozdravili in dali spodbudo delovanju Kadrovsko-akreditacijskega sveta.

Kot je napovedal, pospešeno pripravljajo vse potrebno, da bi naslednji teden lahko sprejeli vso potrebno dokumentacijo za začetek njegovega delovanja. "To bo izredno pomemben člen v nameri vlade, da imenuje najboljše med najboljšimi, ne pa politično lojalne," poudarja Pahor.

Na sestanku so po njegovih besedah "prišli do nabora nekaterih odločitev, ki jih bo počasi servisirala vlada" in bodo pomenile dokončno prekinitev s slabo prakso političnih kadrovanj.

Kot je pojasnil Pahor, bodo v sredo vodje koalicijskih poslanskih skupin podpisali protokol koalicijskih poslanskih skupin o sodelovanju. Gre za pravila, ki urejajo način sodelovanja koalicijskih poslanskih skupin pa tudi delo vlade v komunikaciji z njimi, je pojasnil premier.

Predsednik Zaresa Gregor Golobič je po vrhu koalicije dejal, da se bo preverilo izpostavljenost državnih bank v primerih t. i. spornih menedžerskih odkupov in da bo to tudi ustrezno sankcionirano. Preučene naj bi bile tudi vse pravne poti za sprožitev postopkov ugotavljanja odgovornosti članov nadzornih svetov v slabo delujočih podjetjih.

Golobič je poudaril, da so bili predlogi Zaresa sprejeti dobronamerno in da je bila "intenca predlogov podprta". Kot je zatrdil, je vlada določene korake v tem smislu že izvedla. "V nadaljevanju pričakujem, da bo še druge," je dodal.

Predsedniku Zaresa se osebno zdi "zelo važna neka načelna odločitev, da vse poteze, ki jih bo vlekla vlada in resorni ministri in ki posegajo na področja gospodarskih družb, temeljijo na podlagi natančno izdelanih strokovnih revizij".

"Da to ni početje na pamet, početje iz kakršnih koli političnih izhodišč, ampak je to početje, ki ima pred očmi javni interes in interese delničarjev," je pojasnil. Po njegovih besedah je drug pomemben vidik ta, da se uprave izbira na podlagi javnih razpisov.

Borut Pahor in Karl Erjavec
Borut Pahor in Karl Erjavec FOTO: POP TV

Pomembno je tudi to, da bo vlada v okviru svojih pristojnosti realizirala zavezo, da bo odločitev o morebitnem izplačilu nagrad upravam povezana z opravljenimi revizijami. Ob tem je poudaril, da se bo preverilo izpostavljenost obeh državnih bank v primerih t. i. spornih menedžerskih odkupov in da bo to tudi ustrezno sankcionirano.

"In predvsem, da bodo preučene vse pravne poti za sprožitev postopkov ugotavljanja odgovornosti članov nadzornih svetov v podjetjih, ki so dlje časa v slabem položaju," je povedal Golobič. Kot je pojasnil, govori o podjetjih, kot so Skimar, Paloma "in podobna podjetja". Po besedah predsednika Zaresa je to ključno za to, da bosta vlada in koalicija ohranili kredibilnost.

Erjavec: Koalicija se je poenotila v vseh vprašanjih

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je z vrhom koalicije zelo zadovoljen. Sestanek je po njegovih besedah dobra osnova za nadaljnje delo koalicije, zlasti pa vlade, ki ima pred seboj mnoge izzive.

Koalicijski partnerji so se sicer dogovorili, da se bodo srečevali vsak mesec, s čimer se Erjavec strinja, saj je po njegovem mnenju prav, da se sproti pogovorijo o vseh odprtih vprašanjih. Predsednik DeSUS sicer nima občutka, da bi koalicija delovala kot "trojček plus ena" in se v njej, kot pravi, dobro počuti.

Na današnjem sestanku so se po Erjavčevih besedah koalicijski partnerji dogovorili tudi, da bo minister za finance Franci Križanič pripravil koncept za prenos Kapitalske družbe na Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, kar je tudi eno od določil koalicijskega sporazuma.

Vrh koalicije
Vrh koalicije FOTO: Dare Čekeliš

Predsednica LDS Katarina Kresal je že pred začetkom sestanka ocenila, da so takšni skupni sestanki dobri, da si koalicijski partnerji odkrito povedo, kaj jih moti, in da postavijo dobra pravila za naprej. Glede pomislekov nekaterih koalicijskih partnerjev zaradi imenovanja Draška Veselinoviča pa se zdi Kresalovi nenavadno, da pri takem strokovnjaku, ki že vodi banko in je predavatelj javnih financ, do njih prihaja.

Po vrhu je na vprašanje, ali so se predsedniki koalicijskih strank pogovarjali tudi o imenovanju predsednika uprave NLB Draška Veselinoviča, Kresalova odgovorila, da "kar se tiče ostalih imenovanj v gospodarskih družbah, pa smo tudi danes seveda opozorili, da je kadrovsko-akreditacijski svet nekaj, s čimer orjemo ledino".

Naloga Kasa – sklep o njegovem oblikovanju je vlada sprejela decembra lani – je pripraviti pogoje za imenovanje predstavnikov v organe upravljanja gospodarskih družb, kjer ima država lastniški oziroma solastniški delež. Sestavljajo ga strokovnjaki s področij gospodarstva, korporativnega upravljanja in kadrovskega managementa, in sicer Borut Bratina, Jože Glazer, Samo Hribar Milič, Franc Jamšek, Bogomir Kovač, Milena Pervanje in Danica Purg.

Po njenem mnenju z omenjenim svetom bistveno spreminjajo način imenovanja članov v nadzorne svete. Takšna pravila, tako Kresalova, pa je treba postaviti v nekem določenem času in so tudi stvar nekega tehtnega razmisleka.

"V temu času, dokler kadrovsko-akreditacijski svet in nekatera pravila, o katerih smo danes govorili, niso jasno postavljena in urejena, se je zgodila vrsta imenovanj v različne organe. Ta so bila narejena – jaz temu verjamem – po najboljši strokovni izbiri," je izpostavila.

Po njenih besedah LDS nima nobenega ministra, ki bi imenoval člane nadzornega sveta. "Verjamem, da sta tako minister za gospodarstvo Matej Lahovnik kot minister za finance Franc Križanič znala upoštevati vse strokovne kriterije," je še dejala predsednica LDS.

Kas bo začel delovati prihodnji teden

Kadrovsko-akreditacijski svet (Kas) je na torkovi seji obravnaval ustanovni akt ter potrdil poslovnik in pravila za akreditacijo in nominacijo kot temeljni podlagi za strokovna imenovanja. Kot je pojasnil njegov predsednik Bogomir Kovač, bo Kas začel delovati prihodnji teden.

Oblikovani so kanali za nabor oziroma akreditacijo kandidatov, z oblikovanjem meril, ki naj bi jih izpolnjevali kandidati, pa bo Kas postavil standarde, ki naj bi bili pri presoji kandidatov upoštevani tudi širše, je dejal Kovač.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (82)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Katarina_K
14. 01. 2009 21.40
Tukaj je še nekaj teh revčkov, ki slepo verjamete Janši. Kdaj boste ugotovili, da je navaden desničarski lažnivec!
Buena Vita
14. 01. 2009 19.17
JUJUHUHUHU SPET JE VLADA NATEGNILA RDEČKARJE,PET RAZREDOV JE DVIGNILA PLAČE FUNKCIONARJEM,VAM LULČKI PA FIGOOOOOOOOO
Buena Vita
14. 01. 2009 18.58
PRAŠKO PRAŠKO KAJ TI JE TO PODOBNO VLADI,AL KELNERJEM KI KAVICO STREŽEJO MEN SE ZDI SLEDNJE, KO SE SVET SPOPADA S KRIZO.TVOJI BIMBOTI KAVICE STREŽEJO
Tone Anžlovar
14. 01. 2009 16.12
Tonček Balonček, z isto verjetnostjo se da tudi trditi, da noben diplomiranec FF ne bi izdelal niti enega letnika težje naravoslovne fakultete v celem svojem življenju. Otresati gobec in pisalo o nikomur potrebnih stvareh je pač enostavno.
Katarina_K
14. 01. 2009 14.55
cooler12 14.01.2009, 12:21 Glede Erjavca imaš čisto prav, ampak Kresalova in Golobič sta zelo sposobna in edina, ki bi si zaslužila biti mandatarja.
Tonček Balonček
14. 01. 2009 13.13
Prepričan sem, da razni Bavčarji, Zveri, Janše,Viranti in podobni na Oddelku za filozofijo FF ne bi nikoli diplomirali, niti v 30 letih ne, spadajo pač na FSPN (FDV), tisto komunistično kovačnico kadrov avantgarde delavskega razreda!
bučar
14. 01. 2009 12.21
golobic je 20 let delal šolo (brezupen primer), kresova ne dojema realnosti in naš penzionist erjavko nima o marsičem pojma (to je sam povedal) in tile bodo učil pahorja in odločal o rupsiju??? Rupsi je "tata mata" za zunajne zadeve. Smešna je ta nova vlada.
andreja2008ab
14. 01. 2009 12.12
GG igra. Tako kot so bli včeri po vrhu kolacije vsi tolk hepi in pametni in .....japajade in mi, ovce, itaq vse kupimo....Pa zdaj nas že pošteno podcenjujejo.......
Tonček Balonček
14. 01. 2009 11.57
Od Rupla je treba terjati odgovore, ne pa ga hvaliti, da si postavlja prava vprašanja! Ta Golobič je res brez zveze! Oni naj ga kaj povprašajo!!
Tonček Balonček
14. 01. 2009 11.42
Zakaj ne bi imel Janša svojega zaupnika v Pahorjevem kabinetu, a ni to demokratično, pa še na sestanih "vlade v senci" bi lahko poročal, česa vsega ni naredil in kako je vlada zanič! To je nekaj najlepšega za demokracijo!
tapravslovenc
14. 01. 2009 09.14
Naši vrli BUTALCI na vladi se pa še vedno raje ukvarjajo z Ruplom, kot pa, da bi resno in odgovorno zagrizli v kislo jabolko negotove prihodnosti Slovenskega gospodarstva. Seveda, saj jih na nek način razumem.......,nobene odgovornosti ni, če se jahaš po nekem uradniku, pa še medijsko je zanimivo, čisto nekaj drugega pa je bika zagrabiti za roge, kar prihajajoča kriza gotovo je in zato bi potrebovali tako JAJCA kot dobro mero STROKOVNOSTI, pa še marsikaj drugega, pa so nam že sedaj pokazali, da nič od tega ne premore nihče od njih
andreja2008ab
14. 01. 2009 09.08
Ja, Rupsi bo pa kar tiho.....ON???????? Mamma mia, pa kaj se greste?! In zdaj ko že vsi vemo, da se mu sistematizira mesto višjega sekretarja..... Tonček Balonček - se strinjam. POP ne obvlada tehnike in je vse skupaj še ena beda.....
ZUMBO1
14. 01. 2009 08.58
RUPEL JE ZA V POKOJ. POKOJNINE BI MU PA DAL 350 EVRU TAK KO JIH IMA VEČINA UPOKOJENCOV.POL SE PA NEBI VOZU NA OKROG PO NAKUPIH
Tonček Balonček
14. 01. 2009 08.51
Janšaje oktobra lepo povedal, da državo puščajo v odlični kondiciji, s proračunskim presežkom in da krize, ki jo imajo na Zahodu, ne bomo občutili kaj dosti. In res, brž ko se na oblast zavihteli pseudolevičarji, je šlo vse na slabše, Janša pa je pričel pozivati, da je treba nemudoma sprejeti odločne in učinkovite ukrepe! Kakšne in katere žal tudi "vlada v senci" ne predlaga. Janša je obljubljal pot v blagostanje (brez dvigovanja plač verjetno), Pahor pa visoke plače. Verjetno bomo res dosegli po 1000 EUR povprečja, ampak le pod pogojem, če bo visoka inflacija, kar je pa glede na pešanje gospodarstva malo verjetno! P.S.: naj se POP TV ne smeši z objavlajnjem teh ozkih in pokončnih fac in naj sliko perd postavitvijo obdelajo, a to je rezultat najnovejše digitalizacije?! To je šlamparija!
Prefekt
14. 01. 2009 08.49
Postavlja prava vprasanja! Rupel ma vedno prav! Ma nas rad! Molimo!
Jožajoža
14. 01. 2009 08.36
srečna je lahko naša politična elita, ker ima tako "pametno" volilno telo.našega slovenclja lahko prepriča samo kranjska klobasa in rdeča marela in frajtonarca.in kdo to ponudi ,je na oblasti. in zato imamo tako vlado.
resslovenka
14. 01. 2009 07.59
Besede g. Pahorja me zopet ne prepričajo. Mož očitno sklepa kompromise v figo v žepu. Vsaj do sedaj je bilo tako. Kot da je sam sebi namen.
manjakranjc@hotmail.com
14. 01. 2009 07.39
Jutro, Sama sem že pred meseci pisala, kako levičarski politiki populistično zavajajo in lažejo svoji publiki, ko pa so na vladi, pa ploščo obrnejo-kot vidite. Naj le spomnimo, da psevdolevičarji obljubljajo demagoško velike penzije in velike plače, zmanjšanje revščine, izenačitev plač, večjo enakost in pravičnosti vseh vrst, celo nova delovna mesta, celo z veliko dodane vrednosti. Vse lepo in prav, a hudič je v podrobnostih. Od tega ni nič-še več- na nove umetno skreirane državne ali občinske pozicije namestijo svoje.. Torej kaj imamo od tega državljanke in državljani!? Prav nič, Slovenija je pač dobila v podobi Pahorjeve in Golobičeve stranke zares čudaško različico psevdolevičarskih politikov, ki so že po formalnem prevzemu oblasti »napovedali« boj proti višjim standardu ter prelomili eno od njihovih glavnih predvolilnih obljub: pravičnejši (večji) delitvi ustvarjenega BDP v korist plač raji…pomnimo EU plače in pokojnine…danes pa te neumnosti, hinavščino in priliznjenost peljejo v drugi smeri!
Buena Vita
14. 01. 2009 07.16
tmt pa povej kaj je diktator diktiral, izprsii se,če znaš neki klobasat,potem to podkrepi, ti podkrepim pahorjevo samooklicanost za mandatarja,kjer so ga prenašale tv-hiše,vsak je slišal njegove besede;;za vsakoceno bomo prišli na oblast, zdej pa gledaj in jokaj kaj ta pimpek počne (Bi mu rekla kr po slovensko,kurac,pa si tega naziva ne zasluži,ker kur,,je orodje ki je sposobno narest otroka,kaj pa ta bimbelj zna narest) zato si zasluži prezir,ker je lažljivec,večino laže,moja ,,, MOJA NONA JE POKOJNA 45 LET,ŠE VEDNO PA MI POMENIJO VSE NJENI REKI IN NASVETI,ZA TEGA BIMBOTA BI REKLA,,,,,koliko krat zehne,laž pehne
bučar
14. 01. 2009 07.05
največje težave imajo švabi ne morejo narediti tako dobrega avta za to našo navlako