Slovenija

Vladi podpora narasla, a volivci še vedno kritični

Ljubljana, 22. 11. 2009 17.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

SD je po petih mesecih prehitela opozicijsko SDS, poleg tega pa je tudi premierju podpora zrasla. Gospodarska kriza je očitno vplivala na zaupanje volivcev, vendar pa je protiutež prinesla nogometna pravljica.

Leto dni po imenovanju vlade Boruta Pahorja javnomnenjske ankete kažejo, da je največja vladna stranka spet prehitela največjo opozicijsko. Kljub temu pa Slovenci ostajamo zelo kritični do dela koalicijske ekipe. Da je uspešna, namreč meni le 39 odstotkov anketirancev, skoraj 55 odstotkov pa se jih s tem ne strinja.

Podpora zrasla zaradi nogometnega navdušenja?

Je za dvig podpore poskrbel nogomet?
Je za dvig podpore poskrbel nogomet? FOTO: Miro Majcen

Prvo obletnico vladanja si bomo zapomnili predvsem po dveh ključnih dogodkih: po arbitražnem sporazumu s Hrvaško in po uvrstitvi Slovenije na svetovno nogometno prvenstvo. Vlada s tem sicer kljub šaljivemu sklepu o zmagi nima nič, je pa gotovo nekaj podpore prineslo doživeto navijanje in Pahorjevo čiščenje kopačk.

"Koristno je, da imate podporo, še bolj pa je pomembno, da jo razumete le kot dvig pričakovanj, da boste naredili nekaj dobrega za to državo,“ je ob tem dejal premier. Medtem pa se poslanec SDS Zvonko Černač z rezultati raziskave ne strinja: "Tista zadnja verodostojna raziskava so bile evropske volitve, kjer je SDS dobila skoraj 30 odstotkov glasov, Pahorjeva stranka pa okrog 18 odstotkov.

Kljub temu pa številke tokrat kažejo drugače. Socialni demokrati so napredovali za sedem odstotnih točk in z 22,5 odstotka podpore po petih mesecih prehiteli SDS. Največja opozicijska stranka je medtem za malenkost padla. Danes bi jo namreč volilo 21,5 odstotka volivcev. Očitno vse močnejša je Jelinčičeva SNS, ki je z 8,5 odstotka podpore zasedla tretje mesto.

Rezultati drugih strank kažejo, da se moči v obeh političnih taborih delno prerazporejajo: SD je odvzela nekaj točk zaveznicama, Zaresu in LDS, DeSUS pa najverjetneje zaradi notranjih bojev izgublja.

Türk z boljšo oceno, Janša nazadoval

Navijal pa je tudi predsednik Türk.
Navijal pa je tudi predsednik Türk. FOTO: Miro Majcen

Pri politikih na prvem mestu ostaja predsednik države Danilo Türk, ki je tokrat dobil boljšo oceno kot prejšnji mesec. Drugi je minister za gospodarstvo Matej Lahovnik, poseben fenomen pa je Janez Potočnik, ki ga iz oddaljenega Bruslja komaj kaj vidimo in slišimo. Podpora je poskočila tudi ministru za zdravje Borutu Miklavčiču, ki so ga pred kratkim operirali, in tako je od prejšnjega meseca napredoval za dve mesti. Peto mesto je zasedla ministrica za obrambo Ljubica Jelušič, ki, kot kaže, izgublja simpatije. Premier Pahor je sicer šele šesti, vendar pa je tudi on dobil višjo oceno kot zadnjič. Sedmi je Gregor Virant, Katarina Kresal se je povzpela na osmo mesto, ljubljanski župan Zoran Janković pa je po treh letih mandata izgubil nekaj podpore. Na desetem mestu je evropski poslanec Lojze Peterle. Prvak opozicije Janez Janša je padel za dve mesti in je štirinajsti.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (156)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

polikarbonatka
21. 02. 2010 20.06
SDS prva,podpora narasla,seveda ker je desnica zelo aktivna na forumih,pomoje dežurajo 24 ur in delijo pluse sebi in minuse levo usmerjenim.Nestrpni še volitev ne morejo počakat. a
kubo
21. 12. 2009 02.37
Je dvig podpore pripomogel nogomet......haloooo,pa kaj se greste banda pokvarjena,ce je kriv nogomet,pol so anketiranci bili vecinoma juznjaki.........banda. Kaksna podpora neki....,kaj pa place na 600 eurov,katera bud.ala dela te raziskave.S temi raziskavami sami sebi na kruh mazejo,da se pol enih ducat primitivcev sodeluje pri tem. Primer....v eni tzanimanjem pokomentirajte te izdelkrgovini pac takoj na vhodu nastavijo izdelke ......probajte se ustavit in z velikim e z partnerjem....takoj se vam bo pridruzila kopica ljudi...lahko pride tudi do prerivanja......preverjeno....no taksni smo mi majhni slovencki,ki nas lahko vsak n.ate...gu.je....
nina12nina
26. 11. 2009 12.21
No, hvala Bogu, da podpora vladi raste. Mislim, da si jo tudi zasluži. Dosti so naredili in še veliko bodo, če jim bodo nergači dali možnost in malo miru. Glejte na stvari pozitivno!!!
coprnjak
24. 11. 2009 06.56
he,he,he.....jasno, anketa je bila narejena na zasedanju ZK slo
tilus@email.si
23. 11. 2009 20.47
Od kod 571-tim podatek, da podpora vladi raste, če pa so ankete vse negativne. Na forumih sodeluje kar veliko ljudi in na hitro rečeno jih je 90 odstotkov, ki trdijo, da je vlada slaba. Tistim pa, ki se odločajo na osnovi ene nogometne tekme in ocenjujejo vlado naj vlada organizira vsak teden eno tekmo. Brezposelni bodo hodili s tekme na tekmo in se domov vračali navdušeni nad vlado. Pozabili bodo, da so brezposelni in lačni vlada bo pa odlična in vseh 571.
halojekdodoma
23. 11. 2009 20.11
niti jelinčiča, niti pahorja, niti janše in nobenega ne volit, mene zvolite pa bo hehe :) Lp
Tonček Balonček
23. 11. 2009 17.50
Danes je Janši gotovo podpora zelo narasla, spet je bil deležen blatenja in insinuacij brez dokazov, rezultati bi bili popolnoma drugačni kot pred dnevi, on je žrtev! Bogi, naj uživa vsaj do srede! Toliko obtožb, žalitev, zaporov in še česa, kot jih je doživel v svojem življenju ta človek, jih ni nihče, razen mogoče Pučnik ali dobri človek iz Negove! Tui nekje je naš Janez, zaničevan, popljuvan in onečaščen, v trenutkih, ko razmišljam globlje, pe ta Grosupeljčan na momente spominja na Odrešenika! Jesusa Kristusa Zveličarja! Pogrešam Boga Očeta, kdo pravzaprav nam ga je posla, če ne sam Sveti Duh? Morda gre za čudež ali pa je res, kar nam govorijo nekateri, da je poleg Izraelcev tudi sloveski narod izbran! Ču
Leandra
23. 11. 2009 16.08
A so raziskavo delali..in izvajali tisti Pardajzarji tistih 507 podpisnikov peticije...ali pa ti Klovni na RTV ki celo Slovenijo posiljujejo z naročnino...prispevkom na el gradbeni priključek..in nekim skrpucalom ki ti posiljevalci imenujejo program.. In to za Naročnika Rumenega Lažnivca Celjsko blondinko..in Cipelašem z pobarvanimi zobmi...
ForwardThinking
23. 11. 2009 15.57
Ta rezultat je totalno nerealne. Če si pa z to vlado zadovoljen, pol mora biti s tabo pa res nekaj narobe! Podpirati vlado, ki je zrušila slovensko gospodarstvo, ki niža plače in pusti dvig cen?? Vlado, ki se že od vsega nastanka ukvarrja le z lastnimi problemi in cmevka, ko stara mačka, kako bo odstopila in bla bla... S Slovenci mora biti pa res nekaj pošteno narobe, ali pa je to una fora... ni važno kaki so samo da so naši!
Tonček Balonček
23. 11. 2009 15.05
Hočemo Slovenski tednik, inflacijo, 100 EUR draginskega dodatka, pa naj stane kolikor hoče, bo že naslednja ekiopa najela kak kredit za poplačilo! Pa vinjete so podražili ti rdečkarji! Zakaj niso raje anjeli kredoita in vinjet pocenili, trako bi delala vsaka sanjska ekipa, dokler gre pač gre, ostalo naj pač rešujejo nasledniki!
HarisPilton
23. 11. 2009 14.57
Franjo Koprivnik
23. 11. 2009 14.45
Le kako lahko vladi priljubljenost raste, če je vsak dan več nezaposlenih, vsak dan zapiramo podjetja, gorivo in trošarine se nonstop dvigajo, vlada uvaja nove davke za motorna vozila, skratka vlada dela na tem, da državljanom iz dneva v dan bolj stiska vrv okrog vratu... Res pa je, da vlada skrbi za zdravnike in sodnike.
UHUHUHUH
23. 11. 2009 14.19
:)))))Kok se SLOVENČKI kregajo
abeceda123
23. 11. 2009 14.15
Ob teh mojstrih za ankete, se kaj kmalu lahko zgodi, da Pahorju procent poskoči krepko čez 100.
Milan Koleznik
23. 11. 2009 13.58
od kod jemljete podatke,jaz jim ne verjamem s komor koli govorimo je proti vladi od delavca do upokojenca,tudi tisti ki smo volili to vlado,največ nas je tistih,tako da ne vem kako verodostojni so ti podatki,ves nižji sloj in študentje smo razočarani,študentom ste vzeli delavci in upokojenci pa v tej vladi nimajo za dostojno človekovo življenje dohodkov,od kot potem taka podpora,Res smo črnogledi a ne gre drugače,iz meseca v mesec nas vse nekaj razočara,nekaj kar vlada dela proti nam in za tajkune je pa vse,ker sedaj obstaja samo še višji in nižji sloj prebivalstva,to hoče evropa ali naša vlada.Pa povejte kako lahko po vašem barometru vladi podpora raste.
OrodniK
23. 11. 2009 13.29
kako malo je potrebno za postati priljubljen: Nastaviti se kameram na nogometni tekmi in őčistiti˝ kopačke, pa so ljudje brez služb zadovoljni.... LOL Bravo Slovenija!
PeterPanAm
23. 11. 2009 13.01
Kolk se ukvarjate z temi raziskavami, a je adranalinsko? Kresalova policija ustanovlja FBI-a! FBI bi imeli? V komunizmu nismo potrebovani nikakršnega FBI-ja pa je bil red, in nihče si ni upal nič krasti. Naj za začetek ta "neodvisni" FBI ugotovi, koliko sta pokradla notranja ministrica in njen partner, ... potem pa mogoče rabimo v sloveniji še FBI novinarje, ki bi morda odkrili še kaj več kot samo to, ... ... , če naši vrli raziskovalni novinarji (ko je bil Clinton na obisku) pišejo o vezi z Moniko, potem mi ni jasno, zakaj se upajo spuščati ti raziskovalni novinarčki samo na ameriška tla. Zakaj ne razičejo, da ulovijo še enkrat na laži blondinko, po imenu Katarina, s kom pa ona čez plot skače, za Mirota je jasno, da ima rad fantke, za njo pa se govori, da seksa s prvim možem KD group Gantarjem, ampak to verjetno ni zanimivo v sloveniji, takšni skoki so bolj zanimivi tam čez lužo, a neeeee. Sicer pa je manj ali več jasno že vesolni sloveniji, da Katerina ni ravno za vzgled političarka, je pa za vzgled mafijcem, saj je v prvi vrsti vzgled-na lažnjivka, in če ta vzgledna kokoš, s pametjo dobro pitane kure zasluži oceno 3,27 pa četudi bi bile ocene do 10, je to katastrofa za slovensko politiko, lp p.s. Veselinovičev krog spada k vodstvu LDS Kresalovi, Zalarju, Senici, in prav slednjega je Veselinovičeva borza ovadla leta 2002, in ta isti Senica je bil odvetnik pivovarne Laško, ... itn Važne so ocene, a neeee? Vladi zrasla podpora? Torej so le kopačke za butalce najpomembnejše. Fino, uživajte še naprej v tem resničnem šovu, ki ga lahko poimenujemo tudi, slovenska politična kmetija.
8JASMIN
23. 11. 2009 12.42
Kdo verjame v to Pahorjevo vlado ni normalen, saj propada iz dneva v dan cel gospodarski subjekt in koliko generacij bo še plačevalo te Pahorjeve "pufe" nazaj. NE HVALA RDEČUHE NIKOLI VEČ.....
anntony
23. 11. 2009 12.30
prejšnja vlada daleč, da bi bila idealna...a za tole katastrofo pa je bila pravi dream team.....
zarjam
23. 11. 2009 12.28
@strumfetka, ja, bili pa smo narod desničarskih zmikantov!