Slovenija

Vox populi: Vladi pada podpora

Ljubljana, 20. 04. 2008 16.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Tjaša Slokar
Komentarji
149

Vlado podpira le še dobrih 35 odstotkov vprašanih. Pada tudi priljubljenost SDS, ki še vedno za malenkost zaostaja za SD. Med politiki je najbolj priljubljen predsednik Danilo Türk.

Najprej zdravniki, potem bolj odločni sodniki. Negodujejo tudi šolniki. Pred dvema tednoma na ljubljanskih ulicah evropski sindikati. Stavkovni val, ki latentno grozi, očitno ni prizanesel vladi.

Vlado ocenjuje pozitivno 35,4 odstotka vprašanih

Po nekaj uspešnih mesecih, ko je podpora vladi naraščala, se je ta spet znašla na točki, kjer je bila prej. Da dela uspešno, meni 35,4 odstotka vprašanih, da je neuspešna 56,2 odstotka.

Gibanje podpore vladi od decembra 2007 do aprila 2008.
Gibanje podpore vladi od decembra 2007 do aprila 2008. FOTO: POP TV

Poglejmo trend zadnjih petih mesecev. Decembra je bila vlada uspešna v očeh 34,8 odstotka vprašanih, januarja 37, 3, februarja - takoj po protitajkunski akciji 44,3, marca 40,5 in aprila, kot rečeno, 35,4 odstotka.

Ampak, socialna negotovost v državi ne odnaša točk le vladajoči stranki, temveč tudi drugim - delež neopredeljenih in tistih, ki so politikov siti in danes ne bi šli na volitve, se namreč povečuje in je že dosegel trideset odstotkov.

SD še naprej v vodstvu

Poglejmo, kaj bi se zgodilo, če bi bile volitve danes. Pahorjeva SD sicer še vedno vodi in bi dobila 20,2 odstotka, toda še prejšnji mesec je imela 23,3 odstotno podporo. Druga je SDS z 18,9, marca jo je podpiralo 21,9 odstotka vprašanih. Zares se drži na tretjem mestu (7,7 odstotka), četrta je LDS (7 odstotkov), SNS ima še vedno dobro podporo (6,4 odstotka).

Strankarske reference marca in aprila 2008.
Strankarske reference marca in aprila 2008. FOTO: POP TV

Presenečenje tega meseca je Desus oziroma njegov predsednik Karel Erjavec. Medijski nastopi zadnjih tednov očitno žanjejo simpatije: 4,1 odstotka jim kaže naša javnomnenjska raziskava. Sedmo mesto si z 2,2 odstotka delita obubožani SLS in NSi. Zadnja je Lipa z 0,8 odstotka.

Danilo Türk je najbolj priljubljen slovenski politik.
Danilo Türk je najbolj priljubljen slovenski politik. FOTO: POP TV

Türk najbolj priljubljen politik

Rekorder je predsednik države Danilo Türk z izjemno visoko podporo, sledi Janez Potočnik, tretji je Borut Pahor, četrti ljubljanski župan Zoran Janković, peti je vladni pogajalec - ljudje ga očitno ocenjujejo, da je pri tem uspešen - Gregor Virant, šesti, kot že rečeno, zvezda aprilskega merjenja Karel Erjavec.

N sedmem mestu med politiki je Gregor Golobič, osmi Matej Lahovnik, deveti predsednik državnega zbora France Cukjati in deseti Miran Potrč. Janez Janša je na 13. mestu – za Katarino Kresal in Milanom Zverom in pred novinko na lestvici Barbaro Žgajner Tavš.

Javnomnenjsko raziskava VOX populi je za POP TV in časopis Dnevnik opravila agencija Ninamedia.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (149)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ekstaza_smrti
22. 08. 2008 16.03
Pahor je igračka v rokah kriminalca št. 1 Toneta ropa
mac4_m
23. 04. 2008 20.48
vetlan se skoraj strinjam s teboj. Trenutno je janševa obcija najboljša (glede na delo) vendar slovenija potrebuje etične, patriotske, zagnane in dobronamerne ljudi in stranke, brez sumljivih kadrov in posameznikov. Na žalost če pogledamo na trend v zda in evropi bo šlo vedno bolj po načelu monopolija in velikih lastnikov in upravnikov. Za uvedbo prave demokracije v sloveniji bi bilo potrebno najprej priti do demokracije v zda.....Kar se tiče naivnosti, naivnost je v bistvu nevednost. V sedanjem utripu življenja je v kratkem času praktično nemogoče dobiti vse informacije, razbiti vse dezinformacije in zvedet vse resnice. Težko verjet, da umazanih ni, prav noben pri koritu gotovo ni revež in nikoli ne bo. Izbiramo samo po načelu najmanšega zla. Kar se tega tiče je treba oblast, ki je 12 let kradla in uničevala, spremenila celo svetovni nazor, uničila red v deželi... dokončno odpisat in čimprej sodit za kazniva dejanja..
vetlan
23. 04. 2008 09.51
Naš problem je v tem, da vsi, tako levi kot desni prihajajo iz istega lonca in nimajo resnične leve ali desne politike. Njihovo politiko vodi samo njihov žep in se obračajo po vetru. Slovenija potrebuje svež veter, ki ga trenutno ni na politični sceni, saj ga jaz ne vidim. Vendar to nikakor nista niti JJ niti Pahor.
exim@t-2.net
23. 04. 2008 07.53
stitch: si se kdaj slišal, ti veliki Einstein? Pri tebi ful velja rek: bedaka od pametnega ločiš po tem, ko odpre usta
vetlan
22. 04. 2008 23.40
mac4_m Ne nakladaj. "Pozitiven proračun (prvič od samostojnosti), velika gospodarska rast..." In na račun koga ta pozitivni proračun ? Gospodarska rast ? Katerega le gospodarstva ? Saj slovenskega ni več. "kjer so se pasli sami žlahtniki prejšnjih in se norčevali iz folka" Kdo se pa zdaj pase ? Mogoče niso lih v žlahti, vendar... "poskus preganjanja tajkunov" Dobro si povedal "poskus", za naš denar. Dodal bi še samo "predvolilni poskus". Katastrofalnih afer zmanjkuje, ker tudi zmanjkuje slovenskih podjetij. Bajuk pa je res "enkratni" minister za tajkune, vodi ga kuči. Misliš, da JJ ni sodeloval pri diviji pruvatizaciji ? Kaj pa je skoraj vsak dan počel z Duhovnikom ? Naivnost pa taka. Si tudi pri koritu ?
mac4_m
22. 04. 2008 19.48
mac4_m
22. 04. 2008 18.50
nekomu nekaj ni pasalo, he ,he, probamo še enkrat. Tu se ne gre imeti, ne imeti rad. Ne maram kriminalcev in tistih, ki so jim omogočili kriminalna dejanja. Katera si preberi malo nižje v mojem vpisu. Tu ni šlo samo za kriminalna dejanja, šlo je tudi za izdajo domovine. Vsaka vlada namreč priseže, da bo delovala v korist in blaginjo slovenije, kar pa sesutje in blokada njenih zakonitih organov ne more biti. Kaj je storil janša dobrega? Najprej je dal objavit načrte yu armade za okupacijo slovenije. Kot vojak je s tem tvegal, da ga obtožijo izdaje. Tvegal je tudi kot prvi obrambni minister še nepriznane dežele. Če bi yu armija takrat zmagala, je jasno, kaj bi se zgodilo z njim. Za nosit tisto uniformo v tistem času je bilo res potrebno imeti človeka z zelo velikimi jajci. Kaj dobrega v tem mandatu? Pozitiven proračun (prvič od samostojnosti), velika gospodarska rast, zmanjšana brezposelnost, vpeljal je red v državno in občinske uprave (kjer so se pasli sami žlahtniki prejšnjih in se norčevali iz folka), odklopil parazitske firme, ki so jih kolegi prejšnih oblastnikov pripojili na državni proračun (registrske nalepke!?!), ukinjanje roparskih cestnin, poskus preganjanja tajkunov (kriminalcev, ki so si prilastili podjetja), izboljšanje zakonodaje (predkazenski postopki, prekinitev pink-ponka z okrajnih na višja sodišča in nazaj), nič več katastrofalnih afer kot so bile elan, tam, smelt, peko, metalna, orion, zbiljski gaj in še stotine drugih. Naj dodam dobro in verodostojno delo ministrov, viranta, mateja, šturma, ejravca, dobro pa ocenjujem tudi delo bajuka in viranta. Ti ljudje so predvsem tudi verodostjni v svojih izjavah, kar lahko primerjaš s praznim mlatenjem slame prejšnjih ministrov (ki naprimer 'divje privatizacije oz . hudih kriminalnih dejanj) še opazili niso...
mac4_m
22. 04. 2008 17.50
ranunculus Prvo kot prvo ne maram kriminalcev in vsak kar je omogočil in sodeloval pri tistem kar sem opisal malo nižje ni samo kriminalec ampak izdajalec. Nič drugače kot so bili domobranci v drugi svetovni vojni. Oboji so pač izdali interese svojega naroda, vsak na svoj način. Čeprav se ti najbrž zdim opredeljen se motiš. Jaz spoštujem zavedne in patriotske slovence ne glede na barvo. Naprimer g. Bajuk četudi je gor rasel v tujini se je naučil slovensko in je s srcem slovenec. Kaj je dobrega storil Janša? Najprej prilastil objavil načrte ju armije za okupacijo slovenije. Kot vojak je za to tvegal glavo, takrat je to veljalo kot izdajstvo. Tvegal je glavo tudi kot prvi obrambni minister, če bi zmagala yu armija takrat bi bilo njegovo življenje figo vreddno. Drugi bi se že izvili, on se ne bi. Uniformo, ki jo je takrat nosil je lahko nosil samo človek z zelo velikimi jajci. Janševa vlada, kaj je storila dobrega. Poskusimo. Pozitiven proračun, ukinjanje registracijskih nalepk, velika gospodarska rast, ukinjanje parazitov oz. podjetij pripojenih na državni proračun s katerimi so bogateli ropovi, golobičevi in kučanovi prijatelji, prenehanje afer kot so bile orion, zbiljski gaj, smelt, tam, elan, peko, metalna, da ne naštevam dalje, ker bo zmanjkalo prostora, dobro delo nekaterih ministrov, ki so se končno lotili delat red v svojih resorjih kot so: virant, mate, šturm, tudi delo bajuka in vizjaka bi pozitivno ocenil . Poskusi se raje spomniti prejšnjih ministrov kot so bili gaber, lahovnik in podobni, pa poišči si njihove izjave v primerih raznih afer.. Primerjave res ni. Poskuša se tudi lotiti dobro kot klop oprijete tajkunsko sodniške naveze, v prevodu ljudi, ki so sistematično v povezavi pokradli slovencem njihovo premoženje v miljardah eurov. Lahko pa tudi ti namesto pljuvanja uporabiš par argumentov kaj so storili narobe, pa ne uporabljat praznega govora ala pahor, da je slabo pa da ne ve kaj in zakaj je slabo, sploh pa noče primerjati s slabim iz svojih časov...
Ranunculus
22. 04. 2008 10.29
Hja, Stitch... če ti bo vode zmanjkal in štroma se boš pa k Romom preselil. Tam bodo zrihtal vodo in elektriko, pa še zastonj bo.
Foen
22. 04. 2008 10.11
Državni zbor = freak show = monty janša's flying circus. Pahorja na oblast! Se mi vsaj želodec nau obraču kt zdej, ko gledam te klovne bleferske. Grims - za oceno njegovih zmožnosti zadostuje en pogled -hehe, Bajuk, pol pogleda, Janša - zadostuje že da slišiš njegovo tuljavo. HAHAHHAHA kakšni to vodijo našo državo. Dobr da mi doma sploh šer štrom dela pa da voda iz pipe prteče.
KLIPAN71
22. 04. 2008 08.44
Jaz vem, kaj je bila najboljša poteza desnih vlad do sedaj! Postavitev Marjana Podobnika na čelo Telekoma!! Tu so desničarji pokazali kako se upoštevajo reference in znanje. Poteza za v anale Slo. politike.
Ranunculus
22. 04. 2008 08.24
Hmmm... če v globalu pogledamo je opozicijski strani uspelo preko medijev ustvariti pri neopredeljenih nek odpor do RKC... In za to so se kar krepko potrudili, ker se s tem ukvarjajo že vrsto let. In tako so neopredeljeni spremenili svoje stališče in bodo sedaj glasovali za tiste, ki jih ne vidijo v RKC podrejeni vlogi. In pri tem je uspel tudi lep manever s privatizacijo, ki so jo skombinirali z denacionalizacijo, ker se ob privatizaciji vsak spomni tudi na to, da je najbogatejša zadeva v tej državi Cerkev. mac4_m, ti se pa kot kaže precej dobro spoznaš na politiko in imaš zelo dober spomin in če si že okrcal prejšnjo vlado, nam prosim zaupaj še, kaj je JJ naredil dobrega (pa lahko upoštevaš še prejšnji dvomesečni mandat). Domnevam namreč, da dobro poznaš barabije tistih, ki jih ne maraš in dobre poteze tistih, ki jih imaš rad.
politik70
22. 04. 2008 06.56
Manja Nimam namena izdajati tvoje indititete . Nisi pa nedotakljiva oziroma nodkriljiva... Samo lepo sem te opozoril če že ne prosil da prenehaj z grožnjami o IPjih in podobnih bedarijah. Nobeden ni nedotakljiv. Niti ti niti jaz. Lepo sem ti napisal da naj velja fair play...
KLIPAN71
22. 04. 2008 02.37
Dajte ne težte več, Manja in podobni. Kaj je sedaj Ninamedia kriva, če pač nekomu iz pisarne SDS-a ni uspelo zmanipulirat rezultatov ankete, kot se je to zgodilo v primeru neke ankete v Žurnalu? Drugič se bo pač treba malo bolj potruditi. Zadnjih predsedniških volitev ni organizirala Ninamedia, niti ne Golobič in ne komunisti. Tam ste popušili na celi črti, podobno stanje pa kaže tudi ta anketa. Kaj še vam sedaj ni jasno? Tako je pač stanje, trenutno ste v manjšini. Da pa se trudite dokazovati, kako je vaš obramboslovec in bivši komunist Janez in ekipa najboljši in oh in sploh, ni nič narobe, samo trenutno to pač ne vžge.
Comster
21. 04. 2008 23.22
no tonček baloček, da ne bomo začeli govorit kaj so delali skrajno desničarji... bo spisek neprimerno večji... pa še to, komuisti so pobili 140 000 ljud oziroma domobrance, ustaše, četnike in ostale izdajalce naroda... konec debate, nikar ne pretiravaj...
manjakranjc@hotmail.com
21. 04. 2008 22.56
Čer Mogoče je moja napaka, ker sem se oglasila pri tej patetični temi. Ponavadi preberem ninamedia in zaprem...tokrat pa sem se odregnila, na mojo žalost...priznam. TončekBalonček, žal moramo tudi tebe uvrstiti med zavedeno populacijo. Nasedaš populizmom in tako je tvojj IQ količnik popolnoma znan,; žal so to besede resničnih ljudi, ki morajo zaradi reptilov pisati v kakih "kuharskih" buklah. Politik70, Ker jasno odvračaš pozornost od "neodvisne" raziskave z nekim bednim pisarjenjem, te tu pred vsemi prosim, da navedeš moje podatke. ...ti dovolim; a verjetno bo tu nastal problem, ker zopet lažeš in zavajaš. Niti sanja se ti ne s kom imaš opravka in podcenjuješ moje informacijsko znanje. Sedaj pa izvoli... Lp M.K
mac4_m
21. 04. 2008 20.17
a novo upanje za slovenijo, ki je trenutno zelo uspešna je stranka, ki je sovladala, ko se je pokradlo slovensko premoženje, uničile slovenske firme, zmetalo ljudi na cesto, obogatilo kriminalce, pokradeno slovensko premoženje skanaliziralo v tujino, obogatilo tajkune in borzne posrednike z goljufivim vrednotenjem cetifikatov in podjetij, uničilo sodstvo in policijo do te mere, da človek niti na cesti ali v lokalu ni več varen, poslovenilo vse balkance tudi tiste, ki so škodovali naši državi? Še dosežki sd-ja v preteklosti: Elan (2x!), smelt, orion, zbiljski gaj, tam, metalna, peko, sistem iskre, prehrambena industrija................potem šenkanje drage slovenske imovine parim 'divjim privatizatorejm': pivovarna laško, mercator, merkur, istrabenz....., obogatenje navadnih politikov: golobič, anderlič, bavčar...., izplen njihovih tožilcev v boju proti korupciji - ničla, čista ničla, zasedba slovenskih mest z južno mafijo, uničena policija, uničeno, korumpirano sodstvo kot servis kriminalcev, dopustitev zasedbe slovenskega ozmelja in morja s strani hrvatov, vstavljanje zvestih kadrov v vse pore življenja, podjetja, državne inštitucije (podelitev 5 letnih direktorskih mandatov), nadzorne svete, borzo, pripojitev množice parazitov (podjetij kolegov in prijateljev) na državni proračun (registracijske nalepke!)... Vse to je novo upanje za slovenijo? To je bilo znanje, ustvarjalnost in talent?? Res komaj čakam, da vidim to čudo. Kaj ti ljudje mislijo, da smo slovenci kreteni?? Pa da smo že vse pozabil. Sej niti ljudi niste zamenjali, še tako poceni farbanje ne probate. Ne samo, da vas je lahko sram, pozapret bi vas moral pa obtožit še kakšne izdaje. No ja, dokler imate v lasti sodstvo in novinarje računate, da se vam ni bati najbrž. Ma oblasti niste izgubili naključno in tkole pocen tudi ne pridete nazaj.
Ranunculus
21. 04. 2008 19.56
Se strinjam. Na rdeči strani so vsi rdeči, na črni pa večina, samo prebarvani so, ali pa samo stojijo v temi.
Tonček Balonček
21. 04. 2008 18.41
Pahorček, Niko Toš je popolnoma marginalen, večina volilcev sploh ne ve, da ta tip ploh obstaja! Masa se obrača po floskulah tipa: partizanom bodo vzeli penzije, črnuhi bodo še sto let razkopavali kosti, klerikalci soi izdali domovino, Cerkev je inkvizicja, komunisti so pobili pol milijona ljudi, Pahor je naslednik tistih, ki so kar potrkali in spustili rafal ter razparali otroke ter posiljevali nosečnice, škof ima tri otroke, Janša ima jajca, Ppahor nosi Armanija, Kučan ima lepe oči, Janković nas bo prodal Srbom, Cukjati ljubi žeo in jo je zamenjal za Boga, vodja Lipe je toplovodar, Zver je lep itd. Danes em že (ne prvič) omenil, da alternaive, razen Bajuka, zunaj komunizma ni! Trenutna garnitura so komunisti na vseh državotvornih resorjih, namreč Janšpa, Rupel, Mate, da o Erjavcu, kis estalno zavzema za borce in goji kult narodno-osvobodilne vojne, sploh ne govorim! Sled Mazejeva, mada in pesrspektivna članica zveze komunisto, kasnejša spreobrnjenka, ki s eje vrnila k svojimoreninam. Tem ljudem so alternativa koelg oiz mladosti, se pravi spet bivši komunisti! Pa kje so ljudkje med petdesetim in šestdesetim letom, ki bi v zgodnjih osemdesetih in poznih sedemdesetih rušili partijski sistem. Konec osemdesetih je bila to seved že poza, takorekoč modni trend! Leta 2008 je gvorjenje o neki partijski zgodovini poameznikov, sploh pa, ker koalicijo vodijo ravno taki, več kot smešo! Ne se smešiti s takšno municijo!! Sramota je, da pomladnike, ki prisegajo k vrednotam krščanstva in antikomunizma, vodi notorični ateist in bivši komunist, naslednik ravno takega, čeprav poštenega in razumnega človeka! A res ne najdejo svojega? Vedno in povsod so nam očitno usojeni bvoljševiki!
pahor?ek
21. 04. 2008 17.50
Tovarišija, zašli ste daleč od teme...zato še enkrat ponavljam, kar sem napisal v prvem komentarju... "Dodal bi samo to, da naročniki in izvajalci (Niko Toš!) ne samo merijo, pač pa tudi ustvarjajo. Dokaz za to je npr. Potočnik, ki je v Sloveniji v celoti odsoten. Sploh ga ni, znajde pa se na drugem mestu?!?! Ali pa Zoki Jankovič, ki je astronomsko povišal cene vrtcev v MOL, s tem pa razočaral in razjezil marsikaterega volivca, je pa na čisto pri vrhu. Za lase privlečena je tudi trditev, da je podpora vladi padla zaradi protestov oz stavk, ki pa v javnosti sploh niso imele podpore. Takšno ustvarjajnje! se medijskim gurujem sploh ne zdi sporno. Čeprav je v celoti v nasprotju z etičnimi normami in niso zgled moralne drže." Ko ste že tako burno odzvali na mojo trditev o pokrajinah, ki jim je Pahor rekel "NE", in ste v glavnem trdili, da je prav storil, naj povem to, da obstaja dokument o ustanovitvi pokrajin (število 14, predvideno financiranje, ki mu sedaj nasprotujejo!) na katerem je podpis Pahorjevega poslanca! To pomeni, da je ves čas Pahorjeva SD imela figo v žepu, ko se je šlo za decentralizacijo Slovenije in s tem boljši jutri!