Slovenija

Vlada predstavila paket ukrepov za spodbujanje gospodarske rasti

Ljubljana, 24. 05. 2012 15.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vlada v sklopu paketa ukrepov za spodbujanje gospodarske rasti predlaga spremembe Obrtnega zakona, Zakona o prostorskem načrtovanju, Zakona o gospodarskih družbah in združitev agencij, kot so Sod, Kad, AUKN in DSU. Paket želijo sprejeti že na julijski seji DZ.

Vlada je na današnji seji obravnavala paket ukrepov za spodbujanje gospodarske rasti. Kot je pojasnil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovan Žerjav, razprava še ni zaključena, saj imajo še veliko idej, gre pa za nadaljevanje ukrepov, ki jih je vlada že sprejela in so bili namenjeni ustvarjanju konkurenčnejšega gospodarskega okolja.

V paketu za spodbujanje gospodarske rasti je zajetih deset zakonov in nekaj razpisov.

Radovan Žerjav
Radovan Žerjav FOTO: Damjan Žibert

Pripravlja se sprememba Zakona o gospodarskih družbah, pri čemer je vlada, da bi odpravila administrativne ovire, upoštevala mnoge pripombe in zahteve obrtne zbornice, obrtnikov in podjetnikov.

Spremenili bi tudi Zakon o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju. "Uvedli bomo ukrepe za bistveno skrajšanje trajanja postopkov, odpravili določila, ki posameznim deleženikom omogočajo zavlačevanje in zlorabe postopka. Prav tako je potrebno večji poudarek nameniti reševanju zdravih delov insolventnih podjetij, ki imajo pogoje za obstoj in rast, veljalo pa bi razmisliti tudi o specializaciji sodišč," pojasnjuje Žerjav.

Pripravlja se sprememba zakonodaje na področju Upravljanja s stvarnim premoženjem, saj želijo odpravili ovire pri nefleksibilnosti prodaje zemljišč v industrijsko obrtnih conah, ki so v lasti občin.

Sledi še sprememba Zakona o kmetijskih zemljiščih, ki "ne more in ne sme obremenjevati zemljišč, ki so že bila namenjena za gospodarsko aktivnost". "Občini dajemo na razpolago instrument, da začne širiti gospodarske aktivnosti!"

Tu je še sprememba Zakona o preprečitvi zamud pri plačilih, s katero želijo vplivati na plačilno nedisciplino v Sloveniji.

Obrtni zakon bodo spremenili tako, da bodo predlagali ukinitev obveznega članstva v Obrtno podjetniški zbornici. Zakon o graditvi objektov in Zakon o prostorskem načrtovanju pa "bosta spremenjena v smeri, da postopke pridobivanja dovoljenj in soglasij poenostavimo in bodo investitorji do gradbenih dovoljenj prihajali enostavneje in hitreje."

S spremembo Zakona o poroštvih za financiranje investicij gospodarskih družb želijo ublažiti kreditni krč v Sloveniji in se intenzivno spopasti s tem problemom.

Pomemben ukrep je še združitev agencij, ki upravljajo z državnim premoženjem, kot so AUKN, Sod, Kad in DSU. Vse te bodo umestili v eno samo agencijo, znotraj katere bo organiziranih več skladov, ki se bodo specialno ukvarjali s posameznimi naložbami.

Po Žerjavovih besedah je ambicija vlade, da vse te spremembe sprejme na julijski seji državnega zbora. Poleg zakonodajnega dela paketa pripravljajo še nekaj javnih razpisov, med njimi razpis za spodbujanje investicij, razpis za spodbujanje zaposlovanja v razvojnih podjetjih in razpis za področje učinkovite rabe energije in obnovljive rabe energije. "S tem vlada daje jasno sporočilo, da tempo, ki smo ga postavili s sprejemanjem nujnih ukrepov v zvezi s stabilizacijo javnih financ, nadaljujemo tudi v tem segmentu," je še dejal Žerjav.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SimonaHamer
24. 05. 2012 18.51
Črni deček Stojiš na rumenem pesku puščave, stojiš črni deček. Okrog tebe so stene neba. Sprehajajo se skoz tebe z zateglo žalostjo. Zjutraj zagledaš sledove noči v pesku: tenke kačje vijuge. Zgrabi te rumena groza peska. Ampak ti ne smeš bežati. Ti imaš naročje polno ptic. Opoldne pridejo starci. Naslonijo se na palice kot sive ujede. Molče te gledajo. Ti rečeš besedo. Ampak ko jo izrečeš, ti presahnejo usta. Imaš polno naročje ptic. To je vse, kar imaš. Zato vzdigneš roke k nebu. In tvoje ptice polete. Tvoje ptice zakrijejo nebo. Ampak podnevi jih zagleda zlobno sonce. Zato razpadejo v perje. Razpadejo v meso. Razpadejo v pepel. Ponoči jih ubijajo ledene zvezde. Zato je pokrajina siva od pepela. Zato imaš usta polna pepela. Zato meče v vodo tvojih oči pepel sive mreže. Vendar ti razprostreš roke in nove ptice odlete, ker morajo odleteti, ker moraš imeti ptice. Ptice, ki vzlete. Ptice, ki razpadejo. Ker si sam v puščavi. In žalost kaplje skoz tvoje steklene kosti. Dane Zajc
odbogaposlan
24. 05. 2012 17.54
+3
sicer pa to že poslušamo že dvajset let, kako bodo novi zakoni nekaj prinesli! prinesli so samo kraje in več birokracije! seveda, ko jih pišejo odvetniki za svoje prijatelje tajkune!
odbogaposlan
24. 05. 2012 17.53
odpirajte delovna mesta. e tega ne veste (razen občin!) celotna slovenija bi rabla vsaj 20 fabrk s po 500 zaposlenimi, od tega vsaj 10 fabrk z vidoko tehnologijo! niste tega sposobni narediti! vsi politiki ste sposobni samo svojim prijateljem dajat neke subvencije, ki se nikoli ne povrnejo!
M_teorija
24. 05. 2012 17.51
+1
Morda se jim predlagani ukrepi izidejo in bodo izvedljivi. Ampak samo če dodatno zaposlijo uradnike zaradi dodatnega obsega dela!?
botjabotja
24. 05. 2012 21.12
odbogaposlan
24. 05. 2012 17.51
+1
odbogaposlan24.05.2012 17:47:02 obnova hotela kempinskega je stala 100 milijonov. kam je šel denar za zlate kluke, he,he? rabimo za zlate kluke!
marjanka9
24. 05. 2012 17.18
+0
Zanimivo, tole so objavili eno uro pred rokom, ko mora Virant razpisati zbiranje podpisov za referendum. Žerjav je naštel kaj vse bodo naredili. Krasno se sliši, ko takole našteje, ampak še vedno ni začel nič delat. Trije meseci so mimo, lahko bi že začeli delati na vsaj enem od teh zakonov. Zakaj se še ni nič začelo? Zakaj naj bi verjeli, da se v naslednjih treh mesecih bo?
wsharky
24. 05. 2012 17.02
+3
.... minister za gospodarski razvoj in tehnologijo .... he he he he ... ta je tapravi, ki bo popeljal sdrzavo iz recesije ... he he he he ... e moj Radovancek ....
odbogaposlan
24. 05. 2012 16.57
+8
še naprej bodo kradli 90 odstokom državljanom, pa če bodo ti desničarji na oblasti ali liberalci!
minimalisch
24. 05. 2012 16.59
-1
Vik Klas
24. 05. 2012 22.33
odbogaposlan
24. 05. 2012 16.56
+5
zgradijo hotel s subvenicjami, ki jih mi plačujemo EU! e to ti je kapitalizem. v filmmu ko to tamo pjeva: bi reku: I ja bi sine tako!he,he
dxty78
24. 05. 2012 16.56
+4
"Tu je še sprememba Zakona o preprečitvi zamud pri plačilih, s katero želijo vplivati na plačilno nedisciplino v Sloveniji." - a bodo potem ta zakon upoštevali tudi na ravni države?? Primer: delaš za državo (pač eno od institucij) in je plačilni rok 30 dni po prejemu računa. Pošlješ račun s povratnico, da imaš dokaz, kdaj so prejeli račun. Delo si opravil konec januarja, plačilo pa prejmeš 10.04.2012?!?!? A BO POTEMTAKEM TO VELJALO TUDI ZA DRŽAVNE INSTITUCIJE, SE SPRAŠUJEM??
yarrick
24. 05. 2012 18.05
+1
ne, ne bo.Državne inštitucije bodo kot vedno izvzete iz tega zakona...
odbogaposlan
24. 05. 2012 16.56
+1
he,he, 1 tretjina gospodarski projektov, ki jih je financiral JAPTI v letih 2008-2009 je propadlo! letos so za takšne projekte namenili že 56 milijonov evrov!
zlobniCO2
24. 05. 2012 16.50
+2
jao to bo spet en drek
minimalisch
24. 05. 2012 16.52
+5
večji kot je zdaj ne more bit...mislim, da se počas premika...že to je nekaj, da ni več treba plačevat obrtni zbornici, ki ti pošilja neuporabne letake...
zlobniCO2
24. 05. 2012 17.02
+2
to se strinjam samo ker ne bo noben preverjal če so te ukrepi uspeli ker namen je dober ampak rezultati bodo važni
BNAM2707
24. 05. 2012 17.03
+4
Seveda,to bi morali narediti že zdavnaj! Naj se paraziti redijo na svo račun in ne na naš!