Slovenija

'Vlada zna in zmore prisluhniti zgolj tistim poklicnim skupinam, ki jih zastopajo ministri iz vrst SMC'

Ljubljana, 18. 01. 2018 06.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vlada je na seji govorila o pogajanjih o stavkovnih zahtevah sindikatov javnega sektorja. Podrobnosti o stavki medtem razkriva vse več poklicnih skupin, med drugim cariniki, ki bodo opravljali temeljitejše nadzore, veterinarski sindikat pa vladi žuga, da lahko "v roku treh dni ohromijo gospodarstvo".

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Konkretnejših posegov v proračun ne bo
    01:58
    Iz 24UR: Konkretnejših posegov v proračun ne bo
  • Iz 24UR: Tudi minister Koprivnikar nad dvigom minimalne plače ni navdušen
    01:17
    Iz 24UR: Tudi minister Koprivnikar nad dvigom minimalne plače ni navdušen

Vlada je na današnji seji sprejela izhodišča za pogajanja o stavkovnih zahtevah reprezentativnih sindikatov javnega sektorja, ki jih je pripravila posebna vladna pogajalska skupina za razrešitev stavkovnih zahtev reprezentativnih sindikatov, so sporočili z vlade.

Kot dodajajo, se je vlada seznanila z opredelitvijo resorno pristojnih ministrstev do stavkovnih zahtev, ki se neposredno ne nanašajo na povišanje plač in drugih prejemkov zaposlenih. Vlada je hkrati resorno pristojna ministrstva pooblastila, da začnejo s pogajanji o stavkovnih in drugih zahtevah iz njihove pristojnosti, ki se neposredno ne nanašajo na povišanje plač in drugih prejemkov zaposlenih, po predhodni uskladitvi pogajalskih izhodišč v okviru posebne vladne pogajalske skupine.

Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so naložili, da do 22. januarja posreduje pristojnim ministrstvom in vladnim službam usmeritve za ravnanje v času stavke ter v sodelovanju z drugimi ministrstvi pripravi predlog odgovora na stavkovne zahteve v zvezi z upokojevanjem in obveznim dodatnim pokojninskim zavarovanjem.

Boris Koprivnikar
Boris Koprivnikar FOTO: Aljoša Kravanja

Pri ločenih pogajanjih vztraja Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, ki je začetek stavke napovedal za 14. februar. Sindikat vztraja, da se mora del dobičkov preliti v plače zaposlenih v zasebnem in javnem sektorju, saj so delavci in delavke odločilno prispevali k visoki gospodarski rasti. 

Prav tako sta poziv k ločenim pogajanjem na vladno stran naslovila Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije in Sindikat zdravstva in socialnega varstva Slovenije, ki začetek stavkovnih aktivnosti napovedujeta za 13. februar.

Dan prej naj bi začeli stavkati policisti. Do enodnevne opozorilne stavke, ki jo je napovedalo več sindikatov iz pogajalske skupine pod vodstvom Jakoba Počivavška pa je še manj kot teden dni. Hkrati s stavko 24. januarja sindikati napovedujejo tudi protestni shod pred vlado.

Vlada bo verjetno danes obravnavala tudi predlog novele zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Koalicija naj bi se o noveli uskladila, z njo pa naj bi izboljšali protikorupcijski pravni okvir ter ustvarila pogoje in okoliščine, s katerimi bi protikorupcijski komisiji omogočila učinkovitejše delo.

Sindikatom se bo na stavki 24. januarja pridružil tudi Sindikat veterinarjev Slovenije, ki je danes opozoril na hudo kadrovsko stisko. Sindikat carinikov Slovenije je ponovno opomnil, da imajo zaradi specifike dela tudi posebne zahteve. Ker ne smejo stavkati, pa bodo svoje nezadovoljstvo v Sindikatu ministrstva za obrambo izrazili s protestom.

Sindikati, ki zastopajo zaposlene v državnih organih, se v okviru pogajalske skupine zelo težko pogovarjajo zaradi specifik njihovega dela, je pojasnil predsednik Sindikata carinikov Slovenije Dušan Pečnik. Zato so ob skupnih stavkovnih zahtevah sindikatov, ki so za 24. januar napovedali stavko, oblikovali tudi nekatere posebne zahteve za vse zaposlene na finančni upravi.

Cariniki bodo 24. januarja opozorilno stavkali na delovnih mestih. Za njihovo stavko veljajo določene omejitve, nujna dela morajo biti opravljena tudi v času stavke. Po Pečnikovih besedah bodo cariniki opravljali temeljitejše nadzore na mejnih prehodih, kar lahko povzroča tudi probleme pri prevoznikih. "Če cariniki razložijo cel tovornjak, lahko traja tudi en dan," je opozoril.

Tudi stavka sindikata veterinarjev, ki se med drugim spopadajo s kadrovsko stisko, je omejena z določili zakona o veterinarskih merilih skladnosti. Za zagotavljanje normalnega poteka dela, izpolnjevanja vseh obveznosti in kakovostnega nadzora, bi potrebovali tri dodatne veterinarje v vsaki od desetih območnih enot uprave za varno hrano.

Kot je pojasnila predsednica Sindikata veterinarjev Slovenije Nataša Ajdič, bodo na dan stavke izvajali nujne ukrepe v primeru izbruha posebnih bolezni in nujne ukrepe za zaščito živali, na primer pri sumu kaznivega dejanja mučenja živali, ostalih del pa ne bodo opravljali.

V veterinarskem sindikatu so ocenili, da enodnevna stavka ne bo predstavljala večje materialne škode, saj bodo na primer v klavnicah prestavili klavni dan. Obseg dela bo tako povečan dan pred in po stavki, prestavilo se bo tudi izdajanje veterinarskih izvoznih spričeval. "Ob ponovitvi stavke ocenjujmo, da v roku treh dni ohromimo gospodarstvo. V trgovinah ne bo mesa in živil živalskega izvora," je še opozorila Ajdičeva.

Sindikat ministrstva za obrambo zaradi zakonskih omejitev stavke ne more napovedati, je spomnil predsednik sindikata Darko Milenkovič. Zato so ministrico za obrambo Andrejo Katič ponovno pozvali, naj z ustreznimi ukrepi zagotovi prost dan vsem, ki bi se 24. januarja želeli udeležiti protestnega shoda pred vlado.

Opozoril je, da niso zadovoljni z lanskoletnimi "enostranskimi posegi, ki so povzročili nove anomalije in nesorazmerja v Slovenski vojski". S skupnimi zahtevami sindikatov za urejanje normativnega dela, s katerimi "želijo urediti zadeve, ki jih primerljivi poklici državne uprave že imajo, zlasti policisti v njihovi kolektivni pogodbi".

V sindikatih so kritični do vlade, predvsem do koalicijske SMC, ki po njihovem mnenju "zna in zmore prisluhniti zgolj tistim poklicnim skupinam, ki jih zastopajo ministri iz vrst SMC". Prav tako vlado pozivajo, da se o specifičnih zahtevah pričnejo pogajati ločeno, tako kot to počnejo s šolskim sindikatom Sviz.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (50)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pbjr
18. 01. 2018 18.49
+5
S tako administracijo in birokracijo je težko živeti! Kdo bo to preživel (mislim na birokracijo in administracijo)! Koalicija pa zaposluje nič drugega kot "svoje volivce".
proofreader
18. 01. 2018 18.04
+8
Koprivnikar naj zrihta aplikacijo "Uber uradnik". Klikneš in ti najde uradnika, ki bo posamezno storitev opravil najhitreje, po opravljeni storitvi pa ga oceniš. Plača je odvisna od ocene uporabnikov.
proofreader
18. 01. 2018 18.02
+6
Plače se lahko dvignejo, vendar se stroški ne smejo povišati. Skratka, nekaterim naj znižajo plače, ali pa odpuščajo.
proofreader
18. 01. 2018 17.56
+8
Namesto pred vlado naj gredo protestirat pred nepotrebne agencije, urade in direktorate.
proofreader
18. 01. 2018 17.51
+10
Preko spletne aplikacije uporabniki storitev javnega sektorja ocenjujmo uradnike (hitrost, prijaznost, ...). Konec leta se tiste z najslabšimi ocenami odpusti.
proofreader
18. 01. 2018 17.48
+7
Katero storitev javni sektor opravi hitreje ali bolje, da bi si zaslužil višje plače?
proofreader
18. 01. 2018 17.47
+8
Če se zniža davke realnemu sektorju, bo denar porabljen v Sloveniji. Če se zviša plače javnemu sektorju, bodo denar zapravili na počitnicah v tujini.
proofreader
18. 01. 2018 17.45
+8
Janša je rekel da jih je 30.000 preveč. Če se to počisti, bo dovolj denarja za preostale.
proofreader
18. 01. 2018 17.44
+8
Ne ga lomit. Dokler se ne zniža DDV in odpusti presežni kader, ni govora o višjih plačah javnega sektorja.
Franci Luzar
18. 01. 2018 17.44
-1
še en dokaz kakšno vlado imamo! Jaz sem srečen da nimam nič opravka,z Slovenijo, in nebom nikoli niti ne imel, vi pa kar ste volili to pa imate.
Skunk Works
18. 01. 2018 17.16
+11
Bravo slovenske volilne ovce
etul
18. 01. 2018 17.10
+15
Tako kot sem že večkrat napisal,pridite delat v gospodarstvo dobre kadre krvavo potrebujemo vsaj 30% vas naj zapusti službe v JU in se preseli v gospodarstvo,s tem dejanjem boste rešili dva problema,mi bomo dobili dovolj kvalitetnega kadra ki ga nujno potrebujemo hkrati pa se bo v državi pojavila razlika višek denarja katerega bodo z lahkoto porabili za plače preostalih.Naj vas ne bo strah tekmovati in se dokazovati samo tu naj bo ključ do lepe in dobre plače ne pa bivakiranje v javnem sektorju.
Enmajstr
18. 01. 2018 17.25
+13
Problem je v tem da je v js ogromno ljudi, ki so sicer izobraženi, ampak ko pridejo v gospodarstvo, se pokaže, da nimajo ne znanja, ne delovnih navad.
Enmajstr
18. 01. 2018 17.03
+13
Treba se je zavedat, da s tem ko se dvignejo plače, se dvigne povprečna plača, s povprečno plačo rastejo stroški, dviga se standard, kar pomeni, da če se plače v gospodarstvu ne dvignejo, so posledično delavci še večji reveži. Zato se gospodarstveniki morajo vmešat v pogajanja, če želijo dobro sebi in svojim zaposlenim.
sandi101
18. 01. 2018 16.47
+14
Ne podpiram te stavke, razen tistih, ki so sramotno že več let na minimalnih plačah, pomeni tisti kateri zasluži do 1500 eurov je lahko samo tiho al si pa naj menja službo al pa v tujino!!!!!! Kdo mu je pa kriv oz kdo meni je kriv, da dobim minimalca teh ubogih 630 eurov, če država noče dati več po zakonu, večinoma delodajalci pa itak to izkoriščajo in jamrajo, kako delavec jim je predrag, po drugi strani pa razkoš, naj se vidi in troši za bedarije svoje... Navajen na veliko, še več hoče hoče imeti, požrešnost ne pozna meja!!!!!!!!!!!
lodz68
18. 01. 2018 16.57
+15
imam v vasi sosede,obadva v JS-plača skupaj od 2500 do 2800 pa en teden pred plačo brez evra.Razumeš zdaj zakaj hočejo več????
proofreader
18. 01. 2018 17.46
+2
V javnem sektorju imajo minimalne plače tisti, ki delajo samo par ur dnevno.
Aanastazija
18. 01. 2018 20.51
-1
Tudi jaz delam v JS, starost skoraj 50 let, 27 let delovne dobe, magisterij, pa s prevoznimi stroški (ki so okrog 250 €) in malico ne dobim 1500,00 EUR. Bi bila pa vesela, če bi jih.
537
19. 01. 2018 08.37
Anastazija, vprasaj delavca, ki ti ustvarja dobicek, in zraven placo za tebe, koliko pa on dobi z vsemi dodatki.. pa dela bolj od tebe.. to v tujini vejo, zato imajo malo drugace razporejene place. Delavec prinasa dobicek in ne zaposleni v js.
Enmajstr
18. 01. 2018 16.28
+19
Tolk kot se zvišajo plače v js, se morajo tudi v gospodarstvu, drugač bo počlo.
sid33
18. 01. 2018 16.18
+24
Lahko bi javni sektor v stečaj dali, kot se dogaja v gospodarstvu s slabimi podjetji, pol bi pa polovici dali nove pogodbe, ostalim bi se pa zahvalili...
proofreader
18. 01. 2018 17.47
+3
grumf
18. 01. 2018 16.15
+17
Edina rešitev bi bila bankrot države. Dokler se to ne zgodi - bo Slovenija lezla naprej z menjalnikom, ki se zatakne v drugi brzini. Ler pa rikverc pa lepo delata.
alenka.NN
18. 01. 2018 16.10
-1
moj predlog : vsi stavkat, ampak res vsi....potem vsem plače povečat vsaj za 20%....potem vlado naterat in potem.....da, potem pa janševega na oblast in naj vlada in kroti narod...bo videl revolucijo....2008 pred volitvami je naredil podobno - zmanjšal JS, zmanjšal nezaposlenost ( ! ) in povečal ali pa vsaj obljubil večje plače....zdaj pa tera ovce proti svojim, 10 let starim predvolilnim ukrepom.....pa razumi kdor more
WAYNE.ROO
18. 01. 2018 17.35
+2
Uporabnik811241
18. 01. 2018 16.10
+11
sem se peljal čez mejo v nedeljo policist je na vso moč v kabini igral karte na računalniku in ,da si za to ne zasluži višjo plačo pa še dodatnega sodelavca ,da bosta lahko igrala v parih mi ni jasno !!
grumf
18. 01. 2018 16.05
+14
Karel, kaj boš pa za upokojence naredil? Vsi si bodo izštrajkali višje plače (pa ne samo za 3%), upokojenci, ki imajo svojo stranko vparlamentu, pa žejni čez vodo.. Slabo se ti špiše na volitvah...