Slovenija

Vlada želi zaključiti vračanje premoženja

Ljubljana, 27. 02. 2008 17.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Novi zakon o zaključku denacionalizacije naj bi rešil najtežje primere. Opozicija zakonu očita, da uvaja nove upravičence.

Zakon o zaključku postopkov vračanja podržavljenega premoženja, ki ga je v torek sprejel DZ, uvaja nove pravice za upravičence, je na današnji novinarski konferenci dejal vodja poslanske skupine SD Miran Potrč. Trditve vlade, da je zakon le procesni, torej da določa roke in postopke, pa so zavajanje javnosti, meni.

Z rešitvami, ki jih prinaša novo sprejeti zakon o zaključku postopkov vračanja podržavljenega premoženja, poskuša vlada rešiti najtežje primere, ki so ostali na koncu denacionalizacije, so pojasnili na ministrstvu za pravosodje. Dodajajo, da gre za zahtevke malih upravičencev, s težavami katerih se na ministrstvu srečujejo vsak dan.

Cilj novega zakona je po zagotovilih ministrstva čim hitrejše zaključevanje postopkov vračanja podržavljenega premoženja in odpravljanje pravnih ovir za dokončanje teh postopkov. Zakon pa želi tudi omogočiti uresničitev ustavne pravice do odločanja v razumnem roku in pravice do učinkovitega pravnega sredstva.

Največ premoženja so v postopku denacionalizacije vrnili Rimokatoliški cerkvi.
Največ premoženja so v postopku denacionalizacije vrnili Rimokatoliški cerkvi. FOTO: POP TV

Zahtevki se bodo reševali prednostno

V poslanski skupini SDS so danes pozdravili sprejem zakona o zaključku postopkov vračanja podržavljenega premoženja. Sprejem zakona bo pospešil zaključevanje postopkov, kar je v interesu tako upravičencev kot države, je v sporočilu za javnost zapisal vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko.

Na ministrstvu dodajajo, da zakon prinaša tehnične rešitve, ki bodo olajšale odločanje v najbolj zapletenih primerih. Pojasnjujejo pa, da novi zakon glede na zakon o denacionalizaciji iz leta 1991 ne širi kroga upravičencev in kroga upravičenj. Zakon za pospešeno reševanje postopkov določa roke, in sicer trimesečni rok za odločitev prvostopenjskega in drugostopenjskega sodišča, poleg tega pa določa še nekatere specialne roke za sodišča, ki odločajo v denacionalizacijskih postopkih. Roki sledijo stališču ustavnega sodišča, da se morajo denacionalizacijski postopki reševati prednostno.

Po skoraj sedemnajstih letih od uveljavitve zakona o denacionalizaciji je ostal nerešen še majhen del zahtevkov, ki pa predstavljajo najzahtevnejše denacionalizacijske postopke, še dodajajo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vlas555@mail386.com
29. 08. 2008 13.35
kaj ste pa že vrnili, še začeli niste, pa bi že nehali, dobili pa so samo tisti ki so vaše rdeče krvi