Slovenija

Vlada zaradi padca nepremičninskega zakona ob 170 milijonov evrov. Kaj zdaj?

Ljubljana, 28. 03. 2014 12.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
V.L./STA/D.L.
Komentarji
180

Razveljavitev zakona o davku na nepremičnine bi lahko imela resne posledice za javne finance, saj bo proračun ostal brez denarja od naslova davka. Vlada še ne ve, kako bo nadomestila izpad prihodkov, a dodatno zadolževanje ne pride v poštev. Bruselj že zanimajo nadomestni ukrepi.

Kaj padec nepremičninskega zakona pomeni za javne finance?
Kaj padec nepremičninskega zakona pomeni za javne finance? FOTO: Thinkstock

Po vse hujšem ogorčenju, ki so ga zapleti z nepremičninskim davkom povzročili v javnosti in interesnih skupinah, je danes ustavno sodišče zakon razveljavilo. Odločitev bi lahko imela resne posledice za javne finance, saj je bil nepremičninski davek eden od ključnih ukrepov v tem letu. Samo stroški, ki jih je imel Gurs z obvestili lastnikov o informativnem izračunu (tisk in distribucija), pa so znašali kar 1.107.280 evrov.

Vlada si je od davka sprva obetala okoli 400 milijonov evrov, približno 200 milijonov evrov za proračun in 200 milijonov evrov za občine. Zaradi sprememb pri obdavčitvi, vlada je namreč ne glede na rezidenčnost predvidevala 0,15-odstotno obdavčitev, pa bi bil prihodek od davka v letu 2014 predvidoma nižji za 20 milijonov, zaradi nižje vrednotenih zemljišč za gradnjo pa še za od 15 do 18 milijonov. V državni proračun naj bi se tako z naslova davka v letu 2014 steklo okoli od 160 do 170 milijonov evrov. A ker je sedaj zakon padel, bo proračun ostal tudi brez tega denarja.

Kako bo vlada nadomestila izpad prihodkov?

Krizni davek ali višji DDV?

Prvak DeSUS Karl Erjavec je vseskozi menil, da bi bila boljša in pravičnejša rešitev od nepremičninskega krizni davek, a danes je pojasnil, da je to zamujena priložnost in da ta ideja ni več aktualna. Preden bi bil ta zakon pripravljen, bi bilo namreč leto že naokoli, je povedal in dodal, da pa so v stranki pripravljeni podpreti predlog o zvišanju davka na dodano vrednost (DDV).

Zdaj je na potezi predsednica vlade Alenki Bratušek, da najde rešitev. Bratuškova je danes dejala, da bo sanacija današnje  odločitve ustavnega sodišča prinesla bistveno bolj boleče ukrepe za državljane kot nepremičninski davek. Opozicija jo poziva k odstopu.

Državna sekretarka na finančnem ministrstvu Mateja Vraničar pa je pojasnila, da vlada še ne ve, kako bo nadomestila izpad prihodkov od davka na nepremičnine. Vsekakor pa dodatno zadolževanje ne pride v poštev, če želimo ohraniti cilje, da do leta 2015 izidemo iz presežnega primanjkljaja in uravnotežimo proračun do leta 2017, je dodala.

Ukrepati bo treba hitro, vendar pa se mora vlada z odločitvijo sodišča najprej podrobno seznaniti, Vraničarjeva ni želela odgovarjati na vprašanja, ali namerava vlada morebiti še dodatno zvišati stopnje davka na dodano vrednost in ali bo potreben rebalans proračuna.

Po njenih besedah ne smemo spregledati dejstva, da pomemben del odločitve ustavnega sodišča temelji na vprašanjih v zvezi z davčno osnovo. Ta pa je določena z zakonom o množičnem vrednotenju, na katerega se je ta vlada zanašala tako kot tudi že nekatere prej, je opozorila. Vsekakor pa imamo zdaj bolje urejene evidence nepremičnin, je dodala.

Naselje
Naselje FOTO: Thinkstock

Bruselj že zanimajo nadomestni ukrepi

Da mora vlada pripraviti nadomestne ukrepe pa v odzivu sporoča tudi Evropska komisija. Predstavnik evropskega komisarja za gospodarske in denarne zadeve Ollija Rehna, Simon O'Connor je dejal, da komisija želi pojasnila o tem, kako namerava vlada nadomestiti proračunski učinek te odločitve. Hkrati bo komisija preučila dopolnjene fiskalne načrte Slovenije, opredeljene v proračunskem programu, ki ga morajo članice unije v Bruselj poslati do konca aprila.

Vlada lahko pripravi nov zakon

Glede na to, da je sodišče zakon razveljavilo, letos tega davka zagotovo ne bo. To pa ne pomeni, da davka nikoli ne bo, tudi vse evidence, ki so jih zbirali za namen nepremičninskega davka, ostanejo. Vlada namreč lahko pripravi nov zakon o davku na nepremičnine, vendar pa mora biti ta sprejet z upoštevanjem ustave.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (180)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

neznanec101
30. 03. 2014 13.59
Potrebno je biti realen! Po mojem mnenju je potrabno najprej nekaj narediti na prihodkovni strani kjer so posegi najležji in najhitrejši. Torej najprej za 1% dvig obeh stopenj DDV do 32.12.2014. V tem času je potrebno pripraviti kakovostne zakone: - krizni zakon ki bi predvideval splošni 1-2% zakon z izjemo obdavčenja soc.transferjev in zdravil na recept z veljavnostjo najdlje do 31.12.2016 brez možnosti podaljšanja - odvzem/zaseg nelegalno pridobljenega premoženja, premoženja za katerega ni bil plačan davek, premoženja za katerega niso plačali storitev (plač in pokojninskih/zdravstvenih prispevkov) - omejitev plač in dohodkov zaposlenim v državnih podjetjih,predvsem na vodstvenih mestih in pri podjetjih z negativnim poslovanjem ter monopolnim podjetjem. - izterjava in rubež osebam pravnomočno obsojenim korupcije v Sloveniji ali EU v višini sškode povzročene s koruptivnimi dejanji + določen odstotek kazni. - zaseg premoženja za katerega posameznik ne zna dokazati izvora od leta 1980 naprej - ureditev sodstva, ocenjevanje s strani neodvisne organizacije; odgovornost sodnikov če sodni postopek zastara; možnost poteka sonenja v odsotnosti obtoženega ali prič; možnost poteka sojenja izven sodne dvorane. V primeru pobega obsojene osebe kazen ne zastara ampak se podaljša. - ureditev zdravstva na enak način kot ureditev sodstva - centralizirano naročanje za področje zdravstva, šolstva, državne uprave (naročnik pristojno ministrstvo ne več posamezni zavodu) - reševanje pritožb skrajšati na max. 3 mesece Resničen boj proti korupciji, gospodarskemu kriminalu, drogi, orožju, trgovanju z belim blagom... Nepreklicna razrešitev vladnih funkcionarjev ob pravnomočno vloženi obtožnici za storjeno kaznivo dejanja
Gaja Bobek
30. 03. 2014 03.43
+1
mi pa vemo, kje dobiti mnogo miljard, poberite jih tistim, ki so nas okradli, vi pa hočete spet nas krasti za svoje lopove. vsi odstopit, pa ne za radi davka, ampak ker ste nesposobni in razpisat volitve, a se mandatarka laže, lani je takoj, ko so jo ustoličili., v skladu z zahtevami vstaj napovedala za jesen (lansko) volitve. In? Zdaj se pa vsi oklepajo stolčkov kot nori.
bu?er
29. 03. 2014 23.02
+2
naj lepo odstopi ker dela samo škodo,...
Stahanov
29. 03. 2014 22.06
-2
Meni se je nepremičninski davek zdel zelo pravična zadeva; več premoženja imaš, več davka plačaš. Sedaj bomo pa breme varčevanja in izpada tega dohodka na pleča dobili zopet tisti socialno šibkejši, bogatunov se itak noben ukrep ne dotakne.
BULDOH
29. 03. 2014 19.38
+5
Mi znamo ,mi zmoremo.......
Ope?enka
30. 03. 2014 00.39
slonicka
30. 03. 2014 09.45
klovni naj zginejo če niso sposobni zagnati gospodarstva naj grejo pasti ovce te davke si naj pa zataknejo nekam
LLLEPI
29. 03. 2014 18.27
+2
Najbolse,da uvedemo javne kuhinje in se delavcem in upokojencem do nadalnega zaustavijo izplacila,kmetom pa poberejo vsi pridelki za javne kuhinje to je moderni kapitalizem.Denar pa politikom saj raja ne ve kaj bi z njim
LLLEPI
29. 03. 2014 18.55
+4
Tu je pa se rezerva v nepremicninah.Zaplenit ljudem hise in jih prodat tujcem po minimalni ceni EU bo zelo vsec taksno dejanje
Ope?enka
30. 03. 2014 00.41
+2
Ne na govarji jih preveč, mentalno so zmožni vsega.
njofra47
29. 03. 2014 17.55
+3
Čudno da niso obljubljali bolečih ukrepov takrat ko je bilo treba napolniti z nekaj miliardami bančno brezno. Sicer pa smo navadni ljudje že navajeni na vse hudo in počasi postajamo že neobčutljivi na vse slabo kar so nam že namenili naši politiki. Toda ta "neobčutljivost" je samo predzadnja faza......... Vrv lahko nateguješ dolgo in si domišljaš da se ne bo nikoli pretrgala, pa na koncu vseeno poči.
Polly ß
29. 03. 2014 17.26
+3
Imam zanimiv predlog kje dobiti 170 milj. ......VSI POSLANCI NAJ GA NAPOLNIJO, PREDVSEM PA TISTI, KI STE GA ŽE PREJ PODPRLI!
kolbek460
29. 03. 2014 18.57
-1
Jožajoža
29. 03. 2014 16.20
+1
mi je pa res vseeno. sem gimnazijski maturant, sem davčni referent, imam plačo nekaj čez 1.400 evrov neto, in me takšne stvari ne zanimajo. jaz plačo moram dobit, tudi regres,.....za vas ,davkoplačevalce mi je pa figo mar.
njofra47
29. 03. 2014 17.37
+1
kolbek460
29. 03. 2014 15.16
-1
Si bomo morali naliti čistega vina živeli smo na kredit pre dobro nam je šlo . premalo smo ustvarili premalo ljudi dela ,račun bo in je tu ,bolj se bodo upirali in kregali slapše bo ,nacionalisti že kopljejo kosti ,reveži nemo gledajo ,delavci komaj spravijo mesc z mescom ,penzioniste je strah,državni uradniki se muzajo,politiki pa vsak po svoje in se obnašajo kot slon v trgovini porcelana,tajkuni sestankujejo z svojimi odvetniki in krize ne občutijo,kaos,,
Stahanov
29. 03. 2014 22.10
+3
To je samo neoliberalni larifari, da bi ljudem zbudili občutek krivde. Edini krivec za krizo je finančni sektor. Ljudje so pridni in delovni, to kar pišeš, je čista neumnost. Ljudje so delali, postavljali na noge po cele fabrike, nekateri pustili tam pol življenja, zdravje in mladost, potem pa so prišli časi, ko so jih iz teh fabrik pognali na cesto, premoženja pa pokradli. Banke so pa svojim prijateljem delile astronomske kredite, ki pa niso bili vrnjeni. Kako smo potem mi lahko krivci za to krizo? Smo mi naredili astronomske luknje v bankah? Sam sem dvakratno preplačal vsak kredit, katerega sem imel, medtem ko milijardni dolgovi niso bili poplačani, sedaj pa te luknje moramo reševati mi, ki že tako nič nimamo in čedalje težje živimo. Nakladač si!
br.0001s
29. 03. 2014 14.03
+1
sam tote frise si poglejte delavni ljudje.... pol bomo pa tiste na karitasu obsojali. posnetki kažejo srž problema pa bencin še tud ni tak drag. ;)
br.0001s
29. 03. 2014 14.03
velja za leve in desne in vse ostale lopove ki se čejo pomastit. dajmo konec naredit enkrat...
zdrava.pamet
29. 03. 2014 13.14
+3
NAJ ODSTOPI....janukovičeva lutka
Fika Armel
31. 03. 2014 17.30
Bravo a nebo ker Jankovič od ozadja vodi vse niti.........
orel4
29. 03. 2014 12.56
+3
Avstrijci zmanšuje občine pri nas bi pa še kakšno na novo ustanovili.Rajši se naj vprašajo komu so namenjene.Nekaj denarja bi se pa prišparalo itd.
iGURT
29. 03. 2014 13.57
+2
... v Avstriji je lokalna samouprava zelo močna in tudi uspešno deluje.
Urška Premuž
29. 03. 2014 15.08
+2
Nehajte govoriti o Avstriji tudi tam vec ne cvetijo rozice
Fika Armel
31. 03. 2014 17.34
A je veliko bolje kod pri nas..............hahahajjjuuuppppiiii.........
User513426
29. 03. 2014 11.27
+4
le koliko bi se nabralo denarja, če bi v JU in vsem funkcionarjem plačo postavili na minimalno tako kot jo ima večina navadnih državljanov. predvsem pa bi bilo zanimivo videti koliko bi bilo potem interesa za službo poslanca in ostalih prisklednikov
Stahanov
29. 03. 2014 22.12
-1
OK, in kam bi prišli, če bi vsi delali za minimalca? Slovenec je čuden tič, namesto da bi zahteval 1000 eur plače, da bi lahko dostojno živel od svojega dela, raje zahteva, da še drugim znižajo plače. Nerazumljivo!
Super Huey
29. 03. 2014 11.17
+5
Bo treba nekaj kr na glas povedat: Vlada, vse vlade zadnjih 25 let so kr lepo zlizane z JU/JS in lepo držijo gor stolčke drug drugemu, hkrati pa je VSAK KI JE PLAČAN IZ PRORAČUNA kriv in odgovoren za bedo delavca v gospodarstvu! Zakaj? Leta 91 smo imeli 60 000 javnih uslužbencev, nikjer neta, računalnikov....država je prosperirala, davki normalni. Danes? 240 000 javnih uslužbencev+ (sem so všteti tudi firme v državni lasti), v vsaki pisarni net, komp, klima....država IZROPANA, delavec v gospodarcu postavljen pred vrata Karitasa in RKja. Davki pa nabiti na 80% delavčeve plače!!!! Je to normalno? NEspoštovani Štrukelj in tvoj frend Semulič sta (poleg vseh vlad) GLAVNA krivca za tale nesposobni, nedelujoči, mongoloidno uzurpirani državni aparat (seveda všteti vsi politiki, bankirji itd)ki je dokončno pokopal to nekoč lepo državo in jo spremenil v fašistični gulag kjer je delavec postal suženj, javniki pa uživajo v igranju igric po službah, surfanju po netu v prijetnih klima pisarnah in seveda popolnoma nedotakljivi za kakršnekoli spremembe! Umetno delite narod na leve in desne, ampak zapomnite se, lahko je na oblasti ne vem kakšna opcija, dokler ne bo aparat zmanjšan iz 240 000 na 120 000 (s predpostavko da bodo končno začeli delat), je Zlovenija navadna GREZNICA in izkoriščevalna do delavca ter hkrati zlata jama za vse plačane iz proračuna. Narod vam bo sodil!
Transformerji
29. 03. 2014 10.35
+3
Včeraj sem si vsaj za trenutek domišljal, da smo premagali državne sovražnike št. 1 - naše politike. Ko pa takoj za tem pomisliš, kaj bo sledilo sedaj, bi pa rekel tisto, kar je anketirana gospa rekla po televiziji: bi povedala na glas, kaj si mislim, ampak me lahko še zaprejo!
stella83
29. 03. 2014 10.10
+2
iz svojega žepa naj dajo tisti, ki so sploh pomislili na uvedbo tega davka!! naj oni luknje filajo, jaz ne dam nič več!
velesperun
29. 03. 2014 09.54
+7
Poberte premoženje tajkunom ali tiste polovice od 40 milijard, ki os odtekle v davčne oaze, pa ne bo treba nobenega nepremičninskega davka.
puspan
29. 03. 2014 08.48
+6
Da so nesposobni smo vedeli, da pa so napravili se dodatne skode za 170 miljonov, je pa visek. Spokajte, ker ste ze itak prepozni, kajti tisti, ki nas bo moral resevati iz tega potopljenega aviona bo imel tezko delo. Alenka pa naj se enkrat preveri svoje besede, ki jih je cofotala, ko je prevzela mesto, ki so ji ga namenili reziserji te katastrofe, ki se sedaj skrivajo v svojih luknjah.
Sara Rebek
29. 03. 2014 08.08
+2
User513426
29. 03. 2014 11.25
+3
kolbek460
29. 03. 2014 18.59
+1
Lepo po vrsti ,prej je referendum za tem so volitve.