Slovenija

Vlada za ustanovitev posebnega projektnega podjetja za izvedbo drugega tira Divača-Koper

Ljubljana, 07. 01. 2016 15.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vlada je sklenila, da se ustanovi posebno projektno podjetje za izgradnjo in upravljanje drugega železniškega tira med Divačo in Koprom. Prek dokapitalizacije bi nato lastniški vstop v podjetje ponudili zasebnim vlagateljem in zalednim državam. GZS meni, da je potrebna zunanja revizija vrednosti projekta, da ga davkoplačevalci ne bi preplačali.

Luka Koper
Luka Koper FOTO: Reuters
Vlada je danes sklenila, da se ustanovi posebno projektno podjetje za izvedbo projekta drugega železniškega tira med Divačo in Koprom.

"Projektno podjetje bo dobilo koncesijo za izgradnjo in upravljanje tega novega infrastrukturnega objekta ter tudi za izgradnjo in upravljanje dodatnih pretovornih kapacitet v Luki Koper in ostalih logističnih zmogljivosti na območju Slovenije," je na novinarski konferenci po seji vlade v Ljubljani povedal minister za infrastrukturo Peter Gašperšič.

Dodal je, da je vlada naložila ministrstvu za infrastrukturo in finančnemu ministrstvu, da do 30. marca pripravita predlog zakona o izgradnji nove železniške povezave med Divačo in Koprom. Zakon bo podlaga za izgradnjo in upravljanje nove železniške povezave ter za izgradnjo dodatnih pretovorno skladiščnih kapacitet, DZ pa bi ga lahko sprejel maja, je dejal minister.

Slovenija bi imela manjšinski delež

Podjetje bo v lasti države, prek dokapitalizacije pa bi nato lastniški vstop v podjetje ponudili zasebnim vlagateljem in zalednim državam, Slovenija pa bi imela manjšinski delež.

Ustanovni kapital za projektno podjetje bo zagotovila država, nato pa je predvidena dokapitalizacija, in sicer tako z vložki države kot zasebnih vlagateljev in zainteresiranih zalednih držav.

"Cilj dokapitalizacije je, da bi bil delež Republike Slovenije neprevladujoč, torej manjšinski, kar je v nadaljevanju pomembno tudi za pridobivanje dolžniškega kapitala, ki bo potreben za izgradnjo tega projekta," je povedal minister.

Vlada je tudi sklenila, naj se do konca junija analizirajo možnosti za poenostavitve in pocenitev projekta - projekt je trenutno ocenjen na nekaj več kot 1,3 milijarde evrov - predvsem z vidika potniškega prometa na novem tiru, projektne hitrosti in uporabe obstoječega tira. Končna rešitev bo znana po teh analizah, je povedal minister.

S prostorom v koprskem pristanišču sicer upravlja družba Luka Koper, je pa možnost, da se morebitni tretji pomol odda s koncesijo, je še dejal minister in dodal, da bo to urejal omenjeni posebni zakon. Z ostalo infrastrukturo v pristanišču, kjer je po ministrovih besedah še veliko možnosti za širitve in nadaljnji razvoj, bo še naprej upravljala Luka Koper.

Projektno podjetje bo tudi upravljalo z drugim tirom, s preostalimi železniškimi povezavami pa še naprej Slovenske železnice.

Slovenija se za sodelovanje pri projektu dogovarja med drugim z Madžarsko, in sicer trenutno potekajo pogovori na tehnični ravni, vključno z načrtom zapiranje finančne konstrukcije s pomočjo sredstev EU in uporabe sredstev iz mehanizma EFSI. Več bo znanega po skupni seji vlad Slovenije in Madžarske 22. januarja. Minister je decembra povedal, da projekt poleg Madžarov zanima tudi Avstrijo, Češko, Slovaško in Poljsko.

GZS pozdravlja premik, predlaga revizijo

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) pozdravlja današnjo odločitev vlade, meni pa, da je potrebna zunanja revizija vrednosti projekta, da ga davkoplačevalci ne bi preplačali.

"Skrajni čas je, da resno začnemo graditi drugi tir Koper-Divača, saj je strateškega pomena za Slovenijo," so v odzivu zapisali v GZS in dodali, da sta Luka Koper in oskrba bližnjih zalednih trgov prek slovenskih logističnih podjetij ključna za razvoj logistične in prometne panoge.

Luka Koper - 2
Luka Koper - 2 FOTO: Miro Majcen

V GZS menijo, da lahko vladna odločitev o ustanovitvi projektnega podjetja predstavlja dodatno jamstvo, da bo upravljanje investicije bolj pregledno, saj bi vključili tudi zasebne vlagatelje.

"Vendar opozarjamo, da je kljub temu nujna tudi zunanja revizija vrednosti projekta, da ga davkoplačevalci ne bi preplačali, kot v primeru nekaterih drugih infrastrukturnih projektov v preteklosti. Ocenjene vrednosti projekta, ki so bile podane v javnosti s strani strokovnjakov in politikov, so bile namreč zelo različne, od 700 milijonov evrov pa do 1,4 milijarde evrov. Zato je zunanja revizija nujen predpogoj za verodostojen in pregleden začetek investicije," je zapisal generalni direktor GZS Samo Hribar Milič.

Vlado je tudi pozval, naj javnosti predstavi vse ključne elemente projekta - kdo so potencialni vlagatelji, kakšno vlogo bodo ti pridobili v prihodnji logistični verigi ter kakšno vlogo bodo v prihodnje imeli Luka Koper, Slovenske železnice in logistična podjetja.

Na GZS bodo v petek predstavili ugotovitve analize tveganj, povezanih z neizgradnjo drugega tira, ki so jo opravili Jože P. Damjan, Aleš Groznik in Bogdan Zgonc.

Kot so zapisali v vabilu na predstavitev, bo obstoječi tir kljub izvedeni modernizaciji in nadaljevanju modernizacije z izgradnjo izvlečnega tira v Kopru ob nadaljevanju sedanje dinamike pretovora v Luki Koper popolnoma izkoriščen najkasneje leta 2022.

Kumulativno bi zaradi neizgradnje drugega tira v letih 2026-2055 prišlo do izpada pretovora in prevoza tovora v višini med 210 in 240 milijonov ton, kar finančno ovrednoteno pomeni, da bi zaradi preusmeritve tovora iz Kopra v sosednja pristanišča prišlo do potencialnega kumulativnega izpada dodane vrednosti med 2,7 in 3,4 milijarde evrov, so navedli.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bracobaldo
08. 01. 2016 11.49
Projektno podjetje bo za svoje delovanje porabilo cca 120 mio. Naročili bodo sto stvari zunanjim sodelavcem, ki bodo slučajno v žlahti. Že videno v TEŠ6.
piu
07. 01. 2016 21.10
Neverjetno......pri vsaki investiciji se vedno poskuša delovati tako, da se izogibaš veljavni zakonodaji, da se podraži investicija in opere čim več denarja.....
piu
07. 01. 2016 21.16
+1
oecd, je poleti zavrnil sofinanciranje iz evropskih sredstev, ker je vlada predstavila blef projekt......Po domače na oecd niso mogli verjet, da mislimo resno....
piu
07. 01. 2016 21.25
Stvar je čisto noro zastavljena..... Ustanovili bomo podjetje, zaposlili ljudi, izdelali študije, simulacije, statistike....To, da sredstev za izgradnjo nimamo pa nobenega ne zanima.....
bossanoga
07. 01. 2016 19.07
+3
Ustanavljajo firmo, preko katere bodo porabili 600 miljonov evrov, zato da bodo ugotavljali, če je drugi tir sploh potreben ali ne. Na koncu bodo pa tako in tako ugotovili, da mora to (potrebnost) ugotoviti zunanji "neodvisni" subjekt, za katerega bo treba plačati še nadaljnjih 600 miljonov evrov. Drugega tira pa ŠE VEDNO NE BO! Eh, Cerar, res maš prazno glavo ali pa si totalno nesposoben.
PIKAPOLONICA1994
07. 01. 2016 18.59
+3
Tako pa bomo dobili še ene zajedavce........................
kiboko
07. 01. 2016 17.43
+6
Ja, ja, že poznamo te trike. Slovenija bi imela "manjši delež" katerega bi kasnejo povečala. Nobene variante ni, da bi država iz svojih krempljev spustila to podjetje, ker potem ne bi korupcijsko določati izvajalce in pobirati podkupnine, kar je hkrati pravi razlog za projekt. Brez podkupnin, za ta projekt ni nobenega interesa.
Fifi 24
07. 01. 2016 17.35
+6
KItajci so ponudili na ključ končanje za 600 mil EUR naši več kot miliardo EUR seveda se o kitajski ponudbi ne govori več je NI kaj bodo tile kitajci mi ja znamo bolje..dražje pa žepov pri kitajcih ne gre napolniti
kiboko
07. 01. 2016 17.45
+9
Tako kot objekt tipa TEŠ6 stane v Nemčiji in Avstriji cca 650 mio EUR. Razlika so provizije in podkupnine. Kitajska ponudba ni bila zanimiva, ker ni vsebovala zadostno količino podkupnin. Južni tok pa je bil zelo zanimiv, kajti Rusi podkupujejo kot zmešani, tudi sami so navajeni na 60% podkupnine na državnih projektih.
dostojevski II
07. 01. 2016 16.57
+2
Revizija je vsekakor potrebna. Maksimalno 800 milijonov evrov je vrednost investicije. Seveda brez provizij, podkupnin in aneksov...
piko112
07. 01. 2016 17.11
+2
jestpia
07. 01. 2016 16.56
+2
a bodo nekaj let plačevali zunanje sodelavce in delali analize, davkoplačevalci bodo pa požegnali ustanovni kapital 'projektnega' podjetja, ki ne bo položilo tudi opeke? ;)
SkokecPokec
07. 01. 2016 16.48
+3
Js grem za direktorja sm dovolj kmeta, d znam seštet 1+1 za krat in deljeno naj pa kar pozabijo... še posebej razni drugi managerji in direktorji
piko112
07. 01. 2016 17.27
+2
Še vedno znaš več kot vsi naši ekonomisti skupaj
piko112
07. 01. 2016 15.59
+7
A bo SCT gradil? Aja sej res je propadel. Pa tako poceni so vse lahko naredili in bili konkurenčni. Da ne govorimo kako dober direktor je bil.
migi
07. 01. 2016 15.54
+3
Spet eden pameten,ki ve,kako se pride do kupa denarja......bedaki pa verjamejo!!!!
Lisec6
07. 01. 2016 15.54
+9
spet bodo nekateri profitirali(kupi evrov bo šlo spet v nekatere žepe-to se bo odkrilo po 10-letih
Biofanatik
07. 01. 2016 15.53
+7
Še en Dars pa res ne rabmo, direktor bo pa GG MIŠIĆ
grumf
07. 01. 2016 15.49
+10
Mogoče bi bilo bolj pametno prepovedati ustanavljanje novih državnih podjetij.. Vsi vemo, kam to pelje. Že zdaj lahko napovem, da se bo s tem projektom ponovila zgodba, podobna izgranji TEŠ6. Drugi tir do Trsta! Minimalni stroški, drugo leto končana gradnja.
Biofanatik
07. 01. 2016 15.53
+8