Slovenija

Na sestanku v Sečovljah pet slovenskih družin izrazilo željo po selitvi v Slovenijo. Ribiči vladi: Radi bi v miru lovili

Piran/Sečovlje, 13. 12. 2017 17.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Vlada je tokrat obiskala slovensko obalo in Sečovlje. V Piranu so se na sestanku z ribiči pogovarjali o tem, kakšne so njihove pravice po implementaciji arbitražne pogodbe. Ribiči pa so predstavnikom vlade pojasnili, s kakšnimi težavami se srečujejo na terenu. Sestanka s predstavniki vlade v Sečovljah se je udeležil tudi Joško Joras.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Selitev v Slovenijo?
    01:33
    Iz 24UR: Selitev v Slovenijo?
  • Iz SVETA: Srečanje z ribiči
    03:08
    Iz SVETA: Srečanje z ribiči
  • Ribič Zlatko Novogradec o obisku predstavnikov vlade
    01:38
    Ribič Zlatko Novogradec o obisku predstavnikov vlade
  • Predstavniki vlade v Sečovljah
    00:22
    Predstavniki vlade v Sečovljah
Ribiči so predstavnikom vlade pojasnili tudi, s kakšnimi težavami se srečujejo na terenu.
Ribiči so predstavnikom vlade pojasnili tudi, s kakšnimi težavami se srečujejo na terenu. FOTO: Aljoša Kravanja

Predstavniki slovenske vlade so obiskali obmejno območje na slovenski obali. V Piranu so se najprej srečali z ribiči. Vladna delegacija pod vodstvom generalne sekretarke vlade Lilijane Kozlovič je trem ribičem, ki so prišlo na pogovor, pojasnila, kakšne so njihove pravice po implementaciji arbitražne pogodbe.

"Pogovarjali smo se o interventnem zakonu, na podlagi katerega smo jim omogočili in zagotovili nadomestilo za izpad zaradi nezmožnosti gospodarskega izlova. Nadalje smo se pogovarjali tudi o pravni pomoči, ki jim bo zagotovljena, pa tudi o morebitni škodi, ki bi nastala. Ključno pa je tisto, kar smo se tudi pogovarjali, kako bi neposredno na morju in tudi praktično potem zagotovili operativno varnost," je v izjavi po zaključku pogovora povedala Kozlovičeva.

Ministrstva so glede tega že usklajena, tako da bodo ribičem zagotovili varnost pri njihovem delu.

Kozlovičeva je povedala še, da so se pogovarjali tudi o zakonu o morskem ribištvu, ki uvaja sestavni del prava Evropske unije. Gre za zgodovinske pravice, ki so sestavni del Evropske unije in omogočajo, da obe strani te pravice izvršujeta.

"Pogovarjali smo se tudi o tem, ker vemo, da imajo slovenski ribiči objektivne težave. Ob tem so ribiči izrazili zadovoljstvo, da bodo vedeli, kje trenutno lahko lovijo, Republika Slovenija pa jim pri tem lahko omogoči, da se modernizirajo in da jim zagotovimo ustrezno javno službo, ki bo neposreden stik med njimi in vlado," je še dejala Kozlovičeva.

Izogibanje incidentom

Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic je povedal, da je policija že sprejela določene ukrepe, da ima ustrezno število ljudi in sredstev na tem območju: "Mi smo se tudi povezali z drugimi službami, ki izvajajo svoje naloge in pooblastila v slovenskem morju. Oblikovali smo tudi ustrezno koordinacijo za to, da bodo vsi postopki in aktivnosti usklajeni. S tem se bo povečala tudi naša učinkovitost."

Šefic je povedal še, da delujejo predvsem na tem, da se izogibajo vsem incidentom in da bi ribiči lahko normalno opravljali svojo dejavnost, "kot tudi vse ostale dejavnosti in aktivnosti, da bi potekale normalno in brez konfliktov."

Vladna delegacija se bo v nadaljevanju popoldneva sestala in se pogovorila še s prebivalci na obmejnem območju.

Slovenija mora v skladu z arbitražnim sporazumom zakonodajo ustrezno prilagoditi do 29. decembra, ko se izteče polletni rok za pripravo vsega potrebnega za uveljavitev arbitražne razsodbe.

Ribiče skrbijo morebitne poškodbe mrež

Eden od ribičev, ki se je udeležil sestanka s predstavniki vlade, Zlatko Novogradec je izrazil upanje, da bo vlada zaščitila ribiče in ribištvo na slovenskem teritorialnem morju. 

Je pa Novbogradec izpostavil drugo težavo. Sprašuje se namreč, kako bo potekal postopek, če bodo ribiči utrpeli poškodbe svojih mrež in opreme. "Koliko časa bomo potrebovali in koliko birokratskih papirologij, da dobi ribič to škodo povrnjeno." Kot je poudaril, se mrež ne da čez noč kupiti: "Niso na policah kot konzerve, ampak je treba to vse ročno delati. Mi ribiči pa nimamo zaloge, če že izgubimo ribolovno orodje, da ga nadomestimo. Tako, da jaz osebno sem se še vedno držal pol zaliva, ker rad v miru lovim, ne pa, da ko grem spat, razmišljam, ali bom imel ribolovno orodje jutri, ko grem dvigat mrežo, ali ne."

V Slovenijo se iz Hrvaške želi preseliti pet družin

Predstavniki slovenske vlade so se v nadaljevanju današnjega obiska prebivalcev ob meji s Hrvaško srečali z domačini v Sečovljah. Pet slovenskih družin, ki so po arbitražni razsodbi ostale na hrvaški strani, se želi preseliti v Slovenijo. Slovenski državljani bodo po zagotovilih generalne sekretarke vlade Lilijane Kozlovič obdržali vse pravice.

Gre tako za socialne pravice slovenskih državljanov, ki ostajajo na Hrvaškem, do povračila stroškov, pravic na kmetijskem področju, pravzaprav vseh, ki so jih domačini želeli urediti.

Po besedah Kozlovičeve naj bi na drugi strani Dragonje in državne meje ostajalo 16 slovenskih državljanov, ki se želijo preseliti v Slovenijo. Tudi ostale slovenske družine imajo to možnost, odločiti se morajo v enem letu in to realizirati v treh letih, da bodo upravičene do zakonsko postavljene odškodnine.

"Naše vodilo še vedno je, da se pogovarjamo z republiko Hrvaško, želimo si, da bi predsednik vlade republike Hrvaške sprejel poziv predsednika vlade republike Slovenije, da se imenuje dvostranska komisija, ki bo v naravi določila mejo in ob tem tudi upoštevala vse življenjske okoliščine, na kar je napotilo tudi arbitražno sodišče. Upamo in verjamemo, da bo na koncu do tega tudi prišlo," je povedala Kozlovičeva ob koncu sestanka.

Danes sprejeti sklepi, ki so jih zapisali, prebivalci pa bodo dobili tudi zapisnik, pa so predvsem v tem, da jim pošljejo sprejeti zakon in informacije o tem, kako bodo poslej lahko izvajali pravice, ki jim jih podeljuje zakon. Kontakt prebivalcev bo tako predsednik krajevne skupnosti Sečovlje kot piranska upravna enota, tam jim bodo na voljo tudi vsi potrebni obrazci.

Sestanka s predstavniki vlade v Sečovljah se je udeležil tudi Joško Joras.
Sestanka s predstavniki vlade v Sečovljah se je udeležil tudi Joško Joras. FOTO: POP TV

Posamezniki bodo morali participirati v nakupu nepremičnin na slovenski strani

Lokalna skupnost bo pomagala tudi tistim prebivalcem, ki se želijo preseliti v Slovenijo. "Mi smo dali možnost, da si vsakdo izbere prebivališče v Sloveniji. Vendar to ne pomeni, da bo v celoti prejel to odškodnino, da si lahko ob selitvi kupi nepremičnino, ampak bo moral ob tem sam participirati. Sploh za to območje, kjer vemo, da so cene nepremičnin zelo visoke v primerjavi z drugimi obmejnimi območji, bodo morali posamezniki, ki se želijo preseliti, ali prodati svojo nepremičnino ali pa vložiti lastna sredstva zato, da si lahko kupi drugo nepremičnino," je še pojasnila generalna sekretarka vlade.

Prebivalcem so danes predstavili, katere so tiste pravice, ki so v zakonu: "Upoštevali smo večino potreb in želja, edino, česar nismo mogli upoštevati na tem območju, je zadeva glede dednega zakupa kmetijskih zemljišč, saj je ta pravica urejena v drugem zakonu in zato tega ni bilo potrebno upoštevati v tem zakonu."

Joras sestanek predčasno zapustil

Še posebej je bilo izpostavljeno vprašanje vodooskrbe Joška Jorasa. Občina Piran se je tu zavezala, da bo preverila, kaj je s tem, in ali lahko piranska komunala opravlja storitve na drugi strani Dragonje. Joras je sicer sestanek predčasno zapustil.

Na današnjem srečanju sta bila prisotna tudi državna sekretarja s kmetijskega ministrstva, saj je beseda tekla tudi o kmetijskih zemljiščih. Tisti, ki bodo želeli, bodo za dodelitev kmetijskega zemljišča vložili vlogo, sklad kmetijskih zemljišč pa bo potem z njimi na terenu iskal najustreznejše rešitve.

Domačinka, ki se je udeležila današnjega pogovora, je ob odhodu povedala, da je pričakovala predvsem to, da bodo predstavili rešitev za težavo, ki je nastala zaradi dvojnih katastrov: "Ne vedo, kako se bo to reševalo. Tu imamo najmanj 50 parcel, ki so jih Hrvati enostavno pokradli, napisali druge številke, tako da je kataster isti, zemljiška knjiga pa je druga."

Vendar je večina domačinom zadovoljnih, je povedal predsednik krajevne skupnosti Sečovlje Denis Fakin: "Predlagane so bile pametne in dobre rešitve, ki bodo dejansko ustrezale vsem, tako da gredo po mojem mnenju vsi zadovoljni domov."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kolbek460
14. 12. 2017 20.46
+2
Slovensko državljanstvo je vredno 20 jurjev ,,Koliko je pa po tem vredno Hrvaško , 30 ,,40 pet rib ,,,tu slepec vodi slepca ,,
kol5
14. 12. 2017 12.47
+2
dobro gospodari vlada z davkoplačevalskim denarjem..--dobijo odškodnino -dosedanjo nepremičnino pa obdržijo--pravi posel za nekatere---kaj ko bi tistih nekaj hektarjev ki so v hrvaškem katastru enostavno odkupili od Hrvatov-- pa bi bilo vse urejeno
dipe
14. 12. 2017 12.02
+3
Godzile in Murine sp dobili božičnico,hihi
Castrum
14. 12. 2017 11.48
-3
Pa saj je logično, da želijo živeti v Sloveniji! Neprimerno višja kvaliteta življenja je tukaj.
godzila
14. 12. 2017 11.25
+1
tej tragikomični burleski ni kraje ne konca na čelu z našo nesposobno skorumpirano politiko in ja Hrvat bo še naprej delal probleme na vseh koncih in krajih in še naprej cedil sline po našem ozemlju ,narod hinavcev in lopovov to ti je Hravat skregan z vsemi v regiji od bivše juge,,,,,,,,,,
murinar
14. 12. 2017 10.13
+6
Samo v senemdesetih letih so si hrvati prilastili dobršen del naše zemlje ! Slovenski politiki so dejansko zelo nesposobni ali izdajalski ali pa pokvarjeni !
murinar
14. 12. 2017 10.09
+1
Če nebi janša ,bavčar in rupel 1991 zapravili -PRODALI -meje (saj so se prostovoljno umaknili z hriba v dolino in postavili kontrolno točko kjer še danes stoji ) nebi imeli ROJAKI težav . Bog dal ,da se VELEIZDAJALCI Slovenskega naroda v grobu obračali !!!!!!!!!
Castrum
14. 12. 2017 10.57
+7
Kontrolna točka je bila postavljena leta 1994 ( Dogovor Valentić Drnovšek!)
sinhron
14. 12. 2017 11.02
-2
Janša in Bavčar sta podarila Hrvatom kar nekaj kv.kilometrov Slovenskega ozemlja za nemoteno preprodajo orožja !
ROMELS
14. 12. 2017 11.21
+2
mallonge
14. 12. 2017 10.01
+7
Ta vlada obvlada samo kriminalna dejanja, zato ni usposobljena za tolmačenje poštenih in pravnih norm.
mallonge
14. 12. 2017 09.33
+9
Erjavec bi priznaval Palestino pa še do Hrvaške ne upa.
ROMELS
14. 12. 2017 10.04
+5
dipe
14. 12. 2017 09.25
+1
A Joras še naprej pije Rvaško vodo.
ggzz
14. 12. 2017 09.31
+3
opazovalec_
14. 12. 2017 08.53
+6
Zgodovina Slovenstva se ponavlja!!
vertex
14. 12. 2017 08.33
+2
jansek pa cmera zaradi thompsona,kupil je vstopnice za celo druzino,butl izdajalski
mallonge
14. 12. 2017 10.36
+2
Brez Janše ti živeti ni..........sirotek.
vertex
14. 12. 2017 10.38
-2
jansekov sirotek se je takoj cmerajoče oglasil v bran svojem ljubčku
ROMELS
14. 12. 2017 08.08
+11
Naj prizadeti Slovenci gredo protestirati pred arbitražno sodišče v haag , da bodo arbitri videli, kakšno krivico lahko naredi " pravna krivica"v 21. stoletju. Zavreči človeka zaradi zemlje je res pošastno ali zavrženo dejanje. Preprosto rečeno, zločin.
opazovalec_
14. 12. 2017 08.57
+5
Pa naša vlada mora plačat prevoz in stanovanja v hagu!!!!
korintos23
14. 12. 2017 09.06
-3
ROMELS
14. 12. 2017 10.03
+2
direstraits
13. 12. 2017 22.59
+21
In potem, kar je tu napisano, je ta arbitraža velik uspeh za Slovenijo. ??! In potem se tej slaboumni vladi z Cerarjem vred tako mudi k implementaciji. Pa ta brezvezni Cerar, prav sili Hrvaterje, da si vzamejo slovensko ozemlje. Se vidi, nesposobni in skorumpirani levaki.
Madeni
13. 12. 2017 21.35
+0
Kaj bi našoui nradi ne spoštujejone ustave,ne zakonov, ne Evropskih zavez, za Brgleza, CERARJA še držžava ne obstaja in oni bi sedaj ko so tiorpedirali še ta sporazum nekaj kazali na naše sosede, ki so na žalost le malo boljši od naših..tu je-be lud, zbunjenog..u bistvu pa nor si iz norca norce dela..
mackintosh
13. 12. 2017 22.32
+0
Fifi 24
13. 12. 2017 21.10
+28
Jp zmagal smo na arbitraži dobili 20 kg slanih rib 100 slovencev pa je po novem hrvatov
kol5
13. 12. 2017 19.50
+22
dobro gospodari vlada z davkoplačevalskim denarjem..--dobijo odškodnino -dosedanjo nepremičnino pa obdržijo--pravi posel za nekatere---kaj ko bi tistih nekaj hektarjev ki so v hrvaškem katastru enostavno odkupili od Hrvatov-- pa bi bilo vse urejeno
skorumpiranpolitik
13. 12. 2017 17.57
+20
To bo pogovor mutavega in slepega!