Slovenija

Vlada v nacionalni reformni program uvrstila drugi tir, zdravstveno reformo, spremembe davčnega sistema ...

Ljubljana, 26. 04. 2017 12.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vlada je sprejela nacionalni reformni program in program stabilnosti, ki ju mora poslati v oceno Evropski komisiji. Gre za dokumenta, ki postavljata usmeritve ekonomske politike države v naslednjem dveletnem obdobju.

Vlada mora besedili poslati v oceno Evropski komisiji.
Vlada mora besedili poslati v oceno Evropski komisiji. FOTO: Damjan Žibert

Vlada je potrdila besedili nacionalnega reformnega programa za leti 2017 in 2018 ter programa stabilnosti za letos, ki ju mora do konca meseca poslati v oceno Evropski komisiji. Dokumenta postavljata smernice za ukrepe v naslednjem dveletnem obdobju, med drugim ukrepe za nadaljnjo konsolidacijo javnih financ.

"Gre za dva ključna dokumenta t.i. evropskega semestra, v katerih predstavimo usmeritve ekonomske politike države, spremljamo uresničevanje ciljev strategije Evropa 2020 in prikažemo napredek pri izpolnjevanju priporočil, ki smo jih dobili ob lanskoletnem pregledu obeh dokumentov," je na novinarski konferenci po seji vlade pojasnila finančna ministrica Mateja Vraničar Erman.

V nacionalnem reformnem programu vlada predstavlja ukrepe za doseganje ciljev ekonomske politike, ki so po besedah ministrice nadaljnje spodbujanje gospodarske rasti in postopno dokončevanje javnofinančne konsolidacije.

Ukrepe, s katerimi želi doseči te cilje, je vlada v nacionalnem reformnem programu razdelila v tri vsebinske sklope: v prvega sodijo kratkoročni ukrepi, v drugega dolgoročni ukrepi, v tretjega pa ukrepi za krepitev potenciala rasti, je povedala.

Med kratkoročnimi ukrepi so zmanjšanje stroškov upravljanja dolga, obvladovanje stroškov bolniških nadomestil, spremembo financiranja občin ter sprejem večletnega dogovora o plačah v javnem sektorju.

Med dolgoročnimi ukrepi vlada navaja, da namerava letos dokončati zdravstveno reformo, dokončati sistem dolgotrajne oskrbe, v pripravi je tudi nabor usmeritev za nadaljnje spremembe v pokojninskem sistemu.

Ostali ukrepi pa predvidevajo zmanjšanje administrativnih oz. zakonodajnih bremen, spremembe v davčnem sistemu za povečanje konkurenčnosti, nadaljnje spodbude na trgu dela in zagotavljanje prestrukturiranja tistih podjetij, kjer je to še potrebno.

Slovenija bo za krepitev potenciala rasti v srednjeročnem obdobju izvedla nekatere ključne investicije ter krepila investicijsko aktivnost iz javnih sredstev. V tem smislu je vlada v nacionalni reformni program uvrstila tako projekt drugega železniškega tira Divača-Koper kot tudi ureditev proizvodne cone v občini Hoče-Slivnica, kamor prihaja multinacionalka Magna.

Prav tako so predvidene investicije na področju državnega cestnega omrežja, železniške infrastrukture, trajnostne mobilnosti ter energetske prenove stavb.

Ob tem je ministrica poudarila, da je bil nacionalni reformni program večkrat obravnavan tudi s socialnimi partnerji in je v največji meri z njimi tudi usklajen.

Progam stabilnosti je vsebinsko povezan z nacionalnim reformnim programom in vključuje indikatorje doseganja nadaljnje javnofinančne konsolidacije do leta 2019. Potem ko je Slovenija lani zmanjšala javnofinančni primanjkljaj na 1,8 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), je cilj za letos 0,8-odstotni primanjkljaj.

To pomeni zmanjšanje primanjkljaja za eno odstotno točko v letu 2017, kar prinese 0,5-odstotni strukturni napor, je pojasnila Vraničar Ermanova. To je še skladno z evropskimi pravili.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

godzila
02. 05. 2017 15.43
bla,bla,bla to ti je naša vlada.......................
macek_garfield
26. 04. 2017 17.06
+1
skratka vlada si je zagotovila lepe financne prihodke s strani njim prijateljskim podjetjem, ki bodo sodelovali v projektu tir dva pa to
Minovak
26. 04. 2017 16.16
+3
Če takrat ne bi metali granitnih kock, sem prepričan, da bi bilo danes mnogo bolje in vsi, ki so bii takrat tam ali pa paradirali po Ljubljani, se ne smejo pogledati v ogledalo, ker bi videli - bednike, ki so izdali sami sebe.
PropadLevice
26. 04. 2017 14.28
-1
Program brez prihodnosti, saj ti pajaci letijo na naslednjih volitvah. Zato v Sloveniji ni napredka. So pa znova uspeli spraviti meglo na papir.
nevica
26. 04. 2017 16.07
+5
to, kar zahteva EU. in to bi morala narediti katerakoli meglena vlada, ker samo to imamo na voljo - megla povsod in skupina revanšistov s svečkami.
PropadLevice
26. 04. 2017 16.14
-5
Vaši meglo-mešalci takšne plane delajo že od leta 45 naprej. Pa ne vidimo napredka.
Brakedirt
26. 04. 2017 18.09
+3
enostavno vprasanje,koliko reform ste sprejeli sveckarji v svoji diktaturi? aja nobene,ampak vazno je nesposoben jamrati.
mijavci
26. 04. 2017 14.00
+5
Sama megla, edino za kar se vlada trudi je iskanje dolgoročnih kreditov in zadolževanje države, vse drugo so pravljice.
Nikiiy
26. 04. 2017 13.47
+13
Mladinci , otroci in ostali so ročno itzgradili drugi TIR Šamac - Sarajevo dolg 239 Km v 6 mesecih..brez zakona na roke..ob evrokremu z lopatami in motikami..Sedaj mora pa drtžava z zakonom gradit usranih 27 kilometrpv z milijardami tri leta..
Nikiiy
26. 04. 2017 13.48
+12
Spet bodo KRADLI..se pasli in pajdašli ...NIČ ta vlada ne sme gradit..
Ka pa mislis
26. 04. 2017 13.31
+8
Mislim da b drzavljani raje kot vse nasteto vidli kradljivce v zaporu in izterjanje nakradenega.
nevica
26. 04. 2017 16.08
+1
picolin
26. 04. 2017 13.04
+1
naša vlada se bo morala še o marsičem poučit in dokazat da se marsikaj da nardit v praxi na lep način preden stopijo pred evropsko unijo .