Slovenija

Štrukelj: Vlada poskuša iz pretekle krize izvleči ekstra dobičke

Ljubljana, 27. 09. 2016 19.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Vodja ene od sindikalnih pogajalskih skupin v javnem sektorju Branimir Štrukelj na odločitev vlade, da v DZ vloži s sindikati neusklajen predlog zakona o ukrepih na področju plač v javnem sektorju za 2017, pravi, da se zdi, kot da vlada poskuša iz pretekle krize izvleči "neke ekstra dobičke in vse skupaj že deluje precej neokusno".

Vlada je na današnji dopisni seji določila besedilo predloga zakona o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela za leto 2017 in drugih ukrepih v javnem sektorju. V parlamentarni postopek tako pošilja predlog, ki s sindikati javnega sektorja ni usklajen, obljublja pa, da bo morebiten dogovor s sindikati upoštevan pri končnem besedilu členov.

Cilji predloga zakona so po navedbah vlade med drugim zagotoviti vzdržne javne finance, makroekonomsko stabilnost ter trajen in stabilen narodnogospodarski razvoj, zagotoviti nemoteno vodenje pravnih oseb javnega sektorja ter določiti primere in zagotoviti preglednost pri sklepanju avtorskih in podjemnih pogodb z zaposlenimi.

Denar
Denar FOTO: Thinkstock

Vlada in reprezentativni sindikati javnega sektorja so z namenom stabilizacije javnih financ po dogovorih v letih pred tem tudi za leto 2016 namreč podpisali dogovor o ukrepih za zmanjšanje obsega sredstev za plače in druge stroške dela v javnem sektorju, v skladu s katerim je bil nato sprejet zakon o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela za leto 2016.

Ta je določil, da znižana plačna lestvica velja do konca avgusta, podaljšalo se je neusklajevanje osnovnih plač in neizplačevanja redne delovne uspešnosti, prav tako omejeno izplačevanje delovne uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela, ohranil se je tudi manjši obsega sredstev iz prihrankov, ki se lahko namenijo izplačilu povečanega obsega dela pri opravljanju rednih nalog.

Znižan je ostal tudi regres za letni dopust, ohranila se je višina nadomestila plač za čas bolniške odsotnosti, prav tako omejeno izplačevanje jubilejnih nagrad, drugačna vplačila premij kolektivnega dodatnega pokojninskega zavarovanja, omejitev števila dni letnega dopusta v javnem sektorju in omejitev sklepanja avtorskih in podjemnih pogodb. Ohranili so tudi določbo o prenehanju pogodb o zaposlitvi ob izpolnitvi pogojev za pridobitev pravice do starostne pokojnine.

Večina dogovorjenih ukrepov se izteče z 31. decembrom, kar pomeni, da bi se stroški dela v javnem sektorju v letu 2017 povečali za 215 milijonov evrov.

'Eden glavnih ciljev vlade je zasledovanje trajne javnofinančne konsolidacije'

V sporočilu za javnost po seji vlade, ki so ga pripravili na ministrstvu za javno upravo, pa so navedli, da je eden glavnih ciljev vlade zasledovanje postopne vendar trajne javnofinančne konsolidacije, zato "se mora nadaljevati odprava javnofinančnega primanjkljaja ter izboljšanje kakovosti javnih financ". Ali drugače: tudi v letu 2017 je treba "začasno omejiti plače in druge stroške dela, in sicer tako, da se podaljšajo vsi uzakonjeni ukrepi in določi zamik izplačila napredovanj javnih uslužbencev in funkcionarjev v letu 2017".

Za dosego javnofinančnih ciljev za leto 2017 je treba uveljaviti zakon najkasneje do 1. januarja 2017. Kot so še dodali, bo višina vplačil kolektivnega dodatnega pokojninskega zavarovanja določena z aneksom h kolektivni pogodbi za negospodarske dejavnosti.

Denar
Denar FOTO: Thinkstock

Predlog ni usklajen s sindikati

Predlog zakona z reprezentativnimi sindikati javnega sektorja torej še ni usklajen, saj pogajanja za ukrepe na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leto 2017 še potekajo. Kot so zapisali v sporočilu, bo usklajevanje besedila zakona potekalo v okviru teh pogajanj.

Na vladni strani so v ponedeljek napovedali, da bodo do prihodnjega ponedeljka, ko naj bi se ponovno sestali, še enkrat preučili, koliko še lahko popustijo in ali lahko ponudijo nov protipredlog. Morebitna vladna odločitev, da za približevanje nima več manevrskega prostora, bi se po besedah Počivavška utegnila stopnjevati v konflikt konec leta oz. v začetku prihodnjega leta, v kolikor bi vlada sprejemala enostranske interventne ukrepe.

Zadnjič sta se pogajalski strani vlade in sindikatov javnega sektorja srečali v ponedeljek, ko je svoj protipredlog predstavila sindikalna stran. Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je ugotavljal, da so ponudili minimalno približevanje, a ni mogoče reči, da so že blizu dogovora. Vladna stran je namreč pretekli teden za leto 2017 nekoliko popustila pri regresu, sindikalna je ta teden omilila svojo prejšnjo zahtevo pri delovni uspešnosti.

Kot je dejal vodja ene od dveh sindikalni pogajalskih skupin Jakob Počivavšek, sindikati ne vztrajajo pri sprostitvi vseh varčevalnih ukrepov v prihodnjem letu, pričakujejo pa, da se bo v letu 2017 zgodil "nek resnejši premik, ki mora biti tak, da bodo od tega imeli nekaj tudi tisti javni uslužbenci, ki imajo nižje plače, ne zgolj zaposleni z najvišjimi plačami". 

Štrukelj: Vlada poskuša iz pretekle krize izvleči ekstra dobičke

"Vlada je tudi lani igrala to igro in predpostavka te neusklajenosti je, da bo prišlo do dogovora, kakšen naj bo na koncu ta zakon," je ob tem pojasnil vodja ene od sindikalnih pogajalskih skupin v javnem sektorju Branimir Štrukelj.

Kot bolj problematično je izpostavil, da je vlada vložila zakon, "ki je pravzaprav identičen lanskemu in ima še vse elemente krizne histerije, od znižanih dopustov do zgodnjega upokojevanja in drugih elementov, medtem ko počasi zmanjkuje na drugi strani presežnikov, kako dobro gospodarsko rast imamo, kako nam zvišujejo bonitetne ocene in kako se znižuje brezposelnost".

Pogajanja med vlado in sindikati javnega sektorja se bodo sicer nadaljevala in naj bi vsebovala tudi določbe omenjenega, s sindikati neusklajenega predloga zakona. "Meni se zdi to povsem neustrezno in na nek način ne dosega civilizirane ravni socialnega partnerstva, da vlada tako počne. Pa vendar je to skoraj že dobilo domovinsko pravico, saj je vlada lani ravnala podobno. Na srečo imamo vsake štiri leta volitve," je dodal.

Protest sindikatov - 12
Protest sindikatov - 12 FOTO: Miro Majcen

Počivavšek pa je povedal, da so se na pogajanjih dogovorili, da bodo tekom pogajanj usklajene rešitve vnesli v zakon vnesli z dopolnili. "V tem trenutku to ne prejudicira ničesar, v kolikor pa do dogovora ne bi prišlo in bi ta predlog zakona obveljal, bomo to razumeli kot enostranski poseg vlade v položaj zaposlenih za prihodnje leto," je dodal.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

razocarani
28. 09. 2016 12.11
+3
pa dobro gospod stuklcek kaj mislite vi z javne uprave dobesedno pozreti vse kar pidelamo delavci ,,daj malo umiri konje in zacine kaj ustvarjalno delati ,raze da delate na tem da imate vsak dan vecje place za nedelo ste dobesedno nesposobna klika parazitov ,,doba racunalnikov vi pa se pisete na glinaste ploscice ,,jas tudi solstvo je beznica brez morale mislim na visokosolstvo ki je sedez samih povzpetniskih pokvarjencev kot je mramor ,,uboge osnovne sole pa se mucijo da kaj naucijo osnovnosolcke ,,taki kot si ti ste potrebni osamitve in zdravljanja si pishicno moten osebek ki neizmerno ljubi oblast in denar in v tem sindikalnem dreku si res uspesen ,,daj nehaj dokler se ne zgodi ulica ,,zavedaj se da za vsak evrcek mora nekdo nekaj nerediti ne kot ti in tvoji lenuhi ter skodljivci ,,gabis se mi samo ko te vidim kaj sele da odpres pokvarjen gobec
ROMELS
28. 09. 2016 11.15
+6
Tajga butlna je težko najti v sloveniji.
razocarani
28. 09. 2016 12.16
+2
zal ni butelj ,je pa neizmerno pokvarjen in zlonameren osebek ,,za cim vec denarja bi tudi moril ,,javna uprava je parazit ki pozira vse kar delavstvo ustvari ,,ne recem da vsi a birikracija del zdravstva ted visokosolstvo so pa res krdela ki imajo zlocinska nagnjenja da cim vse nasega denarja pokradejo zase ,,mramor je ze primer tega visokosolstva in takij je tam velikooooo prevec pa gospoda v vodstvih zdravstva in birokrati ki blokirajo vsako dobro zadevo ,,doba racunalnistva ti pa v neverjetnem stevilu se vedno pisejo na glinaste plascice ,,no kolj kracajo svoje umotvore ki vsem nam samo skodijo ,,
Rde?iParaziti
28. 09. 2016 11.07
+1
In so družbene pijavke že na pripravah, da nam dokončno izpijejo kri.
mallonge
28. 09. 2016 11.03
+3
Štrukelj je že zmagal. najprej so mu dvignili plačo, nato so ga davčno razbremenili. Približno 600€ mesečno več. potem se pa bori za delavce.
razocarani
28. 09. 2016 12.19
+4
za kaksne delavce neki ,,delavci delamo ti njegovi pa zeloooo malo in se to predvsem skodo ,,pradvsem mislim na visokosolstvo in take kot je mramorcek in njegovi lopovski pajdasi ,visoke sole pa proizvajajo nove zlocince belih ovratnikov ,,a lahko pricakujes od cerarja kot predavatelja da uci o postenju ce pa sam dela ravna nasprotno ,,in taki gredo v politiko in cudnih razlogov ,,disi jim oblast in denar ki ga prinasa
resslovenka
28. 09. 2016 10.43
+4
ZUJF.... še en nateg v mnoštvu drugih. Moja skromna pripomba. Upokojencem je pobral dodatke za rekreacijo, znižal pokojnine za cca 15%, delavce stisnil v kot. Brez sramu. In ker je sindikat JS med najmočnejšimi in najštevilčnejšim pri nas, si pač lakhko privošči vse. Izplačila za nazaj, sprostitev napredovanj, itd. itn. Blagor njim!
Uporabnik565636
28. 09. 2016 11.21
+0
mulc113
28. 09. 2016 09.22
+5
G. Štrukelj je iz preteklega (propadlega) zakona izvlekel extra dobiček ...
ROMELS
28. 09. 2016 09.20
+3
Štrukel spet nabija. Saj on jemlje iz iste malhe. A je butl, da tega ne ve?
razocarani
28. 09. 2016 12.22
+2
briga jih bodo spet delavcem vzeli za sebe ,,kot vedno ,da pa bi tile kaj ustvrjalnega dela li pa ni cutiti ali se manj videti ,,a ne strukeljcek ,,je ze ura da ti kak delavec pokaze kako se dela in sluzi vsak evrcek posebej ,pokvarjenec vsaj operi si smrddljivo pokvarjeno buco ,,
ADRR
28. 09. 2016 09.19
+4
Najprej naj jih bo vseh skupaj za 30% manj, potem naj delajo bolj efektivno in nato naj se jim zvišuje plače. Da pa se dvigujejo plače takoj ko se tehtnica gospodarstva (ne države!!!) prevesi v pozitivni %, pa je nesprejemljivo. Kaj pa je državni aparat naredil za gospodarsko rast?!?!
Uporabnik565636
28. 09. 2016 11.21
+3
Ni problema. Sam v Lj naj jih skenslajo. Tam so se razpasli.
vstajnik1941
28. 09. 2016 09.06
+4
Nosit forhandaste srajce še ne pomeni, da navijaš za radničku klasu!
wolfterier
28. 09. 2016 09.54
+5
Sejmolić je pa kar tiho,delavci so zadovoljni,da sploh kaj dobijo,nje...
helvecijaner
28. 09. 2016 08.43
+3
Pisci a opažate za to temo ni kolegov iz JU & LS.
mufic
28. 09. 2016 08.16
+6
Najbolj glasni so tile ki imajo vsi po več kot 5000 evrov plače na mesec
DonDonDan
28. 09. 2016 08.16
+4
Zaradi režimsko-birokratskega vampirizma tako domači kot tuje podjetniki ne investirajo!! To je glavni razlog za veliko brezposelnost !!!
Uporabnik565636
28. 09. 2016 11.22
Podjetniki ne investirajo, ker jim banke več ne dajo kreditov, potem ko jih že enkrat niso odplačevali.
DonDonDan
28. 09. 2016 08.14
+8
Zaradi "birokratskega vampirizma", pro-režimska Cmirkotova vlada nabija dodatne davščine, ki pa že zdavnaj niso več davščine, ampak kazni za pridne in sposobne v gospodarstvu !!!!!!!
DonDonDan
28. 09. 2016 08.12
+2
Sedaj vidite, kdo pije slovenskemu delavcu kri !!! Pijavke komunistične, birokratske !!!!!!!
razocarani
28. 09. 2016 12.29
+1
no daj ze nehaj z nekim komunizmom ,,res je da so vsi tile povzpetniki barabe tako kot tudi tvoj bivsi komunisticni zakrknjenec janez ,,da ti povsot vidis neke komuniste ki jih ze zeloooooooo dolgo ni vec je pa zelooooo bolno ,si res potreben malo pocitka v kaki ustanovi za paranoike ,,le zakaj pa ne vidis facistov vseh sort ki pa so res v parlamentu v vecini ,,a ti kardinalska barva ne pase ,,res si bogi z tem komunizmom ,,ce bi bil bi ti in tebi podobni bedniki ze telovadili v kakem taboriscu ,,tako pa vedno serjes neumnosti ,,pa nisem za nikakrsen komunizem pa tudi ne za tvoj fasizen ne ,,se mi pa gabite taki fanatiki kot si ti ,,pa naj bo to katerekoli sekte ,,
nono1234
28. 09. 2016 08.11
+10
Zaradi Štruklja štejem vse zaposlene v šolstvu med nemoralne v tej naši družbi. Zaradi njega še niso prestopili prag kapitalizma. Zaradi njega jim je očitno vseeno za tiste, ki za drobiž garamo po cele dneve. Zaradi njega se mi vsi skupaj gnusijo, ker za delo, ki je luknjasto kot švicarski sir, še vedno dobijo preveč. Čast izjemam, ki se tega zavedajo.
sac81
28. 09. 2016 09.49
+3
Uporabnik565636
28. 09. 2016 11.23
-4
Se pravi, če ti garaš za drobiž, morajo še vsi drugi?
nebel
28. 09. 2016 08.05
+7
Zaradi njega ne bo dviga trošarine na cigarete in po pojasnilu ministrice je bolje da ljudje umirajo zaradi cigaret, da le Štrukelj in ostala JU dobijo višje plače.
Uporabnik565636
28. 09. 2016 11.24
-1
To je ful povezano, čestitam. Zavedaj se, da če se bo zmanjšal priliv trošarin, če jih podražijo, bomo višje davke plačevali vsi, ne samo kadilci tako kot zdaj.
BPGC
27. 09. 2016 22.47
+23
g. Strukelj....v JU vas je prevec. Zaradi tega Slovenija tone in zato moramo eni delati tudi za tiste, ki se hodijo v JU le soncit in placo vlect.
ggzz
27. 09. 2016 22.16
+13
parazit rdeče nomenklature
razocarani
28. 09. 2016 12.39
+0
ko bi bili samo ti ki jih ti ne prebavljas zal je ned temi paraziti veliko vec tvojih in tebi podobnih ,,tako da ne pljuvaj samo po enih ,,taki bedniki ki vidite samo ene se mi res gabite ,,
ggzz
27. 09. 2016 22.16
+12
kam se je pa tale potuhnil po zadnjih volitvah. prej je na Janšo ogenj in žvelo bruhal, zdej je pa tko koker mal "jezen".
razocarani
28. 09. 2016 12.41
+1
daj a tvoj janez je pa postenjak ,,le koliko si placan da take pisatis ,,zrihtaj se meni da kaj postrani zasluzim ,,a si ti res tako bogi ko vedno samo pa enih barbah pljuvas ,,so tvoji kaj boljsi ,,gabite se mi taki kot si ti ,,
helvecijaner
27. 09. 2016 22.08
+17
Je stvarno absurd ,ko največji državni par-aziti vladi očitajo,da je nesposobna in da zavaja.